Mina utomhuslampor går sönder hela tiden,
Det är glödtrådslampor modell "Svenkt konstsmide"

har 12 stycken utelampor och är riktigt trött på att byta hela tiden.

vad ska man välja som håller ?
vill helst inte ha lågenergi tycker ljuset är fult.
 
Det finns long life lampor att köpa dom ska hålla c:a 10000 timmar mot vanliga som ska hålla c:a 2000 timmar men dom kostar naturligtvis lite mera
 
Har problem med vår utebelysning. Lamporna går sönder efter några veckor. Spelar ingen roll vad som sitter där, har använt lågenergilampor, glödlampor, dyra, billiga osv.

Funderar på vad som är felet. Kan det orsakas av fukt, eller nån felkoppling?
 
Vi har haft många liknande frågor här på forumet utan att kunna sätta fingret på orsaken. Orsakerna kan vara flera. Då du har problem med flera olika typer som glödlampor och lågenergi så skulle jag rangordna troliga orsaker så här.

1. Glappkontakt någonstans, kanske orsakad av fukt.
2. Vibrationer i armaturerna
3. Värme, dålig kylning i armaturen
4. Kvalitén på både armatur och ljuskälla
5. Yttre störningar, glapp, spänningsvariationer.

Förutom att se över dessa möjliga orsaker gäller det att vara noggrann med observationer och förutsättningar. Du skriver t.ex ingenting om det gäller samtliga utelampor, hur de ser ut och är monterade, hur de styrs (ljusrelä, rörelsevakt etc) om problemet plötsligt börjat etc etc etc.
 
Bara LED kvar att prova då.

Har haft problem med halogenersättarna till E27 som verkar känsliga för vibrationer (hade under trappa och dom gick hela tiden), tycker även halogenlamporna verkar känsliga för av/påslag, har en dimmer i ett rum som liksom smyger igång lampan om man trycker på snurrknappen och den halogenlampan verkar aldrig gå sönder.

Lågenergi (lysrörstypen) har jag inte mycket till övers för, ska hålla vansinnigt länge enligt förpackningen ändå verkar dom gå sönder titt som tätt.
 
Jag har åtskilliga lågenergilampor, ute och inne, och märker inga systematiska problem med livslängden på dem. 5 år bör man kunna räkna med.
 
ImageUploadedByByggahus.se1393095403.772582.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Så ser de ut. Tre av fyra är det som går sönder ofta. Den fjärde sitter på baksidan i en vinkel, medan de andra sitter mer oskyddat vid entréerna.

De styrs av vanliga strömbrytare.
 
Jag skulle börja med att kontrollera lampsocklarna för glapp.
Det ser ut som en putsad vägg med tegel eller betong bakom? Inga vibrationer med andra ord?
Jag tolkar ditt svar som att det finns flera strömbrytare inblandade här, så om de felande lamporna styrs av en och samma så är den också en kandidat. Man kan också fundera på betydelsen av vilken eller vilka grupp och faser som lamporna drivs från, med hänsyn till annan på samma grupp/fas.
 
Puts med frigolit bakom. :(

Så det skulle ju kunna vibrera rätt duktigt. Vid huvudentrén är det inte så långt till gatan. Kan det ta upp vibrationer från (tung) trafik?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.