MathiasS skrev:
Det har sagts förut. Det finns inget i ett vanligt hem som inte kan skruvas med träskruv i en osb. En 6mm skruv håller för flera hundra kilos vertikallast.
Visst är det så. Dock är det ytterst sällan en skruv utsätts för en rent vertikal last. Tänk att du sätter upp exempelvis ett hyllplan med konsoler. Hyllan kommer då att vilja vrida sig kring dennnedre anläggningspunkten och i de övre skruvarna blir det därför en dragbelastning. Denna kan snabbt bli tiotals ggr större än den vertikala.
 
De exakta siffrorna var 266 kg i vertikallast och 166 kg i dragbelastning. Per skruv. Denna diskussion har vi haft här på forumet hundra gånger. Som tur är har SP fyllt ett skåp med bly och testat när det trillar ner, så vi behöver inte gissa.
 
Enligt http://kampanj.byggelit.se/download...7615507DD64258&NAME=Handboken_v%E4gg_webb.pdf (sista sidan) så har SP utfört lite hållfasthetstester på olika skivmaterial.
Använd skruv har varit träskruv TFX SPAX-S 5x60.
11mm OSB3 klarade i snitt 169kg dragbelastning och 12mm plyfa klarade i snitt 191kg dragbelastning.
Med andra ord, har man OSB bakom och använder skruv med 5-6mm diameter, då kommer det vanligtvis hålla.
End of story!?
 
Nik206 skrev:
Enligt [länk] (sista sidan) så har SP utfört lite hållfasthetstester på olika skivmaterial.
Använd skruv har varit träskruv TFX SPAX-S 5x60.
11mm OSB3 klarade i snitt 169kg dragbelastning och 12mm plyfa klarade i snitt 191kg dragbelastning.
Med andra ord, har man OSB bakom och använder skruv med 5-6mm diameter, då kommer det vanligtvis hålla.
End of story!?
Jo det kan verka så. Vad jag vill belysa är bara att beroende på konstruktion och infästningens fördelning kan man ganska lätt komma upp i flera hundra kg dragbelastning. Dock är kg en felaktig enhet att använda i dessa sammanhang, men vi får väl ha överseende med det.
 
Matte, du har helt rätt. Man kan ju tänka sig 1m långa hyllplan som fästs med konsoller som är 15cm höga även om det inte är så vanligt, eller det finns iaf avsevärt bättre sätt att göra det på. Infästning i OSB är i alla praktiska fall mer än tillräckligt bra.
 
Fred vom Jupiter skrev:
Även på Fischers lådor med pluggar står det vilken borr och längd och tjocklek på skruv som ska användas.

Tack för tipset om att inte använda cutter-skruvar med plugg. Det hade jag inte tänkt på.
Var står det att man inte ska använda Cutter-skruvar med plugg?
Använder med fördel Cutter-skruvar tillsammans med Fishers SX pluggar i betong och murverk och det håller avsevärt bättre än vanliga träskruvar.
 
Problemet är väl att den vassa själva "cuttern* i spetsen skär sönder pluggen. Men jag använder också cutters i olika varianter och det brukar funka bra. Men det är kanske inte optimalt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.