henkop skrev:
Jag har nästan gjort allt det där själv så har en liten hum om vad det kostar

Byta el - 15.000:- lite ospecificerat men ok
Golvvärme 103 kvm, 40.000:- (beroende på system) Vatten, skulle kunna få ner det till 20.000 om man skippar flyt och spårskivor och kör med en billig ytterpanel
Dränera, 16.000 material + hyra grävmaskin (4.000)
Tak, 30.000
Fönster, beroende på kvalité från 25.000
2 badrum, svårt.. beror på vad ni ska göra.. gissar någonstans mellan 15.000-30.000 per badrum om ni snålar lite.
Nytt kök, vi gav 30.000 för vårt epok kök, vitvaror från blocket, induktionshäll, inbyggnadsugn + micro och kyl/frys för 5000 spänn :wow: + 5000 för fläkten, köksö
Ytskikt innomhus, hmm.. kan vara allt ifrån måla om allt 7.000:- till dyraste tapeten. 1.000 rullen är lätt att hitta.

Så, jag skulle gissa på någonstans runt 240.000 för allt om ni gör ALLT själva och inte bryr er om märkesvaror.
Jag ligger nästan på samma nivå, spräckte nyss 300 000 kr och har bytt tak, bytt panel, dränerat, ny el, nya rum/planlösning, altanbygge, spabygge osv. Då ingår även takbyte/panelbyte på garaget i det. Badrummet inte färdigt ännu, så kommer att landa på runt 330000 kr allt som allt.

Vad det har kostat är dock 5 år av mitt liv. Något man också kan fundera på. Det kan vara bra att ha en buffert inte bara för oväntade saker som ni stöter på i renoveringen, utan också utifall att ni bara vaknar upp en dag efter 3 års totalkaos och tröttnar på renoveringen och vill leja ut resterande jobb.
 
  • Gilla
Dags och 3 till
  • Laddar…
Hur går budgivningen nu då?
 
Steffo1980 skrev:
Innan renovering av insida görs så är det, som flera redan påpekat, viktigastmed ett tätt tak. Annars blir allt invändigt rätt snabbt gjort i onödan.

Jag förstår om din sambo uppskattar elbiten med smarta ellösningar, men 150 kSEK i material är ändå rätt mycket pengar. Det går kanske att avvakta med en del? Göra så mycket som är nödvändigt med rördragning och dylik, men inte färdigställa med enheter förrän behovet finns eller att rummen blir klara? Det minskar inte nödvändigtvis kostnaden i slutändan, men minskar trycket att lägga ut pengar tidigt i renoveringsprocessen.

Genom lite smarta drag och prisförhandlingar, kan er budget vara teoretiskt möjlig om ni gör det mesta själva. Men det är så mycket småposter som glöms bort och mycket som kommer till när man upptäcker obehagliga överraskningar i väggar, golv och tak. Dessutom kommer man på sig att "när vi ändå gör detta så är det lika bra att vi gör detta när vi ändå håller på". Ta bara kostnaden för skruv, spik och andra fästelement som exempel. Det blir snabbt 10 kSEK som inte fanns med från början i budgeten.
Jag vet inte vad det är för intelligent el ni tänker er, men det känns som det är något som kan kopplas in i efterhand vid centralen om bara all tråd är draget rätt från början. Sån här utrustning brukar vara ganska överprisade i början dessutom så att om ett år är säkert priset bättre, eller så finns det kanske bättre alternativ!
 
Tompatomat skrev:
Jag vet inte vad det är för intelligent el ni tänker er, men det känns som det är något som kan kopplas in i efterhand vid centralen om bara all tråd är draget rätt från början. Sån här utrustning brukar vara ganska överprisade i början dessutom så att om ett år är säkert priset bättre, eller så finns det kanske bättre alternativ!
Eventuellt är det KNX TS tänker installera. Om det är det så har det varit ute på marknaden i många år, https://sv.m.wikipedia.org/wiki/KNX
Så priset kommer inte direkt att falla innom ett/två år.
Om det är det systemet så bör all tråd utgå från elcentralen och då är det inte så enkelt att dra trådar efter det nya systemet men köra traditionellt kopplat.
 
Låter som den ev blivande mannen i huset har trängande behov att utöva sitt yrke även hemma... ;)

Borde väl gå att lägga med extra rör/slang och dosor allteftersom annat i huset renoveras och på så sätt förbereda för att senare sätta in KNX-stöten?
 
  • Gilla
Dags
  • Laddar…
j.f.s
Har sagts några gånger nu men tål att upprepas: torrt om huvudet och fötterna först. Ytskikt sen.

Men det innebär också att man får göra avkall på uppdateringarna invändigt tills ekonomi och andra faktorer tillåter.

Jag har haft ett hus från mitten av 1800-talet, ett 70-tals och nu ett nybygge. Med de gamla husen kretsade alla pengar och tid runt renoveringar. Kan vara kul och det beror såklart på hur man vill spendera sin tid. Man får också ta med i beräkningen att vissa par funkar kanon ihop under renoveringar medans andra inte gör det.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Tack snälla ni för alla kloka råd och tips.

Vi kommer såklart se till att huset är tätt till och börja med...vilket vi tror det är något år till, så vi kan koncentrera oss på allt annat invändigt så vi kan flytta in snabbt.

Ja just det...vi vann budgivningen!! :) ska skriva papper efter helgen så fram till dess så vågar man inte ta ut något.

Nästa tråd får handla om våran renovering

Som någon skrivit ovan så kan man förbereda dragning till smart systemet (knx?) i samband med att man renovera väggar och sen köpa den dyra apparaten
 
  • Gilla
Hosse och 2 till
  • Laddar…
harry73
Grattis :)
 
  • Gilla
Dags
  • Laddar…
Nu vill vi se innanbilder :)
 
  • Gilla
Dags
  • Laddar…
Grattis :)
 
  • Gilla
Dags
  • Laddar…
Bakslag!

Besiktningen gick inte som vi önskat.

Taket hade läckt in på sina ställen, ner på träplanket. Är det bara fläckar som torkat eller är det så illa att det runnit ner längs med väggar?

Källaren var väl mest fel.

Mögel på tapet som lagts direkt på betogen, mot yttervägg.

Blåbetong på sina ställen.
Öppnade inspektionslucka i källargolvet ner mot grunden, där var det en stor pöl o en massa sand = fukt delux.

De har lagt plastmatta på vissa golv i källaren vilka också var väldigt fuktiga undertill.

Alltså nytt tak och dränering är prio.

Imorgon blir det en mer fullständig besiktning så får se vad den säger.

Mäklaren skall vara med.
Mäklaren rekommenderade besiktningsmannen som skall göra besiktningen imorgon.

Vet hur dumt det låter.

Vi vill inte ge vad vårt sista bud blev, är alldeles för mycket med tanke på vad som måste åtgärdas. Men vi vill ha huset väldigt mycket.

Något säger mig att man får räkna med sådana skador på ett hus från 70. Men kan man pruta på priset?
 
Tyvärr grejer man får räkna med i en 70-tals kåk... Vi prutade 400.000 kr efter besiktning men vi hade inte någon som bjöd mot. Räkna noga så ni har råd att göra det viktiga direkt. Att bo i ett mögligt, fuktigt läckande hus kommer ni inte att bli glada av...
 
Grattis!! Trist med besikningen då.. Lägg gärna in bilder på kåken:)
 
Skrev ni en besiktningsklasul?
Det är iofsig inte så jättevanligt att folk gör det på en så gammal kåk där det är renoveringsbehov.
Men varför vill ni backa ert bud, ni har ju varit medvetna om att det är ett renoveringsobjekt?
 
Vi visste inte att det var en stor pöl under grunden(antagligen mer än så) eller mögel eller att det kommit vatten in genom taket.

Vi har tre som budat mot oss. Men dom borde väl dra öronen till sig om vi hoppar av? Känns som man borde kunna göra något åt priset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.