Man får lov att frångå svensk standard om man gör en dokumenterad riskbedömning. Så skriv ett papper där du skriver riskerna med att frångå standard. Som t.ex om ni har mycket dragigt i huset så kan lampsladden skava mot taket när lampan pendlar och med tiden skava av isoleringen och blotta den strömförande ledaren. En annan risk är om man svingar sig likt Tarzan i lamporna. Då finns det en risk att man river ner hela installationen. Skriv ner på papper, datera och skriv under och stoppa i huspärmen. Klart slut(y)
 
Oavsett allt lämna tanken på att använda någon kabel typ EKK osv det är det sämsta du kan göra både praktiskt och teoretiskt.

Helt strikt som Bo gått genom noga tidigare går det i princip inte få till en lösning som du vill ha den. Men som sagt om man väljer material rätt och utför det rätt är det bara regler man inte uppfyller och det kan ibland vara en ren formsak där man gör en bättre lösning fast på tvärs formalia.
 
Tack för all information!

Vi kan nog alla konstatera att även om min tänkta installation inte är helt regelrätt så är riskerna försvinnande små.

Troligen kommer vi köra vidare på lösningen MEN vi byter ut kabeln till en 1.5 mm istället för 0.75, inte för att det är nödvändigt utan mest för att höja installationen ett steg.

Några av er kommer som vanligt ställa sig(eller mig) frågande varför jag ens frågar om jag ändå inte kommer följa alla regler. Svaret är att jag vill få en bättre insikt i hur reglerna fungerar och hur de tillämpas. Dessutom så har jag fått en hel del förslag på alternativa lösningar och någon av dem hade kunnat bli den definitiva lösningen även om så troligen inte blir fallet här.

Lampsladdarna kommer skyddas extra genom hållen och direkt när sladden kommer upp på vinden så kommer den sitta i en dragavlastare och därefter övergår den till en fast installerad kabel. Det blir då 1 dosa över varje uppgång(3 totalt) som skyddar sladd och koppling. Samtliga doser kopplas ihop med flexslang och sen dras flexslangen vidare till den dosa som elektrikern satt.

Jag förstår om en del av er inte vill ge mer råd om man inte följer reglerna till punkt och prick men jag ställer ändå frågan här : Vad bör man dra för kabel i flexslangen fram till elektrikerns dosa? Räcker det med 2 ledare, blå och brun i någon given diameter eller ska man sätta en riktig installationskabel som EKK eller liknande?
 
S snowjim skrev:
Vi kan nog alla konstatera att även om min tänkta installation inte är helt regelrätt så är riskerna försvinnande små.
Hur kom du fram till detta?

Hur gick det förresten med uttaget i förrådet...snodde du ström från toan ;)
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Hur kom du fram till detta?
Genom att ingen har kunnat ange någon riktig risk för installationen och såklart en del sunt förnuft.

Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Hur gick det förresten med uttaget i förrådet...snodde du ström från toan ;)
Haha ja de gick hur bra som helst men det är ju inte så förvånande :)
 
Det var kanske inte så bra slutsats. Motiven till reglerna är sällan beskrivna och man ska då ha bra på fötterna för att förkasta dem. Jag listade ett antal allmänna punkter att beakta. Vi vet ju inte hur det faktiskt ser ut hos dig, miljön på vinden etc. Sedan finns ju ett praktiskt problem i att man måste vara två personer som hänger upp lampan ;)
 
Såhär blev lösningen : http://imgur.com/a/TR7mu , får ser vad elektrikern har att säga om det när han kommer.
 
Han borde säga:
* att kopplingsutrymmen inte får vara dolda (jag utgår från att det ska ligga isolering ovanpå det där?)
* att du gjort åverkan på en CE-märkt produkt och att den därför inte längre är godkänd (Hålet i botten på kopplingsdosorna)
* att flexslangarna bör klamras bättre

:D
 
Precis, det ligger isolering på det där precis som det gör för spottarna i köket.

Jag har taget ut hålet i botten på kopplingsdosan där det var perforerat för det. Verkar konstigt att man perforerar om det inte är tänkt att användas.

Flexslangen är ju inte så svår att klamra ner mer, såg dock inget behov av det efter som det ligger isolering på det. Övriga flexslangar och rör som går på vinden under isoleringen sitter ju inte med klamrar, det är först när de tar sig upp från isoleringen som de sitter klamrade..

Men ja, vi vet ju redan att det inte är regelrätt :)
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Var det perforerat så är det väl OK, men hålet är avsett för en slang/rör på 16mm och inte en lampsladd. Såvitt jag förstått det så tillverkas elmaterial i självslocknade plast för att förhindra skadeverkningen vid en eventuell brand/varmgång om det uppstår ett fel. Nu är trä exponerat i dosan och därmed är den barriären satt ur spel.

Det är i princip omöjligt att dra om trådar i löst liggande flexslang. Slang klamras c:a var 60 cm. Böjar ska vara vida och klamras tätare.

Tre helt vanliga takdosor och lock med krok hade ju varit mitt förstahandsval :).
 
Nej, det är som sagt ingen regelrätt installation men det är såklart intressant att veta om det finns förbättringar som kan göras som höjer nivån en aning. Man kan fylla i hålet med något så att man inte exponerar taket, dock ska det nämnas att taket har någon typ av svart matta så det är ju egentligen inte trä som exponeras i dosan.

Ja det finns flera olika möjliga lösningar och jag har redan förklarat varför vi valde denna, 3 takdoser anser vi ser riktigt fult ut i ett så litet tak som detta. Den näst bästa lösningen rent estetiskt skulle vara att tillverka en triangel som lamporna hänger i och som då placerades över en centrerad takdosa. Men nu valde vi denna lösningen och även om det blir en förhöjd risk så lär den vara minst sagt blygsam.
 
Borde man inte kunna borra in 3 st. 10 mm VP-rör som går till en kopplingsdosa och dra vanlig lampsladd i röret ?? Glöm inte att täta ändan med silikon annars droppar det kondens från röret om det fortsätter ut i kallutrymme .
 
Nej, lampsladd ska inte förläggas dolt, varken i rör eller genom byggnadsdelar.
 
  • Gilla
Ljus
  • Laddar…
S snowjim skrev:
Men nu valde vi denna lösningen och även om det blir en förhöjd risk så lär den vara minst sagt blygsam.
Är det så du tänker motivera förfarandet, att risken lär vara blygsam?

Jag måste säga att det ser konstigt på bild med sladdarna som kommer "direkt ur taket". Här skulle faktiskt Daaaaaniels båtmanschett göra saken lite bättre :) För övrigt tycker jag utförandet rent hantverksmässigt är bra. Ska man tassa i dimman så är det ju en fördel om man åtminstone gör det prydligt som du gjort.
 
Får se vad elektrikern säger, sätter han sig helt på tvären så får jag kanske gå med på 1 takdosa i mitten av triangeln.

Jag håller med om att det ser lite märkligt ut när sladdarna kommer direkt från taket, dock fortfarande snyggare än detta : http://i.imgur.com/M4KVzUh.jpg

Tänkte faktiskt också på att det hade blivit riktigt snyggt med någon manschett i metall för varje sladd som kommer ner från taket. Vad är det för några du syftar till?

Tackar för att du iallafall uppskattade hantverket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.