Har varit borta några dagar så hoppar över diskussionen om siréner och återvänder till störningar och närliggande för några kommentarer.

Spelar ingen roll hur många detektorer och magnetkontakter som vaktar centralenheten ifall dessa är trådlösa och någon stör kommunikationen och sedan 1) slår sönder detektorer som försöker larma innan programmerat tidsintervall för störningsdetektering har gått eller 2) når centralenheten och slår sönder denna innan tidsintervallet gått ut första gången.

I alt.1 slår man ut larmsystemet bit för bit och det enda som så småningom rapporteras är tappade sektioner. I mitt larm är följande default: Sektion anses tappad och rapporteras om den inte rapporterat inom 12 tim. Alltså; om jag stör ut 868Mhz med en sändare i fickan har jag kanske en halv minut på mig att gå in i ett larmat rum och mosa detektorerna som finns där. Sedan slår jag av störningssändaren och plockar grejer ett tag. Går sedan och rensar nästa rum. Även om centralenheten uppfattar kortvariga störningar ligger de under gränsen för vad som anses vara 'utstörning' och inget sabotage rapporteras. Till slut kommer ett antal enheter att rapporteras saknade, men spelar roll, det är för sent ändå.

I alt.2 behöver man inte slå sönder några detektorer, man bara går rakt på och mosar centralen. Man har bara en chans men hinner man göra det innan timern för störningsdetektering gått ut, är det fritt fram. Larmet kommer inte att ge ifrån sig ett pip. Så småningom kommer larmcentralen att pinga centralenheten och upptäcka att den inte svarar. Kanske de ringer ut ett kommunikationsfel på en gång, kanske sker detta enbart kontorstid vardagar. Spelar roll, det är för sent ändå.

Enda sättet att skydda centralenheten mot bovar med störutrustning är trådbundna detektorer. Allra bäst med två trådbundna detektorer av olika slag så att en bov kan ha oturen att båda larmar.

Naturligtvis ska larmet koppla upp till larmcentralen blixtsnabbt. Gör man larmprov med telefonen på får man kvitto på detta.

Jag är ingen vän av trådlösa larm men väl av hybridlösninar. Heja Neo! :D
 
Barfotalasse. Har du flera oberoende centralenheter i ditt system med olika uppkopplingar till larmcentralen?
I mitt Verisure larm har jag det. Är du säker på att du lyckas störa ut båda samtidigt alt slå sönder båda samtidigt.
Skulle tro du får problem där då de sitter på 2 olika ställen i huset. Närvarosignalen ligger på intervall på 6 minuter per komponent och du vet inte när senaste skickades..
 
DMOL skrev:
Jag köpte mina för 4150kr/st inkl moms som privatperson och fick dem levererade av Copiax. Tar kanske 5 min längre tid att installera än en vanlig plastsiren, men det är ju klart att om man inte kan själv så får man ta någon som kan.
Är inte helt säker, men visst ska de installeras som fast elinstallation? Tveksamt om det är okej att göra själv. Självklart är det olika priser beroende på vart man köper dem, detta var från SwedSecur.
 
D
AndersPS skrev:
Är inte helt säker, men visst ska de installeras som fast elinstallation? Tveksamt om det är okej att göra själv. Självklart är det olika priser beroende på vart man köper dem, detta var från SwedSecur.
Du får installera allt sjäv i och med är under 50V.
 
D
På tal om inferno så har de tydligen släppt en 137db siren med 65Ah batteri samt en led strobe.(y)
 
Barfotalasse. Har du flera oberoende centralenheter i ditt system med olika uppkopplingar till larmcentralen?
I mitt Verisure larm har jag det. Är du säker på att du lyckas störa ut båda samtidigt alt slå sönder båda samtidigt.
Skulle tro du får problem där då de sitter på 2 olika ställen i huset. Närvarosignalen ligger på intervall på 6 minuter per komponent och du vet inte när senaste skickades..
Har man två centeralenheter ligger man naturligtvis bättre till. Svårt slå ut båda samtidigt. De kanske pingar varandra var femte sekund. Kanske de tillsammans kan analysera om störkällan rör sig inom det larmade området eller kanske ifall mindre störning upptäcks så kanske larmet begär en extra burst av pingningar från larmcentralen bara för att verifiera att larmet är igång även efter att störningen upphört. Fullt möjligt att fixa detta eftersom Verisure-larmen är väldigt hårt kopplade till larmcentralen i Linköping och man kan programmera in extra finesser allt eftersom.

Jag vet inte hur lång tids störning ett verisurelarm tål innan det rapporterar utstörning. Kanske v-sure samlar in statistik i detta nu, fullt möjligt. Men eftersom de påstår att utstörning inte alls är ett problem så antar jag att de följer europastandard. Och då är det bara att gå runt och störa +slå sönder detektor efter detektor bara man tar lite paus mellan varje. Efter max 6 minuter kommer centralenheten att registrera att en enhet missat sin ping, men frågan är hur många pingningar eller saknade enheter som behövs innan det rapporterar saknade sektioner och vad som händer då. Endast versure vet. Kanske rings innehavaren omedelbart eller kanske dagtid vardagar?
 
RilleRock
tommib skrev:
Bara som en notis så är det dumt att ha en proxläsare i olarmat område. Det innebär (troligen) att du dels är sårbar för brute force-attacker och dels att du är sårbar för en replayattack. Bägge kräver en i någon mån tekniskt avancerad motståndare men sådana finns ju som vi har konstaterat.
En notis att verkligen beakta.
Det finns saker man kan göra som inte kräver någon direkt hjärnverksamhet för att utföra.
Vissa kan vara väldigt påhittiga.
 
Tack för många engagerade inlägg i ett angeläget ämne. För att kolla hur lätt det är att få tag på en störsändare googlade jag på ”jammer” och fick direkt träff på en engelsk e-handelswebb specialiserad på störningssändare. En av produkterna klarar att störa ut åtta frekvensband: (1) CDMA/GSM: 850-960MHz, (2) DCS/PCS: 1805 -1990MHz, (3) 3G: 2110-2170MHz, (4) GPS: 1570MHZ-1610MHZ, (5) WIFI: 2400-2485MHZ, (6) LOJACK: 168MHZ-178MHZ, (7) 4G(LTE): 725-770 OR 790-862, (8) 4G: 2345-2400 OR 2620-2690MHZ. Det enda som verkar saknas är 5 GHz-bandet. Sändaren kostar ca 2900 kr, väger endast 0,8 kg, har en räckvidd på 15 m och en uteffekt på 4W. Den kan laddas via medföljande billaddare eller 12v AC-adapter. En störningssändare för att blockera fjärrkontroller till bilar med en räckvidd på 30-50 m kan köpas för ca 600 kr. Tyvärr verkar de vara mycket enkla att hantera. Det krävs endast att kunna handla på Internet, skruva på antennerna, ladda enheten, slå på on-knappen för resp frekvensband och kolla att led-lampan lyser. Det är en illusion att tro att det krävs teknisk kompetens. När det har blivit så enkelt är det bara en tidsfråga innan det blir allmänt utbrett i kriminella kretsar.

En stark trend nu är system för hemautomation inkl larm baserade på Z-wave. De olika enheterna förbättras successivt med det nya Gen5-chipet med AES-128 kryptering (Z-wave Plus). Förutsatt att leverantörerna har implementerat de nya säkerhetstjänster som Gen5 medger och installatören som ofta är en privatperson har gjort installationen av varje enhet rätt bör det ge ett bättre skydd för själva innehållet i kommunikationen. Det jag uppfattar av diskussionen i denna tråd så råder det delade meningar om en störningssändare kan blockera en kommunikation som är skyddad med kryptering och olika säkerhetstjänster.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppgift att samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet och stödja förebyggande åtgärder. MSB borde genomföra praktiska tester med störningssändare och undersöka hur enkelt det är att blockera trådlösa nät av olika slag och ge ut tydliga råd till företag, myndigheter och privatpersoner hur de ska kunna skydda sig.

När det gäller behovet av larm utgår vi ofta från att inbrotten sker när vi är borta från bostaden, men allt fler inbrott görs på natten när de boende är hemma. Då är ett skalskydd med dörr- och fönstersensorer viktigt. Bäst är det även med ett yttre skalskydd som varnar för besökare redan i trädgården. Men om störningssändare blir ett vanligt verktyg för att kunna gå in tyst så ger det inte den trygghet som många önskar. Tyvärr har alternativen med trådat larm och fiberanslutning även brister. Många fasadmätarskåp är olåsta och kan enkelt öppnas med en allmänt tillgänglig trekantsnyckel för att bryta strömmen. Det kan hanteras med UPS/backupbatteri under en kortare tid, men jag har upptäckt att även kopplingsskåpet för fibernätet i vårt kvarter endast är låst med en trekantsnyckel. Det gäller att tänka säkerhet hela larmvägen.
 
Redigerat:
Som någon skrev tidigare, kryptering gör varken till eller från, när det gäller utstörning. Radio är Radio brukar jag säga - det går inte att garantera att kommunikationen funkar!
Om man behöver skydda sitt hem med larm, och om man verkligen behöver minst risk, så är det trådbundet som gäller.
 
  • Gilla
hsd
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.