T Television_Set skrev:
idag har de bevisbördan att så faktiskt är fallet. Det genom att mäta i vattendrag och ursprungsbestämma.
Upplagt för motattack ;)
Egna experter som visar att skit inte tar sig igenom 100 meter jord mm.
Tillträdesförbud för alla andra experter förstås :p
"Ni har inga bevis".
 
spikplanka spikplanka skrev:
Upplagt för motattack ;)
Egna experter som visar att skit inte tar sig igenom 100 meter jord mm.
Tillträdesförbud för alla andra experter förstås :p
"Ni har inga bevis".
Och någon kommer att förklara varför människoskit är i samma klass som högaktivt plutonium jämfört med koskit och annan skit i naturen
 
  • Gilla
spikplanka
  • Laddar…
G Greger_08 skrev:
När man pratar om privatpersoners enskilda avlopp brukar det låta att det inte renar tillräckligt bra och kan förstöra närmiljön..

När kommunen sedan måste göra flera bräddningar per år och tusentals m3 med bajs vatten åker rakt ut i havet då är det inga problem längre 🙃..

Det är väl en orsak till att man försöker bygga bort dagvatten och grundvatten-dräneringen inte går samma rör som WC-vatten då det är vid skyfall och tjäl-lossning som gör att det kan bli överfullt i reningsverken och man måste låta det gå orenat ut för att inte själva bli översvämmade av avlopp.


När det gäller utdömning av enskilda avlopp så beror mycket på att det är ofta väldigt gamla anläggningar - ibland efter enklare standard och att dessa inte finns registrerade (dvs. ingen avloppstillstånd alls) och att pga. slamflykt - både den normala mängden som kommer ur 3-kammarbrunn över tiden och extra mycket vid olika fellägen och överbelastning, efter x antal år har proppat igen infiltreringen helt och som fastighetsägarna helt negligerat under ofta flera år utan tillstymmelse att göra något åt det. - här omkring så har de utdömningar som gjort på avloppsbehandlingen varit väl motiverade.

---

Vid minireningsverk så har man en tillsyns-skyldighet att det fungerar i vart fall 1 ggr per kvartal och helst 1 ggr månaden då det är fastighetsägarens ansvar att det fungerar.

Samma sak gäller egentligen också 3-kammar-rening men dessa är väldigt mycket 'build and forget' och intresset vaknar först när det är stopp i avloppet och kan ha gått illa i många år innan dess...

De som förmodligen har bäst koll på 3-kammarbrunnars funktion i enskilda avlopp är förmodligen de som slamsuger medans fastighetsägaren är lyckligt ovetande om dess status...

Sedan fins det också en stor uppsättning fastigheter som inte har avlopp alls med dass eller separett för att det är sommarstuga och nu kommer kraven med riktiga BTD-avloppsbehandlingar i klass för året runt-boende av 5 personer så fort man gör hål i väggen på stugan för dusch/disk och tvättavlopp - där man förut bara hade en slang som gick utanför och rann ut i gräset/diket för vasken och handfatet.

Så det är klart att den kommunala inventeringen hittar många fastigheter med otillfredsställande avloppsbehandlingar sedd med dagens krav.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.