19 819 läst · 131 svar
20k läst
131 svar
Nytt delforum: Prepping
En ökning av försäljning i kombination med leveransproblem lite här och där.M Markarbetaren skrev:
Det är dyrt och svårare att skeppa varor, vissa handelsrutter är problematiska t.ex. nu när ryska vatten och ryskt territorium inte länge är tillgängligt som innan.
Så det fanns problem sedan tidigare på covid, och nu kommer denna krisen och gör allt ännu mer komplicerat.
Gör detsamma men vissa burkar är gränsfall till ätbara. Typ Felix chili con carne och köttfärssås på burk tar fan emot att äta upp… de har nån gemensam märklig bismak trots man kryddar på extra.jsiei97 skrev:
Visst funkar de i en krislåda men när man ska rotera i vardagen det tar emot, vi äter annars knappt nån burkmat annat än som ingredienser, krossad tomat o majs.
Gulash och köttsoppa tror jag det var som var ok.
Har hört att Borgens från Öland ska vara bra, för att vara burkmat det vill säga. Men hittar bara deras svamp på burk på lokala butiken och inte utbudet av köttfärssås och andra konserver.
Precis så har vi också med pasta, mjöler etc, några plastlådor (skydd mot insekter eller annat) i källaren med extra lager, slut i köket, hämta i källaren, skriv upp på inköpslistan. Förutom att ha ett extra lager för kris eller bara om man fastnar hemma av nån anledning.Anna_H skrev:En sann prepper har helt enkelt tillräckligt mycket hemma och cirkulerar det. Så funkar även beredskapslager, alla in- och utleveranser sker via lagret, så att inget blir för gammalt. Dvs man har alltid en oöppnad 5-kilospåse med ris hemma och köper ny strax innan man öppnar nästa.
Det är helt enkelt ett sätt att spara pengar, för på det sättet kan man köpa på rea. När det är 2 för 30 på gulachsoppan köper du ett helt flak. När det är erbjudande på vetemjöl köper du fem paket osv. Jag köper tex ALDRIG pasta till ordinarie pris.
Är det skönt att aldrig behöva stå med 3dl för lite mjöl till pizzan när man ska laga mat eller så.
Men hur bakar man när strömmen går? Vedeldad bakugn ?engs skrev:Precis så har vi också med pasta, mjöler etc, några plastlådor (skydd mot insekter eller annat) i källaren med extra lager, slut i köket, hämta i källaren, skriv upp på inköpslistan. Förutom att ha ett extra lager för kris eller bara om man fastnar hemma av nån anledning.
Är det skönt att aldrig behöva stå med 3dl för lite mjöl till pizzan när man ska laga mat eller så.
Behöver inte vara så tätt för att pumpa några meter. Är nog större risk för att det rostar/beckar ihop om man inte använder den lite emellanåt. Jula har någon snikmodell, men en sådan pump får väl så klart gärna vara lite snygg och rejäl också.P Prodigys skrev:
Locket är nog inget hinder. Är nog mer regel än undantag att pumpen sitter i ett upphöjt lock (så är vår pump iallafall).
Tanken gick mer mot något som inte står där permanent, typ något i stil med denna https://www.jula.se/catalog/fritid/bat/boat-accessories-9067ffd7/batpumpar/lanspump-650459/C cpalm skrev:Behöver inte vara så tätt för att pumpa några meter. Är nog större risk för att det rostar/beckar ihop om man inte använder den lite emellanåt. Jula har någon snikmodell, men en sådan pump får väl så klart gärna vara lite snygg också.
Locket är nog inget hinder. Är nog mer regel än undantag att pumpen sitter i ett upphöjt lock (så är vår pump iallafall).
Tror knappast en sådan där membranpump klarar av att suga flera meter.P Prodigys skrev:
Hink och rep?
Keep it simple är min åsikt. Skall vara nåt som inte kräver en massa underhåll, går att reparera med slägga och spett och som fungerar även när du behöver den om 10, 50 eller 100 år.
Att baka utan ugn är en utmaning.Jonatan79 skrev:
Platta bröd kan man "steka" och kalla det "tunnbröd", det har jag testat och fungerar bra.
Sedan kan man göra pinnbröd, vilket också fungerar bra.
Men när man sedan tar sikte på "riktiga bröd" då blir det mer av en utmaning.
Det finns recept där man har en liggande gryta med ett galler i mitten, och sedan lägger man denna gryta i kolen efter en eld (och lite kol ovanpå), man kan googla på saker som "Cooking Bread in a Bush Pot".
Och sedan finns vissa som verkar kan baka i en gjutjärnsgryta genom att lägga lite kol på locket när grytan hänger i en ställning över en eld (avståndet verkar avgöra baktemperaturen) här kan man googla på saker som "Dutch oven bread over campfire".
Några länkar på temat (som verkar visa koncepten).
*
Att baka på detta vis ligger på min "saker att lära mig"-lista,
och hemligheten verkar ligga i att få sin deg att få lagom temperatur med värme från alla sidor.
M
Markarbetaren
Medlem
· Halland
· 4 370 inlägg
Markarbetaren
Medlem
- Halland
- 4 370 inlägg
Jag har en sådan här https://duab.se/skog-tradgard/vattenpumpar/manuella-vattenpumpar/kronan-gardspump-kronan-komplett-med-sugkitP Prodigys skrev:
Sjuk kvalitet, iaf. originalet. Min är från 1930, är enbart för prydnad. Har bara stått dom senaste 30 åren. Barnen brukar få nått ryck ibland och pumpar, vattnet kommer, alldeles brunt av rost och den läcker i foten, men den fungerar, helt otroligt. Nu dyker tankarna upp på att byta lite packningar och få den i 100% skick igen.
Liknande trådar
-
Dyr december och nytt delforum "Elavtal, elpriser & elförbrukning"
Bloggkommentarer -
Nytt delforum Laddboxar & Elbilar
Bloggkommentarer -
Nytt delforum om 3D-skrivare
Bloggkommentarer -
Nytt delforum: Fyllnadsmassor - kommentarer
Bloggkommentarer -
Nytt delforum idag: Internet - fiber, bredband m m
Bloggkommentarer