GK100 GK100 skrev:
Det du beskriver är en helt intern hantering som givetvis är vanlig numera (tyvärr). Det innebär inte att tex fallet TS beskrev strider mot någon mer generell reglering det skulle vara "fel" att bryta mot. Det som det mesta annat på detta tema kan man ta upp till andra former av bedömning än att läsa i värsta fall felöversatt i bästa fall felsyftande blad medskickat av BT, CO, Jula osv.
CE-märkningen gäller väll inte om man inte följer tillverkarens anvisning? Hur tycker du själv man ska göra? Jag har själv gjort undantag liknande TS ovan, men då har jag gjort en riskbedömning och dubbelkollat med lite kollegor för säkerhetsskull. Det känns som att TS inte har tillräcklig kunskap för att göra den analysen själv. Och ursäkten ”Nån på internet sa att det var okej” fungerar dåligt om olyckan är framme.

P.S (fram med yxskaftet igen) TS bryter flera regler iom att han gör det själv
 
C claesborjesson skrev:
Jag killgissar INTE, däremot gör jag överslagsberäkningar, men när jag ser ditt påhopp om killgissning så får det mig att tro att du killgissar.

Om man skall göra exakta beräkningar måste man ha mer exakta och mer data än vad som ges här.

Du anger att strömmen blir mer än 0,6 ampere, ange hur du kommer fram till detta när medeleffekten hos lamporna är 150 Watt, detta ger en medelström på 0.6 ampere att jämföra att säkringen löser vid 10 ampere kontinuerlig effekt. Beroende på konstruktionen hos lamporna kommer dessa 0.6 ampere att kanske dras i form av 6 ampere under 1/10 av växelströmmens period, detta är inget man brukar bry sig om när man dimensionerar säkringar, däremot är det viktigt när man konstruerar elektroniken i lampan och i dimmern.

Visa gärna hur du beräknar strömmen genom LED-lamporna.
Angiven effekt är aktiv effekt, då armaturerna knappast är resistiva behöver också reaktiv effekt tillföras. Hur mycket vet jag såklart inte men mer än endast den aktiva som du räknar på.

Gällande startströmmen så är jag inte intresserad av att ge mig in i diskussion med dig då jag märker på ditt resonemang att detta med LED-armaturers startströmmar nog aldrig varit ett problem för dig. Men faktiskt så är dessa startströmmar väldigt höga under en kort tid, en armatur på ett 10-tals Watt kan ha en sk. Inrush current på uppemot 100A. Hur detta påverkar en säkring beror på varaktigheten och är svår att beräkna då tillverkaren av säkringar inte anger frånkopplingstider som är så korta. Därför testar tillverkaren av armaturer sina produkter mot ett antal vanligt förekommande säkringar/dvärgbrytare. Detta görs såklart med marginal så man kan förmodligen i de flesta fall ansluta fler armaturer än tillverkaren anger. Sen kan det ju tilläggas att hur starkt/svagt elnätet är också kraftigt begränsar en startströms storlek vilket i de flesta fall verkar positivt då strömmen begränsas. Typiskt uppstår såklart det största motståndet i gruppledningen.
 
Stort tack för er alla , Nu dom är delat på 2 slinga ,hallen för sig och köket för sig
 
  • Nyrenoverat kök och hall med separata spotlights i taket och parkettgolv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Renoverat rum med trägolv, vita dörrar och infällda taklampor uppdelat för hall och kök.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
GK100 och 2 till
  • Laddar…
J Johan456 skrev:
.....en armatur på ett 10-tals Watt kan ha en sk. Inrush current på uppemot 100A. ....Hur detta påverkar en säkring beror på varaktigheten och är svår att beräkna då tillverkaren av säkringar inte anger frånkopplingstider som är så korta.
Det är just var de gör se på denna kurva den går ned till 0.01 sekund.

Diagram över dvärgbrytare med utlösningskarakteristik för B, C och D kurvor som visar tid mot ström med kurva ner till 0.01 sekund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag vet, men tillverkaren av armaturer anger startströmmen vid mkt kortare tider än så. Återigen bemöter du med saker som är irrelevanta. Lägg ner, diskussionen är meningslös.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.