Kopplat in en golvvärme utan skyddsjord och utan jordfelsbrytare 1 gång... aj aj.
Men man var bara lärling och 18 år,,,
 
Har skalat en telefontråd med tänderna... den andra tråden låg väl mot kinden eller nåt. Och så ringde det. :S
 
  • Gilla
Emil Stenqvist
  • Laddar…
Ja, jag vet inte om jag har gjort så stora missar ännu (ska fundera under kvällen), men några grejer kan jag räkna upp.

Fortsatte på en ny kuloinstallation som en annan elektriker hade påbörjat. Han hade dragit upp en matning och dosat den på övervåningen i ett hus.
Jag klammra lite kabel osv, och när jag skulle koppla in så mätte jag inte för att vara säker på att det var spänningslöst i dosan så jag fick mig en baddare så att JFB löste när jag nuddade fasen.
Är huvudet dumt, får kroppen lida.

Stod på en stege och hängde in en bit ovanför ett undertak och stod med raklånga armar och kopplade om en bef. k-dosa. Hade sprungit fram och tillbaka mellan centralen och brutit och slagit på flera gånger. När jag skulle koppla in kronbrytaren i dosan så tänkte jag att jag orkar inte springa iväg igen så är försiktig och kopplar in brytaren bara. Sagt och gjort, när jag pillat in fasen i wagon med näbbtång så får jag mig en stöt från en av tändtrådarna (vipporna var oturligt nog till) så att vänsterarmen viker sig och slår till mig rakt på näsan. Hade ont i en vecka efteråt. :p Måste ha sett ganska dråpligt ut. Var ett sånt tillfälle man hade velat haft på film. Sett sitt ansiktsuttryck när man slår till sig själv, hårt.

Och så har även jag förväxlat nolla och skyddsjord i en lysrörsarmatur. Står man i en lite dålig vinkel så är det lätt att man trycker in ledarna i fel hål.

När jag började som lärling så var det rivning på ett ställe, ledande montören berättade vart jag skulle riva och jag rev. När jag kom till en toalett så antog jag att även den ingick i rivningen, men när jag hade rivit ut installationsapparater och FK så kom verkaren och sa att den där skulle inte alls rivas. Den var egentligen tänkt som byggtoa under byggets gång.
Så det var bara att tråda i på nytt och fixa till.

//Patrik
 
Redigerat:
Höll på att riva lite kablar på en industri. Hitta en FKKJ 3x16/16 som va instucken i en dosa och ändarna var ihoptejpade med varandra. Tänkte helt enkelt att där kan inte vara nån spänning eftersom någon tejpat ihop ledarna.
Slet ut skiten ur dosan och började backa längs kabelstegen. Kom till ett ställe där jag var tvungen att trä kabeln och då hade jag 30m kabel att trä.
Stod ett par rörkillar och gjorde jobb, så jag låna deras vinkelslip..
Det blixtrar rätt bra när man sätter en vinkelslip i en kabel som är säkrad 63A.. :)

En annan snygging man gjorde va när jag va i ett hus där de haft polacker att dra om en hel del el. Rev ner en gammal undercentral i källaren som matade vinden och lite annat. Gick o hämta kunden för att fråga hur han ville ha centralen placerad. Han fick för sig att röra vid FKn, varvid han rycker till och utbrister: Det är ju spänning på!
Skitsnack sa jag, jag vet var allt går och nyper tag om den uppskalade FKn. Hände inte ett skit, så kunden trallar iväg för att göra sitt och jag börjar montera den nya centralen. Håller på ett tag och när jag står där så viker jag undan FKn hastigt och den flyger upp och nuddar läppen på mig.. Då fick jag konstaterat att jag va vid liv iaf :)
Visade sig att polackfan hade kopplat ihop lite på vinden och lyckats få båda matningarna på samma fas..
Torra fingrar är inte alltid bra.. :)
 
Hadde ett problem med en arg snickare en gång.
Var ett rivningsjobb men snickaren hadde sin värmebox till matlådan kopplad till ett uttag i en vägg som skulle bort. La fram en skarvsladd åt honom men det dög inte. Han skulle ha boxen i vägguttaget och därmed punkt. Nu skulle ju den väggen bort så det gick ju bara inte. Tyvärr gick det inte att diskutera med denna snickare heller, Vi var tillslut fyra personer som försökte få honom att ta reson men "Jag skiter i vad ni ska göra men jag kommer att se till att jag har ström här om jag så ska slå en femtum i centralen".

Tyvärr visade det sig att han menade vad han sa. När vi började riva så skruvade han i säkringarna igen. När vi tog med oss säkringar och huvar så snodde han från en annan central och skruvade i.
Enligt plan så skulle vi behålla undercentralen ett tag som matning för byggström men nån måtta får det ju vara. Ut till bilen för att ta fram skyddshandskarn och sen vart det ett besök i matande källarcentral för att förpassa matningen till elhimlen.

Sen vart det fyra dagens från MAX drive-in till oss plus de två trevliga snickarna. Vi fyra fick varm lunch den dagen
Såg aldrig arga snickaren mer men dagen efter så var jag lite slarvig. De trevliga killarna hadde knackat ned en betongvägg och i den var det en ingjuten kabel som nu var avsliten, klantigt nog snubblade jag på lite rivningsmatrial och nuddade kabeln med armen, AJJ, 400V gör som sagt ont
 
Jag skulle en gång kolla kolen på en strömavtagare i en gruvmaskin som stod på verkstad, det är stora släpkol som ligger an emot släpringar som strömavtagare till "kabelvindan" som sitter monterad på maskinen med 3x95 mm kopparkabel.
Glad i hågen med en elektriker till arbetandes på maskinen började jag med att klättra upp på maskinen å lyfta på kolen, de ligger fjäderbelastade 4-5 stycken runt varje släpring.
Min kollega höll på me belysningen tilldenna maskin så inte drömde jag om att den var nätansluten..
Jag hade grova & torra svinlädershandskar på mig när jag lyfte de första kolen ovansidan och de var fräscha, sedan tråcklade jag in armen för att lyfta de undre kolen, dessa kom jag inte åt så jag tog hjälp av polygriptången för att komma åt dessa!
JÄVLAR VAD DET SMALL NÄR TÅNGEN TOG MELLAN KOLET OCH MASKINJORDEN!
Den arma maskinen var inkopplad på ett uttag med 160 A säkringar.. Jag hoppade ur mina träskor och polygripen svetsades fast i kolhållaren!
Jag var lite skakis efteråt men tro mig man lär sig MÄTA FÖRST!
Men säkringen löste iaf..! :)
 
När jag såg den rubriken så tänkte jag OJ, jag måste ha massor att berätta, men konstigt nog så kom jag bara på denna lilla fadäs...just nu
Kan det vara så att man förtränger.
Så här i efterhand så kan jag inte annat än le, men då var det inte lika kul, kan jag lova.
Jag var första års lärling och ny på firman. Blev utskickad till ett nybygge (radhusområde)
Basen gav mej i uppgift att koppla in en central dit alla stolpar och fassad-belysningar var dragna.
Det var ca 20 stolpar och dubbelt så många fassadarmaturer, alla bestyckade med 125W kvicksilver.
Matningar var jordkablar och alla ledare var svarta, men numrerade 1-4 samt manteljord.
Eftersom jag var nylärd och tvärsäker så la jag in faserna 1-2-3 och nollan var nr. 4....såklart.
När vi släpte på spänning så kom det först bara ett diffust POOOOFFF,..sen la sej blåröken över området.
Basen vart sjötokig på mej för att jag kopplat tokfel. ALLA VET FÖR HELVETE ATT NOLLAN ÄR ETT din hjävla sork(Han var från Gotland)
Basen erkände aldrig att det var han som kopplat"tokfel", men jag fick stanna kvar på bygget, så lite fel kände han nog att han gjort, ändå
 
Haha, låter som att ett par av oss ska vara glada att vi kan sitta här o skriva idag.. :)

En annan sak som dock inte hände mig var följande:
En person står och håller på att dra in en EKLK i ett kraftskåp på en industri. Kabeln var uppskalad och han drar in den. Problemet var att berörongsskyddet för 3-fasskenorna var bortplockade. Han lyckades lägga biledaren rätt över skenorna. Fick hela armen uppbränd men överlevde iaf.
Samma person lyckades även sätta en hålsåg i en servisledning när han skulle dra ett hål i en vägg eller nåt.. :)
 
Tyresö
När jag var 7 - 8 år och skulle fiska, så tyckte jag att det var så jobbigt att gräva efter mask. Så jag blötte ner marken rejält och stack ner 2 grepar, med 2 m mellanrum. Sen tvinnade jag fas och nolla i vardera grep, med en glödlampa (motstånd) på fastråden.

Maskarna for upp ur marken och min lillasyster kom ut för att se vad jag gjorde - och hon var barfota.....

Djä%¤& vad hon dansade mellan greparna.
 
Redigerat:
Inte i närheten av industihistorierna, men ändå..

Skulle ta bort ett eluttag i köket.
Jättelätt, såg ju var kabeln gick in bakom köksstommarna och var den kom ut.
Dödade förgreningsdosan och gav mig på uttaget.

JÄVLAR vilken smäll det blev när jag stod på knä på köksbänken....
Givetvis var det inte samma kabel som kom fram vid eluttaget som den kabel jag hade brutit....

Efter det så blev det jordfelsbrytare på inkommande stömmen i huset :D
 
NU kom jag på en till groda.Inte en el-groda men nästan..
Vi höll på att ela ett villaområde norr om Sthlm.
Jag hade nyss köpt ett hus som låg lite avsides och lantligt, utan gatuadress coh Jag skulle beskriva för polare hur han skulle hitta dit, så vi satte oss ned på en trave takgips i en av villorna.
Jag tog tuschpennan och började rita upp färdvägen på skivan som låg överst i traven.
Beskrivningen var ytterst detaljerad och vid målet så skrev jag "HÄR BOR JAG"
Tiden gick och långt senare, kommer inte ihåg exakt men säkert mer än 2 år, så ringer min verkare och vill att vi ska träffas ute i ovan nämnda villa.
Min "karta" prydde nu taket i villans vardagsrum, lika tydligt som när jag ritade den.
Tuschen hade tränkt igenom takfärgen, sakta men säkert.
Villaägaren hade något år efter inflyttningen fått taket ommålat, men det hade inte hjälpt.
Märk aldrig med tusch på väggar och tak, det kryper fram både genom färg och tapet så småningom.
 
Mikael_L
Nu kom jag ihåg en lite humoristisk historia, men egentligen rätt allvarlig grej.

Det var när jag var svagströmmare på en industri, och så hade vi fått en alldeles ny kille som hängde med mig för att lära sig ett och annat.
Tja, jag var väl inte så gammal på stället heller, kanske 1 - 1.1/2 år nåt. :)

Så skulle vi koppla in nåt, eller koppla om, jag minns inte just det.
Men då jag skulle göra spänningslöst vart det lite tokigt. Jag läste schemat och visade nybörjaren hur det funkar och hänger ihop, så bröt jag matningen till kretsen genom att flippa upp en sån där brytare på DIN-skeneplint. Sen skulle jag plötsligt bli bror duktig och även bryta nollan, men där blev det tydligen generalstrejk i hjärnan på mig.
Jag insåg inte alls, just då, att då bryter jag ju nollan för en hel hög med reläspolar. Så därigenom bakmatades det spänning via andra reläspolar till den krets vi skulle jobba med.
Skitdumt, ja rent av obegåvat ... :blushing:

Sen fick den nya killen ta över och skulle skruva loss nån kabel på en plint längst ner i apparatskåpet, så han stod ner på knä och lutade dessutom huvudet mot apparatskåpschassit.

Ja givetvis fick han en kyss som hette duga, dessutom upp genom huvudet. Han var givetvis arg som ett bålgetingbo. Jag trodde ett tag att han skulle klippa till mig, och det borde han väl nästan få gjort. :blushing: :x

Ja, återigen misstaget att inte mäta innan man börjar pillra, bara hålla på och anta och tro ... :blushing:
 
känner en kille som hade strömavbrott på en mack och gick till elcentralen o skulle byta knivsäkring...hittade inte knivsäkringstång...körde in fingrarna o skulle dra ut säkringen...blev en jävla smäll o flög bakåt o slog i huvudet i en ståldörr o svimmade en halvtimme och vaknade med bula och en kokt tumme...sprack som en överkokt korv...
 
Checklistor är kanske inte så dumt. Att flygkaptener måste gå igenom samma checklista varje gång kanske beror på att man ibland glömmer något.
Som när jag kopplade in ljudet från TV till stereon i tidig ungdom. Något jag lääänge hade tänkt göra, men den dagen det blev gjort kunde jag för mitt liv inte komma på varför jag dröjt. Vad kan hända?
Livet hängde lite skört den dagen för stereon blev strömförande - på den tiden hade ju alla TV-apparater varmt chassi.:blushing:
 
Det här är riktigt kul! :)

Kom precis på en till som jag lyckades med. Var hos en kund som hade en pump 45kW som var till nån produkt som skulle hålla 50C, annars stelnade den. Problemet var att värmen på rören inte funkade..
Så kunden ville köra produkten som låg i en tank och redan var varm genom systemet för att få upp värmen på rören.
Jag sa att pumpen antagligen skulle ta stryk, men det sket kunden i.
Sagt och gjort så ställer sig kunden vid pumpen och jag ställer mig vid centralen och kör igång pumpen. Tar inte många sekunder innan säkringen går, så jag slår av huvudbrytaren och bytar säkringar. Sen en vända till och säkringarna går igen.
Höll på så ett par gånger och kunden blev mer och mer hysterisk över att det inte funkade, och jag blev mer o mer stressad..
Slår av huvudbrytaren, sätter i nya säkringar och slår till brytaren igen: BOOM!
Allt blev mörkt.. När jag står där och upplever den här berömda långa sekunden som är som en evighet så hör jag över komradion: Lever du? :)
Jo jag levde.. Jag hade glömt slå ifrån manövern till pumpstarten så det blev en direktstart.. 250A huvudsäkringar som sjöng.. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.