Vi har tagit ned en halvvägg som delvis delat av kök och matrum, så att det nu är ett enhetligt rum. Det är ett flerfamiljshus byggt i betong 1950-1951 med väggar av lättbetong (eller blåbetong? se bilder längre ner), och putsat ut- samt invändigt.

Där väggen suttit, har vi skrapat bort den lösa putsen och det behöver "lagas" och fyllas igen med någon typ av puts. Har läst att om putsen är gråaktig, finns det cement i den. Om det skulle vara enbart kalkputs, är den vitare. Från 50-talet skulle kalk/cementputsen ha börjat användas. Färgen på putsen samt årtalet gör att vi drar slutsatsen att det är en kalk/cementputs.

Nu till frågan. Vi har fått olika bud om vad man ska använda. En snickare tyckte vi skulle använda gipsputs samt att bara blöta ytan innan med vatten. På Fredells rekommenderades Finjas "Laga vägg" med tillhörande primer på först.

Vi vill så långt det är möjligt undvika primers och plaster osv. Det gick ju att bygga utan det förr i tiden, så varför skulle det inte fungera nu. För det första, vet inte ens vad Laga Vägg exakt innehåller. Vilken klass motsvarar den (A-E)? Tänker att det får inte vara ett för hårt bruk, men inte heller rent kalkbruk eftersom det redan verkar vara putsat med ett kalk/cementbruk. Frågan är bara i vilka proportioner.

Dessutom, när man jämför Finjas Gipsputs med Webers Gypsum Gipsputs (Svanenmärkt), har de olika innehåll.

Finjas innehåller (enligt byggvarudeklarationen):
Kalciumhydroxid (Bindemedel) 0-5%
Natursand (Ballast) 15-30%
Gips (Bindemedel) 40-50%
Mineraler (Fyllmedel) 25-35%

Webers innehåller enbart (enligt säkerhetsdatabladet):
Kalciumhydroxid 2-5%
Kalciumsulfat Konc > 65%


Vad ska vi välja?

Vägg med borttagen puts där en halvvägg tidigare suttit, exponerar underliggande lättbetongblock och spår av gammal puts.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Måttband vid vägg där en halvvägg tagits bort, visar puts- och betongstruktur i interiör renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Närbild av en vägg där en halvvägg tagits bort, exponerat lättbetong och bortskrapad puts.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
akerenyi
  • Laddar…
Ardex!

Mycket lätt att slipa ner. Eller Husfix. Husfix är dock jobbigare att slipa.

Båda är kanon med tanke på att de inte krymper. För bästa resultat kan du bredspackla eller tapetsera väggen fär att få enhetlig struktur.

Lycka till!
 
Claes Sörmland
Ska du laga det som det var byggt från början så ska det putsas i två lager: grovputs och finputs. Först på med t ex C-bruk som grovputs (det undre lagret) och sedan finputsa med en C-puts med fin ballast (sand) för det övre lagret. Glätta ytan med en stålskånska så att det liknar resten av väggen.

Väljer du rätt ballast (sandstorlek och fördelning) och ytbearbetning så får du lagningen att likna resten av väggen.

Men är det värt att göra det orginal? Du har ju inte väder och vind att ta hänsyn till inomhus. T ex gipsputs är tydligen snabbt och lätt att jobba med.
 
  • Gilla
Ludovigo och 2 till
  • Laddar…
Tack för ditt svar. Intressant info. Nej det är klart, kanske inte värt att göra det exakt som original. Men ska man välja Finjas gipsputs framför Webers, eftersom den även innehåller sand? Tänker att den borde likna "vanlig" puts mer än Webers? Dock är vi benägna att välja Svanenmärkt när det går att göra det. Lite av ett dilemma 😊
 
Jag har använt Gypsum, lätt att jobba med. Lite puts känsla det känns som sand även i den kan förstås vara nått annat men gissar att båda funkar bra. Vill du få ihop ytan efteråt kan du överväga en microlit som du sen målar.
 
  • Gilla
eko_linoleum
  • Laddar…
Jag hade valt gypsum alternativt naturgips beroende på vad handlaren har inne. Går att få till liknande yta som resten av väggen, prisvärt och lättjobbat
 
  • Gilla
mrlarex och 1 till
  • Laddar…
Ok det lutar definitivt åt Gypsum med era rekommendationer! Den sitter fast i taket också utan gipsprimer? Bara blöta med blomspruta före? Tack för era svar!
 
Logic, är inte Ardex proteinbaserat? OT kanske, men men. Har hört talas om husfix, men nu lutar det åt gipsputsen. Tack ändå för ditt svar!
 
C
eko_linoleum skrev:
Den sitter fast i taket också utan gipsprimer?
Om underlaget är lämpligt är vidhäftningen mycket bra, så absolut, inga problem att använda i taket.
Ang. primer så är poängen att du vill undvika att vattnet i gipset sugs upp av underlaget, så om det suger mycket så kan det vara lämpligt att vattna flera gånger och låta det suga ett tag emellan, så att underlaget mättas lite grand.
 
  • Gilla
eko_linoleum
  • Laddar…
S
skulle ta ardex F5
 
  • Gilla
oklahoma
  • Laddar…
Vad innehåller ardex? Vad är speciellt med den?
 
Ytterligare en fråga. Vi har också ett hål i golvet, där väggen suttit, där det var mkt löst material. Vi har avlägsnat allt löst material och ska alltså fylla igen det med betong. Hålet är ca 10 cm djupt. Spelar det någon roll vilken betong? Finbetong är enbart för högst 10 cm i ett skikt, står det på flera tillverkares produkter. Hålet blir lite djupare på ett ställe. Kan vi ändå använda finbetong eller ska det vara grovbetong som kan läggas i ett och samma skikt på 30 cm? Hur snabbt torkar de olika betongtyperna? Vet att man ska plasta in direkt efter så den inte härdar för snabbt.
På vissa produkter står det att man måste vattna minst 1 dygn innan, på vissa räcker det med att vattna strax innan. Vad är det som gäller?
 
  • Gilla
perhel
  • Laddar…
Mätning av sprickdjup i betonggolv med tumstock, visar cirka 20 centimeter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Skadad betongvägg med sprickor och avflagningar som exponerar underliggande lager.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
S
eko_linoleum skrev:
Vad innehåller ardex? Vad är speciellt med den?
produkt namn bara.
gillar använda deras matrial.
tror weber har nåt liknande, måhända billigare.

och vilken som är bra. hur mycket du kan lägga i lager
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.