Jag har en Bosch PIE651 som jag installerade för ett knappt år sedan. Den innehåller liksom de flesta induktionshällar två moduler (på vardera två zoner) som var och en matas separat med 1 fas 230 V. Anslutningskabeln som kom med spisen hade separationen ända ut i anslutningsänden - d.v.s. anslutningsänden innehöll separata faser och nollor för de två modulerna. Det skulle förvåna mig mycket om inte samma gäller din Bosch.

Jag tittar i manualen men den är kliniskt ren från installationsanvisningar och det är för mycket jobb för mig att komma åt kontakten och skruva isär och kolla. Men gör som elmont säger så kommer du att finna att två av dina ledare är faser till de två modulerna (gissar på svart och brun) och två ledare är nollor till de två modulerna (gissar på blå och vit). I ditt fall eftersom du har två faser framdragna så kopplar du lämpligen fas-ledarna till olika faser medan nollorna kopplas samman.

Trefas inkoppling av denna typ av induktionshällar är således tyvärr inte möjlig. Den stackars överblivna fasen används lämpligen till fristående ugn.

Pen

PS: Med den inkoppling du har gjort så har du lyckats mata en av de två modulerna med 400V istället för 230V. Tur och bra konstruktion om den har lyckats detektera detta innan den brände trissorna.
 
Redigerat:
Lyckades klämma in armen och hålla en kamera genom hålet för lådan under spisen.
 
  • P5060016.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
vanligtvis är svart och brun l1 och l2 blå och grå nolla och gul/grön skyddsjord men det är ju olika på olika spisar
 
Hej alla. Såg att den här tråden var fortsatt levande med en hel del bra svar och relaterat till min fråga så jag tänkte testa och se om någon möjligen kunde upplysa mig lite om mitt problem...

Jag äger också en Bosch PIE685T01E ind. häll. Införskaffad för flera år sen, men faktum är att den är nästan så gott som helt oanvänd då den av olika skäl först blev installerad för nåt år sen och därefter har den varit mycket sparsamt använd.

Den kom ju som alla som äger en sådan här vet med endast en slutsladd utan propp. Installationen med hjälp av en perilex skedde via en fackman som körde enl alt. 2, alltså kopplade in 2 faser + jord + kopplat 2x N. Den tredje fasen i kontakten användes för att dra ut en vanlig el-uttag för att användas till ugnen.

Allting har fungerat helt utan några som helst problem...
Fram tills för ett par dagar sedan.

Vaknade upp på morgonen, märkte först av att displayen på min ugn (som också är en Bosch av märket BOH BN786750S) var HELT nedsläkt. Tryckratten som tänds när man drar ut den var helt död.

Drog ut hela ugnen och har därefter kopplat den till ett annat el-uttag, helt död fortfarande. Har kollat med en fasmeter och konstaterat att strömmen verkar ju gå ända fram till ratthandtaget där framme, men troligen sker nåt där som gör att kanske kretskortet mot displayen eller kopplingen från ratten till displayen och vidare har dött för någon funktion får jag inte fram. Men ström går ut i alla sladdar både till varmluften och till själva ugnen.


Nog om ugnen...men samtidigt då märkte jag också att ind. hällens 2 vänstra plattor fungerar, däremot blinkar lamporna för de 2 högersta plattorna på hällen omväxlande med en "0" och en spegelvänd "9". Hur jag än gör kan jag inte få bort det här beteendet :( Jag har försökt med att byta ut alla säkringsproppar i proppskåpet och omväxlande ha dessa av och på, men så fort hällen tänds kommer de där lamporna igång och blinkar snabbt mellan 0 och en spegelvänd 9. De andra två plattorna verkar fungera.

Har kollat så att ström går ända ut till uttagets samtliga 3 faser också.

Även när hällen är kopplad till el-uttaget och jag försöker stänga av den med av och på knappen på panelen så fortsätter dessa att blinka 0 och spegelvänd 9:a...... Inget tjutande elller brummande eller knastrande etc.

Nu har jag inte slitit ut hela hällen ut ur bänkskivan också såsom jag gjorde med ugnen, men är det någon som vet ifall hällen har egna säkringar som kan ha gått?? Jag använde ju inte ens hällen under säkert en vecka innan det här beteendet startade då jag var bortrest...

Alla vet ju att de här är ju rätt så gamla prylar även om mina är praktiskt taget helt nyanvända, men jag tänkte ändå fråga här ifall någon kan ha någon aning om varför detta har hänt med ugnen och hällen? Det kostar säkert skjortan att slita ut båda och dra dem med sig till en reparatör bara för felsökning.... så förslag och tips är varmt välkomna! Jag har letat i instr.boken för spisen men just någon felkod med blinkande 0 och spegelvänd 9 finns inget nämnt om någonstans....

Kan lägga till att jag inte har haft något strömavbrott, blixnedslag eller andra missöden som jag vet om iallafall här hemma.

Stort tack på förhand.
 
Redigerat:
Låter som läge att låta en elinstallatör titta på detta. Skulle kunna vara nollan som glappar och därmed bränt sönder både häll och ugn. Dock verkar vissa Boschmodeller vara ganska tåliga som Knetto erfor efter sin fatala felkoppling. Den naturliga mätningen är att kontrollera att det finns fasspänning och huvudspänning som det ska 230/400 V, och dessutom granska alla kopplingspunkter efter glapp.
 
Bo.Siltberg skrev:
Låter som läge att låta en elinstallatör titta på detta. Skulle kunna vara nollan som glappar och därmed bränt sönder både häll och ugn. Dock verkar vissa Boschmodeller vara ganska tåliga som Knetto erfor efter sin fatala felkoppling. Den naturliga mätningen är att kontrollera att det finns fasspänning och huvudspänning som det ska 230/400 V, och dessutom granska alla kopplingspunkter efter glapp.
Tack för svar.
Aj aj då, det där lät inget annat än jobbigt....så inte nog med att en el-installatör bör göra en ordentlig genomgång, så riskerar jag att ha fått både ugn och häll brända för gott med andra ord :(

Det som förbryllar mig är, att borde inte såna dyra apparater normalt vara utrustade med egna säkringar som vid missöden löser ut el liknande?? Som jag sa tidigare, när jag kollar genomströmningen verkar ju t ex ugnen leda ström i alla sina sladdar runt framtill kretskortet bakom displayen längst fram. Om allt hade bränts, borde väl inte stömmen ens kunna ta sig fram runt till ugnens olika delar? Men jag håller med om att någonting har ju gett med sig i båda apparaterna eftersom att de fungerar inte längre som de ska förstås.

Hade hoppats att någon kunnig som kände till lite om dessa apparater kunde ge mig lite tips om vad jag kan förvänta mig innan jag kånkar allting till en verkstad och betalar över tusen spänn på en felsökning.. men att anlita en el-installatör låter ju som en bra början förstås.
 
Jag tror också att du kan ha råkat ut för ett nollsläpp.

Men bara en liten kontroll: Är ugnen totalt mörklagd? När jag hade ett strömavbrott så gick (Bosch) ugnen inte igång efteråt - har för mig att den faktiskt var helt mörk. Det visade sig att den vägrar gå igång om man inte ställer klockan först. Idiotiskt men sannt.
 
Redigerat:
Pen skrev:
Jag tror också att du kan ha råkat ut för ett nollsläpp.

Men bara en liten kontroll: Är ugnen totalt mörklagd? När jag hade ett strömavbrott så gick (Bosch) ugnen inte igång efteråt - har för mig att den faktiskt var helt mörk. Det visade sig att den vägrar gå igång om man inte ställer klockan först. Idiotiskt men sannt.
Tack för svar!

Alltså min Bosch ugn är totalt mörklagd. Jag testade också att koppla sladden till ett annat el-uttag när jag plockade ut den helt. Nu var det ett tag sen jag kopplade in den men jag har för mig ändå att så fort sladden kopplades in till el-uttaget så lyste nånting framme på displayen som gjorde att jag kunde vrida på rattarna och ställa in klockan etc. Men nu får jag inte fram minsta tecken på liv i displayen hur mycket jag än får rattarna att poppa ut (då brukade lysa en röd strim runtom ratten) så det går inte att göra nånting. Vidare så är även ugnslampan helt släckt trots att sladden sitter i el-uttaget när jag öppnar upp luckan :( Så det verkar som om det är strömglapp någonstans i kretsloppet, tyvärr... jag har haft strömavbrott tidigare nån gång vet jag och då blinkade "0:00" på displayen, men nu är den totalt mörklagd dessvärre.

Det andra som verkar lite egendomligt är att 2st av plattorna på induktionshällen funkar som de ska, medan det blinkar "0" och en spegelvänd "9" på de andra två.

Håller jag nere av/på knappen alt. någon av "+" eller "-" knapparna nere ett tag så dyker det upp en "låssymbol" ovanför av/på knappen och då börjar det tuta bip bip bip och alla funktionsknappars displayer visar bokstaven "E". I instr.boken står det då att det beror oftast på att manöverplattan är riktigt smutstigt. Men så är det inte fallet. Om jag då trycker en gång på någon av minus eller plusknapparna så försvinner ljudet samt låssymbolen och då fungerar återigen båda plattorna på vänster sida men omväxlande 0 och spegelvänd 9 återkommer på de andra två plattorna på hö sida.

Det är ju omöjligt att gissa sig på vad symbolerna innebär när det inte står ett dyft någonstans vad deras innebörd må hända vara..... så hällen verkar inte helt körd men funkar halvt som halvt.

Mvh
 
Redigerat:
Ville tillägga att jag precis hittade följande tråd på en annan sajt...vilket beskriver exakt problemet med min häll:

http://www.familjeliv.se/forum/thread/57342331-spishallen-blinkar-och-funkar-inte-behover-hjalp-fort

Han beskriver:
"Har en Siemens induktionshäll som står och blinkar i läget mellan 0 och nåt som ser ut som en bakåtvänd 9:a."


I slutet säger personen att det hjälpte inte ens att bryta strömbrytaren till proppskåpet, utan fick manuella skruva av varenda propp för att restströmmen skulle försvinna ur hällen.

Nu har jag inte testat just detta för jag vill inte i onödan mörklägga hela lgh...men kan detta verkligen vara ett alt att testa för att åtminstone få hällen att funka normalt igen??
 
Kan det vara så att en av huvudsäkringarna gått, och uttaget du försöker köra ugnen på är samma fas.
 
Det som står i länken, om att det skulle hjälpa att skruva ur alla proppar, men inte att stänga av huvudbrytaren, går inte ihop. Så kan det omöjligen vara. I fallet som beskrivs i länken så skulle jag tro att en av propparna var trasig, och att den trasiga hamnade på en oanvänd fas efter iskruvning igen.
 
Redigerat:
http://www.justanswer.com/appliance/2ovlh-bosch-induction-hob-error-code-flashing.html

Ingen kräm detekterad. Enl länken finns en intern säkring.

Men innan jag skulle ha börjat demontera hällen skulle jag kolla flera gånger om att det verkligen finns matning. Du har mätt med en fasmätare säger du. Vad är det - en sån där skruvmejsel med lampa i eller har du använt en riktig voltmeter och mätt mellan fas och nolla?
 
Redigerat:
Har lite svårt att få till den felbild som uppvisas - d.v.s. att både halv hällen och ugnen ger upp samtidigt. Uppenbarligen har du både nolla och fas till ena hällhalvan, så det är inte totalt nollsläpp. Ändå fungerar ingen av de två övriga lasterna trots att de borde ligga på två olika faser - vilket pekar på nollsläpp.

Jag har en extremt långsökt teori - men ändå. Elektrikern har kört de två nollorna i spiskabel på olika stift i perilexen och sedan kompenserat genom att koppla nolla till N och L3 i uttaget. Nollan har släppt i överbyglingen och därmed saknas den till både halva hällen och ugnen som vi antar går vidare från samma nollskruv.

Jag använde ett sådant här ROT-perilex:
http://www.eldirekt.se/elmaterial/eluttag/ovriga-uttag/novett-perilex-uttag-utvandigt#.U3CokazE1qQ
för att kunna montera över min gamla spisdosa. Anslutningsklämmorna var av så dålig kvalitet att man var tvungen att prova sig fram tills ledarna inte längre gick att dra ut för hand. Borde egentligen bytas! (och ja, samma uttag finns på Ahlsell så det är inte bara postorderskräp).

Tja, mycket långsökt, men det är kul att hitta på hypoteser. Hur som helst skulle jag ha öppnat perilexuttaget och lagt upp ett foto. Kan även vara bra att se om det finns några sotade klämmor där. Du hade ju dragit ut ugnen så det är bara att göra sig liten och krypa in i hålet :)

Pen
 
Redigerat:
@RoBo:
Lite tveksamt om det kan vara så, som sagt, jag testade att koppla in ugnen sen till ett annat vanligt 230V uttalg någon annanstas i lgh, men den verkar vara lika död ändå. Och samtliga el-prylar kopplade till samma säkring i det rummet fungerar felfritt. Så det förklarar nog inte att ugnen är helt ur funktion. Det är iaf min teori utan att vara tekniskt kunnig...

@hempularn:
Jag håller med dig. Fick heller inte ihop det som stod där i den där länken faktiskt... jag har testat att sätta dit helt nya oanvända proppar i samtliga säkringsställen där mina 3 faser går, det är 3 st i rad i mitt proppskåp, nr 1, 2, 3. Samma resultat :( Det som dock var slående i den länken jag angav var att beteendet på hans häll är alltså EXAKT det jag har på min! Blinkande mellan en nolla och något som ser ut som en bakvänd 9:a alltså på 2 plattor dock, inte samtliga, vilket i sig verkar förbryllande för mig om jag nu haft ett totalt nollsläpp.

@Pen:
Jupp, ska försöka ta en bild och lägga upp. Jag har tagit bort kåpan över uttaget och det ser ut som en salig röra där inne...och jag är ju inte någon elektriker, men från vad jag kan se (du har helt helt i din gissning, jag använde en sån där skruvmejsel med lampa i, inte någon riktig voltmeter tyvärr) så får jag ström till alla plintar som i uttaget som heter L1, L2, L3. I själva sladdproppen som han kopplade till hällsladden åt mig ser jag klart och tydligt att det är just alt. 2 som är inkopplat enligt vad som stod i ett tidigare inlägg i denna tråd. L3 i proppen verkar vara helt fri, en svart sladd går till ena plinten, en brun till den andra, och nollorna är ihopslagna till en, jord i mitten. Vilket verkar överensstämma med kopplingen till uttaget där motsvarande proppsladd hamnar i motsvarande korrekt siffra.

Men ska se om jag kan krypa in och ta en bild...det gäller och göra sig VÄLDIGT liten nu om jag ska lyckas :)

Än en gång, tackar så hemskt mycket för all hjälp! Hoppas det här går att lösa på nåt sätt....
 
Det kanske allra enklaste experimentet du kan göra med hällen är att byta plats på L1 och L2 i perilexkontakten (hanen från hällen). Är felet likadant som förut så är hällen sannolikt trasig - byter den felande halvan så att säga plats så är det något skumt med matningen. Samma sak om båda halvorna dör eftersom styrelektroniken mycket väl kan hämtas från enbart den ena fasen.
 
Redigerat:
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.