Induktionslampan är nog helt klart ett bra alternativ, med bra livslängd.
Dock så måste man ändå ta bort driftdonen till dom befintliga kvicksilverlamporna.
Sen tror jag inte du får ut lika mycket ljus ur 35w av den som 125w av kvicksilver, men kvicksilvern har sämre livslängd och tappar styrka med tiden så
det kan man nog acceptera med alla andra fördelar såsom bra ljustemp, fin färgåtergivning etc.
 
Jo, induktion verkar lovande, men det verkar inte ha slagit igenom än, bl.a. så är utbudet hos de vanliga säljkanalerna som t.ex. grossisterna där elinstallationsföretagen handlar nästan obefintligt.
Kanske för att marknadsföringen inte har varit så hård? (till skillnad från LED som höjs till skyarna överallt). Jag vet att en del induktionslampor varit föremål för försäljningsförbud av elsäkerhetsverket p.g.a. de genererar för mycket störningar på elnätet, men även en hel del LED har samma problem. Någon hake verkar det finnas iaf.
 
Det finns ingen direkt hake kring induktionslampan och i TS fall är de perfekta som ersättare, särskilt som de beter sig ljusmässigt som Hg-lampan och även bättre på flera sätt oavsett lägre förbrukning. Bara att koppla förbi drosseln i befintliga armaturer, inget behöver ändras eller demonteras. Vad jag själv har sett ersätter 40W modellen mer än väl 80W Hg och efter lite drifttid även 125W så den är inte dum i ett sånt här fall.

Principen för lampan är känd sen mycket länge och mycket robust så det är på samma sätt som med HF-don och LED de senare decenniernas elektronikproduktion som kunnat ta fram dem för normalanvändning. Att någon tillverkare granskats för EMC är inte konstigare än all annan billig switchelektronik för tex LED som ibland figurerar, så se till att köpa en vettig typ från en leverantör och inte aliexpress om man inte själv kan bedöma saken. Finns installationer där olika förvaltningar använder dessa som utbyte av Hg så det är inte otestat i lite mer ordnad större skala.

Att inte installatörer tillhandahåller dem beror ju som sagt på vad som exponeras i grossistleden och de styrs ju i sin tur av den egna logiken som inte direkt är banbrytarens. Så i TS fall är det nog ett vettigt val både ekonomiskt, arbetsmässigt och funktionellt.
 
  • Gilla
bjogul och 1 till
  • Laddar…
Coala är ju känt som ett seriöst företag inom elbranschen sedan länge, http://www.coala.se, så ska du köpa induktionsbelysning, bör du nog kolla med dom först i så fall.
 
Om det bara handlar o ekonomi så:
1. Släck belysningen, behövs den?
2. Släck var annan lampa.
3. Gör inget.
4. Byt Kvicksilverlampor om dom är gamla.
5. Köp modernare lampor/armaturer men gör en beräkning på återbetalningstid först-
 
Undrar oxå nör det skall komma prisvärda ersättare till hg-lamporna. De förbjuds ju nåsta år.
 
GK100 skrev:
Förutom tex Coala som nämnts ovan kan jag nämna den typ som säljs här, (de jag personligen sett är dessa dock ej köpta där): [länk]

Med en liten uppstädning i TS armaturer och byte till LVD är det försett med vettig belysning där för lång tid framöver, mycket mer ekonomiskt är svårt att tänka sig.
Läser man beskrivningen så motsvarar just ovanstående induktionslampa på 40W en 80W kvicksilverlampa, så det kanske är något mindre ljus än125W som sitter där idag (men som har ett par år på nacken).

Tackar fortsatt för bra info och goda råd!
mlkjhr skrev:
5. Köp modernare lampor/armaturer men gör en beräkning på återbetalningstid först-
Självklart räknar jag på det..
Resten av ditt inlägg var väldigt tramsigt.
 
Jag kanske är yrkesskadad men är det inte bättre att satsa på LED istället? Har satt upp många olika varianter. Endel fulare än de andra eller udda konstruktion. Men vilket Ljus man kan få om man vill.

Hade jag varit du hade jag nog valt en armatur som lyser neråt och inger uppåt och åt sidan hade nog varit en smaksak beroende val av armatur. Många ser stora och klumpiga ut men ett par meter upp så ser de faktiskt lite små ut.

Dessvärre har jag nog inga bra bilder eller förslag på armaturer. Hittar inte de få bilder jag har dock.
 
Jo, ingångsvärdet för mig var ju att sikta på LED, men som jag fattat av uppgifter i tråden är detta rätt dyrt och att andra alternativ är bättre.
Behovet är lyse neråt och inåt vägen och inte upp i trädtopparna, och egentligen inte heller utåt hagen som ligger till höger på bilden. Men de armaturer jag sett som lyser endast nedåt/framåt är såna som ser tråkigt industriella ut, gjorda för motorväg. Så det får nog bli belysning även mot hagen.
 
Ett annat "billigt" alternativ är att ta bort driftdonet och sätta in vanliga lågenergilampor. En 80 W lågenergi ger ca 5400 lm och en 70 w hps ger ca 5600 lm. Finns av bla fabrikatet Megaman
 
På en av sidorna jag läst står något om att Kvicksilverlampor förbjuds 2015. Någon som vet mera om detta. Förbjuds nyförsäljning, eller kommer det vara förbjudet att fortsätta använda?
 
Det är tillverkningsförbud på lamporna men de som finns får säljas men från 2015 ä de även säljstopp på dom som finns kvar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.