U
J JSten skrev:
Gör så mycket som mycket för att förhindra spridning. Gräv, men håll koll på jordmassorna, d.v.s. lägg dem på en presenning. När arbetet är klart så ser du till så att samma jordmassor hamnar i gropen igen. Sen kan du även passa på att sortera ut rotbitar och lämna till förbränning. På det viset minskar du rotmassan och gör det förhoppningsvis enklare att bekämpa med ryckning kommande säsonger.

Edit, se även till att göra rent verktyg som har använts vid grävning så att rotbitar inte åker med till nästa ställe som det ska grävas.
låter ju sunt, ni verkar inte kännas oroliga över denna plantan alls.
När ändå grävare mm. kommer hit, skall jag be dem gräva upp så mycket som möjlig av den för att rensa ut rötterna eller skall jag röra den minsta möjliga?
 
S shadowfire skrev:
Jag måste bara delge en skarp varning för detta otyg och dela med mig lite.

Med den vetskap jag har idag så hade jag aldrig köpt mitt hus med dessa förutsättningar. På visningen var det en fin, tät och stor häck på baksidan av tomten. Den visade sig vara hög och ståtlig mot slutet av sommaren, närmare 3m hög och massor med små blommor som i början verkade söta.

Ett år senare noterade jag att jag under blomningstiden hade jag helt galet mycket knott i trädgården. Visade sig att de svärmade som galningar runt de små blommorna och jag måste ha haft kvarterets summerburst för knott. Likaså noterade jag att den fina häcken nu var 1 meter längre in på min gräsmatta och att gräsmattan nedanför hade dött.

Här började jag googla och undersöka vad detta var för någon växt. Döm min förvåning när det dök upp varningar. I mail, på min blogg och på alla texter jag sprang på. Ord som "odödlig", "invasiv", "förbjuden i trädgård" dök upp och alla med två synonymer; Jättenslide och Parkslide. Mer känd som Japanese Knotweed internationellt.

Växten är invasiv och söker sig till "fri mark" där det är mysig jord och gott med ljus (läs gräsmatta). Den förökar sig och sprider sig med rekordhastighet, jag noterar själv 1 löpmeter/säsong och den suger all näring som finns i marken vilket gör att inte ens maskrosor överlever i dess närhet.

Den är extremt tålig mot det mesta. Glyfosat typ vanlig roundup biter lokalt, under tillväxtperioden finns det en chans att med upprepade behandlingar lyckas sänka en planta, men under marken fortsätter den frodas och sprida sig. Att täcka över med markduk/presenningar gör att den ändå skjuter skott, dock aningen tröttare (och den fortsätter leta vägar under jord för att se om den kan ta sig runt och upp någonstans). Att gräva upp den är kämpigt då den går ner med rötter - inte sällan med grovlekar som arm eller tunna rötterna som är som en vanlig fiskelina i tjocklek - ner på 1-1,5m djup. Bryter man av en rot och lämnar en centimeter, så räcker det för att en ny skott tar form och börjar föröka sig.

En parentes är att jag har gjort ett experiment på en Parksliderot/planta som jag lät gro i en hink. Jag sprayade Klorin på den. Diesel. Bensin. Sådant som vanliga växter (och djurliv) bara tvärdör av. Inte en gnutta effekt 3v senare, lite vissen på bladen men rotsystemet var precis lika blött, gult och välmående som innan.

Det som tyvärr händer i mitt fall är att växten har även hittat mina grannars gräsmattor och är på väg in dit och hotar på en flerårig horisont även att ta över deras trädgårdar.

I Sverige är den inte fullt lika utbredd (ännu?!), men i andra länder t.ex. England finns det företag som enbart arbetar med att sanera Parkslide. Oftast i kombination med bekämpningsmedel, men också total jordsanering då man antingen gräver upp och fraktar bort all jord eller silar jorden från rötter. I vissa mindre samhällen/byar har Parksliden tagit över precis allt och blivit klassat som ett miljöproblem. Även här i Sverige om man söker runt, så hittar man rapporter om att den har tagit sig in i källare (!) genom springor mm. Det finns också rapporter på där man asfalterat parkeringsplatser eller vägar och där den tagit sig under marken bort till andra sidan för o skjuta nya skott.

De fyra bekämpningsmetoder jag fångat upp utifrån timtals genomgång av studier, andras erfarenheter osv är;

1. Mörklägga/täcka. Även om man gör det så skjuter den skott och reser markduk/presenning då den har enorm kraft/energi, men den blir tröttare utan solljus. Dock försöker den leta efter sidorna, så även om man täcker 1-2 meter utanför infekterat område, så kommer den segt att försöka leta sig dit vilket på ett sätt gör att man riskerar att sprida den ännu mer.

2. Avskärma med markskärm. I kombination med ovan, så kan man gräva ner skivmaterial på åtminstone 1m djup, så kan man åtminstone förhindra att den söker sig vidare. Det kräver dock att alla skivor överlappar och att det är total inhägnad. Finns det en enda liten öppning så kan jag garantera att det finns en Parksliderot där en säsong senare.

3. Glyfosat. Dels kan man trötta ut den lite extra med att ta bort presenningar/markduk och pensla blad eller spraya under tillväxtsäsong, men helst ska man kräma på med det när växten har pumpat ut sin energi och börjar förbereda sig för att lagra energi inför vintern. Några rapporterar lyckade resultat med att klippa av stjälkar och hälla ner roundup precis innan första frosten. Min erfarenhet av detta har inte varit lyckad. Då ägnade jag ändå en hel vecka åt att klippa tusentals stjälkar och hälla ner roundup i. I England har de företag som injicera Glyfosat med en spruta in i varje(!) stjälk på hösten.

4. Gräva. Att döda växten enbart genom grävning verkar sällsynt, möjligen trötta ut den, men så länge det blir någon lite rotstump kvar så tar det bara något år innan den är igång igen. Dock är det logiskt att skapandet av massiva rötter i armstorlek tar tid/energi och kan man gräva upp en del så är det också en uttröttande effekt. Även om man beställer en fet grävmaskin och schaktar ur enorma mängder jord - så räcker det med ett par rotstumpar i milimeterstorlek som blir kvar, å så lever den vidare. Verkar död i 2-3 år kanske, sedan kommer skotten upp igen (och då är det redan ett nätverk till rötter i jorden flera meter bort därifrån).

Summa summarum är att det inte finns ett enda sätt att utrota växten på allena och inte heller på studs, utan det handlar om en lång kamp där man kan göra korttidsverkande anfall men måste framför allt bita ihop och härda ut långsiktigt. Detta var något jag aldrig ens hade hört talas om när jag skulle uppfylla min dröm om att få ha ett eget litet hus och all den tid, kraft och energi jag får lägga på denna växt (som numera är döpt Cthulhu) är helt galet.

Ska ni köpa hus/tomt/stuga och identifierar Parkslide där.
Köp. Inte. Objektet.
Inte så farligt med Parkslide. Klipp regelbundet så försvinner den. Täck med markduk där man inte vill att den skall växa!
[bild]
[bild]
[bild]
[bild]
[bild]
[bild]
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
S shadowfire skrev:
Hahahah!! Now we're talking! Jag provade ju dock klorin o bensin som är känt för att dräpa det mesta utan framgång. Jag är dock öppen för förslag, även jag misstänker att kommunen kan ha ett o annat o säga till om de upptäcker 10 ton WC-rent i dagvattnet :p
Bensin funkar!
 
M Micro skrev:
Kolla med någon bonde om du kan få köpa Roundup , det brukar ta död på det mesta av växtlighet.:cool:
Roundup, dvs glyfosat, biter inte eftersom rotsystemet går så djupt.
 
Ludwig Ludwig skrev:
Så klart.. men hur gillar den att hela tiden bli överkörd av gräsklipparen? Inte många klarar sådan behandling i längden, då får du dessutom fin gräsmatta! ;-)
Jag har ett större bestånd som jag vill ha kvar. Intill beståndet har jag gräsmatta som jag klipper max en gång i veckan. Skotten blir aldrig högre än 10 cm i gräsmattan och aldrig längre ut än max 1,5 meter från beståndet. Så har det varit i 25 år vilket är den tid vi har ägt fastigheten. Antagligen ytterligare 25 år under förra ägarens tid. Alltså vill man ha bort ett bestånd, kapa stammar så att marken kan jämnas. Så gräs och klipp med gräsklippare en gång i veckan. Man kan också strunta i gräset men klippa ändå men det är ju inte så roligt klippa om det inte finns gräsmatta. Man får kanske hålla på i flera år men beståndet bör vara dött efter 3-4 år
 
nte så farligt med Parkslide. Klipp regelbundet så försvinner den. Täck med markduk där man inte vill att den skall växa!
 
Jag upptäckte igår att jag har lite parkslide bland vindruvebuskarna vid altanen som är ca 2 meter ut från huset.

Har haft planer på att ta bort altanen och lägga skiffer med betong i fogarna istället.

Men innan det projektet sätter igång, kan jag dumpa en jävla massa salt på parksliden och typ 2 meter runt omkring för att få död på skiten?
Det är 5 - 6 stjälkar som är tjocka som en tumme och ca 2.5 meter höga.

Jag vet att jag kommer döda alla andra växter runt omkring men det skiter jag i. Tanken är ju ändå att lägga betong på om något åt eller två.
Eller kommer den överleva och skicka ut skott längre bort?
Kanske in mot huset?
 
U
L LemonWatah skrev:
Jag upptäckte igår att jag har lite parkslide bland vindruvebuskarna vid altanen som är ca 2 meter ut från huset.

Har haft planer på att ta bort altanen och lägga skiffer med betong i fogarna istället.

Men innan det projektet sätter igång, kan jag dumpa en jävla massa salt på parksliden och typ 2 meter runt omkring för att få död på skiten?
Det är 5 - 6 stjälkar som är tjocka som en tumme och ca 2.5 meter höga.

Jag vet att jag kommer döda alla andra växter runt omkring men det skiter jag i. Tanken är ju ändå att lägga betong på om något åt eller två.
Eller kommer den överleva och skicka ut skott längre bort?
Kanske in mot huset?
Med tillräckligt mycket salt dödar du allt växtligt. Problemet är väll bara att försöka få saltet att gå hela vägen ned till 5-7 meter där parksliden kan växa utan att saltet sprider sig för långt ut i sidled.
 
  • Gilla
Mrs Flyte
  • Laddar…
U Utsliten och utdömd skrev:
Med tillräckligt mycket salt dödar du allt växtligt. Problemet är väll bara att försöka få saltet att gå hela vägen ned till 5-7 meter där parksliden kan växa utan att saltet sprider sig för långt ut i sidled.
U Utsliten och utdömd skrev:
Med tillräckligt mycket salt dödar du allt växtligt. Problemet är väll bara att försöka få saltet att gå hela vägen ned till 5-7 meter där parksliden kan växa utan att saltet sprider sig för långt ut i sidled.
Men om jag tar en såndär pimpelborr/isborr eller liknande och gör 10 hål runt omkring och fyller med salt + saltar jorden ovanpå borde väl inte skott kunna ta sig igenom saltet? Och jag borde göra lite skada längre ner också. Skulle den sprida sig ut på gräsmattan får jag väl plocka skott som alla andra här har gjort. Det kan jag leva med. Men vill inte ha en fet planta i närheten. Av huset.
U Utsliten och utdömd skrev:
Med tillräckligt mycket salt dödar du allt växtligt. Problemet är väll bara att försöka få saltet att gå hela vägen ned till 5-7 meter där parksliden kan växa utan att saltet sprider sig för långt ut i sidled.
 
U
L LemonWatah skrev:
Men om jag tar en såndär pimpelborr/isborr eller liknande och gör 10 hål runt omkring och fyller med salt + saltar jorden ovanpå borde väl inte skott kunna ta sig igenom saltet? Och jag borde göra lite skada längre ner också. Skulle den sprida sig ut på gräsmattan får jag väl plocka skott som alla andra här har gjort. Det kan jag leva med. Men vill inte ha en fet planta i närheten. Av huset.
problemet med salt att det försvinner aldrig ur jorden. Jorden blir helt steril och det är inte reversibelt.
Det är dessutom svårt att kontrollera spridningen av saltet.
Helt ärligt känns glykosufat bättre för miljön än de mängderna med salt som krävs för att döda parksliden.
 
  • Gilla
Mrs Flyte
  • Laddar…
U Utsliten och utdömd skrev:
problemet med salt att det försvinner aldrig ur jorden. Jorden blir helt steril och det är inte reversibelt.
Det är dessutom svårt att kontrollera spridningen av saltet.
Helt ärligt känns glykosufat bättre för miljön än de mängderna med salt som krävs för att döda parksliden.
Men om man skiter i miljön då?
Ska ändå lägga betong på den platsen är ju tanken. Då kan det få vara dött där under.

Vore ju iofs tråkigt om saltet skulle spridas ut mot gräset så att det aldrig går att ha gräs där. :thinking:
 
L LemonWatah skrev:
Men om man skiter i miljön då?
Ska ändå lägga betong på den platsen är ju tanken. Då kan det få vara dött där under.

Vore ju iofs tråkigt om saltet skulle spridas ut mot gräset så att det aldrig går att ha gräs där. :thinking:
L LemonWatah skrev:
Men om man skiter i miljön då?
Ska ändå lägga betong på den platsen är ju tanken. Då kan det få vara dött där under.

Vore ju iofs tråkigt om saltet skulle spridas ut mot gräset så att det aldrig går att ha gräs där. :thinking:
Gräv upp rotklumparna och anlägg gräsmatta. Klipp varje eller varannan vecka. Två år efter det sista synliga rotskottet i gräsmattan kan du sätta dit altanen igen eller lägga skiffer.
 
Det var ju en förfärlig hysteri beträffande Parkslide! Nej, den växer inte in under husgrunden och lyfter/välter hela hus. (Har månne någon en bild på ett så skadat hus!?) Om man nu inte tycker om den här vackra växten, är det bara att klippa och klippa och klippa den när den sticker upp ur marken har jag lärt mig. Gärna med en robotklippare. Då tröttnar den och försvinner på ett par år, precis som mossa i gräsmattan gör när robotklipparen får göra sitt jobb.
 
  • Gilla
Antropocen
  • Laddar…
C Canutos skrev:
Det var ju en förfärlig hysteri beträffande Parkslide! Nej, den växer inte in under husgrunden och lyfter/välter hela hus. (Har månne någon en bild på ett så skadat hus!?) Om man nu inte tycker om den här vackra växten, är det bara att klippa och klippa och klippa den när den sticker upp ur marken har jag lärt mig. Gärna med en robotklippare. Då tröttnar den och försvinner på ett par år, precis som mossa i gräsmattan gör när robotklipparen får göra sitt jobb.
Nja, det tar mer än ett par år att bli av med den genom att klippa.
 
U Utsliten och utdömd skrev:
problemet med salt att det försvinner aldrig ur jorden. Jorden blir helt steril och det är inte reversibelt.
Det är dessutom svårt att kontrollera spridningen av saltet.
Helt ärligt känns glykosufat bättre för miljön än de mängderna med salt som krävs för att döda parksliden.
Salt är vattenlösligt och går ner i grundvattnet. En liten mängd binds i jorden som med alla närsalter, såsom konstgödning men det är mycket beroende på jordmånen.

Men naturligtvis är salt skadligt för växter som inte är anpassade för att växa i saltad jord.

Att salta bort parkslide som har gått på djupet skulle ajg säga är ogöeligt, det krävs mycket salt och frågan är hur lång tid det tar innan saltet är bortsköljt.
 
  • Gilla
Mrs Flyte
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.