Den sorten tycker jag är ganska kass till det mesta.

Clas Ohlson hade en Bessey plåtsax tills ganska nyligen som är väldigt bra som allround-plåtsax.
Ganska liten men väldigt vinklad och funkade till både raka och svängda snitt upp till 1,25mm plåt.

Vet tyvärr inte vart den finns att köpa nu.
 
Daniel_N skrev:
Phl har helt rätt. Dina problem m klippningen beror ej på handhavande utan på fel typ av sax. Den som länkas till är rätt, måste dock inte vara så dyr pm den bara är till detta projektet, duger m en billigare då.
Ja, det här med priser på saker är så konstigt. priser.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ja det är inte sunt att det det går att köpa en maskin, vilken som helst, för 300 kr. Men på tal om lågt pris så tror jag harald nyborg har billiga plåtsaxar av rätt modell, men i så tjock plåt så kanske det funkar med sticksågen på frihand.
Vad jag läst så är det många som bygger stora cykloner i 0,5 plåt så till en liten borde det funka med ännu tunnare, men din blir ju väldigt tålig. Det som kan bli onödigt bökigt är ju att forma den med så små radier som det är på små cykloner.
 
Redigerat:
De saxar som Real7 länkar till tror jag duger mer än väl. Köp då även en till att klippa kurvor.
 
ImageUploadedByByggahus.se1388347546.140063.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Man får ha rätt bra kräm i nyporna även för att operera den här men oj vad man får igen det. Plåtbitar som är någorlunda plana, snitt som är raka och inte taggiga och en acceptabel avverkningshastighet.

När jag köpte den första var jag medveten om att jag inte kan plåtsaxar och att jag förmodligen skulle byta till bättre grejer så småningom. Jag hade inte räknat med att det skulle gå så här fort. Köp dyrt, gråt en gång och så.

En intressant detalj med den här saxen är att det finns plats för plåten att fortsätta bakåt. Jag undrar om den som designade clasohlsonsaxen provat att klippa längre än vad käftarna räcker.
 
Redigerat:
0,9 plåt är väldigt tjockt för att forma konen. Det kommer att bli väldigt svårt utan vals nästan omöjligt. Jag byggde min i 0,6 kanske vet ej riktigt vilka tjocklekar som finns kanske var 0,9 vet ej. Men jag lät en tunnplåtslagare ( en sådan som tillverkar plåt tak och hängrännor osv) valsa konen och han sa att det var väldigt tidsödande och bökigt pga tjockleken. Mina två fullstora var i 0,9 plåt och där var det lättare men fortfarande tung jobbat enligt plåtisen.
Så om du inte har tillgång till en vals så måste du förmodligen hamra lite eller spänna med spännband och då är det lät att det blir lite kantigt och då faller hela principen.
Kolla på Pentz hemsida vad han rekommenderar för plåt till stora konen och om jag inte mins fel så är det runt 0,6 eller tunnare.



Pär
 
pär h skrev:
Så om du inte har tillgång till en vals så måste du förmodligen hamra lite eller spänna med spännband och då är det lät att det blir lite kantigt och då faller hela principen.
Ja, det är konstigt hur den här 0.9-plåten bara blir tjockare och tjockare när jag skär den i mindre bitar.
 
Nu vet inte jag vad flussgel är för något, berätta gärna vad det är.
Men jag mins att när jag skulle köpa löd tenn så var det inte alls så lätt. Det behöver vara ett speciell för just galvad mins inte om det vanliga kallas 40-60 och det man behöver för att löda galvad kalls 50-50 eller om det var tvärt om.
Och jag fick lov att beställa från göteborg minst ett halvt kg lödtenn och en flaska flussmedel har för mig att det kostade närmare tusen spänn med frakt. Och sedan fick jag hämta det på någon butik här i stan. För jag hittade ingen i sthlm som hade det på hylan.
Men jag har fortfarande kvar till ca två små cykloner. Det går åt mer än man tror om man är amatör på att löda.

Pär
 
Testade precis att skärpa käftarna på några sådana där plåtsaxar med hjälp av Tormeken. Gick utmärkt, sju slöa märkesplåtsaxar från Tradera är nu som nya när det kommer till snitten!
 
pär h skrev:
Nu vet inte jag vad flussgel är för något, berätta gärna vad det är.
Flussmedel i gelform: http://www.clasohlson.com/se/Flussmedel-Ecogel/Pr408226000

Än så länge försöker jag bygga av saker man hittar i den vanliga handeln (mest för att jag inte riktigt vet vart jag annars skulle vända mig).

Lödförsök ett föll inte väl ut. Om det var någon som funderade på att löda med blåslampa på en vindig balkong i mörkret så kan den sluta fundera. Jag har provat och det är inget bra.
 
Jag gick ner på 0.7 eftersom det var den klenaste dimensionen min leverantör (läs biltema) kunde uppbåda. Utan att ha försökt rulla ihop den (och med reservation för att jag kan ha mätt åt skogen fel) tycker jag att det ser helt ok ut.

ImageUploadedByByggahus.se1388438830.673259.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Morgonen bjöd även på ett besök hos dustcontrol för införskaffande av filter, slangar och annat trevligt. Tydligen kommer det inte dit jättemånga privatpersoner. Eller snarare inga alls. Jag förmodar att det beror mer på butikens lite märkliga öppettider än på personal (trevlig) och utbud (intressant och roligt).

ImageUploadedByByggahus.se1388438839.594464.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Ska bli spännande att se vad du lyckas koka ihop av det där!
 
  • Gilla
Real7
  • Laddar…
Idag dök motorerna upp. Det var sannerligen på tiden och jag hann undra om jag blivit blåst både en och två gånger. Motorerna kom för övrigt i sexpack (men med bara två platser fyllda). Jag försökte också rulla ihop den övre cylindern igår men (som misstänkt) lät det sig inte göras riktigt snyggt. Nästa bygge blir helt klart i tunnare plåt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.