trat skrev:
Vad tjänar en snickare idag igentligen som har fast timlön?
Enligt Byggnads statistik för 4'de kvartalet 2009 är genomsnittsinkomsten vid tidlön 147,54 kr/timme.
Läs mer HÄR om ni vill.
 
Intressant tråd.

Hantverkare är jag väldigt beroende av, och det vet de om... Jag har haft och har en mängd olika hantverkare hemma, och min erfarenhet av dem nu är riktigt bra.

Jag har oftast stått bredvid och berättat och visat i detalj hur saker skulle vara. Är man inte på plats blir det ibland fel. Även om jag tidigare berättat hur saker skulle vara, så blir det fel. Lärdomen är att aldrig lämna dem under sin uppsikt, om man kan.

Om de pratar i telefon med kunder, eller frugan i 4min då och då- det är kanske inte hela världen. Värre om det är oftare. Problemet är att man inte vills skapa frostiga förhållanden för då jobbar de ännu långsammare. Svår balansgång.

Köper man in utländska hantverkare får man språket som problem, samt som en annan medlem skrev- annorlunda material och regler för dem att jobba med. Så med den lägre timpenningen kanske det tar dem längre tid att fullborde deras uppgift.
 
Det är lite olyckligt att jämföra hantverkare med Data/IT-konsulter när det kommer till utförande av arbetet och eventuella omkostnader, som nästan alltid utfaller till hantverkarens nackdel. Jobben är ju oftast kortare och med vissa ställtider, medan Data-It-konsulter har minst 3 månaders heltidsuppdrag eller mer.

Jämförelsen Data/IT-konsultföretag och Hantverkare är mer intressant om den förs på företagsnivå:

  • Varför kan man inte planera anställdas tid så att Hantverkare kommer i tid till rätt adress med rätt verktyg. Det är ett krav i IT-branchen annars sägs du upp direkt!
  • Varför ska du ha betalt för att du åker till arbetet när du är hantverkare? Det har aldrig en IT-konsult.
  • Varför vill man ha betalt för att skriva offerter? Det finns inte i andra brancher?

Det stora problemet är ju vem som är uppdragsgivare. IT-konsulter anlitas av företag, Hantverkare anlitas av privatpersoner.
Företag har råd att ha stora beställarorganisationer, med juridikstöd som tar fram avtal eller ramavtal med konsult och byggfirmor och företag är vana beställare.
De flesta privatpersoner anlitar hantverkare ett fåtal gånger i sitt liv. Man är inte beredd på vilka krav som man själv måste ställa som beställare.

Min erfarenhet:

  • Dyra hantverkare är oftast dyra för att de är bra.
  • Om du inte är nöjd med arbetet är ofta lika mycket ditt eget fel för att du inte var en van beställare som var tydlig på vad du vill ha, och dessutom kanske inte var det i rätt tid.
  • Det blir lika dyrt om du tar in billigare hantverkare, för att det är så mycket som ska rättas till efter slutbesiktning, det är eventuella tvister och arbetet tar därmed längre tid till kostnaden av flera gråa hår och sömnlösa nätter. Spara dig det besväret med att ta en beprövad firma med erfarna (gärna snickare över 40-50) hantverkare.
Dessa tre punkter gäller dessutom för IT-konsulter!
/Bastu
 
undra vad magentis jobbar med,skulle va roligt om det kom nån o lönedumpade hans branch
 
magentis skrev:
Å så undrar folk varför man anlitar svenska företag, med utländsk arbetskraft för 150 sek/tim, när resultatet, garantierna, å dom använda produkterna är exakt samma....

magentis
Ring om 5år när vattenskadan kommit o fråga om dina svettiga polacker har nån försäkring, människor som du är bara naiva..
 
Dr.L skrev:
Ring om 5år när vattenskadan kommit o fråga om dina svettiga polacker har nån försäkring, människor som du är bara naiva..
När svenska hantverkar börjar ta betalt för sitt jobb alltså snickare och INTE nått annat så kan jag börja anvnda de igen
 
Jag skulle aldrig släppa in en polack eller dylika i min kåk.
Jag vill kunna snacka med personalen.
Jag har sett skräckexempel på jobb som utförts.

Min bror e byggare och delägare i en byggfirma han berättar ofta om både firmor och privatpersoner som ber om hjälp för att fixa till det se de utifrån ställt till med.
Häng inte upp er på priset utan se på kvaliten och det som blir utfört istället.

För er som e anställda vad tar eran arbetsgivare ut för er i timmen? :)

//G
 
Paul-Staffanstorp skrev:
Vad har du för erfarenheter då...?

Vad tar de annars betalt för...och hur mycket anser du rimligt...?
Jag tycker runt 280-290 plus moms är själigt betalt för en hantverkar och inte mer och det står jag för

Största tabben jag gjort var att använda ett köksföretag i Lund egna snickare för att montera ihop köket
inget vvs jobb och inget el jobb bara montering
Han var där en dag från kvart i nio till halv 4 och borta en timme för lunch och för detta blev de 12 K

Nu finns ju som tur är rotavdrag men till enklare jobb så ser jag inget konstigt med att använda utlänsk arbetskraft , blir de inte bra får de inte betalt helt enkelt
 
Paul-Staffanstorp skrev:
Nu är det ju skillnad på hantverkare och hantverkare kan jag ju tycka och mycket är beroende av hur specialiserade de är och vilken utrustning de har att tillgå.
Detta styr ju till viss del vilken timpeng som tas ut för att en verksamhet ska gå runt...
Jag tror ingen bedriver en verksamhet om inte målet är att man ska tjäna pengar och kunna leva på verksamheten, men det kanske du skulle gjort ? ;)

Jag kan inte förstå att du anser det vara en tabbe att ha anlitat deras egna snickare och sen komma och gnälla för att de var effektiva...
Du måste ju varit informerad om vad kostnaden skulle hamna på innan du köpte tjänsten och då är det ju helt ointressant vad det tar i tid kan jag tycka...

Finns bara ett köksföretag i Lund vad jag vet som har "egna" montörer som de i sin tur hyr in, men du ska ju inte tro att de snickarna får den summan du betalar när du köper tjänsten genom köksleverantören som naturligtvis vill göra sig en hacka för att de tillhandahåller den tjänsten... :rolleyes:
Angeånde timpengen var det ju du som skrev att man vid 290 plus moms har ut en 15-17 vilket jag tycker tycker e normalt tyvärr

Att han var effektiv kan jag väll inte säga den tog den tiden de tog, de var dock jag som räknat lite dåligt va de skulle ta i tid och om man jämfört med att ta en vanlig snickare på timpeng så hade de blivit stor skillnad,

Men som sagt man lär sig av sina misstag.
 
Jag vill påminna om att vi i delforumet Hantverkare pratar OM hantverkare, INTE MED hantverkare. Därför har jag raderat inlägg i den här tråden.
 
storkarp skrev:
Man betalar ofta närmare 500 kr i timmen för att en hantverkare skall utföra ett jobb som man inte är tillräckligt bra på. Det betyder att folk med normala löner måste jobba ca 6 timmar för att finansiera en svensk hantverkare i en timme. Är då hantverkaren 6 gånger så effektiv?
Vilket är absurt...? Verkar nästan som du tror att hantverkaren TJÄNAR 500 kr i timmen... Man måste nog skilja lite på debitering och lön om jämförelsen ska bli rättvis

mvh wasa
 
Ad acta
Marlene Eskilsson skrev:
Jag vill påminna om att vi i delforumet Hantverkare pratar OM hantverkare, INTE MED hantverkare. Därför har jag raderat inlägg i den här tråden.
Hej.
Kan man inte flytta tråden, då frågan är "vad tar en snickare i timmen nuförtiden" och är väl riktad till hantverkare (egna företagare)?

Det är väl bra om en hantverkare (egen företagare) kan förklara varför och vad innehållet är i det som kostar en konsument 500:- i timmen inklusive moms.

Annars blir det lite tokigt då vissa går i taket för att en hantverkare ( egna företagare) tjänar 500:- i timmen, men på bygget som anställd kanske tjänar "bara" 160-180 kr i timmen.
 
Nej, syftet med tråden är att jämföra vad andra konsumenter har fått för pris från sina hantverkare. Det är mest hantverkare som är intresserade av hur man kommer fram till sina priser.
 
Marlene Eskilsson skrev:
Nej, syftet med tråden är att jämföra vad andra konsumenter har fått för pris från sina hantverkare. Det är mest hantverkare som är intresserade av hur man kommer fram till sina priser.
Personligen tycker jag som KONSUMENT att det är ganska intressant varför jag ska behöva betala rörläggaren nästan 600:- för varje timme han kommer hem till mig och utför arbete... ;)

Jag får ju arbeta måååånga timmar för att tjäna lika bra som honom... :rolleyes:
 
Marlene Eskilsson skrev:
Det är mest hantverkare som är intresserade av hur man kommer fram till sina priser.
Och det baserar du på vad?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.