nattugglan11 skrev:
Såg ett program på tv, där man följer privatmersoner i USA som gör en bra deal på att "flippa" Dvs, köper riktigt slitna hus i ett villaområde för ca 1,2 mijoner, renoverar upp dem för 300,000-1,000,000kr och sedan säljer dem, gör en vinst på kanske 200,000-500,000kr.

Skulle detta fungera i sverige? Antar att det beror på vilka områden man tittar på, ett attraktivt område med fina villor där fungerar det nog om man får bra pris på ett ruckel, men tror inte vi har liknande marknad som i USA.

Det snackas ju också om det inte lönar sig att renovera kök o badrum, och folk vill ändå göra om när de flyttar in.

Mina pärons grannar gjorde på detta sätt för några år sedan, de flyttade flera gånger, bodde bara några månader i varje radhus. Men fungerar detta idag?
Har gjort precis så här två gånger, och ja det går att tjäna en hacka :D Första gången 2001 och andra gången 2007.
 
ErikL skrev:
Om man försörjer sig på att köpa-renovera-sälja bostäder är reglerna solklara - vinsten ska tas upp som inkomst av tjänst och man ska betala både sociala avgifter och normal marginalskatt, precis som vilken annan verksamhet som helst, vilket är betydligt högre än 30%.

Det kan förstås diskuteras hur stor risken för upptäckt är om man gång på gång deklarerar det som försäljning av sin egen privatbostad istället, men formellt handlar det om skattefusk, vilket kan bli dyrt.

I praktiken kan man jämföra det med att köra skytteltrafik över Öresundsbron för att föra in alkohol som man varje gång hävdar är för eget bruk. Även det ger en bra förtjänst och relativt låg risk för upptäckt, men inget av det är lagligt ;-)

Men om man faktiskt flyttar in i det hus man renoverar är det lagligt då?
 
MB77 skrev:
Har gjort precis så här två gånger, och ja det går att tjäna en hacka :D Första gången 2001 och andra gången 2007.
Vill du dela med dig lite mer dataljerad info? (du kan skicka PM)

I stockholm?
hus eller lya?
Köpte för vad?
Renoverade för hur mkt?Vad renoverade du på objekten?
Gjorde du allt själv?
Vinst vid försäljning?

Jag e nyfiken! :-D
 
Som sags tidigare, det är en risk att ta, I julas var ett fint med mycket nedgånget hus till salu på en "fin gata" centralt i stan. Huset gick för 1,2 milj, mycket bra pris om man jämför med resterande villor som kan gå för 2-4,5milj.

Nu ett halvår senare ligger huset ute, mycket fint iordning gjort, utropspris 2,6mijl, har legat ute i två mån, men ingen som nappar, mycket fint hus men svagt intresse på visningarna.
Men som sagt risken och efterfrågan och dagens situation gör att man får tänka till.
 
Snabbaste och säkraste klippen man kan göra består av ett penndrag!

Ett exempel: Utanför en svensk storstad ligger ett par hektar betesmark alldeles intill havet. Marken är tillsalu för bara en halv miljon; alltså rena jordbrukspriset. Varför så billigt? Jo, här råder byggnadsförbud. Den som lyckas förhandla fram positivt förhandsbesked för en enda, alldeles så obetydlig människoboning, ökar tomtens marknadsvärde kanske fem-, tio- eller tjugofalt! På ett enda ögonblick...

Det gäller bara att ha mer fantasi, bättre kontakter, hårdare nypor eller andra mer kraftfulla resurser än säljaren. Ty gissningsvis har säljaren redan försökt.
 
billy_baver skrev:
Det gäller bara att ha mer fantasi, bättre kontakter, hårdare nypor eller andra mer kraftfulla resurser än säljaren. Ty gissningsvis har säljaren redan försökt.
Man ska helst inte bo på Gotland heller. ;)
 
Varför inte Gotland? Om man är bra på att charma "landshövdingskor"...
 
Hon har ju fått sparken. Jag skulle tro att det är stopp för vidlyftiga dispenser på ön för ett tag framöver.
 
Swetrot skrev:
Det är sant att man skall vara folkbokförd minst ett år, annars blir reavinstskatten 30%, vilket inte är så dumt det heller.
Reavinstskatten är 22% oavsett om man är folkbokförd på fastigheten eller ej. Däremot är det andra regler för uppskovsbeskattningen om man inte är folkbokförd på fastigheten
 
nattugglan11 skrev:
Men om man faktiskt flyttar in i det hus man renoverar är det lagligt då?
Det viktigaste kriteriet för skattemyndigheten är helt enkelt om man har andra inkomster. Om man försörjer sig på att renovera lägenheter är de betydligt mer benägna att se det som inkomst av arbete (med högre beskattning). Om du på "fritiden" ägnar dig åt att fräscha upp lägenheten du bor i och sedan flyttar ofta är du i praktiken säker.

Däremot har ju ROT-avdraget förändrat ekvationen i år. När det är 50% rabatt på vitt arbete med kvitto & garanti utfört av proffs vill många nog hellre bygga om precis som de själva vill istället för att köpa en färdigrenoverad lägenhet utan våtrumsintyg för badrummet ;-)
 
Det händer dessutom att människor TVINGAS flytta, och i samband med detta råkar göra vinst när de säljer sin gamla bostad.

Finns det prejudikat? Fall där för låg förvärvsinkomst gett skattemyndigheten rätt att lägga moms och lönebikostnader ovanpå reavinst...
 
Det jag känner till är att skatteverket underkänt ett antal deklarationer i Stockholm de senaste 3-4 åren, med upptaxering som följd. De enda som hittills klassats som "inkomst av näringsverksamhet" har dock handlar om personer som köpt & sålt 5-6 lägenheter per år. Jag har ingen aning om någon av dessa försökt överklaga; prejudikat blir det inte förrän HD uttalar sig i Sverige.
 
Gissningsvis blir det inte i HD utan hos Regeringsrätten saken isåfall hamnar.

Känner du till vilken rättslig grund myndigheten åberopar? Portalparagrafen IL? Eller något annat?
 
Nope, bara andrahandsinformation, tyvärr. Skatteverket har dessutom en otrevlig vana att inte vara särskilt specifika i sina motiveringar ens när besluten tagits i skattenämnd (det är bekvämt att vara både åklagare och domare), så det är inte ens säkert att det finns om inte något fall tagits till domstol.

Dock skulle jag *gissa* att de lutar sig mot 13 kap IL, där huvudregeln är huruvida det bedrivs yrkesmässigt och självständigt, samt att särskild hänsyn tas till omfattningen och i vilken utsträckning uppdragstagaren är beroende av verksamheten (dvs om det är ens huvudsakliga försörjning).

Självklart är det förvaltningsmål, och därmed RR. Min poäng var mest att det tar åtskilliga år innan det eventuellt kan finnas prejudikat - om någon orkar driva det så långt...

Men, än en gång - hittills verkar det här mest vara en teoretisk risk om man inte är _extremt_ aktiv!
 
RoTe
Självklart går det att göra pengar på det, ganska bra pengar också. Men det är ju lite spel, som med aktier.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.