Har en jordbruksfastighet. Ett fritidshus kör igenom vår gård trots att servitutskartan de har visar en väg till ett annat fritidshus som gränsar till deras. De kör över vår enda traktorväg som går över över vår åker och där skogen börjar har det tidigare varit en gångstig som de helt sonika röjt och grusat upp. Är detta ok? Brukade man förr göra kartor på servitut där man ritar in en annan väg än den som gäller??? Dessutom står det: använda befintlig väg som utfart, och den biten de har gjort sig en väg av genom vår skog fanns inte ens då när man tittar på gamla kartor.
 
Är det något som du helt plötsligt har upptäckt eller har det pågått en längre tid?

Ibland kan "gammal hävd" åberopas och det kan vara svårt att få rättelse om många år har gått.
 
Vi tröttnade ganska omgående på att de vände i vår trädgård med släpvagn och även parkerade på vår åker. Då sa de att de hade servitut och visade då det jag beskrev. Vi har bott här i fyra år och har sagt ifrån direkt. Vi hade skogsbolag här för ca tre år sen och då skulle de skicka advokat på oss för att vår egen traktorväg var sönderkörd...vilket vi såklart hade avtalat med bolaget om att det skulle rättas till så fort virket var ute. Det har alltså inte ens gått att köra upp till fritidshuset innan de röjde och grusade. Vi har polisanmält det som egenmäktigt förfarande och även lämnat in till LM om bestämning. De har ju tyvärr 6 mån väntetid inban de börjar. Efter samtal med lantmätare häromdagen blev vi dock undrade. Det kändes inte som vi har några rättigheter alls.
 
Så du menar att du inte kollade upp befintliga servitut som belastade din fastighet vid köp.?
Då hade du genast upptäckt om det fanns felaktigheter mot verkliga förhållande?

Vad sa lantmäteriet?
 
Jo visst kollade vi det men det står inte inskrivet på vår fastighet och deras servitutkarta visar ju inte ens den här vägen. Det är ju det vi inte fattar, hur en inritad väg på servitutet kan komma å gälla en annan väg. LM sa väl mer eller mindre att alla måste ju ha en väg och verkade inte fatta när vi sa att har ju anlagt den här vägen EFTER vi skickat in om fastighetsbestämning. Vi misstänker att tanken är de skulle ta sig till sitt fritidshus via det andra fritidshuset. Dessutom undrar vi över vad som väger tyngst; att förstöra/försvåra utnyttjandet av jordbruksfastighet kontra att köra på en outmärkt väg till fritidshus?
 
Ja, vad jag förstår genom andra trådar här forat, så kan LM göra en tvingande förrättning då, som han påpekade, alla fastigheter måste ha en väg till fastigheten.
Frågan blir då hur ni kan påverka hans förrättning så det belastar er fastighet minimalt eller inte alls.
Sök och läs andra trådar här i samma ämne.
 
Vad har de för allternativ?
 
Att köra till det andra fritidshuset och gå ca 20 meter.
 
Qiz skrev:
Att köra till det andra fritidshuset och gå ca 20 meter.
Är det andra fritidshuset en egen fastighet?.
 
Ja. Deras servitutkarta är identisk med det andra fritidshuset. De använder sig av den vägen som är markerad.
 
Om jag fattar det rätt så har de servitut på en väg som belastar din fastighet. Det finns dessutom en karta på var denna väg går.
Detta är dessutom en fullgod lösning för dem där de enkelt tar sig till sin fastighet(inte till grannfastigheten).
Om så är fallet är det väl bara att plöja åkern och nyttja den?
 
Alltså två tomter avstyckade från vår fastighet. Båda fritidshus . Båda har likadan servitutskarta. Den vägen på kartan leder till det ena fritidshuset. Fritidshus nr två kan köra dit fram och sedan gå i kanten av fritidshus nr ett. De har då ca 20 meter till sin trädgårdsgräns förbi fritidshus nr ett. Men det har de tydligen ingen lust med så de använder sig av vår traktorväg som de dessutom förlängt genom vår skog till sitt fritidshus. Då angör de sitt hus från andra sidan än vad de gör om de ställer bilen och går ca 20 m. Problemet är att de hävdar att orden: rätt att nyttja befintlig väg på stamfastigheten, åsyftar till vår traktorväg. Den fanns förvisso vid avstyckningen 1947 för det är vår egen enda möjlighet att komma till vår skog utan att behöva köra rakt över åkrarna, men sen tog den slut vid skogskanten. Resterande sträcka på ca 70 meter fram till deras fastighet har inte varit någon väg. Har tittat på gamla kartor. Granne i fritidshus nr ett är ju skitsur för han vill väl inte att de ska ha rätt att stanna vid hans fstighet så han hävdar ju också trots kartan att de ska köra genom vår gård. För oss var det solklart när vi studerat servitutskartan att utritad väg är den det gäller men nu känns det som att bara för att de olovligen gjort sig en väg genom vår skog så uppfattar vi på LM som att man ev struntar i vad som var avsikten från början med servitutet.
 
Dessutom ställde vi ensilagebalar för vägen för att få stopp på körningar och vändade i vår trädgård och även hindra parkering på åkern. Då begärde de handräckning hos kronofogden som gav dem rätt och vi fick betala 13000 kr för deras advokatkostnader. Detta trots att det vid tillfället inte fanns någon fortsättning på vår traktorväg och trots att servitutskartsn visar en annan väg .Man är ju helt maktlös känns det som, kronofogden vägrade fatta att det bara var vår traktorväg som når halvvägs fram och att fritidshuset PARKERADE på vår åker och för att komma därifrån backade de tillbaka med släpvagn in i VÅR TRÄDGÅRD varenda !!! Gång de var där.
 
Jag har iofs. lite svårt att förstå det som skrivs här i tråden. Men det är inte ett alternativ att de skall parkera sin bil på en annan fastighet, och gå via någon tomtgräns. En fastighet har alltid rätt till en väg fram till fastigheten. Och ett servitut ger normalt inte rätt att parkera på servitutsvägen.

Skrivningen om att de har rätt att nyttja bef. väg på er tomt i avstyckningen är troligen giltig. Detta att vägen behövde förlängas är iofs lite konstigt,
 
Vi har inte hur vi än vrider och vänder på det kunna få "befintlig väg" till att gälla en väg som inte fanns vid avstyckningen, vare sig på kartan eller i verkligen. Sen vad som var tänkt återstår att se vad utredning visar. Vi har däremot redan nu fått till oss av LM att de får inte parkera eller vända på vårt. Det är ju helt sjukt att man bara kan göra sig en väg när man har lust utan riktiga avtal om vad som gäller. Hur bred får den vara tex? Ytterligare ett problem i det hela är att för att kunna komma fram/upp på den sista biten de själva anlagt och som är en väldigt brant uppförsbacke så trampar de gasen i botten redan vid vår tomtkant och accelererar över åkern. Vi har småbarn, hönor, katt etc. Mycket olustigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.