Har förstått att man ska ha 1,6% besaltensidlösning för sprutning av mossa på betongpannor.Har någon provat att spruta med högtryckstvätt med medlet i behållaren.Kanske 50%-ig lösning med tanke på vattenutspädningen.Räckvidd och tidsåtgång förbättras ju väsentligt, men hur fungerar koncentrationen?
Tobbe01
 
Det finns ju en produkt som är avsedd för just det, nu minns jag inte namnet på den men kolla med google.

Jag sprutade tegelfasaden med 3,2% ig lösning i går kväll. Ska komplettera lite mer i dag på de mest utsatta ställena och där det ser ut som jag missade lite (skrubbade med piasavakvast efteråt). Men det ser faktiskt ut som det redan gjort nytta. Sen ska jag tvätta rent med vatten och därefter blåsa på 1,6% ig lösning som förebyggande.
 
Vilket ska man välja till sitt mossiga betongpannetak & i förebyggande syfte mot alger, lavar & mossa på tak, fasad & trädgårdsgångar?

Bensaltensid
http://yluf.com/support/uploads/allt-fraktfritt/produktdatablad/Bensaltensid-SDB.pdf
Alkyl(C12-16) bensyldimetylammonium-klorid 50 vikt- %

Fulstopp
http://yluf.com/support/uploads/allt-fraktfritt/produktdatablad/Fulstopp-SDB.pdf
Alkyl(C12-16) bensyldimetylammonium-klorid 47 vikt- %
Polyhexanid 3 vikt- %

Tvärstopp
http://yluf.com/support/uploads/allt-fraktfritt/produktdatablad/Tvarstopp-SDB.pdf
Polyhexanid 2 vikt- %

?
 
Vi hade påväxt av röda alger på vårt fasadtegel, behandlade med besaltensid och allt försvann på ett kick och finns inte tillstymmelse till återfall än efter 1,5 år. För egen del avgjorde priset till Bensaltensidens fördel.
 
I mitt fall så har jag kraftig tillväxt av mossa på betongpannorna och behandling med Bensaltensid löste inte problemet utan fortsätter växa. Nästa åtgärd är byte av pannor då dom är 31 år. Möjligen på nya pannor att det kan hålla det borta
 
jocke4u skrev:
I mitt fall så har jag kraftig tillväxt av mossa på betongpannorna och behandling med Bensaltensid löste inte problemet utan fortsätter växa. Nästa åtgärd är byte av pannor då dom är 31 år. Möjligen på nya pannor att det kan hålla det borta
Möjligen kan nya pannor hålla borta beväxtning några år då dom som nya förhoppningsvis har lit bättre ytbehandling, men i det långa loppet kommer det att komma beväxtning.
Det handlar nog mer om omgivningen, luftkvaliten , skuggande träd, takets riktning - norrtak ger mer mossa än södertak osv.
 
Om man nu inhandlar Bensaltensid, hur rekommenderar ni påläggningen om man har 1,5plans med 38graders taklutning? Inte så att man springer där för skojs skull.

Är det ruggspruta av någon typ?
http://allt-fraktfritt.se/ryggsprutor.html
http://www.waxdog.se/product.php?id_product=542
http://www.toolab.se/produkt/RYGGSPRUTA
http://hyrep.e-line.nu/Comfort_ryggspruta,_12_l_?id=00884-20
http://www.horto.se/ryggspruta_rekord_20_liter


Eller kan man använda HT-Tvättens kembehållare? (Vilken jag inte har koll på vad den ger för blandningsförhållande, mer än att det är justerbart, Stihl RE 128 Plus)
http://www.stihl.se/upload/assetmanager/merkmal_imagefilename/scaled/zoom/spruehset_g.jpg
 
Spontant skulle jag säga att kembehållaren inte ger tillräcklig noggrannhet i inblandningen, det är ju oerhört liten inblandning vi pratar om. Möjligen kan det funka om du spär ut bensaltensiden före du slår i den i kembehållaren.

Jag tror ändå på någon form av ryggspruta, min applicering var klart enklare så jag nöjde mig med en spruta från CO för några 100-lappar.
 
Taket på huset vi köpte i höstas var fullt med mossa på norrsidan. Det var verkligen tjocka klumpar av mossa som vid regn sporadiskt föll ned i hängrännan, på entrétrappan och plattgången på gräsmattan. Något måste göras! Googlade runt en massa tills jag hittade denna sida. Jag tyckte det han skriver kändes logiskt så jag följde hans råd.

Först tog jag bort det mesta mossan mekaniskt, ett riktigt skitgöra speciellt eftersom mossan fäst sig på nedre gaveln av varje takpanna och längs överlappet på långsidorna av de samma. Sen skaffade jag en Mossa GTI som kopplades på trädgårdsslangen och tömdes över takets norrsida. Det var inte så lätt som det ser ut på Nelsons instruktionsvideo och den lilla dunken räckte inte i närheten av till så stor yta som det står att det ska göra men resultatet verkar ha blivit mycket bra. Jag passade även på att köpa på mig fyra dunkar av Biltemas Alg och mögelrent (637203) när jag var där och jag har testat den på sjöstenplattorna och en sjöstenstrappa. Då använde jag en övertrycksspruta från JULA eftersom jag ville ha bra kontroll på var jag sprutade. Mossan ändrade färg på bara ett dygn och det är tydligt att den inte sittar fast lika bra som förut, där man går lossnar den och med lite naturlig erosion är jag säker på att den kommer vara borta inom något år.

Mossa GTI-dunken sparade jag för att kunna köra Biltemas gift på taket som underhållsbehandling.
 
Länken till Biltema gav klinker rengöring och numret fungerade inte. Var det Biltema nr: 36726 som du menade?

Själv använder jag Bensaltensid som jag blandar ut för att spruta på taket och tycker att det fungerar bra men den "tjocka" mossan måste tas bort mekaniskt.
 
roli
Under Paxmans hänvisning Father Bens blog finns avbildat just dunken Facade Cleaner med nr 36-726 hos Biltema, där benämnt Alg- och mögelrent.
 
Ja, det var något märkligt med Biltemas sida när jag skrev inlägget och hämtade adress samt art.nummer. Här är korrekt länk och artikelnumret är mycket riktigt 36726.
 
Redigerat:
Det finns olika typer av takrent och det går även att få tag i samma medel som olika firmor använder. Högtryckstvätt till takpannor rekommenderas inte om man inte har speciellt munstycke för det. Blandingen kan bli svår som några skriver. Nilfisk har ett speciellt munstycke (995:) med dosering som ska anslutas till deras takrent så visst går det.

Själv har jag tvättat taket med övertryckspruta två gånger med julas takrent. Sedan har jag underhållit och provat med takrent gti från Nelson och fick intrycket att det var för svagt och med en för liten behållare. Biltemas fasadtvätt har jag inte tyckt räckt till på fasad så då räcker den nog inte till på taket eftersom de är snarlika. Har däremot använt behållaren med annan mögeltvätt som är spädbar. Det finns annat märke som har större behållare som jag tänkte pröva i år. Annan lösning är deras trallrent som är bra frågan är om det är bra för betongpannorna. Nästa stortvätt blir nog med Dorocan algrent 4l á 600 kr som en takfirma använder på takpannor.
 
Redigerat:
slurppe99 skrev:
Biltemas fasadtvätt har jag inte tyckt räckt till på fasad så då räcker den nog inte till på taket eftersom de är snarlika.
Jag vet inte riktigt vad du har för förväntningar men Biltemas medel fick mossan på mina sjöstensplattor att blekna på ett dygn och nu lossnar den med ett lätt skrap med dojjan...och då var det ändå inte varit i närheten av de 15-20° som rekommenderas för användning av dessa produkter när jag la på den för några veckor sedan.
 
Eftersom sidan det hänvisas till där man skriver att Tak gti och blitemas fasadtvätt är snarlika så tror jag inte att det är något för mig på taket. Tak gti räcker inte för mig och jag känner några till som inte tyckte den räckte. Har provat biltemas fasadtvätt på ett putsat hus och visst bleknade det men jag fick inte bort all smuts.Jag vågade inte använda starkare medel då jag inte visste hur det skulle bli. Ska prova något annat medel som är anpassat för putsad fasad.
Att den räcker för dig för att spola bort mossan på dina sjöstensplattor är väl bra. Det är rengöringsmedel för fasad och vi skriver för att använda det för sjösten och tak. Likaså vet jag att en del använder trallrent på fasad och frågan är tar materialet någon skada då vi använder medel som är anpassat för visst material? Sedan vill vi även att de ska ge effekt.
 
  • Gilla
Lasserockis
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.