Hej!
Jag undrar om någon har tips på lampor som är lämpliga att sätta i armaturer utomhus. Vi kör nu med LED men de har orimligt kort livslängd, troligtvis beroende på att LED (efter vad jag nu har läst) inte trivs så bra utomhus p.g.a. kyla etc. Finns det LED-lampor som klarar detta? Eller har någon tips på alternativ?
 
Intressant, upplever att lågenergilampor och glödlampor har precis lika kort livstid så jag har precis börjat testa Osrams Led, sjukt dyra men det verkar hålla bra i alla fall.
 
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


De här fungerar bra för oss. Som synes på bilden har jag inte behövt använda reservlampan ännu. :)
Köpte dem på ICA, ganska billigt har jag för mig.

Dessa har nog suttit uppe minst ett år, har annars haft stora problem med att lamporna hållit några veckor eller så.
 
Tack för tipset, ska testa Osram.

(Har ingen koll på om glödlampor har lika kort livslängd som LED utomhus, det satt glödlampor här när vi flyttade in 2008, men dem har vi bytt ut varteftersom de gick sönder. LED ska ju dock generellt ha längre livslängd/fler brinntimmar än vanliga glödlampor.)
 
Jag trodde led var den typen av lampa som lämpade sig bäst i kalla miljöer? :confused:
 
  • Gilla
Henri
  • Laddar…
Hmmm. Du kan ha rätt, Thyro89. Det var några bekanta som sa som svar på min klagan över hur ofta utomhuslamporna pajar att "LED klarar inte kyla". Sen har jag googlat och fått upp träffar som säger samma sak. Nu gjorde jag dock en noggrannare googling – då är informationen den motsatta, från trovärdiga källor (man kan fråga sig hur jag googlade sist, men det var säkert lite väl hastigt och lustigt och som man frågar kan man ju dessutom få svar (brukar dock vara noga med det när jag googlar ...)). Nåväl, avlivar härmed raskt påståendet om att led inte klarar kyla.
Återstår att fundera över varför lamporna pajar så ofta utomhus – det bör inte vara armaturfel eftersom det rör sig om ett flertal armaturer, både sådana som styrs av mörkerrelä och sådana som styrs manuellt "nu vill vi ha tänt här".

Ska i alla fall testa de lampor som det har tipsats om här :)
 
Vad är det för fabrikat på dina lampor? Har 13 led lampor runt huset, dessa tänds på astrour och släcks 0130 varje natt, även tända från 0600 till soluppgång (om inte soluppgången är före 06). Har haft dem sen juni 2014, ingen har gått sönder hittills, snittar ca 8h brinntid per lampa per dygn över året.

Själva led källan går i princip inte sönder (den utmattas på grund av värme), det är drivelektroniken som ger sig. Viktigt med kvalité. Led mår bättre ju kallare det är!
 
Om du inte är beroende av att lamporna skall uppnå full ljusstyrka direkt då du trycker på strömbrytaren så funkar lågenerglampor OK, har haft mina som är installerade i utomhusbelysningen sen 1989 dom lyser fortfarande med full effekt.
Jag styr dom med tidur så dom är tänds på morgon och kväll i god tid innan dom behövs.
Nackdelen är temperaturberoendet vid -10 gr bör man tända lamporna ca 10 minuter innan behöver utomhusbelysningen, det är enda nackdelen ljusutbyte och energikostnad tycker jag är OK.
 
Ska försöka skruva lite lampor i helgen, ska kolla då vad vi har för fabrikat. Det är nog blandat eftersom vi har bytt ut titt som tätt och då tagit vad vi haft till hands. Vi byter åtminstone någon gång om året i de flesta armaturerna :(

Tack för tipset om att vibrationer kan påverka. Tror dock inte att det är fallet här, vi bor halvt på vischan, på en återvändsgata. Flera av armaturerna sitter dessutom en hyfsat bra bit från gatan.

Vi har inga som helst problem med att det tänds långsamt. Det handlar mest om att få tillräckligt med ljus för att kunna gå utan att trampa alltför fel :)
 
R
Jag hade tidigare problem med lågenergi lampor som gått sönder i tid och otid men sen jag bytte till LED så har det fungerat bra. Kolla istället så att det inte läcker inte fukt/regn i sockeln eller liknande.
 
De flesta lamporna sitter under utskjutande tak och vi har inte kunnat se några tecken på fukt i armaturerna, men tack för tipset!
 
LED-lampor älskar kyla. Kyla gör att livslängden blir längre och att lamporna lyser bättre. Det LED-lampor INTE gillar är värme. Det vill säga om man stänger in en LED-lampa i en utelampa som troligtvis har lite högre IP-klassning så kan inte värmen som led-lampan alstrar ta vägen någonstans. Den stannar då i armaturen och gör att livslängden på lampan minskar och tillslut går sönder.
Om man ska ha en led-lampa i en IP-klassad armatur så gäller det att en lampa av hög kvalité som alstrar lite värme men som ändå kan ge hög lumen-värde.

Det vill säga, är du ute efter högre watt antal så kör på lite bättre märken (Philips, Osram) eller lampor med bra informationsförteckning.
Högre watt antal på lampor hos t.ex. Biltema, Jula är led-lampor som "hetsas" till mer ljus genom högre mA = alstrar mer värme.
 
Ah, du kanske är någonting på spåren där, Nytt användarnamn JC. Visserligen förklarar det inte samtliga lampors sammanbrott (några av dem sitter under kåpor som är öppna nedåt), men vi får se hur det går nu med dyr-lampor :)

Tack för tipset Matsj. Vi har skymningsrelän som styr lamporna, men till övriga trådläsare är det en utmärkt rekommendation – det är skönt att slippa komma ihåg att släcka (lätt att missa).
Är det förresten någon som vet om det finns lampor med inbyggda rörelsesensorer? (Jag tycker egentligen att det är onödigt att lamporna är tända hela natten, däremot är det ju skönt om de tänds om vi eller någon annan kommer gående.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.