Det som kan göra att vattenpumpen förbrukar mycket el är ett par saker. Pumpen är sliten, tryckströmbrytaren för högt ställd eller pumpen felkopplad så att den går åt fel håll. Alla dessa saker gör att pumpen aldrig kommer att slå ifrån utan gå kontinuerligt. Om den går ofta men inte kontinuerligt har du inte det problemet.

Att pumpen går ofta kan bero dels på liten hydropress och dels på för lågt tryck på luften i hydropressen.

Att trycket är dåligt kan bero på att tryckströmbrytaren är inställd på ett lågt tryck. Det kan gå att justera, men var uppmärksam så att du inte ställer det för högt. Då kan nämligen problemet uppstå att den aldrig slår av.

Erik
 
D09
Hur vet man om det är för lågt tryck på luften i hydropressen? måste man tömma den om man ska mäta det?
Spanat in ett 60 liters samt 100l liters hydropress... inga monsterpengar för inköp där..

ska kolla med rörmokaren i samband när jag byter hydropress att den är riktigt inställd, det var elektrikern som ställde in den.

Gällande vattenpumpen så var den genomgången och servad. bad även företaget som monterade den att kolla en extra gång och det såg bra ut. Han verkade rätt kunnig och nogrann så jag tror att han gjort rätt från sig.
Tryckrelät eller vad man kallar det slår till och från, då borde man som du säger kunna utesluta att den går hela tiden.
 
Titta på manometern vid vilket tryck pumpen startar. Sedan stänger du av pumpen och tömmer hydropressen på vatten. Därefter fyller du luft till ett tryck strax under pumpens tillslagstryck.

Det finns en sak till som gör att pumpen går ofta. Om det är liten hysteres på tryckströmbytaren. Det kan gå att öka skillnaden mellan till och frånslagstryck på tryckströmbrytaren. Då går pumpen med längre intervall.

Erik
 
Hur många watt är vattenpumpen på? är det ett stort problem?
 
Min externa cirkulationspump till slingorna är på 60W om jag inte minns fel, alltså på läge 3 bör ju va lägre på läge 1. Den som sitter i min Nibe 310 vet jag inte.
 
Någon var intresserad av data 310P. Vi har fyra elmätare i huset. En total inkommande, en på värmepumpen, en på sommarvattenanläggning och en på gäststuga. Vanlig förbrukning på ljus, spis, tvättmaskin mm utgör inkommande elförbrukning minus alla andra förbrukare. På det viset har man bra koll på allt. En märklig grej är förbjudandet av vanliga lampor. Istället skall man ha kvicksiler eller vad det nu är. Detta har fina EU hittat på och är säkert utmärkt i Italien där det blir mörkt även på sommaren vid sjutiden.

Vi har bytt alla lampor på order av våra överordnade i Bryssel. Resultatet är ingen minsakd förbrukning totalt. Vanlig el har minskat med van värmepump har ökat. Resultat plus minus noll, vilket jag som tekniker redan hade räknat ut på förhand.

Men landet styrs ju numera av sociologer och humanister. Det finns knappt någon med matte eller teknisk kunskap kvar i riksdagen. Ja det flesta riksdagsmän har väl knappast gjort ett enda hederligt arbetge i sitt liv!
 
R Göran: hur har du lyckats rensa dina mätningar från andra påverkande faktorer, de överlägset största troligtvis utomhustemperatur och solinstrålning), för att kunna dra slutsatsen att netto-effekten är noll?

Det finns för övrigt uttalanden som gör gällande att takvärme (lampor sitter ju ofta i tak) inte är så effektivt. (ska se om jag kan hitta en bra källa)
 
Eftersom lyset i Sverige oftast är tänt på den tiden av året, som vi även behöver uppvärmning så blir slutresultatet inte den stora inbesparing som Energimyndigheten i Eskilstuna utlovar. Vi har i alla fall inte märkt någon förändring av den totala elmängden. Men fördelningen mellan värmepump och hushållsel har förändrats.

Det finns ett stort tankefel i denna "stora" besparingsåtgärd med lågenergilampor, att jämställa svenska förhållanden med sydeuropeiska. Något helt annat. Observera att jag säger "stora" besparing. För en viss mindre blir det faktiskt!
 
En värmepump har högre COP-värde än en glödlampa. Att det blir en besparing över tid råder det alltså ingen som helst tvekan om. Sedan är ju besparingens storlek naturligtvis avhängigt antalet ljuskällor i huset, planlösning, värmepumpens verkningsgrad och känsligheten på termostater, etc.

För mig med vattenburet system med utomhusgivare märks inte LED-lamporna alls vad gäller ökade uppvärmingskostnader. Däremot kan det hända att jag fått någon tiondels grad svalare inomhus? Vad jag däremot märkt är att förbrukningen av hushållsel sjunkit en aning.

En annan faktor är ju investeringskostnaden för ljuskällorna. Men räknar man på den förväntat högre livslängden på t.ex. LED torde detta gå ungefär jämt ut (givet dagens priser på hyfsade LED).

Den största vinsten gör man dock på utomhusbelysning där ev. överskottsvärme inte tillförs huset.

Men visst... det är ju inga offantliga summor man sparar.
 
Du har naturligtvis rätt. Hushållselen sjunkit något. Värmen stigit något reducerat av COP på värmepumpen. Men läser man EU:s skrifter om detta skall det leda till STORA besparingar, vilket kan vara sant i södra Europa men ej norra!
 
Mikael_L
R Göran skrev:
Men läser man EU:s skrifter om detta skall det leda till STORA besparingar, vilket kan vara sant i södra Europa men ej norra!
Ja är det läst i EU's skrifter så lär det väl gälla hela Europa, så då stämmer det.

Jag var förut en glödlampskramare, men numera ser jag dock alla fördelarna med våra nya ljuskällor. Jag antar att jag endast var förändringsrädd. :|

Synd att det var tvunget att införas medelst ett förbud, men tyvärr hade det väl aldrig skett annars.
 
D09
Kollade på pumpstyrgrejen, jag fattar det som den startar vid 2 och stänger av vid 3,5.
Hydropressen är en 25 liters. Är det för litet spann? Ska man öka trycket? Vad är max man får ha i en hemmaanläggning?
 
D09
Stängt av cirkulationspumpen nu också men kommer inte riktigt ner så mycket som jag önskar...
 
  • ChartImg.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
När det gäller vattenpumpen så finns det ett luftmunstycke på hydropressen. Det brukar vara en bilventil. För att kontrollera eller öka trycket i hydropressen behöver du en pump till bildäck. Stäng av vattenpumpen och öppna vattenkranen så att allt tryck försvinner från vattnet. Sedan ansluter du bildäckspumpen till hydropressen och läser av trycket. Det skall vara strax under vattenpumpens tillslagstryck. I ditt fall kanske 1,9 bar.

Sedan över till elförbrukningen.
Om cirkulationspumpen är avslagen kan du räkna med att ingen el går till att värma huset. Majs tre första dagar har du haft runt 1 kW medeleffekt i förbrukning. Det är inga problem att komma upp i med lite elprylar påslagna, men det är inte heller nödvändigt. Har du några datorer som alltid står på? Finns det någon avfuktare i grunden? Hur länge duschar ni per dag?

Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.