I min kakelugn har jag på sistone börjat laborera med att skjuta spjället när kakelugnen är uppeldad och varm. Det verkar stå helt klart att ugnen ger OTROLIGT mycket mer till huset om värmemagasinet inte kyls ut genom skorstenen, dvs om man stänger spjället till skorstenen. Detta är givetvis ingen nyhet men jag undrar om någon har förslag på när man kan/bör/ska skjuta spjället? När all glöd är borta eller när och hur?
 
I äldre regler för eldning i kakelugnar står att man kan stänga spjället när inga blå lågor syns från glöden. Själv brukar jag inte dra igen spjället helt förrän nästan all glöd har slocknat. Istället känner jag med näsan vi ovankanten av eldstadsöppningen (med stängda luckor) och drar igen spjället så mycket det går utan att några rökgaser kan kännas.
 
Bara allt brunnit och slutat brinna med låga så stänger jag, men det har ju hänt att man irrat upp halvsovande och stängt när någon bit legat obrunnen och pyrt :-[

Har även märkt en väldigt stor skillnad på vilken ved man använder, förut hade jag väl inte direkt perfekt torr ved, jag fick köra med fullt öppet drag.........vilket i sin tur ledde till att så stora mängder kalluft sögs in i huset att eldningen nästan inte gjorde någon skillnad.

Nu senaste åren har jag bara eldat björkved som jag "eftertorkat" med avfuktare i ett slutet utrymme i några dagar, då brinner det bra trots ganska lite öppet spjäll = mindre kalluft in i huset.
 
  • Gilla
reine12
  • Laddar…
Haagbard skrev:
Bara allt brunnit och slutat brinna med låga så stänger jag, men det har ju hänt att man irrat upp halvsovande och stängt när någon bit legat obrunnen och pyrt :-[

Har även märkt en väldigt stor skillnad på vilken ved man använder, förut hade jag väl inte direkt perfekt torr ved, jag fick köra med fullt öppet drag.........vilket i sin tur ledde till att så stora mängder kalluft sögs in i huset att eldningen nästan inte gjorde någon skillnad.

Nu senaste åren har jag bara eldat björkved som jag "eftertorkat" med avfuktare i ett slutet utrymme i några dagar, då brinner det bra trots ganska lite öppet spjäll = mindre kalluft in i huset.
I stället för att du låter kakelugnen suga kalluft in i huset, kan du ju försöka med att dra en egen luftkanal utifrån till kakelugnen. Då kan du köra med fullt drag, slipper problemet och får det varmt och skönt i vintermörkret.
 
Jungman skrev:
I stället för att du låter kakelugnen suga kalluft in i huset, kan du ju försöka med att dra en egen luftkanal utifrån till kakelugnen. Då kan du köra med fullt drag, slipper problemet och får det varmt och skönt i vintermörkret.
Tack men nej tack, luftkanaler passar nog bättre i nyproducerade hus än i hus från 1700-talet ;)
 
Jag har haft funderingar på att dra in en luftkanal till våra kakelugnar också, men stöter på lite problem, dels estetiska, hur gör man det så att det blir snyggt och passar in i miljön, och hur får man upp dem till de kakelugnarna som finns på övervåningen? Jag hade alltså en tanke att göra en genomföring genom trossbotten från krypgrunden och hämta luften därifrån. Finns det några ideer?
 
bonnier skrev:
Jag har haft funderingar på att dra in en luftkanal till våra kakelugnar också, men stöter på lite problem, dels estetiska, hur gör man det så att det blir snyggt och passar in i miljön, och hur får man upp dem till de kakelugnarna som finns på övervåningen? Jag hade alltså en tanke att göra en genomföring genom trossbotten från krypgrunden och hämta luften därifrån. Finns det några ideer?
Utan att vara någon specialist så känns det som att man skulle sänka temperaturen under huset väldigt, och en stor orsak till att krypgrund fungerar så bra som det gör på äldre hus är väl för att murstocken läcker värme i grunden.

Tror det skulle vara svårlöst, dels estetiskt som du skriver, men också praktiskt då kakelugnar suger tilluft genom (och runt) luckorna.........det skulle då krävas en tätslutande kåpa som täcker luckorna........luckorna som man lastar in ved genom :rolleyes:

Nä, jag siktar på pannhus, kulvert och element istället ;)
 
synpunkter skrev:
I min kakelugn har jag på sistone börjat laborera med att skjuta spjället när kakelugnen är uppeldad och varm. Det verkar stå helt klart att ugnen ger OTROLIGT mycket mer till huset om värmemagasinet inte kyls ut genom skorstenen, dvs om man stänger spjället till skorstenen. Detta är givetvis ingen nyhet men jag undrar om någon har förslag på när man kan/bör/ska skjuta spjället? När all glöd är borta eller när och hur?
Enligt min kakelugnsmakare ska spjället stängas halvvägs när elden tagit sig och brinner. När sedan inga blå lågor syns kan man stänga spjället helt men det gäller som sagt att sniffa ett par gånger över kakelugnsluckorna för att känna om rökgas kommer in.
 
Hej! Hoppar in här. Har nyss tagit över min familjs släktgård och börjat lära mig eldningen i en kakelugn. Har läst instruktioner på nätet men förstår inte riktigt hur jag ska arbeta med luckorna på sidorna. Vi har två stycken nere och en upptill. När ska dom här va öppna och när ska dom vara stängda? Det är min huvudsakliga fråga.
Närbild på en lucka vid sidan av en kakelugn, med synliga ventiler och en glimt av eld inuti ugnen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Just nu har jag bara vågat elda med eld av den här storleken. Under kvällen igår blev kaminen jämnvarm efter nån timme och de kändes riktigt fint. Imorse var ugnen lite ljummen bara.
Eld i kakelugn med öppna sidoluckor, visande hur man eldar i ugnen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag gissar att "ventiler" menas med dom här små på framsidan?
Stängd lucka av en kakelugn med reglerbara lufthål för ventilation och förbränning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Claes Sörmland
Sotlucka. Inget att peta på - kolla bara att de är ordentligt tilltryckta. Det är sotarens väg in i kakelugnen:

Sotlucka intryckt i en vit vägg, används av sotaren för att komma åt insidan av kakelugnen.

Dragluckor - med dessa kan du reglera draget till elden när du får igång brasan:

Sotlucka och dragluckor på en kakelugn, använt för att reglera drag till elden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Galler - nåt senare påfund för att se elden ("mysbrasa"). Har ingen användning om man ska elda ekonomiskt:

Närbild på galler med många hål, tänkt för att se elden i en kakelugn.
 
Claes Sörmland
Eldningsförslag:

Lägg in ved - traditionellt ska den travas liggande men vissa eldar med ved stående mot bakväggen. 4-6 inte för stora vedträn. Är kakelugnen kall så gör en liten brasa med fyra vedträn första gången. 12 timmar senare kan du göra den större brasan med sex vedträn. Elda maximalt en brasa var tolfte timme.

Öppna spjället. Tänd veden underifrån, stäng plåtluckorna och se till att de två dragluckorna är öppna. De skapar nu drag som blåser rakt emot elden så att den snabbt tar sig.

När det brinner kraftigt (10 min senare kanske), stäng dragluckorna men lämna ytterluckorna av mässing öppna. Skjut till spjället försiktigt så att det går från eldstorm till att det brinner lugnare. Du får inte skjuta till för mycket så att elden börjar sota, kvävs eller det ryker in (efter några eldningsomgångar och med varm skorsten markera denna position på spjället för framtiden). Det ska inte lukta vedeldning alls inomhus om allt har gjorts rätt. Låt det brinna till glöd.

Öppna spjället helt, öppna luckorna och rör om i glöden. Syftet är att få den jämn och peta in träbitar som inte har förbränts. Stäng plåtluckorna igen samt stäng mässingsluckorna och skjut till spjället till den position det hade förut eller möjligen lite till (måste testas). Låt glöden brinna ut.

När det är mycket lite glöd kvar och absolut inte syns några blå lågor (giftig kolmonoxid!) så kan vanligen spjället stängas helt. Vanligen så läcker spjället lite och skorstenen drar så att det finns ett undertryck i kakelugnen som ventilerar den även när spjället är stängt. Men varje kakelugn är en individ.
 
  • Gilla
Plutus och 2 till
  • Laddar…
Tack för ett utförligt svar! Fråga, jag som har så små pinnar och bara använder pagodeld (en fyrkant staplad) får glöd ganska fort. Du säger jag bör elda bara var 12:e timme? Om man vill hålla en glödbädd sen bara peta in en pinne då och då så bädden hålls igång. Är det helt fel?:)

Aha, det är sotningsluckorna. De känner man ju igen. Då låter jag dom vara stängda hela tiden.
 
Redigerat:
Claes Sörmland
Problemet med att småelda under längre tid är att du då måste ha spjället öppet hela tiden. Då går värmen ut genom skorstenen och eldningsekonomin blir dålig. Eftersom att vedekonomi är hela poängen med kakelugnar så finns ingen sådan eldningstradition.
 
Nä det är sant! De går ju åt endel ved, sen med tiden kanske intresset för att elda minskar också:) Temperaturmässigt så har jag nu första dygnet gått på att aldrig komma upp i en så hög värme att händerna inte går ha på kakelugnen. Utan att det går hålla handen på ugnen överallt.
 
Claes Sörmland skrev:
Eldningsförslag:

När det brinner kraftigt (10 min senare kanske), stäng dragluckorna men lämna ytterluckorna av mässing öppna. Skjut till spjället försiktigt så att det går från eldstorm till att det brinner lugnare. Du får inte skjuta till för mycket så att elden börjar sota, kvävs eller det ryker in (efter några eldningsomgångar och med varm skorsten markera denna position på spjället för framtiden). Det ska inte lukta vedeldning alls inomhus om allt har gjorts rätt. .
Kan bara konstatera, efter en helgs träning, att det inte lätt, speciellt när man ska iväg till stan på jobb osv. Tricket är som trådskaparen funderade kring, hur man arbetar med spjället. Det luktar ibland lite rök i rummet när jag laborerar men med lite träning så kommer det nog ge med sig. En markering ska jag försöka få till.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.