NLA skrev:
Jag har beslutat att klippa kabeln och koppla direkt.
Torktumlaren står på tvättmaskinen.
Vad är det som är farligt?
Faran är om torktumlaren får ett jordfel i t.ex motorn eller elementet då blir höljet spänningsförande samtidigt som den inte har kontakt med tvättmaskinen elektriskt p.g.a. perstorpsskiva och gummifötter. Vid tvättöverflyttning kommer sannolikt bägge maskinerna att beröras samtidlgt med fuktiga händer. Då kommer det att kunna flyta en livsfarlig ström genom kroppen.
 
Redigerat:
Ok
Sannolikheten kanske inte är så hög men ni har övertalat mig.
Nästa införskaffning blir jordfelsbrytare och nya uttag
 
  • Gilla
Tobbe_3 och 2 till
  • Laddar…
Glöm inte uppjordning av rummen! Absolut förbjudet att blanda ojordat och jordat i samma rum!
 
Instämmer, rummet måste jordas. Du får inte ha en ojordad torktumlare och en jordad tvättmaskin, ej heller ojordad tvättmaskin även om det kanske skulle falla i ett kryphål i dagens föreskrifter. Äldre föreskrifter var tydliga med att rummet bör skyddsjordas när man kan nå mellan apparater av detta slag.

Det innebär att alla ojordade uttag måste antingen monteras bort eller bytas till jordade. Samtidigt bör du kontrollera alla apparater och lampor i rummet att de inte redan är strömförande... Det är mycket märkligt att det finns en tvättmaskinsdosa i detta rum med trefas matning! Det skulle endast gå an ifall avståndet till ojordade uttag är > 2.5 meter, men nu säger du att TT står på TM.

Eftersom du har en trefas matning till tvättmaskinsdosan så kan du antingen ansluta både TM och TT fast till denna dosa, på olika faser, eller montera två separata utanpåliggande uttag som matas med varsin fas från dosan.

Edit: Missade sida 2 i tråden...nåväl, nu är det spikat (alltså jordat!)
 
I Elsäkerhetssammanhang vill man ofta tillämpa tvåfelsprincipen med två separata skyddsbarriärer, där båda barriärerna måste brista innan det blir livsfarligt.

I skyddsjordad miljö med klass 1 apparat är barriärna följande 1 apparatens driftisolering och 2 skyddsjordningen av beröringsbara metalldelar samt motorer m.m. Vid genombrott av första barriären blir det en kortslutning mot jord som löser ut säkringen och ev. jordfelsbrytare.

I en ojordad miljö med klass 0 eller 1 apparat är barriärna följande 1 apparatens driftisolering och 2 rummets isolerande miljö med trä eller plastgolv och ingen diskbänk samt inget vatten (torrt rum) t.ex vardagsrum eller sovrum. Skyddsformen isolerad miljö får INTE tillämpas vid nyinstallation efter 1994. Även klass 0 apparaterna fick saluförbud i den vevan Vid genombrott av första barriären blir höljet spänningsförande men ingen eller en mycket liten ström går genom personen eftersom han befinner på det isolerade golvet

I klass 2 apparaten finns båda skyddsbarriärerna internt 1 driftisolering och 2 extra isolering i form av plashölje eller annan intern skyddsåtgärd. Denna apparat typ är helt oberoende av uttagstyp och är ofta den säkraste typen.
 
Redigerat:
Blev en lång och vinglig färd men verkar som ett bra avslut för TS. Som sagt en underlig installation där från början, verkade bra med anslutningsdosan och byte till uttag. Hoppas alla råden följs nu så blir det helt ok.
 
Hoppas allt blev bra.

En extra fråga. Jordat uttag i badrummet och inkommande vatten, vattenmätare m.m sidan om. Bör man jorda vattenmätare och rör? Och hur?
 
Claesk skrev:
Hoppas allt blev bra.

En extra fråga. Jordat uttag i badrummet och inkommande vatten, vattenmätare m.m sidan om. Bör man jorda vattenmätare och rör? Och hur?
Nuförtiden är det krav på potentialutjämning, och i exempelvis i badrum även kompletterande potentialutjämning.

Potentialutjämning utförs så att alla metallkonstruktioner som kan anta farlig spänning förbinds med en central potentialutjämningsskena vilken i sin tur ansluts till skyddsjorden vid centralen. Anslutningar till skenan utförs med 6 mm2 grön/gul ledare.

Kompletterande potentialutjämning innebär att man förutom anslutning till den centrala potentialutjämningsskenan även förbinder utsatta delar lokalt ("på tvärs") med varandra.

För maskiner i badrum etc, uppfylls kraven om dessa är skyddsjordade.
 
Redigerat:
Hej
Nu är jag tillbaka igen

Det visade sig att uttaget som torktumlaren sitter i är jordat

Är detta fel IOM jag inte har nån jordfelsbrytare?
Kan jag sätta det jordade uttaget nu eller är det fortfarande dålig ide?
 
Då är det en bra ide att sätta uttaget som du tänkt från början. Men du bör ändå komplettera med JFB vid tillfälle.
 
Satte nu det jordade uttaget.
Det var lätt dom 2 andra faserna tejpade jag bara lämnade utan säkring.
Konstigt att det var 3 säkringar fast deb gamla maskinen var 1 fas bara.

Senare blir det jordfelsbrytare
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.