elmont skrev:
Använd gärna ny teknik, men att lågenergilampor ger nått mer än en marginell minskning av energiförbrukningen är ju helt klart..
Jag antar att det fattas ett "inte" i meningen ovan. Jag citerar från Fortums sida (men man kan ta nästan vilken källa som helst, alla säger samma sak): "Energiåtgången för att tillverka en lågenergilampa är ca: 10ggr så stor som för en glödlampa, men eftersom livslängden är ca 10 ggr längre för en lågenergilampa så blir energiåtgången totalt ungefär lika stor. Det åtgår mindre än 1,5 kWh att tillverka en lågenergilampa vilket är lite jämfört med besparingen man gör."

Så sett till energibesparingen så kan man räkna skillnad i effekt (* tid) vid användandet rakt av.

Men, om sanningen skall fram så är jag egentligen inte så intresserad av att rätta all negativ propaganda om lågenergilampan. Jag är dock intresserad av att veta var den kommer ifrån. Är det Edison-museets kuratorer som spårat ur och driver en förtalskampanj mot allt som inte är glödlampor, eller vad? Varför "vet" alla (framförallt Svenska män) en massa saker om just lågenergilampor i allmänhet och bytet av glödlampor mot dessa i synnerhet som är trivialt och enkelt demonstrabelt fel? Det skulle jag gärna se belyst (ursäkta ordvitsen). (Och tolka nu inte detta som om jag sagt att lysrörstekniken är helt utan brister, det finns visst sådana, men de är bara 1% av allt de man typiskt hör.)
 
* Lysrör har ett förfärligt ljusspektra med toppar vid vissa våglängder och inget alls därimellan. Och det finns faktiskt folk som inte klarar CFL, Halogen, Vita-lysdioder osv.. Då dessa produkter har våglängder i den ultravioletta spektrat. Kan nämna en kille som exponerade sina kretskort mha TFT-skärmens CCFL rör.

* Ballasten konstrueras ofta av komponenter med liten eller ingen marginal till den avseda belastningen. Dessutom slängs denna elektronik i onödan när själva kompakt lysröret har nått sin livslängd.

* Ballasten har en tendens att bli överhettad när lampan nått sin livslängd. Mao brandfara.

* Kontroll av genererade elektromagnetiska fält sker av medlemsföretagen själva.

* Komplicerade att reglera ljuseffekten på.
 
Samtliga ovanstående är exempel på saker man typiskt inte hör i debatten. Jag sade som sagt inte att lågenergilampor var perfekta och jag väljer att inte gå i polemik (även om jag inte håller med om allt, glödlampor utgör t ex IMHO en mycket större brandrisk totalt sett).

Jag var egentligen som sagt mer intresserad av var alla andra påståenden kommer ifrån. Av den typ som energimyndigheten upplevde var så stor att de kände sig tvungna att beställa forskning för att vederlägga. Var kommer påståenden om att en LE-lampa inte ens skulle spara ström ifrån? Är det Philips/Osrams/Sylvans avdelning för våta arbeten (efter tobakslobbyns modell), som ligger bakom eller?
 
Den sparar energi i lampan som istället tas ifrån uppvärmningssystemet.
 
plank5 skrev:
Den sparar energi i lampan som istället tas ifrån uppvärmningssystemet.
Just en sådan, är det jag talar om. Sanningen är istället att man även med direktverkande el sparar ungefär 20% (dock inte 80%). Problemet med glödlampor som värmekälla är att de inte har någon termostat (och de du har i värmesystemet är inte snabba nog att ta tillvara någon spillvärme), värmen hamnar där du inte behöver den (dvs i taket), vi använder belysning under mycket större del av året än vi använder värme osv.

Så frågan kvarstår. Var kommer allt det här ifrån? Om frågan är känslomässig så kan jag förstå om man blir upprörd över att bli av med sin HD, Mercedes måsvinge, A-kopplade rörförstärkare eller någon annan teknik som man kan bli fäst vid på ett mer känslomässigt plan. Men en glödlampa?
 
Glödlampor har ett väldigt snällt ljusspektra. Det finns faktiskt dom som får ont av lampor (CFL) som läcker UV ljus.

spectra.jpg
 
Redigerat:
Ja, det har du redan sagt. Och det är som sagt inte någon man typiskt hör i debatten, så vare sig det är sant eller inte, och vilken påverkan det har eller inte, så är det inte primärt det jag är intresserad av.

Men vem vet, den kanske sprider sig, och då får vi ta tag i den. I så fall så har jag fått svar på min fråga. Det är plank5 som ligger bakom! :D
 
Mikael_L
elmont skrev:
Och varför ska vi spara på elenergi, råder det brist?
Ja hemma här råder det ständigt brist iaf, så vi får hela tiden köpa ny. :D
 
plank5 skrev:
Glödlampor har ett väldigt snällt ljusspektra. Det finns faktiskt dom som får ont av lampor (CFL) som läcker UV ljus.
Personligen får jag "ont" av gamla glödisar, gillar inte det öststatsaktiga gula skenet. :) Tycker det är lustigt, egentligen, att det ens diskuteras så mycket (och nu ger jag mitt bidrag), när det finns så många bra orsaker till att gå över till dessa lampor, och så liten konsekvens.

Jag är dock lite intresserad av huruvida ni som tycker att tex miljöresonemanget inte håller, även tycker att andra miljörelaterade påfund (sopsortering, ekologisk mat osv) är tvivelaktiga? Dvs är det en livsstilsåsikt, eller gäller det just elförbrukning?
 
Mikael_L
Ja det här drar också iväg OT.

Personligen tycker jag det är spännande utveckling. Tänk att inom något år så kan vi själv välja vilken karaktär det ska vara på ljuset hemma, inte bara hur starkt det ska lysa.

Men än så länge är jag lite besviken på lågenergilamporna.
Dels så håller många av dom inte i närheten av utlovade timmar. (OK, jag vet, bättre och dyrare håller bättre, men om jag köper en lågprisare som det står 8000h timmar på på förpackningen så tycker jag att jag har rätt att bli förbannad när den är trasig 6-9 månader senare. Jag ska börja spara kvitton och hålla noga koll på hur länge dom sitter uppe :mad:)

Sen saknar jag mer utförlig beskrivning av ljuskarakteristiken, OK, warmwhite, coldwhite osv, men inte något alls om spektrumet, typ lysrörens RA-index.

Sen väntar LED-revolutionen bakom hörnet också ... ;)
 
om man nu gillar LE lampor så har man alla möjligheter i världen att hänga med i moderna trender och köpa det som marknaden för stunden erbjuder..
men det är synd bara att den delen av befolkningen som är motvilliga till förändringar ska behöva drabbas. valfrihet ser jag som en bristvara i ett alltmer bryssel-styrt Sverige
det är inte så att ögonen trillar ut om jag tittar på en LE lampa men på de ställen där jag vistas ofta och t.ex. läser böcker osv, vill jag ha ett varmare och behagligare ljus, i sänglampan har jag en gulfärgad 25W glödlampa, alla som ser det förstår inte hur jag står ut, men jag gillar det då det liknar solljus, och det råder det ofta brist på.
utomhus har jag faktiskt LE med sensor och i gårdsarmaturen ersatte jag kvicksilverlampan mot en HPS.

ang öststatsbelysning så är det enligt min tolkning en lysrörsarmatur med kallvita 640-rör.. det kallar jag öststats gråbetong-miljö!
 
Hela grejen med att ersätta glödlampor med lågenergilampor/kompaktlysrör är att göra det i samtliga armaturer och använda samma färg, lämpligtvis 827. Eftersom man då tappar referensen till den gamla glödlampan kommer inte ögat/syncentrat att uppfatta någon skillnad i ljuskvalitet.

Vi hade redan från början planerat för att skrota alla glödlampor inför flytten till nybygget. Många av de nya armaturerna har kompaktlysrör istället för E27/E14.
Jag kan intyga att besökare fortfarande uppfattar belysningen som "mysig". De blir smått överraskade när man berättar om att det inte finns en enda glödlampa i huset. Jo, förresten! På vinden och i torpargrunden. Där tänder man i någon minut under ett år:)
 
Johan Gunverth skrev:
Hela grejen med att ersätta glödlampor med lågenergilampor/kompaktlysrör är att göra det i samtliga armaturer och använda samma färg, lämpligtvis 827. Eftersom man då tappar referensen till den gamla glödlampan kommer inte ögat/syncentrat att uppfatta någon skillnad i ljuskvalitet.
det där påminner om lite kommunistiskt tänkande, kan härledas till G. Orwell's 1984.
lägger man glödlamporna i ett "memory hole" så vet ju ingen att de har funnits.. tänk va tråkigt.
 
electrocuted skrev:
det där påminner om lite kommunistiskt tänkande, kan härledas till G. Orwell's 1984.
lägger man glödlamporna i ett "memory hole" så vet ju ingen att de har funnits.. tänk va tråkigt.
Det är säkert en konspiration från gruvbolagen som bryter cinnober. ;)

Sedan förstår jag inte vad partipolitik har med saken att göra. :eek:
 
Johan Gunverth skrev:
Det är säkert en konspiration från gruvbolagen som bryter cinnober. ;)

Sedan förstår jag inte vad partipolitik har med saken att göra. :eek:
Partipolitik? jag nämnde inget parti..

Ontopic: läs denna artikel: http://www.aftonbladet.se/debatt/article5357163.ab
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.