P polaris78 skrev:
Att komma dragande med nåt nytt som man inte nämnt tidigare vid kontraktskrivning skulle i många fall resultera i att du blir ombedd att dra dit pepparn växer för du slösat med alla andras tid.. du ses som oseriös att slänga fram ett nytt kort på bordet då och många skulle inte lita på dig och ta en annan köpare istället som känns med reko.
Jag kan ju säga att jag personligen är mycket tacksam över att det finns riskaversiva haverister som inte begriper dessa aspekter. Jag förlorade budgivningen i det hus jag bor i nu (då ca 10 miljoner). De som vann krävde en extra besiktning och säljarna frågade om vi ville köpa istället. Eftersom huset var orört sedan 70-talet bestod värdet till 80 procent av marken. Jag hade såklart redan internaliserat risken att behöva renovera delar av huset och tackade ja direkt. Nu är det värt 15m och jag har inte behövt renovera någonting jag inte förutspått på basis av husets ålder, typ och läge.

Om de riskaversiva klausul-kramarna
varit mer kunniga och haft lite mer is intagen hade priserna i Stockholm varit ännu högre, så på sätt och vis är jag tacksam över deras ängslighet. Som jag sagt tidigare finns det hyresrätter de kan bo i.
 
  • Gilla
  • Haha
mnils och 7 till
  • Laddar…
P polaris78 skrev:
Att komma dragande med nåt nytt som man inte nämnt tidigare vid kontraktskrivning skulle i många fall resultera i att du blir ombedd att dra dit pepparn växer för du slösat med alla andras tid.. du ses som oseriös att slänga fram ett nytt kort på bordet då och många skulle inte lita på dig och ta en annan köpare istället som känns mer reko.

Att sen nån enstaka går med på nåt sånt för man sitter i skiten men det måste vara nån verkligt desperat som måste få påskrift idag...
Det är inget nytt. Jag har besiktat alla hus jag köpt. Det var inget jag ens krävde när vi skrev. Det var en naturlig del i processen. Jag fick frågan om jag ville besikta, samma sak när vi sålde. Mäklaren rekommenderade köparen att göra en egen besiktning. Ett hus var även säljarbesiktat.
 
  • Gilla
twoody och 3 till
  • Laddar…
P
D Daniel 109 skrev:
Det är inget nytt. Jag har besiktat alla hus jag köpt. Det var inget jag ens krävde när vi skrev. Det var en naturlig del i processen. Jag fick frågan om jag ville besikta, samma sak när vi sålde. Mäklaren rekommenderade köparen att göra en egen besiktning. Ett hus var även säljarbesiktat.
Att komma dragande med en besiktningsklassul först vid kontraktskrivning som man inte nämt tidigare var det mitt inlägg gällde.

Att besikta huset i samband med köp som en del i att uppfylla sin undersökningsplikt är naturligtvis bra och två helt olika saker
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
Henrik.woll Henrik.woll skrev:
Ja i och med att jag varit med om att fastigheten var besiktigad, ytan i fråga var utan anmärkning men senare uppdagades ett fel, som besiktningsman och även jag missat men som föll på min undersökningsplikt som köpare. Gick inte att ta som dolt fel eller få någon form av ersättning från besiktningsföretaget då de bara hänvisar till att det borde du sett vid din egen undersökning.. Så varför ska jag anlita en besiktningsman som ska kolla på samma saker som jag själv ändå måste kontrollera, pengar i havet.
..Kanske för ett en besiktningsman är oerhört mycket bättre på att hitta problem än en generisk husköpare som inte har husbesiktningar som yrke ?

"det borde du sett vid din egen undersökning" betyder i praktiken "Det borde du ha sett vid din undersökning, ELLER så borde du ha anlitat en besiktningsman om du inte har den kompetensen".

Att säljaren har undersökningsplikt betyder inte specifikt att säljaren själv ska undersöka, utan att han använder till buds stående medel att undersöka, exempelvis en besikningsman specialiserad på området.

Jag skulle personligen ALDRIG köpa ett hus där säljaren nekar besiktning. Det är lite som att sätta en stor flagga med "det är nåt skumt med det här huset".
 
  • Gilla
Anonymiserad 537906
  • Laddar…
Henrik.woll Henrik.woll skrev:
Sen är det ju så att det så säljaren som dikterar villkoren för köpet och inte köparen. Tyvärr får man leva med det eller anpassa sig till säljarens villkor :D
Nej säljaren dikterar inte alls villkoren för ett avtal. Det krävs minst två parter som är överens för att få till ett avtal. Sedan kan ju balansen mellan köpare och säljare påverkas av utbud och efterfrågan förstås.
 
H Hannaminja skrev:
Vi försöker inte styra kunder till att acceptera underbud för att slippa köparbesiktning. Det vore emot både lag och mäklarsed.
Inte för att vara sån, men den där "mäklarseden" verkar vara ganska uh, flexibel hos många av dina kollegor.

Nåväl.

Mitt råd till dig som köper. Be om att få besiktningsprotokollet innan visning. Läs på (!) om samtliga punkter i protokollet. Läs på om riskkonstruktioner etc. Ring besiktningsmannen innan visning om möjligt för att skapa dig en uppfattning - oftast hittar du dessa uppgifter i protokollet. Om du fortfarande tror att du är skarpt intresserad och känner att du behöver en egen besiktning - se då till att göra det så smidigt för säljaren som möjligt och efterfråga hellre en förhandsvisning för att kunna sköta detta i tid.
Men säljarens besiktning är i praktiken INGENTING värd för köparen, eftersom den är gjord från säljarens perspektiv och betalad av säljaren.

Menar du att säljaren kommer att gå med på att göra en besiktning av en potentiell köpare redan innan budgivning ? Det är väl ännu "jobbigare" än efteråt ?

Dyk absolut inte upp på kontraktet med detta önskemål. Det kommer med största sannolikhet skapa irritation hos alla inblandade parter.
Inte för att nedvärdera din roll som mäklare, men jag ser det som en SJÄLVKLARHET att köparen kommer att besiktiga, det är väl snarare SÄLJAREN som måste säga till om detta inann kontraktsskrivning.

Sen har jag inte köpt så många hus, men vanligen använder man väl ett standardkontrakt som parterna får se innan kontraktsskrivning, det är väl där som konflikten kommer isåfall.

Jo. En besiktningsklausul är helt lös. Det innebär att köparen kan vakna upp dagen efter och känna för att flytta till Haparanda istället och så dra sig ur. Det finns inget annat än ett ord, och ord betyder noll.
Nu skrivs väl sällan besiktningsklausulen så att säljaren kan hoppa av av rent godtycke ?

..och innan kontraktet är skrivet kan ju båda säljare och köpare hoppa av oavsett.

Risken säljaren tar är däremot stor. Har det varit budgivning så har objektet legat ute ett tag och blir det återgång så är objektet ofta ”bränt”. Tackar budgivare 1 nej efter en vecka är det liten chans att de andra är kvar. Dels för att de kan ha köpt men framförallt för att många blir riktigt jävla skitförbannade när deras drömmar krossades i budgivningen. Och det är ju oftast mäklarens fel också, för övrigt.
Det du egentligen säger är alltså att "Om jag inte forcerar fram en kontraktsskrivning med vem som helst så kommer det (kanske) att ta längre tid att sälja och min förtjänst går ner" ? eller ?
 
  • Gilla
parsen
  • Laddar…
Det mest intressanta är att läsa om de som tycker man ska besiktiga innan man vunnit budgivningen. Ni kanske har råd att riskera en massa glada tusenlappar. Men jag har inte den ekonomin. Alla hus man förlorat budgivningen på..Det kan vara lite jobbigt på ett känslomässigt plan. Men ska man då även förlorat massa tusenlappar... Då gråter min plånbok ordentligt.
Alltså skulle jag välja att besiktiga efter kontraktsskrivning. Att jag tvingas avstå köpet Hade varit ännu jobbigare känslomässigt. Men min plånbok skulle vara desto gladare. Det är plånboken som styr.
Jag tycker det är självklart att man ska besiktiga det hus man vill köpa om man vill.
Det är även självklart att denna besiktning skall ske efter att man vunnit budgivningen. om jag skulle tvingas sälja skulle jag självklart låta köparen göra en egen besiktning.
att vägra besiktning som säljare tycker jag är oseriöst. Jag skulle gärna få reda på det före budgivningen. Framförallt anpassa mina bud.
Eftersom jag tar en större risk som köpare.
Med en egen besiktning kan kliva av om det dyker upp något obehagligt. Visst det är inte jättekul för säljaren. Men helt ärligt, jag bryr mig mer om min glada plånbok än säljarens plånbok. Om man inte tillåter besiktning, var då så seriösa att ni nämner det i prospektet.
Det finns de som utnyttjar öppet köp för att pruta. De finns de som redan vid kontraktsskrivning sätter igång att pruta. Så det finns oseriösa köpare. Frågan är hur vanliga dessa är egentligen?
sen har jag svårt för uttrycket säljarens marknad. Det finns två parter, säljaren och köparen. båda kan ställa vilka galna villkor de vill. Men för galet går du måste om affären. Då får du inte köpa huset eller sälja det.

Alla som pratar sig varma om budgivare nr 2. sälj till denne direkt:crysmile::p


Att mäklaren inte känner för att stanna kvar medans du kryper om kring. Tänk på att mäklaren kanske vill ha ett eget liv. De flesta mäklare har ett liv utanför visningar och budgivningar. Därför är inte mäklaren så glada i att stanna kvar en timme. Ibland är det så att man har fler visningar. Då kan den säljaren förlora massa spekulanter.
Sen vill säljaren få komma hem igen.
 
  • Gilla
Maria T och 4 till
  • Laddar…
GlennB GlennB skrev:
..Kanske för ett en besiktningsman är oerhört mycket bättre på att hitta problem än en generisk husköpare som inte har husbesiktningar som yrke ?

"det borde du sett vid din egen undersökning" betyder i praktiken "Det borde du ha sett vid din undersökning, ELLER så borde du ha anlitat en besiktningsman om du inte har den kompetensen".
Detta var ju svaret jag fick från besiktningsmannen som hade besiktigat och missat felet..
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
N Nisken skrev:
Nej säljaren dikterar inte alls villkoren för ett avtal. Det krävs minst två parter som är överens för att få till ett avtal. Sedan kan ju balansen mellan köpare och säljare påverkas av utbud och efterfrågan förstås.
Självklart är det två som dikterar avtalet men om det inte behagar säljaren på samma sätt som om det inte behagar köparen så kommer inget avtal att slutas.

I detta fallet verkar det som alla säljare TS stöter på har något i mot vad TS vill få med i avtalet och därmed gör att man går åt ett annat håll..
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
J
Aaake37 skrev:
Jo men även om det går så är det otroligt svårt att hinna med detta på max 45 minuter. Man behöver ju också fuktmätare och annan utrustning med sig för att göra en bra bedömning. Finns ju en massa annat man vill kolla på huset, tomten etc.
Fuktmätare?? Really? Fuktmätare visar bara fukten vid det tillfället. Ska du göra en fuktmätning måste du ha utrustning i huset en vecka… vad är det för annan utrustning du är intresserad av att ha med? Du låter som en som en sådan där som går runt på visningen o j ska hitta massor av fel för att kunna sätta ditt pris.. vill du ha huset så får du väl ta lägga bud och sen skriva in en klausul. Är säljarna inte intresserade då så är det väl tack och adjö. Eftersom detta är ett problem som du stött på flera gånger så känns det som att det snarare är ett problem med hur du lägger fram det.
 
  • Gilla
Henrik.woll
  • Laddar…
P polaris78 skrev:
Att komma dragande med en besiktningsklassul först vid kontraktskrivning som man inte nämt tidigare var det mitt inlägg gällde.

Att besikta huset i samband med köp som en del i att uppfylla sin undersökningsplikt är naturligtvis bra och två helt olika saker
Mitt också.
 
Henrik.woll Henrik.woll skrev:
Självklart är det två som dikterar avtalet men om det inte behagar säljaren på samma sätt som om det inte behagar köparen så kommer inget avtal att slutas.

I detta fallet verkar det som alla säljare TS stöter på har något i mot vad TS vill få med i avtalet och därmed gör att man går åt ett annat håll..
Ja ts hade väldigt höga krav, besiktiga huset.
Hur kan man bara kräva att få besiktiga... Att det är den största affären man.gör är en helt annan sak.
 
Bananskalare Bananskalare skrev:
Ja ts hade väldigt höga krav, besiktiga huset.
Hur kan man bara kräva att få besiktiga... Att det är den största affären man.gör är en helt annan sak.
I detta fallet känns det mer som att TS får bekymmer pga hur man lägger fram saker och ting, beskriver mäklarna och säljare som motarbetande..
 
Vi hade samma problem (skrev en lång tråd om det för ca 2 årsedan). Men när vi väl köpte ett hus så var det absolut inga problem med besiktning. Jag tror dels att de stora mäklarfirmorna (vi köpte av Notar) är med på tåget och jag tror det är lättare att ta diskussionen när man vunnit en budgivning. Dessutom så får man ju fråga sig vas besiktningen är värd. I vårt fall var det en gammal kåk så besiktningen kan knappast ge mer information som kan påverka mig än vad säljarens besiktning (om den känns vettig) och mina bedömningar på plats kan ge. Men det kändes annars skönt att göra den.

Krisar det riktigt illa och du är väldigt sugen på en kåk kan du ju ta dit en hantverkare som du litar på och be dom kolla de mest kritiska delarna när det är visning.
 
  • Gilla
Anonymiserad 537906
  • Laddar…
J Janetgorgis skrev:
Fuktmätare?? Really? Fuktmätare visar bara fukten vid det tillfället. Ska du göra en fuktmätning måste du ha utrustning i huset en vecka… vad är det för annan utrustning du är intresserad av att ha med? Du låter som en som en sådan där som går runt på visningen o j ska hitta massor av fel för att kunna sätta ditt pris.. vill du ha huset så får du väl ta lägga bud och sen skriva in en klausul. Är säljarna inte intresserade då så är det väl tack och adjö. Eftersom detta är ett problem som du stött på flera gånger så känns det som att det snarare är ett problem med hur du lägger fram det.
De flesta delar på en byggnad ska inte vara fuktiga. Oavsett om mäter i en vecka i sträck eller bara en gång.
Var det något mer du ville veta?
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.