Vårt husbygge fick inte den bästa starten. Följande har hänt:
I mitten av oktober var det dags för grundläggning (platta på mark, 300 mm isolering + 100 mm betong), schaktning var klart, kantelementen på plats och dagen innan gjutning lades armering + värmeslingor till golvvärmen på plats.
Rörmokaren sätter tryck på golvslingorna och avslutar sedan dagens verk.
Morgonen efter påbörjas gjutningsarbetena, jag och huvudentreperenören kommer till bygget ungefär samtidigt vid 8 tiden på morgonen, då är nära halva plattan gjuten. Direkt uppmärksammas att trycket är på noll i golvslingorna och i en av slingorna sitter istället för tryckindikator (eller vad de nu heter de där små genomskinliga plopparna med siffror och nivåmätare i) en präktig ispropp. Rörmokaren har tryckt med bara vatten och inte blandat i någon glykol eller dylikt för att förhindra frysning....Vår huvudentreprenör ringer omedelbart till rörmokaren som förhör sig om läget. Han drar slutsatsen att trycket försvunnit eftersom "ploppen" tryckts ur i en av slingorna och trycket följdakltigen måste ha gått ut där. Vi kan lugnt gjuta vidare säger han, så skall han återkomma och provtrycka igen vid senare tillfälle.
En dryg vecka senare kommer han och provtrycker igen och ve o fasa: FYRA av SEX golvslingor går ej att få tryck i!!!
Fyra av sex slingor har helt enkelt frusit sönder och nu ligger grunden där gjuten och klar.
VAD I H-E GÖR MAN NU???

Efter att den första chocken lagt sig börjar alla fundera på lösningar. En lösning skulle vara att plugga de befintliga slingorna, lägga nya slingor och armering ovanpå den befintliga grunden och sedan gjuta på ca 5 centimeter till. Tydligen skall det finnas något bindemedel som förhindrar att de två plattorna delar på sig. Allt så klart på rörmokarens konto...
Den enda lösningen jag ser som acceptabel är: ta fram hydraulhammaren och knacka upp hela skiten och börja om från början. Jag har inte beställt och betalt för någon halvdan obeprövad hokus pokus grundkonstruktion med inbyggda fel.

Ställningarna på plan verkar vara följande:
Rörmokaren (och hans försäkringsbolag), vill såklart ha billigast möjliga lösning.
Huvudentreprenören: är mycket bekymrad, vill ha en bra lösning som så många som möjligt (och främst byggherren = jag) kan vara nöjda med (diplomatiskt svar), säger att förslag på lösning måste komma från den felande parten och sedan är det upp till oss att acceptera eller vägra.
KA: Samlar in info från alla möjliga håll och undersöker lösningar, vill inte säga så mycket innan han vet säkert, men är klart bekymrad över situationen.
Kommunen byggnadsinspektör: är informerad och observerar utvecklingen.
Byggherren (jag): som ovan nämnt, vill bara ryta som min kapten i lumpen: "GÖR OM, GÖR RÄTT!!"

Har någon på detta forum erfarenheter av liknande situationer?
Finns någon med erfarenhet av lösningar betong-på-betong?
Är mina krav rimliga, eller måste jag kanske acceptera en kompromiss?

Tacksam för alla tips (och gärna en del stöd...)

Mvh
Kibba

PS: Entreprenaden är enligt ABS05 som vi skrivit med huvudentreprenören och sedan har han tagit in underentreprenörerna.

PS2: Stomresningen var planerad att börja igår (Måndag) men det lär väl dröja ett tag till nu... :-/


 
Hmm, det låter oerhört kl....igt utav rörisen :-/
Tror iofs inte att det är några problem med vidhäftning men det som slår mig är hur de tänker lösa kantisoleringen (om betongen är tänkt att gå ända ut till plattans kant).

Slingorna kommer ju hamna väldigt nära ytan om de endast lägger på 5 cm till?! Kan vara en nackdel då det kan bli svårare att få en jämn fördelning av värmen.

Går det inte lösa med att lägga golvvärmen som "Villavarms koncept" men då endast med den profilerade cellplastskivan (50mm) iom att plattan är isolerad i sig? Blir kanske inte den billigaste lösningen men...

http://www.villavarm.se/docs/content/unikt_golv.shtml
 
Ulan,

Tackar ödmjukast för tipset, jag har också funderat på hur de skall lösa kantisoleringen ifall av en "ovangrundslösning" och det här kan ju vara en nyckel till det.

mvh kibba
 
Jag skulle precis som du vija skrika och gorma och berätta för rörkrökarn hur fullkommligt talanglös han är.

Men jag är ju för snäll så jag skulle förmodligen säga" Det gör inget" och så bjud på en bulle till.

Men sådant här skall man inte behöva cceptera när man bygger ett hus för flera miljoner och gör sitt livs största investering.

Lycka till
 
Går det inte fräsa spår i plattan och lägga ner nya rör i och sedan spackla/gjuta igen spåren?
 
Utan att vara expert inom detta område så skulle jag nog välja lösningen med att förlägga golvvärmen ovan plattan pecis som ulan föreslår. Detta är en beprövad metod och en bra VVS firma bör kunna förlägga detta utan problem.

Då får du en bättre lösning än den ursprungliga, mindre trög, säkrare samt mer svikt på golvet (inget stenhårt betonggolv). Det har det visat sig redan nu just i ditt fall hur svårt det är att åtgärda ingjutna slingor i betong. Detta får mig att fundera ett varv till om jag ska lägga golvvärmen ingjuten i plattan, billigare initialt men liknande läckor då huset står klart skulle inte vara roligt alls :(

Det som kan komplicera det hela är väl att detta kommer bygga ditt hus på höjden och ritningar och hus kanske inte kommer stämma, men detta problem kommer även om ni gjuter på mer betong. Kanske med den skillnaden att du då får ett hus som är 5 cm högre från mark än tänkt och i andra fallet påverkas takhöjden. Sedan blir denna lösning dyrare både att göra men också hur man ska lägga innergolv och framförallt klinker, men som sagt det får väl rörmokaren pynta.

Hoppas det löser sig och lycka till!
 
Hmmm, lider verkligen med dig. Ingen drömstart precis :'(

En liten fundering bara:

Jag hörde av min röris att det tydligen går att lokalisa var någonstans en slang har gått sönder. Dessutom finns idag tydligen kopplingar som är godkända för skarving i plattan. Det vore ju himla smutt om röris/någon bara behövde bila upp där frostsprängning har skett och skarva ihop slangarna igen.

Ovanstående lär ju förstås inte vara realistiskt om rören har frusit sönder på väldigt många ställen men kanske värt att fundera på...
 
ByggaNytt,

förstår att du menar väl men skulle du acceptera att din nya grund har ett antal skarvar i golvvärmesystemet redan från början? Det skulle inte jag...
 
Hmmm, i en ideal värld - NEJ!

Vissa saker under ett husbygge får ju helt enkelt inte gå fel, detta är ett typexempel på sådant! Förstår inte heller varför rörisen tryckte med vatten, speciellt vid risk för frost :surprised: Varför inte bara luft, så gjorde min.

Hur som helst, "problemet" måste ju lösas på något sätt. Jag bara tipsar OM att det kanske går att lösa någorlunda smidigt, men jag vet ju inte som sagt....

När det gäller skarvar för övrigt så sitter det säkert 50 st, i mitt hus om vi ser till VVS arbeten i stort. Viserligen hårdlödda koppar, presskopplingar m.m. men likväl en potentiell läckagerisk. Jag sover ju hyfsat lugnt för det och skulle nog inte oroa mig för några skarvar i golvvärmeslingorna heller. Jag menar om det skarvas och jag antar att det sedan provtrycks och dessutom gjuts in i betongen igen, vad skulle kunda hända där sedan?

Nåja, nu har Kibba fått lite att fundera på i alla fall och vi hoppas att det går bra! Det mesta går ju att lösa, resten tar bara lite mer tid ;)
 
Tack för tips, allt emottages tacksamt.

Jag skulle ju helst vilja ha allt omgjort från början och tänker strida för det, har meddelat detta till berörda parter, och samtidigt sagt att det skall VÄLDIGT mycket till för att övertyga mig om något annat.
Imorgon blir det stormöte på "plattan", vi får se vad som kommer fram då.

MagnusS: just wirsbos system har huvudentreprenören börjat spåna på, ser ut att kunna var ett alternativ. ..
Ang wirsbo-systemet: en fördel gentemot den ursprungliga konstruktionen bör ju vara att slingorna ligger ytligare och lättare att komma åt om (eller ska man säga NÄR...?) något läckage skulle uppstå. 12 mm slangen monteras ju dessutom tätare och då borde ju inte respektive slang kännas i form av värmestråk på golvet, med tanke på den ytliga lokaliseringen, eller hur känns ditt golv?

Still kicking / kibba
 
En liten uppdatering av ärendet med "katastrofgrunden", för eventuellt intresserade:

Så har vi då haft sammanträde på "plattan" och följande förslag har lagts fram:

----
De kasserade golvslingorna + de två hela fimpas i befintlig golvnivå, pluggas och lämnas kvar i plattan

Ytan på plattan fräses för att få en god vidhäftning av nytt betongskikt

Representant för Sika Betong skall tillkallas för att ge ett utlåtande om möjlighet att applicera nytt betongskikt på den befintliga grunden

Full skriftlig presentation/dokumentation av komponenter och tillverkares krav på tillvägagångssätt för det nya skiktet skall presenteras för genomgång och eventuellt godkännande av oss (byggherren).

Om vi godkänner skall stomresning till tätt hus påbörjas snarast
För att kompensera den höjning av huset som det nya betongskiktet utgör monteras en "undersyll" innan den ordinarie syllen monteras
Kantisolering anordnas genom att den utvändiga isoleringen (80 mm cellplast) går hela vägen ner till den befintliga plattan, dessutom kan man komplettera med att dela "undersyllen" och lägga emellan ytterligare cellplast.

Efter stomresning skall den befintliga plattan torka (mha avfuktare) till acceptabel nivå för att applicera det nya betongskiktet.

Vid tillfredställande torkgrad läggs nya golvvärmeslingor på plats (diam 16 mm / cc 250 mm) och ytan bestrykes med epoxylim som skall öka vidhäftningen av den nya betongen på den befintliga

Ny betong appliceras till en nivå 30 mm över de nya golvslingorna.

Ny torktid, under vilken vidare arbeten i huset fortgår.

Vid tillfredställande torkgrad kan så slutligt golvskikt (parkett + klinker) läggas in.
----
Om jag förstått planen rätt är det så det ska gå till, dvs om man inte ska bila upp den befintliga grunden och börja om från scratch.

Som vanligt emottages alla synpunkter / erfarenheter från forumets medlemmar, vad tror ni, kan det vara en väg att lösa situationen?

Tror ni det behövs ytterligare armering i det nya betongskiktet? Den befintliga plattan är 100 mm och armerad och godkänd av KA.

Man har mycket att fundera på dessa dagar (och nätter...) :-?

Mvh Kibba  
 
Sicken grej!

Rekommenderar att ta in försäkringsbolaget för att få en bedömning samt en fristående konsult som är specialist inom området för ytterligare bedömning. Detta för att få starkt skydd, om Du blir tvungen att ta det juridiskt.

Klart lämpligt att redan nu dokumentera och kanske ta hjälp av jurist.
 
Jag håller med OLHA, var rigorös med att få undersökningar, garantier osv innan du går vidare...

Angående pågjutningen så skulle jag nog vilja ha något form av armering i det nya skiktet för att förhidnra sprickbildning... Jag är säkert inte mer kunnig än dina gubbar, men jag vet att oarmerad betong spricker.. ;-)
 
Var säker på en sak; det är bara nu och inte vid något senare tillfälle som ni får möjlighet att ta ställning till vilken åtgärdsmetod ni skall acceptera. Det är ni som anger till er bank vilka fakturor som skall betalas utifrån byggkreditivet och det görs inte så länge ett arbetsmoment inte är utfört och utfört innebär så som det är enligt kontrakt såvida ni inte själva har accepterat annan lösning, dvs nu är det nya lösningar som föreslås och då måste ni aktivt acceptera om det skall betalas ut någonting till entreprenören.

Stäm av med försäkringsbolaget, Gar-Bo, kommunens byggnadsinspektör och ta in en jurist innan ni ångrar någon åtgärdsmetod ni få oroa er och grubbla om i framtiden.

Lycka till!
 
K
Jag tycker din kapten i lumpen hade rätt inställning :)
Själv lät jag några mindre fel vara för det skulle bli dyrt/krångligt för snickarna att fixa,
men om det hade varit grunden så hade jag gjort om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.