Eld skrev:
När du renoverar fönstren: Tänk på att använda maskindraget (ojämnt) glas åtminstone i ytterbågen. Det är jättefult med de "svarta hål" som uppstår när man sätter float-glas i gamla bågar, (och kanske t.o.m. blandar float och maskindraget i samma båge.)

Det finns både gammalt glas att köpa och även nytt maskindraget som är tillverkat i östeuropa eller Ryssland.

Eventuellt energiglas kan man sätta i innerbågen där det stör mindre utseendemässigt. Vänd glasen rätt bara... annars får de motsatt effekt mot vad du väntar dig. ;D
Just det kan reta mig något enormt, jag gick till glasmästaren och köpte floatglas till ett fönster, ett dyrt och fint med en massa spröjs i bägge bågarna, när det kom upp såg det ut som ett nytt fönster >:(
Och så har man ett fallfärdigt växthus fullt av gammalt blåsigt och knövvligt glas >:(

Tittar man på många dyra "kultur renoveringar" så är det floatglas, några kilometer härifrån renoveras en hytta för miljontals kronor, jag känner gubben som renoverade fönstren, alla fönster fick floatglas !
 
Visst är det illa. Det är därför jag tycker att man ska klämma i isolerglaset i innerbågen.
 
Idag är inte ett luftburet system varken bullrigt eller dammigt.
För att få det tyst krävs dock lite fix, jag har satt in ljudämpande material och är nöjd. Dock blir det inte lika tyst som radiatorer.
Ang dammet tycker jag att det är tvärtom, det blir renare luft än i ett hus med konventionell ventilation.
Systemet jag använder är ett luftburetsystem med värmepump, dvs luften som går in är ex 12 grader, men den som går ut är -1 grad.

Min uppfattning är att jag har frisk luft och inte ens känner behov av att öppna ett fönster under natten vilket jag gjort i tidigare boende.

Jag förstår att du vill behålla den gamla charmen i huset, så i ditt fall hade jag nog först projekterat luftvärme kanaler i golvet och takutsug i våtutrymmen samt kök. Ventilerade trösklar (om detta behövs, gamla hus brukar inte vara tätta i innerdörrar) och bort med självdraget. Sedan isolering både av fönster, golv samt tak. Väggarna i ett timmerhus brukar vara rejäla så där behövs antagligen ingen isolering, kanske påfyllning av linolje indränkt ull mellan bjälkarna.



Då du bor i Norrland har du säkert gott om ved så komplittera dina kakelungnar med en modern insats och om detta inte räcker en extra värmekälla ex pellets alternativt elpatron.
 
Ps blev ett långt och något ostrukturerat svar :-/

Lite klargörande, anledningen till att jag kan tänka mig att detta är ett lämpligt system för dig är att du bör bli av med självdraget. Annars eldar du för kråkorna.
Men då huset är byggt för detta kan det uppkomma problem med kondens (och i förläggningen mögel) om du tar ett system som inte bygger på luftburen värme.
Rätta mig gärna om jag skulle ha fel.

Sedan tyckar jag att det är verkligt fullt med element, skulle ta bort mycket av charmen och de få golvdonen som kommer behövas är lätta att dölja.

System jag använder mig av heter Terma-vent och jag har hittills bara positiva erfarenheter av det. Dock kräver detta lite extra jobb, ex skall du göra rent ingående filter en gång i kvartalet (tar ca 10 minuter) samt ljudämpa det.
Jag har satt in ljudämpande insatser i rören samt matta i golvdonen. (till en kostnad av 1500-2000 kr för hela huset)

Nu har jag spånat fritt ;D
 
Det låter vettigt tycker jag. Jag håller med om att självdraget måste bort och ersättas med ett bra ventilationssystem.

Sen om man vill värma med en källa och återvinna, eller att värma luften direkt är en smaksak. Jag tycker att byggherreNR1 verkar ha en bra lösning.

En fråga bara: Vad menar du med luftvärmekanaler i golvet?
 
KarlXII: Luftvärmekanaler i golvet ingjutna i plattan, dock med isolering runt.
I mitt fall lade vi ner ett stamrör från själva ventilationsfläkten/värmepumpen, denna delades upp i ett antal rör som fördelar luften till frånluftsvärmedonen i golvet.
I golvet syns det då ett galler, vilket man kan rikta luften med. Vanligtvis placerar man detta vid ett fönster för att minska kallraset.
Dessa galler finns i de mesta material så att de blir diskreta.

Jag har för mig att de kallar själva rören för kanaler?

Ps KarlXII hur går det med dvdskivförvarningen? Jag byggde klart mitt igår, det blev en inbyggd bokhylla med skjutdörrar. ;D Så nu syns varken tv, stereo eller skivor.
 
Om du ska värma upp ditt hus med hjälp av luft och inte radiatorer, se till att dimensionera upp rör så att med ett flöde som det krävs för att värma upp ett hus utan att vinande ljud uppkommer.

Jag har sett lösningen och det har varit utblås med en diameter på 40 centimeter (totalt ljudlöst). Dock så är rören smalare.



 
Ditt förslag låter mycket intressant Byggherre och jag har kikat lite på Terma vents hemsida. Det verkar riktigt lovande men en hel del frågor väcks också.

Hur pass avancerat system är det egentligen? Är det något man med lite vägledning kan montera själv i samband med gjutning av plattan eller kräver det specialistkunskap?

Hur många ventilationsgaller krävs det i ett normalstort hus och måste man anpassa inredning och möblering efter dem?

Vilka andra typer av installationer krävs i ett hus som värms upp på det här viset?


Jag glömde en till ganska viktig fråga: Hur pass kostsamt är ett sånt här system i installation och i drift?
 
Helin: Jag skall försöka svara så gott jag kan på dina frågor.

Ang installationen så är den relativt enkel, om du får en ritning gjord för dig och lite grundläggande tips så är det inga problem att dra det själv.
Viktigt hur de skall isloleras samt krökas så att ljud och kondens inte uppstår.

Att sedan koppla in själva maskinen är troligtvis inga problem heller, men inget jag skulle göra själv.
Intrimning av systemet är inget jag skulle göra själv.

Hur många ventialtionsgaller det krävs ja i mitt hus har jag 9 inblås och 5 utsug. Utsugen är vanliga ventialtions dosor och inblåsen finns i olika modeller men mina sitter på golvet under de fönster och är ca 10x 20 cm.

Delvis måste man anpassa möbleringen efter dem då de skall kunna sprida luft, men det är inte alltför ofta man har möbler framför fönster så det har vi inte märkt något av.

Andra typ av installationer? Hmmm Det skulle väl vara ventilationsystemet då samt vilken slags värmetillskott man önskar.
Jag har som sagt ett nybyggt hus, men som jag har förstått så är det väldigt smidigt att lägga in ventialtion i äldre hus idag om det bara finns krypvind eller liknande.

Nu till priset.
För att hålla nere på priset på min installation har vi använt vanlig konventienell ventilationsteknik, något överdimensionerad på utsatta punkter.
Dvs plåtrör och krökar.
Vad själva maskinen kostar kommer jag idag inte ihåg, men när jag jämförde med bergvärme så tjänade jag ungefär 40 000 kr på detta system och då fick jag ett gratis ventialtionssystem.

Hur pass mycket det kostar i drift får du se i deras tabeller, men senast jag kollade så tog var ingående luft 12 grader och utgående -1.

Vårt hus är välisolerat, men jag är ändå imponerad att vi fram tills för en vecka sedan kunnat värma alltsammans på ca 2000 watt.
Bor i Gbg och huset är ungefär på 180 kvm
 
Låter nästan som om jag har ägarintressen i företaget nu när jag talat mig så varm om det ;)

Men jag känner bara att så mycket folk bygger villor där de först har golvärme med för lite isolering under grunden samt mekanisk frånvärme.
Underbart, både maskarna och kråkorna får värme :-/

 
Så sant så sant. Hoppas bara att det funkar lika bra för Helin som bor i en annan klimatzon än du...
 
Mycket sant KarlXII, jag kan tänka mig att man behöver koncentrera sig lite extra på tillskottsvärmen.

 
Byggherrre nr1:

Tusen tack för den utförliga informationen! Jag blir mer och mer övertygad om att detta kan vara en bra lösning för att värma upp mitt gamla hus.

Något jag fortfarande undrar över: Är detta alltså ett komplett system för uppvärmning?! Tidigare fick jag uppfattningen om av detta var något man skulle kombinera med en värmepump, t.ex jord- eller bergvärme. Helt enkelt bara ett system för att sprida värmen i huset och också återvinna den via ventilationen.

På Terma vents hemsida finner jag detta:
"Med hjälp av en värmepump återvinns värme och energi från den luft som ventileras bort från huset."

Måste inte luften då först värmas upp genom ett annat system innan återvinningen kan ske? Är det det du menar med tillskottsvärme?

Jag ber om ursäkt för min okunskap inom detta område... :-/

/Magnus
 
Helin: Inte skall du be om ursäkt för okunskap, vi är alla härinne för att lära oss och utbyta ideer.

Jo det stämmer att det inte är ett uppvärmnings system, men om du behåller värmen i huset istället för att låta den försvinna ut så fungerar det ungefär som uppvärmning.
Dock måste du komplittera med lämpligt värmetillskott. I mitt fall innebär detta terma-vents värmedel (elpatron), kamin samt ett 1200 liters akvarium.

Hittills har jag inte kopplat in elpatronen, men det skall jag snart göra.
 
Jag tänkte försöka sammanfatta alla intressanta idéer och goda råd. Dels för att göra dem mer överskådliga, dels för att dubbelkolla med er rådgivare om jag uppfattat dem rätt.

Listan är i den ordning inläggen kommit i denna tråd och har således ingen inbördes rangordning.. ;)

Mina ursprungliga tankar:

1. Platta med ingjuten vattenburen golvvärme.
Tillskott: Kakelugn + Jord- eller bergvärmepump.

Fördelar: Beprövat och tämligen enkelt system(?). Billig drift och lite underhåll.
Nackdelar: Dyr installationskostnad samt dålig kompatibilitet med massivt trägolv. Risk för kallras.

2. Radiatorer med vattenburen värme.
Tillskott: Kakelugn + Jord- eller bergvärme.

Fördelar: Enkelt och beprövat system, billig drift och lite underhåll.
Nackdelar: Dyr installationskostnad. Förfulande installationer.

Era förslag!

3. (Eld & Byggherre nr1)
Luftvärme med kanaler under golvet och tilluftsgaller under fönster.
Tillskottsvärme: Kakelugn + ?

Fördelar: Enkel(?) och billig installation. Relativt billig drift.
Nackdelar: Tämligen nytt och obeprövat system(?). Kräver hög tillskottsvärme i Norrland(?). Kräver visst underhåll.


4: (Karl XII)
Luftvärme i form av fläktkonvektorer kopplade till vattenburen värme. Kombinerat med värmeväxlare.
Tillskottsvärme: Jord- eller bergvärmepump + kakelugn

Fördelar: Enkel och billig installation. Beprövat system(?)
Nackdelar: Kräver visst underhåll. Ljudnivå(?)


Meddela mig om jag har uppfattat detta rätt eller om jag ska ändra något. Kan ni hjälpa mig att fylla ut mer med respektive systems för- och nackdelar?

I övrigt har jag också fått rådet att byta ut befintliga innerbågar i fönster mot isolerglas, samt att inte bibehålla självdraget i kåken utan lösa ventilationen på annat vis.


/Magnus


 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.