Finns det någon som kan ge input på val av larm?
Vilka funktioner vill man ha, vad ska man tänka på?
Vad är det jag ännu inte vet att jag vill ha?

Jag ville egentligen inte starta en egen tråd för detta. Hittade ingen bra sammanställning över larm och behov.

*edit*
Så duktig var jag inte. Här finns det en bra början.

http://www.byggahus.se/forum/villalarm-hemautomation/230604-villalarm-forslag.html

Jag måste motvilligt erkänna att jag är less på att gräva ned mig i teknik.
Jag vill bara ha ett larm som funkar (för mina behov) och inte begränsar mig.
Testar att använda detta som anteckningsblock.

Generellt tror jag att jag vill ha:
Central med GSM-modul och batteribackup.
Separat väggpanel för att slå in kod (för att kunna ha centralen skyddad)

Fjärrkontroll(er) att ha i nyckelknippa?
Minst 3-4 stycken...

Trådlöst? Vilken frekvens? Är det en bra lösning? Hur ofta byter ni batterier? Larmar det om man tappar kontakten med sensorerna?
http://www.byggahus.se/forum/villalarm-hemautomation/232489-larm-tradat-vs-tradlost.html

Rörelsedetektorer? IR?
Vad är tänkvärt? Husdjurstoleranser?

Utgångar för siren i huset och extern siren (+saftblandare?)

Brandlarm
Ev. kombinerat med kameran?

Kameror
Bilder/filmer bör givetvis ftp:as till annan plats.
http://www.byggahus.se/forum/villal...r-vad-skall-man-valja-och-hur-funkar-det.html

Modulbaserat, lätt att bygga ut?
Vilka larm har "öppna"gränssnitt, vilka är stängda?

Larmcentral, möjlighet att ansluta i efterhand?
http://www.byggahus.se/forum/teknik/24601-ansluta-egenmonterat-larm-till-larmcentral.html

Zoner
Jag vill kunna tända ytterbelysning, stegvis, ifall någon kommer in på tomten, går upp på altaner eller liknande. Jag tänker mig att steg 1 tänder den påverkade zonen. När 2 zoner är påverkade tänds all ytterbelysning och en summer går igång i sovrummet. Bara det funkar med katter och andra herrelösa djur.

Separat zon i garage,
Skalskydd

Återkoppling/styrning
Jag skulle gärna vilja kunna se innetemp. Bara så man vet att inget fryser sönder.
Vad mer kan man vilja se/styra?
Ytterbelysningen?
Avlarmning externt? (ifall svärmor måste in...)

Vilka alternativ/leverantörer finns det?
DSC 1616
http://www.eldirekt.se/larm/larm-hybrida/dsc-power-pc1616-lcd-868#.U2DBoj-BH5M

Siemens SPC
http://www.byggahus.se/forum/villal...4-larminstallation-siemens-spc-larmskola.html

Teletec
Positiv kommentar:
http://www.byggahus.se/forum/teknik/24601-ansluta-egenmonterat-larm-till-larmcentral.html#post203392

Clas Olsson
4500 kr.
http://www.clasohlson.com/se/Trådlös-larmcentral-med-kameradetektor/36-4508
 
Redigerat:
Hej!
Kan starkt rekommendera Siemens SPC 4320 som är ett riktigt "proffslarm". Larmet är av hybridtyp så du kan fritt kombinera med trådbundna och trådlösa enheter. Manöverpaneler kan dock bara anslutas med tråd. Larmet är helt modulariserat så du kan bygga ut det med all funktion som du önskar, t.ex GSM-sändare, mer I/O, RFID-taggar och fjärrkontroller. Du kan även ansluta upp till 4 IP kameror. Via appen SPCanywhere kan du övervaka allt på distans. Larmet konfigureras enklast via Windowsprogrammet SPC Pro eller via ett webbgränssnitt, men kan naturligtvis också konfigureras direkt från manöverpanelerna.
Det enda jag saknade var en färdigt nätverksgränssnitt för att bygga ihop det med ett hemautomatiksystem, typ Fibaro, Vera eller Razberry. Men det har jag nu löst med egen programvara. Så alla magnetkontakter och rörelsedetektorer som jag har kopplat till larmet kan jag på så sätt även använda i mitt hemautomatikssystem. Via mitt gränssnitt kommer man även åt alla SIA-händelser som t.ex sedan kan skickas ut med push mail. På så sätt kan man bli sin egen larmcentral om man så önskar.
 
Redigerat:
  • Gilla
Enterprise och 4 till
  • Laddar…
gol skrev:
Via mitt gränssnitt kommer man även åt alla SIA-händelser som t.ex sedan kan skickas ut med push mail. På så sätt kan man bli sin egen larmcentral om man så önskar.
Intressant. Hur läser du av SIA händelserna? Via IP? Kör själv med en arduino kopplat till utgångarna men det skulle vara skönt att slippa den.
 
Mitt program funkar som en gateway mot SPC-enheten. För att kommunicera mot larmet över nätverket används Siemens EDP-protokoll. Via ett JSON REST API kan nätverksbaserade klienter enkelt komma åt informationen med Http-frågor. För händelsetriggad distribution av SIA-händelserna används WebSockets. Programmet kan köras på ett godtyckligt Linux-system. Har testat både på open-wrt (på TP-LINK MR3020), Raspberry PI och Ubuntu.
 
  • Gilla
Azkel och 4 till
  • Laddar…
Spännande! Välkommen till forumet!
Vi är ju några stycken här som funderat lite om inte det där skulle gå att lösa, men lösningarna hittills har ju inte varit lika spännande som det här låter. Har du en någorlunda stabil version som du kör skarpt eller är det fortfarande mest för labbande?
Det finns nog ett gäng betatestare här om du behöver.

Till ts kan jag också starkt rekommendera spc. Jag är mycket nöjd med mitt. Har du tänkt sätta upp det själv eller anlita någon? Det låter som du behöver ett avancerat larm och sannolikt en del hemautomation för att få riktig snurr på allt.
 
Jag kör idag programmet skarpt på både OpenWrt, RPI och Ubuntu så det känns tämligen stabilt. Alla som är intresserade får gärna testa programmet. Enklast är nog att ni i så fall kör på Raspberry PI.
Vore även fint om någon med LUA-programmeringskunskap även kunde ta fram en integration med Fibaro HC2.

Programmet är en komponent i mitt hemautomationsprojekt som kopplar samman en SPC 4320, Z-Way på Raspberry Pi och några Nexabrytare till ett komplett system. Systemet har en blandning av olika givare, allt från trådbunda MK och PIR, trådlösa PIR, ljusmätare, energimätare, temperaturgivare, strömbrytare och kameror. I detta system är all kommunikation händelsestyrt tack vare att alla programdelar knyts ihop med en message broker (MQTT). Genom att slippa polla så får alla systemkomponenter blixtsnabb tillgång till status på t.ex magnetkontakter och rörelsegivare. I detta system finns även historiklagring av energiförbrukning och temperaturer, som kan presenteras som kurvor på en webbsida. Som watchdog för larmet och som backup till larmets GSM-sändare så skickar systemet också alla larmhändelser med push-mail till min mobiltelefon.
 
Kul! Jag testar gärna, men har ingen hemautomation i dagsläget. Har lite nexaprylar som jag tänkte skaffa en styrning till "någon gång". Har dock en ubuntuserver och tänkte eventuellt byta firmware till openwrt i en router som jag kan köra på. Skulle vara kul att testa lite, framför allt för att testa pushlarm via mail. Skickar pm med mailadress.
 
Jag är lite i samma sits med några Nexa brytare och en Ubuntuserver. Skulle vara väldigt kul att testa programmet:)
 
Åh, så det finns sätt att kommunicera via EDP också, spännande!
Är också intresserad av att testa, kör lite händelser via RS-232 nu, men det känns lite 1990 när centralen har ethernet...

Hur ser programmet ut? :)
 
Ledsen Ilehs, det var inte meningen att kapa din tråd. Ni som är intresserade av att testa programmet till SPC:n kan väl kontakta mig via den privata länken istället, så får denna tråd återgå till sitt ursprungliga ämne.
//gol
 
Skapa gärna en egen tråd om din kod gol
 
Äh, ingen fara.
Det var ju den typen av info jag är ute efter.
Vilket(a) larm är öppna så det "går" att anpassa efter behov.
Den enda låsta elektronik jag accepterar syftet med i dagsläget är Apples (eftersom jag är less på att tjorva med mobilerna).
Men de gör inte larm.

Glöm inte att skapa en ny tråd med steg-för-steg-beskrivning så jag kan kopiera ditt upplägg.
 
Nya tag.
Kollade på detta (minimi) paket, bara för att börja få upp prylar.
Då tillkommer en gsm-modul för ca 2000 kr.

http://uttag181.se/larmpaket/982-siemens-spc-ready2go-larmpaket.html

SPC Ready2Go är ett komplett larmpaket bestående av en SPC4320 centralapparat, en SPCK420 LCD-manöverpanel, en PDM-I12 IR-detektor, en MK-4400 utanpåliggande magnetkontakt, en SP203 inomhussiren och en 7Ah ackumulator. Paketet kan lätt utäkas med fler detektorer efter behov samt även med GSM/GPRS-modem för larmöverföringsbackup. Primär larmöverföring sker till larmcentral via inbyggd IP-kommunikationsport.

Men saknas inte strömförsörjning?
 
Enheten ansluts till 230V. Kabel ingår inte, utan centralenheten ska egentligen anslutas som fast installation med utvändig brytare. Jag tror dock många ansluter den till vanligt vägguttag.
Som tips kan du följa tråden Larminstallation Siemens SPC, LARMSKOLA!? som just nu tar upp hur man kombinerar ihop delarna i ett SPC-system.
 
Redigerat av moderator:
  • Gilla
llehs
  • Laddar…
Ni som använder Siemens har ni så att det endast larmar till er telefon?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.