Jo, men du är med på att jag tänkt ha 5W och inte 10W som du, va? Borde vara ganska stor skillnad! Oavsett så är det nog 6st jag satsar på, men det är ju fortfarande bara totalt 30W.

Edit: Nu får det vara nog med efterforskande för ikväll. Jag har samtidigt läst på angående tätskikt och räknat på priser på alla komponenter etc. ;) Står mellan Kiilto (bra testresultat vad jag förstått) och Casco, som båda finns på de lokala bygghandlarna och som verkar vara relativt smidiga att använda. Nån input här av er som gjort sånt nyligen? Väldigt off-topic dock.. Hur som mycket tacksam för den hjälp jag fått idag!

Mvh
 
Redigerat:
R
hmm ser nu att lamporna jag köpte var på 5 watt så de är de du länkade till tidigare.
Jag satte tätskikt för ett par veckor sedan. Både Kiltoo och Casco ligger väl i den dyraste prisklassen. Alla märken gör samma jobb, man rollar och sätter duk på. Det viktiga är att GVK har godkänt dem på sin hemsida. Jag fastnade för Mapei då de är stora och låg bäst till i pris. en rulle duk på 10m kostar 1500kr på Hornbach.
 
Redigerat:
Jag har vitt och blankt på väggar och svart golv. För mkt ljus är inget problem så länge man kan dimma ner.
Tanken är att man vanligtvis kör med spottarna ganska neddimmade, typ 25-50%, men har möjligheten att kräma på ordentligt vid behov.
Jag föredrar dessutom att man sätter så många spottar man kan med så bred spridningsvinkel som möjligt. Då minimerar man risken att få skuggor. Många spottar ger dessutom en bättre möjlighet att leka med placeringarna så att man kan placera spottar över duschen, badkaret och framför spegeln etc.
Tips; tänk på att inte placera spotten i duschen precis i mitten för då finns en risk att den hamnar precis över takduschen. 😀
 
Jag tycker du valt för snålt med ljus. Bättre ta i rejält och sedan dimma, vi har 4st 13W LEDs på 4 kvadrat. Asymmetriskt utplacerat på strategiska ställen

multi_13_4.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ett annat tips är att testmontera spottarna vi gjorde såhär
DSC_0057.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
lazy rick
  • Laddar…
Jag håller med AMalmgren; det är bättre att placera spottarna där de behövs, t.ex. över duschen, över toan, över badkaret etc. Att få en bra belysning är viktigare än att spottarna sitter jämnt utplacerade i taket.
 
Rakt över duschen är inte bra o ha spott.
Annars 6 st 5 w (330 lm) räcker bra för 5,5 badrum. Går nog bra med 5 oxå. Hellre 6st svaga än 3 st starka för en utjämning av ljuset.
 
Runt 750-800 lumen per kvadrat tycker jag
 
Hur många andra ljuskällor har? Du tror inte att blir lite mörkt i duschen? Jag har 9 stycken 5 w i ett badrum på ca 6 kvadrat. Skulle inte vilja ha färre.
 
Typiskt att jag just lade beställning på det jag tidigare sagt; 6st á 5W, innan jag tittade in i tråden. Trodde inte någon mer skrivit eftersom inga fler mail-notifieringar inkommit. Kommer kanske bara om man blir citerad? Struntsamma.

Jag får helt enkelt provmontera först och bedöma läget. Känns det lite får jag väl komplettera med flera. Hellre för mycket än för lite som fler har sagt, men gjort är gjort. Angåande ljus i duschen vet jag inte, behöver man det? Rakt ovanför känns inte så bra?

Blir det problem om man kopplar två separata drivdon, på samma tändkabel, eller fungerar det utan problem? För det drivdon jag beställde klarade ju max 6.

Tack ni övriga för kommenterar!
 
arneri68 skrev:
Hur många andra ljuskällor har? Du tror inte att blir lite mörkt i duschen? Jag har 9 stycken 5 w i ett badrum på ca 6 kvadrat. Skulle inte vilja ha färre.
Ska ha spegelskåp med integrerad belysning, men annars ingen mer :( Dock 3 fönster, men de hjälper ju bara på dagtid...
 
Malmbergs som du länkade till i första inlägget kan du koppla flera drivdon i en grupp och synka dem. Jag har två drivare. Det står beskrivet i manualen för drivdonen hur du gör.

MD-99 är IP44 klassade så de skall klara fukt. De har en gummipackning som skall täta mellan lamphus och ytskikt/tak.

Jag byggde en duschnisch för att få lite svängrum i duschen. Har 4 stycken md-99:surprised:r i duschen.
 
  • Gilla
HansGreger
  • Laddar…
tuktuk skrev:
Vad det gäller att hitta lite mer siffror så är google ett bra redskap. Det tog mig en sökning att hitta;
[länk]
Nu är jag siffernörd som håller på med den typen av sökningar hela dagarna i jobbet, så det var ett tips i all välmening och inget försök att vara dryg, hoppas du förstår vad Jag menar.

Jag skulle nog ha placerat ut 6 och kört de lätt ned dimmade. Men som jag sa så är det din smak som ska avgöra, så tänk gärna efter.

Dosor: [länk] är väl det som brukar rekommenderas. Alternativt elkos röda. Eftersom tillverkaren/försäljaren uppger att de får sitta i apparatdosa ska kylningen inte vara ett problem. Led armaturer i den effekten behöver ingen kylning i egentlig mening. Man vill ha potta eller dosa för att hålla borta brännbart material och damm.
Hej igen,

Jag beställde ett gäng såna dosor du nämnde, men nu när jag tittar på måtten på en annan sida (den jag beställde ifrån visade ju inga mått) blir jag fundersam: http://www.ledshopen.se/apparatdosa-eljo-3-pack-vp2.php. Jag ska ju regla ner med 45-reglar, och kan ju då bara ha en dosa med djup på 45+gips = ~58mm. Men denna verkar vara djupare. Missade du att jag skrev 45-reglar, eller har jag missat något? Måste finnas dosor för denna dimension?
 
Hej HansGreger, har du, med tanke på ditt Nickname, kanske tränat någon form av Kampsport? :)

Angående dina Spotlights så har ju många bra tips och råd kommit redan, från folk som säkert vet bättre än jag. Tänkte dock kasta in en erfarenhet från vår renovering av 3 sovrum + liten hall förra året.
- Vi hade tänkt sätta in dimmade/dim-bara LED-spotlights infällda i alla taken.
- När de första 6st satt på plats i lilla hallen mellan sovrummen insåg vi att den lägsta nivån / svagaste belysningen som var möjlig med (i alla fall dessa) LED-spots var alldeles för stark för oss.
- Till Sovrummet valde vi istället att byta till Halogen-spotlights, som visserligen drar lite mer ström, men som går att dimma ner till en mycket svagare och mer behaglig ljusnivå.

Nu är inte ett badrum samma sak som ett sovrum, och det skiljer mycket beroende på om man kommer använda tak-spotsen som enda/huvudsaklig ljuskälla eller inte, men även i ett badrum är det ju skönt at t ex på kvällen/natten inte behöva tända så starkt ljus.
- Kanske du redan har kollat så att dina valda Spotlights går att dimma ner tillräckligt svagt för att passa era önskemål? Det handlar inte bara om hur starkt ljus lamporna kan ge... Vi önskar att vi hade valt Halogen-spots även till hallen och använder nu de spottarna mycket mer sällan än vi hade tänkt oss att göra, pga de är för starka. Är dock för snål och lat för att byta sort nu.
 
Hej Martin E,

Nej, mitt nickname har vad jag vet ingenting med kampsport att göra!? Varför tror du det? :) Jag tränade kickboxning i ett år eller något iofs, hehe.

Tack för din input angående lägsta ljus. Tittade lite fort på specifikationen på drivdonet bara och jag tror det stod "dimbar från 0-100" eller något liknande, vilket låter lite för bra nästan, men det borde ju snarare ha med lampan att göra som du är inne på. Vi får se helt enkelt. Oavsett så kommer jag hänga upp de 6 på prov, som A Malmgren tipsade om. Men jag ska tänka på det du skrev då. Tack
 
Äsch, inget, frågan om ditt nickname var extremt off-topic... :)
Hoppas det blir bra med era Spots!
Skriv gärna mer här när ni testat vidare och gjort klart, alltid bra att få höra alla tips och erfarenheter - vi ska ju bygga nytt hus under det närmaste året och kommer så småningom in på såna små-detaljer som lampor osv. Just nu är det mer "hur djupt ska vi shakta för poolen och ska vi gjuta en platta där också?"
 
  • Gilla
HansGreger
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.