Den har jag inte sett tidigare. Precis som jag fick han göra många tester och varianter. Den stora skillnaden är väl att han har en 3-D skrivare. Jag kör den analoga vägen. Men jag tror nog att min slutlösning ligger i paritet med hans resultat, om inte lite bättre. Jag har ju låst sågen vid exakt 90˚ och han hade lite tankar om det också. För min del så kan jag i och med uppgraderingen av geringsanslaget på min Ulmia bänksåg såga exakta vinklar på ett enkelt sätt så Kapex sågen kommer att bli låst vid 90˚.
Dag
 
  • Gilla
Nadlund och 1 till
  • Laddar…
”Zero - 0 - Clerance”

När man finsnickrar och vill ha fina sågsnitt hjälper ett zero-clerance anhåll till att minimera utslaget av flisor på baksidan av sågämnet. Jag har använt det ganska ofta på dom olika bordssågar jag har haft.
På en kap/ger-såg behöver man två sådana anhåll, under ämnet och bakom den 90˚ ytan, på det man vill kapa. Det är ganska enkelt att kopiera den biten som ligger under ämnet och såga ett nytt smalt spår.
Att göra samma sak på sågens anhåll är inte heller någon svår grej att göra.

Men man får lätt ett spånproblem när man täpper till framför klingan. Spånen som sågens sug missar sprids över hela maskinen.
På Hooked on Wood har han valt en annan väg. Förta prototypen var utbytbara delar i anhållet men den senaste modellen har han ersatt den utbytbara delen med en fast kloss som sitter i det nya anhållets bakkant.

Jag har spånat vidare på denna metoden och tillverkat en liten formad ekbit som gör samma sak. Skillnaden är att jag använder dom två främre skruvhålen på det undre zero-clerance anhållet och fäster klossen där. För 90˚ kapning fungerar det perfekt men om man tänker gera med sågen kommer anhållet att sticka fram utanför dom vanliga anhållsytorna. Han i Holland har löst detta med att ha olika klossar beroende på vinkeln.

Trä inuti en metallram, möjligen en komponent eller modell, med borrade hål och spån.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Träbit med hål och markeringar som bildar ett 'ansikte', på en grå yta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


En hammare ligger på ett trähandtag mot en reflexiv yta. Metallhuvudet har synliga slitagemärken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Maskindel med skruvhållare, grå plastkåpor, metallstruktur, borstbädd och insatt träbräda, tekniskt arrangemang.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Skoborstmakningsmaskin som skär och formar borst till en skoborste i produktion.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vinsten med en kloss är att spånen lättare flyger in i den nya spånhuven och kan sugas bort. Det finns lite olika varianter om detta på Youtube.
Min lösning har varit att få så stor öppen yta framför klingan så att så mycket som möjligt av spånen kan sugas in av dom två nya sugportarna i såghuven. Fungerar över förväntan!

En geringssåg i närbild, redo att såga ett trästycke. Fokus på sågens blad och handtag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dag
 
  • Gilla
Kantlist och 8 till
  • Laddar…
”Mellanstick”

Den ena sidan av den ny verktygsvagnen har varit klar ett tag och idag blev det dags för den andra sidan.

Verktygshylla med klämmor, skruvstycken och handverktyg organiserade i en verkstad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verktygshylla i en verkstad med organiserade mätverktyg, snickarverktyg och en bänkskruvstäd.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


På den sidan har jag samlat dom flesta mätverktygen. Givetvis är det magnetinfästning av hållare och verktyg som gäller. Första layouten är klar men kommer säkert att ändras framöver och som tur är finns det lite utrymme nertill för kommande inköp.

Dag
 
  • Gilla
Wirre740 och 4 till
  • Laddar…
Låååång barnbarns helg.
Gitarr beställd och det blir en utmaning.

Trästycke utskuret som gitarrtopp på svart verktygsbord med hål och märken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Rotar runt bland alla småbitar för att hitta material.
Får se var vi landar. Det blir kanske en ”fingertutt” till slut!

Dag
 
  • Gilla
Dan_Johansson och 5 till
  • Laddar…
Svära i Kyrkan

Att ”Svära i kyrkan” väcker alltid känslor. Så då gör jag det!

Ämne: Att slipa kökets olika knivar så att ”Kocken” bli glad och nöjd.

Alla riktiga kockar vet att kniven är ett av dom viktigast verktygen i köket. Därför slipar och bryner dom sina viktiga verktyg hela tiden. Dom kan det!
Nästan alla vi andra glada amatörer vet det också men har nog inte de rätta handlaget eller vanan och ofta grusas arbetet med att förbereda råvarorna när dom slöa och misshandlade knivarna skall användas.
Den dyra möra köttbiten känns plötsligt seg och grönsakerna verkar trådiga och stabbiga. Förväntningarna inför måltiden sänks trots den immiga ”matlagningsölen” och en viss olust infinner sig i matlagningen. Givetvis går denna situation att undvika på olika sätt.


A: Själv slipa sina knivar efter konstens alla regler.
Då finns det många olika metoder att tillgå. Allt från slipstenar och brynen i olika utförande till speciella maskiner som plockas fram och förberedas. Många olika har jag testat men jag kan inte säga att det blivit riktigt bra och det tar tid.
”Kocken” instämmer och tycker att det alltid tar för lång tid innan något händer och när det väl händer så blir det aldrig riktigt bra. Skaffade till och med en Tormek med många tillbehör som många hyllar och höjer till skyarna men inte hjälpte det. Jag vill inte påstå att leveranstiderna och slutresultatet blev bättre. Typiskt SBS-från min sida antagligen men det tog väldigt lååååång tid och mycket meckande före och efter.


B. Knivbrev
Enkelt men dyrt i längden. Ett annat hinder är väl att man måste ha framförhållning och det här med transporter. Många blir nöjda men vissa kritiska röster dyker upp då och då. Kan det vara extraknäckande Tormek-användare?


C. Slänga kniven och köpa en ny
Förkastligt utifrån miljöaspekten och lär bli ganska dyrt i längden då knivtrenden i köken tycks ha blivit rätt mycket materialsport precis som verktygen i verkstaden.

Men jag har aldrig gett upp letandet efter en lösning och fortsatt forska efter ett slipsätt som kan ske enkelt i köket och som ”Kocken” själv kan använda utan min inblandning.
”Den som söker skola finna” och plötsligt hittade jag en liten men synnerligen användbar manick! Beställde hem en på prov men hade ärligt talat inga större förväntningar. Såg inte mycket ut för världen, men skenet bedrog!

”AnySharp”! Liten men naggande god! Nu skulle här som brukligt kommit en film om hur bra det blir att skära papper efter slipning. Men det blev ingen film.

Beställning av AnySharp knivvässare, levererad, returinformation, spårnings- och recensionsalternativ, svensk text, webbgränssnitt.

”Kocken” fick testa! Hennes beröm sa allt!
-Så här skarp kniv är det länge sedan jag använde! Pappersskärande på film helt onödigt!

Men som den obotliga ”sökare” jag är så stannade det inte vid detta. Hittade en utvecklad modell ”Sharpal 191H” i samma storlek och teknik. Givetvis klickade jag hem en sådan.
Som ett ”Kinderägg”! Tre funktioner i samma lilla verktyg! Grovlipning, Bryning och Saxslipning! Nöjd blev nöjdare!

E-handelsplattform, orderdetaljer, köksknivslip levererad, returpolicy, köpknapp, spårnings- och returalternativ.

Det känns som att jag kommit i mål!

Så glöm Knivbrev, Tormek och alla andra slipsystem och köp en sådan här liten ”Manick” för under 200kr!

”Sharp Knife - Happy Wife - Happy Life”

Dag
 
Redigerat:
  • Gilla
TriNitro och 6 till
  • Laddar…
”Gitarren ha ja haft sen liten grabb ja var
De är min allra bästa skatt å den vill ja ha kvar
Ja min gitarr ja min gitarr”………


Gitarren är klar! Det blev en tresträngs modell. Låg, mellan och höga toner. Skall användas av barnbarnet när han kollar på sin favoritfilm Disney CoCo.

Obehandlad ukulele på en CNC-maskin i en verkstad, ofärdig, med spån och skärmekanism synlig.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu är det färdigjobbat i ”Snickerboa” för denna veckan. Har använt den nyrenoverade kap/ger sågstationen mycket och har hittat vissa saker som kan förbättras. Det får bli nästa vecka.

Trevlig Helg! 🍺
Dag
 
  • Gilla
  • Älska
  • Wow
galento och 15 till
  • Laddar…
”Magnetism”

Vid helgens gitarrbygge till barnbarnet blev det mycket putsande med min lilla oscillerande putsrullemaskin när gitarrens svängda kropp skulle formas. Jag använde bara mitt nya utsug typ ”skorsten” på maskinen och när det hela var klart kollade jag baktill där det vanliga utsuget sitter. Inte ett dammkorn! ”Skorstenen” är otroligt effektiv. Jag märkte när jag slipade att plastringen i bordet runt sliprullen höll på att lyfta! För att fästa ”skorstenen” runt sliprullen använder jag två kraftiga magneter mot gjutjärnsbordet.

Men en sak störde mig. Putsrullen är 100mm hög och det är ju inte ofta man har så breda arbetsstycken. Så resultatet blev att jag använde bara på den undre delen av rullen och resten förblev i stort sätt oanvänd. Dålig ekonomi!

Det blev att hitta på något bättre. Jag gjorde ett extra slipbord av några överblivna restbitar av björk som höjde slipbordet ca. 45mm. Fastsättningen är mycket snabb och enkel. Två mindre men kraftiga magneter håller det förhöjda slipbordet säker på plats. Nu kan jag använda hela höjden av putsrullen! Bra ekonomi!
När den inte används fäster magneterna i två små brickor vid sidan av maskinen.
Jag har verkligen ”fastnat” för att använda magnetism i ”Snickerboa”!

Dag

En slipmaskin av märket Scheppach modell OSM100 på ett arbetsbord i en verkstad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Slipmaskin med slipband och stödrulle i en verkstad. Trä, metall och slipmaterial synligt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstadsmiljö med slipmaskin, slipband, träbearbetningsverktyg i bakgrunden, och dammutsugningsrör ovanför.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstad med slipmaskin, träbearbetningsverktyg, borrset på hylla. Dust extraction system ovanpå. Arbetarbänk och verktygsförvaring.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Slipmaskin i träverkstad, dammutsug, verktygsvägg i bakgrunden, blå, träbearbetning, hantverk, arbetsbänk, säkerhetsutrustning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstad med slipmaskin, träbänk, olika verktyg, borrar, och mörk belysning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstadsinredning, blått svarvverktyg med träskydd, borrbitar i bakgrunden, arbetsbänk, industriell känsla.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


En blå bänkslipmaskin i en verkstad med verktyg och borrbitar i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Sthlm1891 och 22 till
  • Laddar…
”Kapex 120 transformation vers.1.2”

När tankarna på att uppgradera min gamla trotjänare Festool Kapex 120 gjorde jag en lista på dom saker som skulle göra sågen betydligt mer användbar för mina behov.

Sju punkter hamnade på listan.
Målbild.

A. Förbättra spån/damm-hanteringen.
B. Att med metall i anhållet ha möjlighet att använda kraftiga magneter för olika tillbehör.
C. Förbättra möjligheten att snabb kunna fixera sågämnet.
D. Få sågen att alltid kapa i exakt 90˚.
E. Bättre belysning på arbetsområdet.
F. Att enkelt kunna kapa rätta längden av ämnet väldigt exakt med digitalt hjälpmedel.
G. Att kunna såga med ”Zero Clearance” mot både anhållet och snittet.

Jag har använt sågen några dagar när vi gjorde barnbarnets gitarr. Efter två dagars sågande var det ingen vacker syn på baksidan av sågen! Mycket sågdamm och speciellt på den högra sidan.

Snickeriverkstad med kap- och geringssåg, spånsugslang, staplade träbitar och sågspån på golvet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstadsbild: kapsåg, träbitar, spån, kraftuttag och verktygsutrustning i arbetsmiljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Boven i det dåliga fångande av spån misstänkte jag att min nytillverkade spånläpp stod för.
Det mjuka gummit vecklades ihop när det pressades in mot anhållet och täppte till sugkanalen i såghuven. Två snitt med kniven gjorde underverk! Nu hänger sidorna av gummibiten ner hela tiden och spånen sugs in i sugporten. Jag skall nog laborera lite mer med olika längder så det blir maximalt men det får vänta till vers.1.3.

Industriell såg med svarta skyddsplattor sågar genom ljusbrunt trämaterial, spån flyger.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Förutom detta missöde så är jag otroligt nöjd med spånhanteringen. Jag har aldrig haft en sådan ren kap/ger-sågstation. Till skillnad mot dom många olika lösningarna på Youtube så har jag testsågat både 30cm spånskivor och MDF bitar. Huven och dom extra sugarna gör verkligen skillnad!
Snabbspännarna från Bessy är väldigt enkla att använda! 0 - 50mm spännområde! Dom används hela tiden till skillnad mot tidigare omständiga modeller.
Två ledbara LED-belysningar ger ett väldigt bra ljus att jobba med och dom två extra grovsugarna och lamporna är kopplade över en fördelardosa med separata brytare. Bekvämt!

En grenuttag med anslutna kablar, påslagen, gröna lampor, stängd av strömbrytare, dammigt, under skrivbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Min grovt tillverkade sughuv av en slaktad pajform kan säkert göras betydligt effektivare och snyggare med en 3D-skrivare men den nivån är nog inget för mig.

Geringssåg med spånuppsamlingssystem, sågar trä, två fastklämda röda handtag, precisionsverktyg för snickeriarbete.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Arbetsbänk med kapmaskin, sågblad och trädetaljer, byggmaterial, verktygsutrustning, snickarens arbetsplats.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstad med geringssåg och spånsug ansluten, ljus tänd, ingen i bild, troligen bearbetning av trämaterial pågår.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Digital skjutmått på verktygsmaskin visar mätning, detaljer av metall och plast, noggrannhetsverktyg inom tillverkning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Innanmätet av trumset, pedaler, hårdvara, trummor, detailjerat, musikinstrument.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Då jag är högerhänt så blir är det på den vänstra aluminiumlinjalen jag mäter dom längder som skall sågas. Linjalen har två olika stopp. Ett digitalt och ett analogt.

Verkstadsmiljö med kapsåg, mätinstrument och trämaterial klart för precisionssågning. Dust extraction system synas också.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Gehrungssåg med träbitar nära bladet, arbetsbelysning, sågspån, verkstadsarbetsområde.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sågen är numera en renodlad kapsåg ställd i 90˚ och jag har gjort några ställbara vinkeljiggar som är enkla att spänna fast och använda. Få se hur mycket jag använder dom framöver.

Digitalt skjutmått mäter material, visar nio millimeter, precisionstillverkning, metallarbete, verktyg, teknisk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Uppspända trästycken i en geringssåg, markerade för snitt vid 45 och 30 grader.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Snickeriverkstad, trästycken i skruvstäd, borrats hål, metallinsats, verktyg, arbetsbänk, ljus bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ulmia bordsågen klara av att såga alla konstiga vinklar med det nya geringsanhållet.

Dom sju punkterna på min lista har jag uppfyllt. Kanske någon punkt på min lista kan inspirera någon annan till förändring men nu får framtida användning visa vad som fungerar bra och vad som behöver en ny tankerunda.

Dag

”I did it, I did it my way”………
 
  • Industriell träbearbetning, cirkelsåg, verkstad, träplankor, sågspånutsugningsslangar, metallytor, inomhus, arbetsmiljö.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
  • Gilla
Sthlm1891 och 10 till
  • Laddar…
stigen stigen skrev:
”Magnetism”

Vid helgens gitarrbygge till barnbarnet blev det mycket putsande med min lilla oscillerande putsrullemaskin när gitarrens svängda kropp skulle formas. Jag använde bara mitt nya utsug typ ”skorsten” på maskinen och när det hela var klart kollade jag baktill där det vanliga utsuget sitter. Inte ett dammkorn! ”Skorstenen” är otroligt effektiv. Jag märkte när jag slipade att plastringen i bordet runt sliprullen höll på att lyfta! För att fästa ”skorstenen” runt sliprullen använder jag två kraftiga magneter mot gjutjärnsbordet.

Men en sak störde mig. Putsrullen är 100mm hög och det är ju inte ofta man har så breda arbetsstycken. Så resultatet blev att jag använde bara på den undre delen av rullen och resten förblev i stort sätt oanvänd. Dålig ekonomi!

Det blev att hitta på något bättre. Jag gjorde ett extra slipbord av några överblivna restbitar av björk som höjde slipbordet ca. 45mm. Fastsättningen är mycket snabb och enkel. Två mindre men kraftiga magneter håller det förhöjda slipbordet säker på plats. Nu kan jag använda hela höjden av putsrullen! Bra ekonomi!
När den inte används fäster magneterna i två små brickor vid sidan av maskinen.
Jag har verkligen ”fastnat” för att använda magnetism i ”Snickerboa”!

Dag

[bild]

[bild]

[bild]

[bild]

[bild]

[bild]

[bild]

[bild]
Jag har nog missat att det finns en riktning på rullarna (?) eftersom jag bara tänkte vända på pappersrullarna när jag ändå byter storlek eller grovlek på slipkornen. Jag har den större maskinen från samma tillverkare men har knappt kommit åt att använda den.
 
  • Gilla
stigen
  • Laddar…
Med bordsförhöjningen går det mycket enklare att utnyttja hela sliprullen.
Man slipper avbryta och vända rullen.
 
Jag ska fundera på något liknande. Skorstenen är riktigt smart! och också det är något att fundera på framöver.
 
  • Gilla
stigen
  • Laddar…
”90˚”

Har länge stört mig på att dom mindre men ack så användbara sliparna inte håller den inställda vinkeln 90˚.
Lika irriterande att varje gång behöva kolla så bordet inte har flyttat sig några grader.
Två enkla stöd gör underverk till dom något veka konstruktionerna.

Arbetsbänk, mäthörn, slipmaskin, ficklampa, förvaringslådor, träplankor, verktyg, verkstadsutrustning, rörande hemmafixande.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstad med slipmaskin, sågbord, verktygslådor och städföremål. Oorganiserad, trång, kreativt kaos.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Två irritationsmoment mindre i ”Snickerboa”! 👍👍
Dag
 
  • Gilla
Utsliten och utdömd och 6 till
  • Laddar…
”Tappa Sugen”

En gradvis försämring av sugförmågan i spånsystemet har jag märkt den sista tiden. Effekten har mattats av mer och mer. Speciellt när jag planhyvlar bredare bitar har det märkts. Det har börjat flyga omkring spån bakåt.

Industriell dammsugare i verkstad, sladdar, slangar, på trägolv, svart plasttejp runt mittsektion, VENDABCO-märkning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dags för felsökning.
Spånkärlet fullt. 👍
Alla 4 motorer fungerar. 👍
Ingen öppen port. 👍
Rörkopplingar och anslutningar. 👍
Filterpåsen inne i cyklonen smutsig. 👍
Men helt klart måste det vara ett fel som är trasig, som man säger!

Hittar felet när jag skall byta spånpåsen!
Mellan det stabila spånkärlet och cyklonen sitter det en tunn porös dammpackning som skall sluta tätt mot den gummilist som sitter på kärlets kant. Gummilisten är okej men dammpackningen har stora skador. Den har slitits ner/bort när jag har bytt påsar under åren. Utrymmet mellan cyklon och kärl är väldigt tight. En kraftigt fjäderbelastad platta trycker kärlet mot cyklonen.

Träbord med trasiga tygbitar, verktygsbänk i bakgrunden, arbetsmiljö, slitet och användt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Stor metallisk cylinder med "VENDACO" text, sannolikt en del av verkstadsutrustning, med diverse verktyg och kablar i närheten.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Arbetsmiljö med verktyg, maskiner, en smutsig tygfilterpåse på en rund grön komponent, bänkar och mångfärgat spillmaterial.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dammlist hittas på Jula. Väldigt billigt! 40kr för 4m. Men ett aber är där. Det gamla listen är betydligt tunnare. Men jag kör på. Skrapar/tvättar bort resterna av den gamla listen och monterar den nya i dubbel bredd för att täcka så stor yta som möjligt. Blir faktiskt ganska bra!

Arbetsyta med ihoprullade skumremsor, kartong, mätinstrument, någonting är tillverkat i P.R.C.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


En bild av en projektorobjektiv, närbild, med insyn i de optiska elementen, tagen i ett industriellt miljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men när jag återmonterar kärlet med sin gummilist tar det emot.

Mätt verktyg med linjal, grönt underlag, cirka 10 centimeter visas, linjal vilar på böjd yta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den nya dammlisten är för tjock!
Då testar jag om kärlet ändå kan sluta tätt mot cyklonen utan gummilisten. Bingo! Nu hjälper tjockleken på den nya listen och systemet blir tätt. Gummilisten hamnar i lådan för reservdelar och får ligga där tills jag hittar en tunnare dammlist eller så får det bli så här framöver.

Svart pedalhink med soppåse, trägolv, svart sladd, under en bänk eller ett skrivbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Slutet gott - allting gott!
Trevlig Helg! 🍺
Dag
 
  • Gilla
Sthlm1891 och 8 till
  • Laddar…
”Remdrivet”

Trevlig TV-serie om en snickare som drömmer om att uppfinna nya saker på SVT.

Text om Erik Alfred Tesaker, född i New York, uppvuxen i Kristiansand, snickare, lärare, medverkat i tv-serie.
 
  • Skärmavbild för TV-serie, personer i olika miljöer, antyder hantverk, uppfinning, familjeliv, landsbygd.
  • Gilla
Sthlm1891 och 5 till
  • Laddar…
”Ny T-profil”

Mina 3 olika fräsbord har lite olika T-skenor infrästa i borden.
I och med att jag fräste upp det lite udda T-spåret i min Ulmia bordsåg till den nya standarden 19.03mm så är det lika bra att byta ut dom andra fräsarnas spår så det blir enhetligt.

Närbild av sågblad på en bordssåg inom träbearbetning, suddig bakgrund, fokuserad på sagen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Snickarbänk med sågblad, arbetsverkstad i bakgrunden, träbearbetning, närbild, sågspån, verktyg, inomhus, måttindelning, metall.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

I dag började jag med det lilla fräsbordet som en gång gjordes till min ”Gåbortsåg” Bosch GTS 10 XC.
Den sågen såldes när jag gjorde en batterivariant av AEG/Elu delar så att ”Trall Cirkusen” blev helt batteridriven.
Fräsbordet behöll jag då jag hade gjort den lilla fräsen som en ”stand alone” maskin och numera står den kopplad och klar att användas på ett av mina mobila maskinbord.

Gamla T-spåret.

Verkstad med överhandsfräs monterad på fräsbord, träarbetesredskap i bakgrunden, organiserad arbetsyta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Träsvarv med dammuppsamlingssystem i verkstad, verktygshållare och organisation i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstadsfoto med bordssåg och guidsskena, verktygsvägg i bakgrunden, fokus på arbetsyta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den nya profilen är betydligt bredare och några mm tjockare.

Aluminiumprofiler på trä, verkstadsbakgrund, industriella material, konstruktionselement, metallbearbetning, maskinteknik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det nya spåret för T-listen sågades ut på min bordssåg. Många mindre sågningar men väldigt enkel operation. Dessutom hamnade all skiten direkt i spånsugen och inte runt om i verkstaden som oftast blir resultatet när man fräser.
Nu är nya spåret på plats och det nya geringsanslaget med sinkfunktion löper lätt.

Träbearbetningsverkstad med bordssåg, dragklinga, hjulstyrning och arbetsbänk, omgivet av verktyg och förvaring.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Routerbord med fästande jig och inläggningsguide för träbearbetning. Precision och verktyg synligt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verktyg för träbearbetning med gradskiva, inställningshandtag, och skenor på arbetsbänk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Verkstadsutrymme med träbearbetningsroutertabell, verktyg och organisationssystem i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu är det bara två fräsbord till som skall konverteras men det får bli en senare fråga.

Idag kommer två stora 600mm X 2500mm stavlimmade ekskivor som skall bräddas och sågas till rätt format som en bänkskiva och 4 hyllplan till vår nyrenoverade tvättstuga. Alla delar skall pigmenteras till mörkgrått och den sista behandlingen blir en strykning med Osmo hårdvaxolja.
Det har högsta prioritet just nu tycker en ”viss person” och det håller jag med om.

Trevlig Helg! 🍺
Dag
 
  • Gilla
Sthlm1891 och 6 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.