Nu var det inte frågan om att TS inte alls kunde finska - utan vilket språk man kommunicerar best på. Som i en akutsituation kan bli ytterst aktuellt. När man är sjuk går hjärnan på ett akutläge och kopplar bort allt som det går åt för mycket energi att kunna frambringa. Det behövs inte mycket stress innan man förlorar rätt mycket av kommunikationsförmågan på ett annat språk än modersmålet. Jag borde veta som inflyttad finne på åttiotalet =)
Visst farmor var sista finlandssvenskan i min släkt men det hjälpte inte mig mycket. Vet inte riktigt varför inte svenskan lärdes vidare- kanske pga skam och för att farfar var finne och en tölp.

Den här läsningen har varit bestörtande stundvis. Och stundvis har man känt igen de allmänna influenserna i hela värdlen just nu. Min personliga åsikt är att Finland borde vara så otroligt mån om att försöka bevara den där så unika tvåspråkigheten, innan - som det även har sagts tidigare - det har försvunnit till historien pga att språk alltid har utvecklats och förändrats och blandats ihop och kommer så fortsätta. Jag kan inte få in det i min lilla skalle... varför är man inte i Finland stolta om den här egenskapen?! Visst har det väl alltid funnits och säkert finns fortfarande en viss rivalitet och olika komplex som flyter upp på ytan men borde man inte vid det här laget kunna hantera det? För mig hamnar dessa individers hat mot invandrare i samma kategori som allt hat mot finlandssvenskar och deras (eventuella) "privilegier" i det Finska samhället.
Jag säger som min farmor alltid sa när hon var riktigt upprörd - Herre Jessus Maria siunakkos!!
 
Jag kan finska på den nivån att jag kan tala någotsånär med finnar i arbetet. Känner några hyggliga finnar i det privata och vi talar finska och svenska om vartannat och även om .
För att få ut någonting vettigt av ett läkarbesök eller driva en rättsprocess eller sköta myndighetskontakter krävs en helt annan nivå på språkkunskapen.
Respekt föder respekt...... och när mitt människovärde inte respekteras tar jag strid i stället för att låtsas att jag inte finns.

Förresten vill jag tacka Henrietta70 för ett mycket bra inlägg.
 
  • Gilla
Henrietta70
  • Laddar…
Oerhört tråkigt att läsa om vad som händer i Finland, dessa idéer som fått fart och särar på människor som levt sida vid sida under generationer och som förstått att vi människor behöver varandra och måste samarbeta för allas bästa.

Att finlandssvenskar inte integrerats i samhället är ett befängt påstående. Själv växte jag upp i en helsvensk ort i Österbotten. Hela orten var svensk, gatunamnen fanns endast på svenska, all service var på svenska. Dagstidningarna var svenskspråkiga såsom Hufvudstadsbladet, grabbarna åkte till svenska Dragsvik för sin militärtjänstgöring och de som studerade vidare åkte till Åbo Akademi. Alla boende hade svenska namn och när TV apparaterna kom in i våra hem tittade vi på svenska sändningar. Sedan 10 -års ålder var min stora idol Evert Taube med ett litet avbräck under tonåren när Jerry Williams gjorde entré på scenen. I realskolan läste vi finska i 5 år och jag lärde mig hyfsat att hantera det finska språket - skolan var en kravskola som krävde att man presterade. Nästan mangrant röstade man på Svenska folkpartiet som arbetade för att bevara det svenska språket.

Min pappa, liksom alla andras pappor i min ålder tillbringade sina bästa ungdomsår vid ryska fronten precis som alla unga män från hela Finland gjorde. Tillsammans med alla andra i arbetsför ålder slet man hårt i arbetslivet för att betala tillbaka det stora krigsskadeståndet till Ryssland - som också blev betalt.

Uppvuxen i denna svenskspråkiga bygd, med goda värderingar, strävsamma föräldrar och den gemenskap som fanns hade jag aldrig någon känsla av att jag var "fel" hur skulle jag kunna ha det?

Finlands historia är gemensam för både svensk- och finsktalande - en historia som alltid präglats av grannen i öster. Men nu får krafter som inte alltid är demokratiska luft under vingarna och plötsligt blir alla umbäranden och offer som gjorts inte värda ett dugg.
 
  • Gilla
Henrietta70
  • Laddar…
Så sant Abies Koreana

Ryggradslös anpassning och låtsasfinskhet kan ge kortsiktig karriärframgång för individen men sett i ett större sammanhang är det katastrofalt.

-I ett land där det inte får finnas lokalsamhällen och etniska minoriteter som avviker från den nationella normen hittar majoriteten säkert någonting annat att hacka på när minoriteterna har tvångsanpassats och försvunnit . Med tiden blir samhällsnormen bara snävare och snävare och snävare..... vi har sett i olika samhällen hur sådan inkrökt tvångsanpassning kan gå precis hur långt som helst med katastrofala följder.
I liten vardaglig skala kan man studera det hör fenomenet i en skola där alla föräldrar uppfostrar sina barn till att vara välanpassade och lika som de andra för att undvika mobbning. Resultatet är att mobbningen och grupptrycket blir ännu värre och drabbar alla som avviker det allra minsta från en nästan ouppnåelig norm.

-Folkgrupper som tvingas att byta språk och kultur och förneka sin egen identitet brukar försjunka ned självförakt. Självförakt för att man tvingas lära sig att man inte duger som man är utan måste låtsas vara någonting annat. Den ersättande nya kulturen blir bara en blek kopia där de dåliga sidorna kopieras och de goda sidorna glöms. Folk försjuinker i apati och missbruk och våld. Självföraktet tar död på allt välmående och all företagsamhet. Den här utväcklingen ser vi hos folkgrupper kring hela jorden när de förlorar sin identitet.
I dagsläget har Österbotten fastlandsfinlands lägsta arbetslöshet och ligger i absoluta toppen när det gäller andelen företagare. Dessutom producerar vi en betydande del av Finlands export. Vi svenskar har extremt låg brottslighet och extremt låg andel självmord och relativt god hälsa jämfört med övriga landet. Allt det här skulle krossas.

Jag tror alltså att Finland som helhet och i synnerhet Österbotten tjänar på att individerna står på sig med eget språk och egen kultur.
 
  • Gilla
MultiMan och 2 till
  • Laddar…
Det vore synd om finlandssvenskan försvann. Själv är jag, hm, i mina "bästa år", som så många andra på detta forum. Och har lite svårt för nysvenskan som förekommer på SvD och DN. Istället läser jag Huvudstadsbladet, som har ett ålderdomligare språk och äldre uttrycksformer och böjningar som exempelvis "oss" och "dem". Och som är lättare att läsa rätt upp och ner. Dessutom har de bättre bevakning på Östeuropa. Nu tror jag att det är många språk i gränstrakter hotas av utvandring, som i och för sig påskyndas på av utanförskap. Det här är något som i framtiden kan drabba många gränstrakter och avfolkningsbygder som i Värmland, Tornedalen, Gotland, Gävleborg och kanske rent ut av hela Skåne. Innan det är för sent behöver lokala tungomål, folkvisor och sägner spelas in, nedtecknas och bevaras åt framtiden. Som man gjorde med Kalevala på den tiden. Med vänlig hälsning; PerOF
 
  • Gilla
Henrietta70 och 1 till
  • Laddar…
Oroande stämningar både här och i Finland. Minnet är kort. För mig som är intresserad av historia känns argumenten igen från tidigt nittonhundratal. Lapporörelsen fick också in folk i parlamentet. Förutom att de regerade den offentliga debatten på ett sätt som de Svenska främlingsfientliga krafterna inte kunde göra vid samma tid. Även innan de satt i parlamentet styrde de vilka som bildade regering genom nätverkande.

Såg för någon/några veckor sedan en patriotisk Finsk film som visades på den finska kanalen. Hur rågblonda kämpar gav sig av mot fienden i pansarvagnar och flygplan med hakkors. Förstår inte ett ord Finska men kunde inte slita blicken från TV-n. Vad är det som händer egentligen. Hade varit omöjlig att visa för bara ett år sedan. Nu i rikstelevision i grannlandet.

Btw. Min farmor hette Svinhufvud i flicknamn. Min pappa bröt med hela släkten så fort han kunde (nitton år) pga ställningstaganden under kriget. Fy fan

Mvh Findus
 
Redigerat:
Det finska flygvapnet hade ju ett hakkors som emblem, det var i bruk före nazisterna ens existerade. Togs ur bruk efter 1945 p.g.a. dåliga associationer, men det förekommer lite här som där ännu. Inte alls förvånande att se det i en VK2 film.

Om det är filmen jag tror det är, så är det Okänd Soldat och en tradition i Finland sen 1950 talet. Detta är inte något nytt, konstigt eller rasistiskt ur ett finskt perspektiv, både finlandssvenskar och finnar ställer sig bakom filmen. Lite stolthet över sitt land får man ha ändå.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Okänd_soldat_(film,_1955)

Vi finlandssvenskar är ju själva väldigt stolta över IR 61
https://sv.wikipedia.org/wiki/Infanteriregemente_61
 
heimlaga skrev:
Så sant Abies Koreana

Ryggradslös anpassning och låtsasfinskhet kan ge kortsiktig karriärframgång för individen men sett i ett större sammanhang är det katastrofalt.

-I ett land där det inte får finnas lokalsamhällen och etniska minoriteter som avviker från den nationella normen hittar majoriteten säkert någonting annat att hacka på när minoriteterna har tvångsanpassats och försvunnit . Med tiden blir samhällsnormen bara snävare och snävare och snävare..... vi har sett i olika samhällen hur sådan inkrökt tvångsanpassning kan gå precis hur långt som helst med katastrofala följder.
I liten vardaglig skala kan man studera det hör fenomenet i en skola där alla föräldrar uppfostrar sina barn till att vara välanpassade och lika som de andra för att undvika mobbning. Resultatet är att mobbningen och grupptrycket blir ännu värre och drabbar alla som avviker det allra minsta från en nästan ouppnåelig norm.

-Folkgrupper som tvingas att byta språk och kultur och förneka sin egen identitet brukar försjunka ned självförakt. Självförakt för att man tvingas lära sig att man inte duger som man är utan måste låtsas vara någonting annat. Den ersättande nya kulturen blir bara en blek kopia där de dåliga sidorna kopieras och de goda sidorna glöms. Folk försjuinker i apati och missbruk och våld. Självföraktet tar död på allt välmående och all företagsamhet. Den här utväcklingen ser vi hos folkgrupper kring hela jorden när de förlorar sin identitet.
I dagsläget har Österbotten fastlandsfinlands lägsta arbetslöshet och ligger i absoluta toppen när det gäller andelen företagare. Dessutom producerar vi en betydande del av Finlands export. Vi svenskar har extremt låg brottslighet och extremt låg andel självmord och relativt god hälsa jämfört med övriga landet. Allt det här skulle krossas.

Jag tror alltså att Finland som helhet och i synnerhet Österbotten tjänar på att individerna står på sig med eget språk och egen kultur.
En strålande analys Heimlaga!

..och det gläder mig att läsa om Österbottens socioekonomiska läge, det stämmer väl med min minnesbild.

Vi människor har ett stort övertag över allt annat levande på planeten, vi har en historia att ta del av och lära oss av de misstag som tidigare generationer har gjort, utifrån historien kan vi även dra vissa slutsatser om framtiden.

Tyvärr verkar historielösheten bre ut sig. Det är inte alls länge sedan en effektiv propagandamaskin, där syndabockstänkandet var centralt, utlöste ett världskrig. Har vi verkligen inget lärt?

Språket förändras alltid, javisst, men nu händer också något annat med vårt språk. Ord som t.ex. godhet har fått en motsatt betydelse och tolkas nu som självgodhet. Många ord som tidigare symboliserat något positivt och eftersträvansvärt har plötsligt blivit skällsord som man oblygt klistrar på meningsmotståndare i nedsättande betydelse. Det klagas på att yttrandefriheten begränsas men samtidigt finns det inga gränser för vilket för vulgärt språk som kan användas i avsikt att få tyst på någon som inte delar åsikterna.

Vetenskapen är under attack och konspirationsteorierna flödar och blir för många en sanning. Vikten av källkritik tycks ha förlorat mark till förmån för allehanda hemsnickrade idéer.

Jag ber om ursäkt om jag svävar ut för mycket från det ursprungliga ämnet.
 
  • Gilla
BiFuel och 1 till
  • Laddar…
tank77 skrev:
Jupp, många inhemska finnar är några ignoranta jäklar, jag vet då jag har jobbat i i Finland och träffat på många som vägrar tala svenska även om dom kan tala svenska.
Det där känner jag till (är kvartsfinne)
Skulle konsulta på ett helfinskt bolag. Min kontakt envisades med att tala engelska med mig trots att hans svenska var mångdubbelt bättre än hans usla engelska..

Vi kan nog lugnt konstatera att svenskt/svenska är generellt mycket lite omtyckt (undvek ordet "illa") i Finland om det nu inte råkar vara så att man befinner sig i genuina svenskbygder..

Återkom fö idag från Finland, tolk var medförd (hustru..)
 
Nu rasar debatten efter att justitiekansler Jaakko Jonkka uttalade sig att regeringen inte lyssnar på honom och inte tar hand anmärkningar på allvar i lagberedningarna.
Sedan har han tagit tillbaka sitt uttalande utan att vilja kommentera varför...... märkligt....
 
Ett modernt storsjukhus är en gigantisk koloss. Ofta är de anslagsbaserade och sysslar med forskning, specialistbehandlingar och sånt. Och det kanske inte finns någon akutmottagning eller ens plats för barnaföderskor. Utan patienterna får vända om och åka någon annan stans. Och för att komma in behövs en remiss från primärvården. Och där behöver man föra sin talan på rätt språk, innan man blivit för sjuk. Skillnaden i Sverige är att här är det osynliga myndighetsverk och överstyrelser som bestämmer. Mvh, PerOF
 
P
Trist! Hur kunde det bli så här? Vi brukade ju vara ett land? Finlands 100 år av självständighet är ju historiskt sätt bara en svinblink?

Videon påvisar någon sorts ogillande mot överhöghet? Maktens språk är internationellt och inte unikt knutet till svenskan? Som Mas hyser jag ett visst agg mot svensk överstatlighet ända sedan Gustav Fähund stal våra kyrkklockor. Jag hyser dock inget agg mot Finländare.

I mitt umgänge med finska kollegor förvånas jag över deras generaliseringar om Svenskar. Enligt deras uppfattning heter jag Håkan, har gröna byxor och är homosexuell? De har uppenbarligen aldrig varit i Dalarna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.