Självklart ska grabben svetsa! Risker finns överallt och hela livet består av ett evigt kalkylerande av risker, vilket är bra att sonen får lära sig.

Enligt mig är säkerhetsprioriteringen som följer:

1. Ögonen! Svetsljuset och flygande saker måste ögonen skyddas från! Synskador är otroligt handikappande.
2. Brand. Följ de vettiga råd som skrivits om i tråden, d.v.s lär killen att ha hög medvetenhet, håll städat, skaffa skärmar/filtar, ha brandbekämpning framme. Gärna tre grader i stil med blomspruta, vattenslang och pulversläckare. Ha en brandvakt under svetsningen när det är möjligt och kolla lokalen lite då och då några timmar efter avslutat hetarbete.

I övrigt är det inga risker som skadar allvarligt/dödar eller riskerar stor materiell förstörelse.

Jag svetsade mycket på en bil i tonåren i ett stundtals väldigt ostädat garage helt utan tanke på brand. Nu när jag har eget hus med garage i källaren har jag skaffat en svets, men har inte svetsat speciellt mycket ännu eftersom jag nu är klart mer medveten om brandriskerna.

Min tanke är att skaffa några tre rejäla plåtar som jag sätter ihop med pianogångjärn. Dessa ska sedan ställas upp på arbetsbänken och fungera som stänkskydd åt tre håll. Jag har också skaffat en svetsfilt som jag tänkte hänga från bänken som en gardin. Problemet med filten är att den ska vätas för att fungera och då kan det ju bli lite söligt. Jag tror dock att detta kan fungera ganska bra för att svetsa lite mindre grejer.

Man bör inte börja sin svetskarriär med att MIG-svetsa utomhus. Det är väldigt svårt att få till tillräckligt med lä för att gasen inte ska blåsa bort, och då blir svetsarna fula/dåliga vilket kan göra att man tappar sugen för att man tror att man är värdelös. För övrigt finns det massor av bra instruktionsvideor på youtube, vilket jag tycker är långt mycket bättre än att läsa någon bok.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Hej! Vad kul, klart han ska få testa och lära sig det. Då är det säkert en mig-svets(trådsvets), ganska enkel att hantera och lära sig.
Det är inte alla som varken har en svets eller kan svetsa, han kommer bli eftertraktad att laga saker åt folk sen, kan ju vara en liten inkomstkälla :)

Visst finns en brandrisk, men man kan enkelt avskärma svetsområdet med vanliga väggisoleringsskivor. Dessa brinner ej och svetsstänket studsar ej vidare.
Han behöver inte gå nån kurs nu redan, det finns massor av material på nätet och youtube, både om säkerhetstänket (heta arbeten) och om själva kunskapen, hur manställer in svetsen för olika material och godstjocklekar etc.

Jag började på samma sätt i samma ålder (14)
Gick långt senare en kurs i "heta arbeten" via ett jobb.. En bra kompetens att bära med sig, och ett grymt bra verktyg att ha då man kan bygga och laga det mesta :)

Han behöver en svetshjälm och svetshandskar (biltema, jula, etc)
Kör på och börja svetsa! Lycka till
P.s finns ingen anledning till oro för grannar å andra. Jag svetsar ibland utanför garaget på asfalten, och ingen fara om förbipasserande inte ställer sig extremt nära och stirrar i lågan.
 
E ElinEva skrev:
Tonårssonen har fått en svets av en släkting, vill hobbysvetsa, meka osv. Jag är skeptisk, tänker på brandrisk mm. Vad säger ni som kan mer?
Ni kanske kan skaffa mobila svetsväggar,
https://www.retrade.eu/sv/aitem/314470/SVETSVÄGG
 
  • Gilla
big mike
  • Laddar…
H
B berijan skrev:
Ni kanske kan skaffa mobila svetsväggar,
[länk]
bra förslag. (y)
 
Att lära sig svetsa kan man nästan inte göra för tidigt, jag var nog inte äldre än 10 när jag producerade mina första svetsloppor.
Jag vet inte om det var därför, men jag gick en verkstadsutbildning och jobbade som licenssvetsare i 12 år.

Att kunna svetsa är en kunskap man aldrig kan kan ångra att man lärde sig. Finns ju inga gränser för vad man kan tillverka.

Det har dessutom aldrig varit lättare att lära sig svetsa på egen hand, finns väldigt många bra tutorials på youtube. Väldigt många dåliga också, men man lär sig snart att se skillnad på bra och dåliga guider. Det viktigaste enlig mig är som följer.

1. En bra skärm, helst inte en billig självsläckande, dom är i regel värdelösa. Tröga på att släcka, går inte att kapa med, sensorerna brukar sitta för långt från ögonen så de kan bli skuggade när man svetsar lite knepigt till. En bra svetshjälm, där man kan fälla upp speedglassdelen kostar dock skjortan.
Jula har en esabhjälm för några hundralappar som är helt ok. Där man fäller upp det mörka glaset, och får ett klart siktglas när man kapar. Spänner man åt skruvarna lite löst, går det fort att lära sig "nicka" ner visiret.

2. Heltäckande kläder i bomullstyg, handskar i läder, går byxorna utanför skorna så slipper man en hel del loppor, bäst är kängor i läder med tät plös. Träskor går fort att sparka av sig annars Öronproppar är ett måste, en loppa i hörselgången är mer smärtsamt en en pungspark.

3. Vill man hålla till utomhus kan man ju köpa ett billigt depåtält från 24mx, funkar förträffligt som tillfälligt svetsbås, så slippar man blända ev grannar, barn dras till ljusbågar som nattfjärilar till lampor.

4. Ventilation! Svetsrök och all ozon som produceras är inte snäll mot slemhinnorna i halsen. Som nån skrev tidigare, galvfrossa är vidrigt, och ger vid långvarig hög exponering Parkinsonliknande nervskador.

5. Brandsäkerhet! Köp brandfiltar för att skärma av. En pulversläckare är också ett måste. Det bästa sättet att slippa brand är att svetsa där det det inte finns något brännbart.

6. Ska han kapa är en billig och klen vinkelslip bästa alternativet. Kapskivor av bra fabrikat är dyra, men håller betydligt längre än billiga, så det blir typ samma slutsumma. Tyrolit, Dronco och Pferd är bäst, 1,6mm är bäst för kapning.

Det finns hur mycket som helst att skriva, men nu blir jag attackerad av en 10 månaders unge som är inne på andra andningen och gör allt för att inte somna.

Önskar grabben mycket nöje med svetsen.
 
  • Gilla
ylven och 2 till
  • Laddar…
Helt klart överväger det faktum att en tonåring är intresserad av något eventuella risker som bör gå att hantera. Allt för många står i något gathörn och dräller eller sitter framför en dator med något meningslöst. Min egen svetsdebut i föräldrarnas garage var med en lånad MIG-svets på ett eländigt Golf-vrak som borde ha skrotats. Det mest omdömeslösa var nog transporten av svets och stor gastub i föräldrarnas bil. Det var nämligen en ESAB industrisvets med tub i samma kaliber. Fällde baksätet i kombin och hade grejerna där. Och jodå, en grej hände och det var att en droppe smält metall for ner i ena skon. En vattenhink med några trasor kan vara användbara för släckning plus att en riktig släckare borde vara självklart i alla garage (har fortfarande ingen...). När det gäller potentiellt omdömeslös verksamhet i garage är mekande under bil utan pallbockar något att varna för. Inget mekgarage får användas med mindre än att det finns minst två pallbockar. Min första mekdebut med bilar var någon gång i högstadiet när jag hjälpte en granne att byta motor på en Renault fyra laban. Som tack för jobbet fick jag den gamla motorn som demonterades och undersöktes i minsta detalj. Det var en glad och förväntansfull yngling som kom hem med en skottkärra full med grejer och sedan var garaget ockuperat en lång tid. Sådant lär man sig mycket på. Innan dess hade man studerat bilböcker på bibblan men det blev liksom en dimension extra att stå där med oljiga delar i verkligheten.
 
  • Gilla
Snål-Jocke
  • Laddar…
E ElinEva skrev:
Tonårssonen har fått en svets av en släkting, vill hobbysvetsa, meka osv. Jag är skeptisk, tänker på brandrisk mm. Vad säger ni som kan mer?
E ElinEva skrev:
Tonårssonen har fått en svets av en släkting, vill hobbysvetsa, meka osv. Jag är skeptisk, tänker på brandrisk mm. Vad säger ni som kan mer?
Tycker det är jättebra om ungdomarna vill prova att lära sig svetsa, om man vill vara mer säker så sätt ett lager gips till och se till att gips skarvarna är täta och så låt grabben svetsa. Mina ungdomar började lära sig i tonåren t.o.m min dotter och idag kan alla svetsa varav en av grabbarna jobbar med bilar, motorer och svetsarbeten. Bättre att ha dem i garaget än i stan.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Klart grabben ska svetsa!!

Riktigt så lätt är det inte att få trä att börja brinna! Om så vore, skulle livet vara mycket lättare för mig, som eldar i vedpannan varje dag - och ofta får kämpa med att få fyr på skiten...

Dumarslen till grannar som ställer sig och glor rakt in i svetslågan/ljusbågen får allt skylla sig själva. De drabbas förmodligen av någon slags Darwin Awards förr eller senare ändå, utan att du kan göra något åt det...
 
  • Gilla
big mike och 3 till
  • Laddar…
Det som man måste tänka på när man svetsar är att man har en brandsläckare till hands. Bra skyddskläder, handskar och en hjälm med speedglas och kanske en kompis som kan vara brandvakt om svetsning sker inne i en gammal bil. Så ett glatt lycka till från far och mor är alltid välkommet! Jag tycker man ska vara öppen för kreativa Ungdomar
 
Hade det varit min son som fått ett intresse för att svetsa hade jag gjort allt för att uppmuntra honom till att fortsätta. Underbart med ungdomar som vill något.
Du som förälder får se till att svetsningen blir säker.
En dag kommer du att vara glad över att han svetsade när han var femton och
inte var ute och brände bilar.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Låter ju toppen att han vill börja svetsa!
Jag gick en helgkurs för att komma igång men kanske att släktingen som donerat svetsen kan visa grunderna o riskerna för sonen?

Låter onödigt ambitiöst att bygga om inne i garaget innan sonen har kommit igång och intresset visar sig bestående. Köp visir o handskar, klä på honom gamla jeans o hoodie så lopporna inte smyger in på huden o låt honom börja köra utomhus. Kanske kan bjussa på ett partytält så sitter han skyddat:)
/Caroline
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Ett förslag:
Var med själv första gångerna, spela in och visa sen så ser ni hur långt gnistorna når. Kameran får inte ha direkt vy mot svetspunkten för då tar det ljuset över och allt annat blir bara mörkt.

Skyddskläder alt heltäckande oömma, om han är något som mina å tycker det är onödigt.. tja en svetsloppa på huden sen har han nog ändrat synpunkt ;)

Om du köper en overall föreslår iaf jag inga knappar, böjer man sig kan det bli veckhål mellan knapparna å du kan ge dig fasen på en svetsloppa flyger in där -de svalnar fort å tror inte man hinner få större brännskador, men gör ont likförbannat.

Vad sägs om flyttbara skydd om du inte vill gipsa hela garaget? Stående/liggande gipsskivor med ram och vikbar fot baktill
Sen självklart om så behövs rensa garaget på de mest lättantändliga sakerna, de som lätt kan ta eld av en gnista
 
Man bör med andra ord inte ha sågspåns isolering i svetsutrymmet. Det börjar pyra väldigt lätt.
 
Fast vad ska de misstänka då? Det var ju under renovering så det är ju bara en gissning antar jag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.