I
BirgitS BirgitS skrev:
Menar du tilluftsventilerna?
Ursäktar, de e korrekt, men om det kan göra skillnad i detta fallet får ventilationsföretaget ta ställningen till.
 
Minnie Mesola
I Ironside skrev:
"Mäta miljön", frågeställningen var i grunden enkel,
Ja. Det var den, men helt orelevant när du började förklarar vilka risker som lurade i huset. Asbest och Radon tas upp ett flertal gånger samt hypotetiska riskresonemang om dammsugning och okunskap.
 
  • Haha
Ironside
  • Laddar…
I Ironside skrev:
Hej,

Finns det någon mätare som kan mäta av miljön\luften i ett hus? Vi flyttade till ett 70:tals hus 2016 och har renoverat det en hel del se dess. Nu har flera i vår familj dragit på sig olika former av astma och allergier.

Vi vet att huset har en mindre mängd blåbetong och att det finns radon i marken. Medelvärde med puckar gav 150 bg/m3 så egentligen inget att fundera över. I efterhand har vi funnit ett utrymme som gav 1000 bq/m3 men det är ett källarutrymme(snickarbod) där vi sällan är, det är delvis åtgärdat och kommer åtgärdas helt snart.

Det fanns tidigare eternit fönsterbänkar i huset, dessa är bytta till marmor. Samtliga bänkar som plockades bort var hela och fina så inget att fundera över där.

Vi noterade en upprutten syll under ytterdörren. Anledningen var dåligt tätad dörr plus något baklut från yttertrappan. När vi bytte ytterdörren så kändes syllen torr och tillräckligt hållbar för att sätta ny dörr. Vi valde alltså att inte gräva ut den. Igen doft noterad.

Det är väl troligt att huset inte är orsaken till problemen men om det går att säkerställa hade det varit intressant.

Sen tidigare har vi en luftrenare som reagerar på förorenad luft, den är nöjd med luftkvalitén, samma svar fick vi från IKEAS VINDRIKTNING.

Jag vet att Airthings har en sensor som mäter "radon, CO2, humidity, temp, airborne chemicals (VOCs) and pressure" skulle detta kunna vara tillräckligt?

Notering : vid renovering har vi i 98% av fallen använt korrekt skyddsutrustning(ex mask). Det finns dessutom symtom hos personer i hushållet som inte pysslat med renoveringen. När vi misstänkte asbest och liknande har detta skickats på analys och änsålänge har vi inte funnit något.
Har samma problem i mitt hem. Bollar gärna detta med dig privat.
 
Jag tänket så här.
Många av symptomen du beskriver låter som problem som kan uppstå av att vara exponerad för mögel.
Har ni övervägt att ta hem en hund som kan spåra mögel. Som en levande sensor.

Andra saker som att leta fler gemensamma nämnare verkar du ju redan vara inne på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.