hsd
emmschen skrev:
Hej! Byt till LED! Jag hade samma problem, och har diskuterat detta med flera elektriker. Alla säger samma sak. De klassiska lågenergilamporna fixar inte det där med rörelsesensor. De går sönder. Varför vet jag inte. Men det är inget fel på din lampa. Du måste välja en annan ljuskälla.
tvärtom verkar TS ha glappande lamphållare :
Jag rörde på lampan igår och horde hur de knastrade när jag vred på den och sen plötsligt började den lysa men imorse var den död igen.
 
Senare generationer av IKEAs LED-lampor har fungerat helt perfekt för mig.
Inte en enda lampa bytt av dessa.

Första generationen LED-lampor från IKEA var dock riktigt usla (ca 2012).
Jag gick då "all-in" och bytte all min belysning till olika varianter av deras LED hösten 2012.
Med intressant resultat.
Det var konstiga färgskillnader mellan olika exemplar av samma lampa, usel livslängd, flimmer, mm.

Jag tror de hade mycket barnsjukdomar med första generationen lampor. IKEA var ju trots allt föregångare vad gäller LED-lampor till rimlig kostnad.

Nu tycker jag IKEA är grymt bra på detta område, och jag tror de har varit en stark drivkraft att få folk att gå över från "lågenergi" (lysrörsteknik) till LED generellt.
Och de tycks ha fått ordning på kvalitetskontrollen.
Så jag tycker inte längre att det finns någon anledning att tvivla på kvaliteten på deras lampor.
 
Redigerat:
Ebay har numera ett större sortiment att erbjuda betr. led-lampor. Finns nu ingen anledning att använda något annat då
priset blivit överkomligt. Led-lamporna tål ju att fraktas, dessutom.
 
Har sedan ett par år lågvolts-led i fönstret. Billiga från Asien och har märkt att då jag ersatt någon så har den nya en annan färgton Kelvin (K). Detta har dock jämnat ut sig efter en tid. Priserna i Sverige är fortfarande alltför höga. En E27 8W Globlampa LED kostar nu mellan 90-130 Sek här, medan man på nätet kan köpa denna för 15-30 Sek. Då har man råd att byta lite oftare om de nu skulle klara uteklimatet dåligt.
LED är det som gäller idag och Lumen som värde på ljusstyrka, inte Watt!
 
R
hsd skrev:
tvärtom verkar TS ha glappande lamphållare :
men efter att jag bytt lampan fungerar ju lampan perfekt i säg 2-3 månader sen börjar strulet
 
Så länge håller den uppenbarligen med detta troliga glapp. Om glappet ligger i sockeln kan ju en ny lampa fungera bättre dessutom och felaktigt ge skulden till den gamla typen. I ditt fall låter det som att samtliga lampor går sönder med mer eller mindre samma intervall? Då ligger troligen felet tidigare. Har du ett gemensamt skymningsrelä/rörelsedetektor? Det kan vara kontaktstudsar i reläet som pajar lamporna, och visst där kan en viss typ av känsligare än andra. Det är svårt att dra några slutsatser utan en systematisk felsökning, som dock kan kräva lite mätinstrument. Underspänning, överspänning och andra störningar kan vara en faktor också.

Vi har haft många liknande problem på forumet utan att ha hittat en grundorsak, alltså kunnat bekräfta en orsak. Problemet verkar i alla fall finns med alla typer av ljuskällor.
https://www.byggahus.se/forum/el/139859-varfor-gar-glodlamporna-sonder.html
https://www.byggahus.se/forum/el/181025-mitt-hus-ater-lampor.html
https://www.byggahus.se/forum/belysning/224083-fasadbelysning.html
https://www.byggahus.se/forum/el/5424-halogenlampor-som-gar-sonder.html
https://www.byggahus.se/forum/el/157587-lampor-i-en-armatur-gar-ofta.html
 
R
ok, så inga svar med andra ord..
 
Det beror främst på att återkopplingen har varit lite dålig. Kanske har folk hittat problemet, eller så finns det kvar.
 
Men oavsett vad som var problemet i detta fall, kan vi väl inte rekommendera lågenergilampor på en plats där man vet att ljuskällan tänds och släcks i korta intervaller.
 
Jag tycker att slutsatsen vad gäller olika märken av LE är att det inte spelar någon roll. För varje märke finns det slutsatser åt båda hållen. Jag kan själv inte se någon skillnad mellan Ikea och Osram lampor vad gäller livstid. Mina senaste Osram höll kanske 1.5 år medan mina Ikea varierar från 1 år upp till 4 år. Osramlamporna som gick sönder nästan samtidigt bände jag förskiktigt isär för att se vad som var felet. Det visade sig att elektroderna från röret var förbundna med järntrådar virade runt virstift på kretskortet. Bara att nypa ihop så fungerade lamporna igen.

En sådan konstruktion måste varje elektronikkonstruktör begripa att den har en begränsad livstid. Järn koroderar som bekant - ja det är nog fullt möjligt att i förtid bestämma hur länge en virkonstruktion med järntråd kommer att hålla. Osram är ju en av de klassiska glödlampsbolagen och en av de många som deltog i den s.k. glödlampskartellen på 50-talet som sägs ha slutit ett avtal om kontrollerat åldrande för glödlampor (se dokumentärfilm på SVT). Så varför inte fortsätta med samma lysande ide och skapa en kontrollerad brist med den egenskapen att lampan visserligen håller 8000 timmar i ett kontinuerligt test men inte mer än 8000 timmar i kalendertid heller.

Jag tror att marknads och ekosystemen för LED kommer att vara mycket sundare än de för LE. För LE så är glasblåsarkonsten fortfarande fundamental och begränsad till de klassiska glödlampsblåsarna. Sedan skickar man glaset långt österut, kopplar in ett kretskort och skickar tillbaka det till Europa där det stämplas med ett CE-märke och importörens namn - Ikea eller Osram spelar ingen roll - det är samma skit. Och det är alltid glasblåsarn som sätter dit den korroderande järntråden.

Jag tror att det finns flera tillverkare av lysdioder än det finns glasblåsare. Dessutom är ekosystemet runt halvledare klart mycket större än det kring glasblåseriet. Så här kommer det att hända väldigt mycket och risken för oligopol och konkurensbegränsningar kring komponenter är i vart fall mindre. Jag har köpt min sista LE av detta skäl - nu är det LED som gäller. Här kommer säkert kvaliteten också att variera men jag tror att det kommer att vara enklare att hitta företag som faktiskt levererar kvalitet.
 
Redigerat:
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
hsd
Långt inlägg av Pen, som nästan liknar agitation;)
jag använder -och köper- både le och led men är mycket besviken på livslängden (och färgen) hos led
LED används på fler ställen än lampor och där fungerar de bättre
LE är miljögrisigt eftersom varje lampa kräver en droppe kvicksilver, men LED innehåller även den en rad tungmetaller fast i mindre mängd
LED-utvecklingen går framåt, färgerna blir bättre och man får hoppas hållbarheten blir vad den borde vara, förmodligen är det konstruktionen och kringkomponenterna som behöver utvecklas
 
  • Gilla
Pen
  • Laddar…
Men skulle verkligen LED ha bättre kvalite och längre livslängd i praktiken? Inte för att jag förordar LE, men tråden handlar om LE som går sönder. Det har inte framkommit något som säger att LE inte skulle fungera utomhus styrd av rörelsesensor. Så jag menar det finns risk att byte till LED inte kommer att få rätsida på TS problem.
 
  • Gilla
hsd
  • Laddar…
Jag är inte alls säker på att LED är bättre för dagen. Däremot är marknads och ekosystemet sådant att jag tror att det gynnar kvalitet och utveckling. Så i framtiden - ja jag tror att de kommer att vara klart bättre. Och det går ju väldans fort tack vara EU direktivet.

Jag gissar att huvudproblemet med LED är att få en bra kylning av halvledare och substrat. Det påverkar såväl åldringen av lysdioderna som lödningar. Här kommer det så småningom att skilja mellan de som gör framsteg och de som inte gör det.

Vad gäller min Osram-lampas virade järntråd så skulle den helt klart missgynnas av högt RH utomhus - ovsett rörelsesensor eller ej. Ju längre tid den är släckt utomhus desto fortare åldrande - när den är tänd sjunker RH.

Men att råda TS idag, det kan jag egentligen inte göra då jag har för liten erfarenhet av dagens LED.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Har 18 st IKEA lågenergilampor 11 w utomhus som går på ljussensor, efter 7,5 år börjar dom lägga av bytt 3 st i år. Bytte till Led från Classe O och dom är helt ok passar utmärkt i min typ an armatur, bara att vänta och se när dom slocknar.
 
R
vad kan annars vara orsaken? Fär låg spänning, för hög?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.