En bekant har ett fritidshus i Åkerbergatrakten. Stugan ligger i ett tomtområde däe alla tomterna gränsar till allmänning. Trodde de. Området härstammar från 50-talet, och de boende har använt skogen som rekreationsområde. Nu har marken köps av en bolag som har för avsikt att avverka skogen, vilket skulle förstöra hela området i princip. Tomtföreningen har nån form av nyttjanderätt till marken , men den blir inte mycket värd i och med detta. Vad bör de göra? Kan man skriva till Länsstyrelsen och protestera mot avverkningen med hänvisning till markens betydelse som just rekreationsområde för de boende. Rätten att avverka skog kan väl knappast vara absolut?
 
Jo, om det är en skogsfastighet och den inte är naturreservat så är rätten att avverka tämligen absolut. Det är ju därför man har odlat skog där en gång i tiden. (De flesta skogar som inte är naturreservat är just odlade).
 
Just den här skogen är nog inte odlad. Området är kuperat, för att inte säga bergigt. Skogen är en salig blandning av alla tänkbara sorters träd i varierande ålder och storlek. Det är mer troligt nåt som "blivit över" när tomterna styckades av en gång i tiden.Uppfattningen hos fritidshusägarna är snarare att nån kommit på: men här finns det ju lite skog som vi kan avverka och tjäna en hacka! Men är det så då är det inte mycket att göra alltså?
 
Njaee... knappast. Om det inte finns några restriktioner typ nationalpark, naturreservat eller liknande så förfogar markägaren fritt över sin egendom. Vill markägaren avverka sin skog så är det.
 
Man kan ju tänka sig en lösning där tomtägarna ödmjukt ber att få köpa den där markplätten av markägaren. Om den ser ut som du gör blir det nog inte så många tusenlappar för var och en att betala.
 
Swetrot skrev:
Man kan ju tänka sig en lösning där tomtägarna ödmjukt ber att få köpa den där markplätten av markägaren. Om den ser ut som du gör blir det nog inte så många tusenlappar för var och en att betala.
Det kan ju vara en ide. Har i och för sig ingen aning om vad skog kostar i dagens läge, eller riktigt hur mycket det rör sig om. Det verkar som om virkespriserna stigit markant de senaste åren, områden som tidigare varit olönsamma att avverka har plötsligt blivit intressanta.
 
Tycker ni ska diskutera detta med lokala Skogsstyrelsen. De kan hjälpa till med rådgivning runt situationen.
 
Fick tomtföreningen ingen chans att yttra sig i samband med försäljningen av marken?
 
Varför skulle de få det? Det är ju trots allt tillåtet att sälja sin fastighet utan grannars medgivande. Det enda kommunen kan göra är att använda sin förköpsrätt och köpa marken. Men det gör de sällan, för att inte säga MYCKET sällan.
 
GoForIt skrev:
Fick tomtföreningen ingen chans att yttra sig i samband med försäljningen av marken?
Nej. Avverkningsplanerna uppdagades när en tomtägare en dag fick se markeringar i skogen, stolpar som var utsatta här och där. Det är väl så det går till, skogsbolagen har antagligen kontakter inom Länsstyrelse/Skogsstyrelse och kan smyga igenom sånt här för att slippa protester och uppståndelse. Det är ju enklare om skogen plötsligt en dag bara är avverkad...
 
Ja, då känns det ju som att man har missat att samråda med tanke på närheten till villaområdet. Var det alltså kommunen som ägde marken tidigare?
 
Det finns inga krav på samråda med någon, man behöver bara lämna in en avverkningsanmälan till skogsstyrelsen sex veckor innan. Om de inte säger ifrån (tex pga fornlämning eller biotop) så är det inga problem att avverka.

Något smygande handlar det inte om, utan bara det faktum att grannar inte kan påverka ev. avverkning.
 
Que?
Samråder du med grannen innan du klipper gräsmattan?
Ursäkta, men man har all rätt att avverka sin egen skog.
 
Allemansrätten i all ära. men någon måtta får det väl vara.
 
Det skulle inte förvåna mig om tomterna haft skogen som allmän upplagsplats för avfall, kanske låtit ungarna ta lite trän och bygga koja, kanske tagit lite ved. Allt utan tillstånd, givetvis, det är så det brukar se ut.

Är det någon som bjudit in skogsägaren till samråd någon gång?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.