Jag har 70w metallhalogen (philips city) i gatubelysning som sattes upp 2007, i år har några gått sönder, men majoriteten håller än. Tända med astro-ur varje natt....Så livslängden är riktigt bra. Ska du sätta dessa MÅSTE du byta donen.

Om du ska göra det ekonomiskt, varför inte bara koppla bort de don du har, och köra 230 hela vägen fram till e27(?) sockeln, och sätta ett bra märke lågenergilampa. Har gjort detta i ett annat område, där satte jag Osram 30watt, tror jag det var. Det var för 3 år sedan, har inte bytt någon lampa än. Bra ljus. De tänds varje natt med ljusrelä.

LED av typen corn med e27 tror jag blir för varma så styrningen pajjar, om du ska ha de större.
 
Medellivslängden på både metallhalogen och natrium är 15000-20000 timmar det blir i alla fall över 5 år.
 
Hej

Vi har vägbelysningsförening med 12stolpar, från 2007, vi bytte från Natrium ( gult ljus) till COD lampor med vitt ljus, 50w, men svaga punkten är drosslar och ballaster, som gör att vissa ej tänder ibland.

Absoulte bäst och billigast är som föregående sa, vi var i samma tanke, att skippa ballaster och rossel och koppla direkt på sockel, sätta in Lågenergi lampor, inget strul och bra livslängd, samt billiga lampor, men inte i närheten av samma ljusutbyte, COD lampan på 50w lyser 4000lux, men nästan i överkant på vår gata, vi skulle klara oss med 35w.

/A
 
Jag har inget behov av självstyrning, utan har en vanlig lampknapp inne i huset som för att tända och det tror jag är det mest praktiska.

- Eller kan man kombinera timer/ljusrelä med manuell tändning/släckning?! Dvs skulle man kunna ha en ordning att lamporna tänds automatiskt mellan kl. 06-09 (om det är mörkt), samt mellan 16-23:30 (om det är mörkt), men att lampknappen tänder på andra tider (och släcker lamporna om de har tänts via styrningen)?
 
Astro-ur heter lösningen numera, det har inbyggt "skymningsrelä" som går efter solens upp/nedgångstider istället, man bara ställer in vart man befinner sig i världen och ev. kopplingstider när ljuset skall vara släckt på natten. Och det går även fint att sätta en brytare för Till - Från - Automatik, man kan även styra uret manuellt också om man kan klara sig utan extra brytare.
 
Vi kör astrour på husets all utebelysning, samt aktiverat kopplingsuret, så den släcker kl 23, och tänder kl 06, om det är mörkt, funkar hyfsat bra, men en mulen dag blir det lite för mörkt innan det tänder, men luxgivare är billigast och bäst, med kopplingsur i serie, digitalt kopplingsur för DIN skena kostar 200:- , samt lätt att koppla in knapp.

Klart bekvämt att det tänder med automatik, då är det ljust när man kommer hem från jobbet..
 
Håller het med föregående att ljusrelä + ur är överlägset Astrour. Austrours stora nackdel är att dom inte känner av ljuset så när det blir riktigt mulet hänger dom inte med. Jag har fått plocka bort några st i miljöer där man har lite större krav på att belysningen tänds när det blir mörkt ute. Typ under stora tak på tex bensinstation, gångtunnlar osv.
 
Astrour i all ära, men som sagt så tappar man återkoppling vid oförutsedda händelser t.ex mulet väder lr förmörkelse vid krafigt oväder typ åska med tjocka moln. Rent ekonomiskt ur båda synpunkter är ett vanligt ur som släkcer o tänder upp periodvis men att skymingsreläet är överstyrande, typ alltså likt 99% av hur alla anläggningar är utförda idag... Alltså, astrour är en ilandspryl, helt onödig :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.