För den avsedda installationen är det, som sagt, inga problem. Men låt säga att nästa ägare av huset tänket att det skulle vara snyggt med flera lampor på rad. Eller ta ström från lampan till något annat. Det bör väl därför säkras ner, även med ny passbit, samt märkas ut väkdigt ordentligt. Men ärligt talat tycker jag att man kan lägga en extra timme på att göra rätt, med 1,5mm2.
 
A AG A skrev:
För den avsedda installationen är det, som sagt, inga problem. Men låt säga att nästa ägare av huset tänket att det skulle vara snyggt med flera lampor på rad. Eller ta ström från lampan till något annat. Det bör väl därför säkras ner, även med ny passbit, samt märkas ut väkdigt ordentligt. Men ärligt talat tycker jag att man kan lägga en extra timme på att göra rätt, med 1,5mm2.
Det kan absolut vara problem även för den avsedda installationen att använda en kabel som ex. inte är avsedd för utomhusförläggning. Men det saknas rätt mycket information om vad som är tänkt.
 
hsd
Vad är det för konstiga prylar Du köpt, lägg upp bild på den trixiga kabelgenomföringingen
 
Alfredo Alfredo skrev:
Med de apparater TS avser att använda? Men då har naturligtvis TS inga problem. Vad bra att vi löst även detta!
Läs hela inlägget så blir världen inte så svår att förstå 👏😉
 
  • Gilla
AG A
  • Laddar…
A
Du behöver inte följa standard om du kan visa att ett annat sätt är minst lika säkert. Då är frågan om du kan det här.

Sis säger: Standarder ska ge en lägsta skyddsnivå när det gäller väsentliga krav som fastställs i direktiv.
 
tommib
Ja, och så var det den där grejen om tillverkarens anvisningar. Men någonstans därute finns kanske 0,75 kvmm enkardelig installationskabel som är godkänd för fast installation.
 
B
Som ägare av ett gammalt hus med färger på trådarna i alla regnbågens färger, så blir jag lite extra less varje gång när jag hittar konstigheter.

Bara för att det fungerar så betyder ju det inte att det är bra.

Jag har upplevt generellt att lågpris-elsaker ibland kan vara lite problematiska att installera med genomföringar och liknande, men att lite dyrare fabrikat som schneider, eljo med är lite mer genomtänkta och fungerar bättre att installera.

Vad är det för prylar som är problematiska?
 
  • Gilla
a.o.f
  • Laddar…
Jag har inte bestämt mig för några prylar men sannolikt något från Steinel som jag upplever som high-end. Problemet är, som med liknande prylar från low-end, att kabeln måste böjas nära kabelinföringen. En kabel för utomhusinstallation kräver en viss böjradie och jag vill helst lägga kabeln i en kabelkanal.
Prio 1 är självklart säkerhet.
Prio 2 är enkel och snygg montering.
Prio 3 är att vara regelkonform. Utan att vara specialist vågar jag påstå att elstandarden kanske inte är up-to-date. Varför kräva 1.5 mm2 när moderna installationer knappast behöver 10 A?

Jag bygger huset för min egen skull och inte för framtida ägare. Jag kan inte förutse vad dom har för sig men självklart dokumenterar man allting noga i huspärmen som följer med. Jag är inte rädd för dolda fel ärenden eftersom detta skulle gå att upptäcka vid en elbesiktning, speciellt om det står i huspärmen.

Svårt beslut detta. Ordet lampsladd väcker rysningar hos alla er elektriker. 2x0.75 mm2 låter ju mycket bättre.
Trevlig helg!
 
T Thomas_Blekinge skrev:
Jag vet att standarden för fast 230 V installation i Sverige verkar vara 1.5 mm2. Jag tänkte bygga utebelysning med ett par LED-lampor 230 V, skymningsrelä och eventuellt rörelsedeckare. Dessa apparater har oftast en trixig kabelinföring. Jag funderar på att använda 0.75 mm2 kablar (lampsladdar) som är betydligt mer följsamma att dra in i kopplingsutrymmet. Belastningsmässigt är det ju helt OK. Och dessa kablar ska gå i smala kabelkanaler mellan apparater. Så blir det mindre ful och dubbelisoleringen är väl tillgodosedd.
Eller?
Skulle nog själv köra på arean du tänkt men säkra, av den med en 6A dvärgbrytare med Utlösningskarakteristik typ B för belysning.
 
Jag tror att du oroar dig i onödan. Då du har kabelkanaler behöver du ingen styv kabel för att den ska kunna klamras snyggt. En EXQ är ganska smidig och kan lätta matas in i en ljussensor som sitter i kloss med kanalen.

Klena anslutningssladdar för inomhusbruk tycker du ska glömma helt. Det är inte avsedda för fast installation och inte utomhus och de är klena. Det är tre fel.

En klen kabel klarar ju belastningsströmmen. Och man behöver inte tänka på personskyddet om allting (lyktor och annan elmateriel) är dubbelisolerad. Men det är bra om säkringen löser vid kortslutning innan kabeln hinner ta skada. Men kravet på 1.5 mm² för installationskablar tror jag är mekaniskt. Det tycker jag inte man ska tumma på.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 4 till
  • Laddar…
Ska du bygga något själv och sen det med armaturerna. Är det egna stolpar eller köpta, får en dosa plats i stolpen, många köpestolpar är så smala och en dosa inte får plats, då blir sockerbitar eller wago som vrides så det inte kan rinna in fukt i dom. Kopplingen ska inte vara som en hängränna. Går bra att komma in underifrån på en dosa och sen gå upp till armaturen med 2X0,75 sista biten
 
D
Men jag skulle vilja veta vad de där 3A-dvärgbrytarna som jag länkade till har för syfte.
 
A avh67f skrev:
Du behöver inte följa standard om du kan visa att ett annat sätt är minst lika säkert.
Så tänkte jag också fram tills eländet med Easee. Nu skulle jag aldrig frångå standard trots att det jag gör är mer säkert.

För problemet är att du måste gjort godkända tester och ha dokument som visar att det du gjort är mer säkert än standarden.

Vid en kontroll eller ev. tvist måste du alltså kunna bevisa att det är lika eller mer säkert än standarden. Sånt tar flera år och är väldigt dyrt, fråga Easee... 😉
 
  • Gilla
avh67f
  • Laddar…
A
D datja skrev:
Men jag skulle vilja veta vad de där 3A-dvärgbrytarna som jag länkade till har för syfte.
Likströms och lågvoltsinstallationer.
 
  • Gilla
datja
  • Laddar…
Har även sett "små" motorskydd som ska säkras med mindre än 6-10 A. Det brukar stå på motorskydden vilken max säkring sm ska användas.
 
  • Gilla
datja
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.