Ja det var precis så jag menade. Då ska jag tänka på det där med gångjärns sidan. Vad menas med att Sala ut karmen?
 
Ja, tänk på det där med gångjärnen för annars går inte dörren att öppna helt utan den tar i väggen. Med att sala ut menas att du breddar karmen så mycket som fattas iom att din vägg blir tjockare än karmen. Du sätter helt enkelt dit planhyvlat virke på karmen (den sidan som INTE gångjärnen sitter på) för att få det att komma i liv med väggen.

Montering_List_skiss_5.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hur tjock är väggen? Om man sätter osb på båda sidor om en 70 vägg går det bra med en 92 karm
 
Mikael_L
Sen finns det även bredare karmar att köpa.
Men dom är nog dyrare och är kanske inte lagervara och måste beställas (så var det i alla fall hos "min" bygghandlare när jag skulle ha två).

Men med 45mm reglar i väggen och sen OSB + gips pbs så funkar en 92 mm standardkarm.
Med 70mm reglar och OSB + gips pbs så salar man antingen ut eller köper en 118 mm karm.
 
Det finns ju ett antal olika bredder så det passar direkt med OSB.
 
  • Gilla
Chang-Yoon
  • Laddar…
Hej Drar igång den här gamla tråden igen och se om någon nappar. Vi bygger nytt hus och funderar på hur man kan få tysta innerväggar utan att de är för tjocka. Just nu lutar det åt , 70 regel i glov/tak 45 reglar / som är lagda omlott cc45. isolering i väggen och enkelgips på + dubbelgips på 2a sidan. Men frågan är om det egentligen är någon större ide att lägga ner tid på väggarna när dörrarna har glipor för ventilationen. Och gliporna kan man ju inte bygga bort.Är det att slänga pengarna och tiden i sjön med att saxa 45or och köra dubbelgips?
 
...dessutom så är det ju elutag i väggarna som läcker ljud..kanske bättre att dela väggen med en 13gips (som är tät) 45 reglar på var sida och 13 gips på respektive vägg sida..vad tror ni?
 
B
Vi byggde om våra innerväggar ( inte alla än...) förut var det 70 regel och enkelgips, utan isolering. Sen körde vi 70 regel, med kortlingar, stenullsisolering. Plyfa+gips på båda sidor. Sen fogat alla kanter. Blev otroligt jättemycket tystare.....
 
Redigerat:
Toppen Boan - har ni el kontakter i väggen eller rättare sagt märker ni skillnad på en vägg med eller utan kontakter? Har ni luft spalt i dörrarna? Läcker det inte mycket ljud där?
 
B
Vi har ftx så vi var tvugna att ha lite luftspalt, men vi satte in tunga dörrar så det är ok. Men ska det vara riktigt bra ska det vara tunga, tapphängda dörrar och överluftdon. Jo, har dosor men det tror jag inte är så illa...
 
OK- tack Boan. Vi ska ha FTX med. Vad heter dörrarna?
 
Riktiga proffs kör med plywood.
OSB är för stickigt och skört.
 
  • Gilla
MarcusK
  • Laddar…
E el_richard skrev:
Riktiga proffs kör med plywood.
OSB är för stickigt och skört.
Och vi som är lite mer blygsamma av oss sätter upp 19x190 mm träpanel.
Inga konstigheter som gips och OSB inte :cool:
 
Ingen har skrivit om betydelsen av att en tyngre vägg motverkar spridningen av vibrationsljud från exv. köksfläktar och ventilationsaggregat! Vi har bara enkel gips med kakel i köket och fläkten brummar i stommen, så det slår lock i öronen i rummet på andra sidan väggen! Byggherren klagade hos vitvaruleverantören, som bytte fläkten, men det blev ingen skillnad. Så bygger man om man vill sälja en VAZ till priset av en Mercedes.
 
Hole-in-ones funkar dåligt i osb och med essves osb-skruv drar skivan inte in i plåtregel om man inte lyckades få det stumt mot innan eftersom den av någon outgrundlig anledning är helgängad.

Om det är något jag ångrar så är det att jag kört osb i köket istället för plyfa. Att sätta upp saker i gammal enkelgips är hemskt.
 
  • Gilla
jocke31
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.