Har du korrekt fall i badrummet? Kanske lutar mot tröskel om det inte bara vandrat långsamt :(
 
Har en koppling läckt i ett badrum så det tar sig in i väggen måste ju tätskiktet vara helt fel gjort.
 
Det är ju en väsentlig skillnad om detta är ett badrum, eller "bara" en tvättstuga. Om det är ett badrum så skall tätskiktet på väggen vara tätt så att vatten som ev. läcker från kopplingen håller sig inne i rummet.

Är det en tvättstuga så finns inget krav om tätskikt på väggen, men golvet skall fortfarande ha ett tätskikt som skall gå upp en bit på väggen. Det betyder att om vattnet i tvässtugan kan läcka in i väggen vid kopplingen så kan det leta sig ner till under golvet, utan att några regler är brutna. Men är detta ett badrum så finns inte en chans att detta har hänt i ett badrum med godkänt utförande.
 
Badrum är det..
 
Då måste det i princip vara fuskbyggt. Där röret kommer ut ur väggen så skall det finnas en "tätskiktsmanschett" runt röret som tätar mot tätskiktet på väggen. Är dte rätt gjort så håller sig det läckande vattnet på rätt sida tätskiktet.

Hypotetiskt så kan man tänka sig att vattnet har hållit sig på rätt sida tätskiktet, men runnit under kakel och klinkers fram till tröskeln, och ut under den.

Vid tröskeln skall tätskiktet vara uppvikt på tröskelns "sida". Man ser på bilden att det inte är gjort så. Men regeln säger att uppviket skall vara upp till färdig golvnivå, alltså klinkerplattans tjocklek (i så fall syns inte uppviket), men minst 20mm över golvbrunnens nivå.

Av bilderna kan man se att det troligen inte är korrekt uppvikt mot tröskeln, men det kan vara korrekt.
 
Ok, ja tack för all info, jag får nog ta hit en besiktningsman eller liknande, ska ringa försäkringsbolaget imorgon
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Informera även styrelsen i brf. Om de har byggt sådär i ert badrum är det ju stor risk för att de byggt likadant i andra badrum, med enda skillnaden att det ännu inte har börjat läcka.
 
  • Gilla
hempularen och 1 till
  • Laddar…
Då så, den byggansvarige var här idag, det är någon koppling bakom tvättmaskinen i badrummet som var orsaken. Det har alltså runnit vatten bakom väggen, på någon plåtskena och vidare till bsdrummströskeln och under parketten i hallen. Dom kommer givetvis få byta en del av parketten och fuktmätning kommer ske efter att avfuktaren som dom satt dit stått i några dagar. Kan man få ersättning för detta eller är det bara att "gilla läget" med en avfuktare som står och låter och el som förbrukas från våran lägenhet?
 
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
J
Frågan kvarstår till TS. Hur kan en koppling bakom tvättmaskinen, men i badrummet göra så att vatten rinner bakom väggen? Är det skarvat i väggen eller bara slarvigt beskrivet. Fortfarande är åtminstone inte jag övertygad om att du har ett korrekt byggt badrum. Det ska aldrig kunna rinna vatten ut från ett badrum hur många tvättmaskiner eller kopplingar som än går sönder. Vill du aldrig kunna åka på semester?
 
Redigerat:
ett företag som Anticimex har bra koll på vad avfuktarna drar, tror det är timräkning på dom

ja låter väldigt skumt hur en koppling kunnat orsaka det här om det är rätt byggt
 
O
Du ska få ersättning för elen för avfuktaren
 
O
Det ska inte finnas några dolda kopplingar. "dolda" kopplingar skall sitta bakom en inspektionslucka med skvallerör och vattentät botten.
antingen har något missats i kommunikationen eller missats i rörjobbet.

Fuktmätning borde göras innan avfuktaren sätts in och sedan får man göra återkommande mätningar för att se hur länge avfuktaren behöver stå och brumma. Men borde inte golvet rivas upp direkt? För att det ska kunna torka så bra som möjligt?
 
Redigerat:
Som sagt allt som kommit fram hittils i tråden tyder på att badrummets tätskikt inte är korrekt utfört.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
vad gäller avfuktarens elförbrukning: De kan dra helt sanslöst mycket el, så se till att läsa av elmätaren före och efter. 3 - 5000kWh förekommer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.