I vår "stuga" har man dragit ett antal (6 st) slingor som utgår från proppskåpet. Varje slinga är en kombination av två faser. Dvs två fastrådar plus jord. Svart, vit och röd i en kuloledning. Med bara nya radiatorer skulle det räcka med tvåledare då jord inte används i dessa, men det finns några äldre jordade element kvar. Efter lite justeringar blev lasten mellan faserna lite jämnare även om det normala inte är att alla radiatorer är på samtidigt.
Handskrivet diagram, ledningar och komponenter, teknisk skiss, bläck på linjerat papper.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Handskriven anteckning och diagram, troligen relaterat till värmesystem, med siffror och beräkningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Normalt drog man en eller två trefasgrupper med 5 trådar för elvärmen, och man roterade faserna vid varje element, Den 5:e (blå) drog man för att kunna ha en central nattsänkning och elementspänningen var nästan alltid 380 Volt. Den blå var en nolla som kopplades in vid nattsänkningen och det flöt ström genom ett motstånd i termostaten som "lurade" termostaten att det var ca 5 grader varmare än den verkliga rumstemperaturen.
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
imported_Benno imported_Benno skrev:
Med bara nya radiatorer skulle det räcka med tvåledare då jord inte används i dessa
Man måste dra fram skyddsjord till alla anslutningspunkter, så det går inte att spara in på kopparen bara för att det i dag sitter dubbelisolerade apparater där.
 
  • Gilla
Carl-Olof Almbladh och 1 till
  • Laddar…
P ptk skrev:
Elementet som var inkopplad i uttaget i bilden nedan slutade fungera och kopplades bort för ett tag sedan:
[bild]
Tänkte ersätta den med en Adax Neo 400V med WiFi (art nr 414042, [länk]). Dessa finns bla på bygghemma.se

Krävs det att man lämnar in det nya elementet hos elektriker för få en kontakt installerad? Eller är kontakten redan monterad på den så att det bara är att plugga in den i boxen ovan?
Jag har precis råkat ut för samma sak, dvs bytt ett 400V element mot ett nyare 400V element, och det nya har ”naturligtvis” inte samma kontakt (men ny kopplingsdosa medföljer. Det gamla hade samma koppling som det på bilden. Elen drogs för många år sedan, långt innan vi blev ägare till fastigheten, och vid just det elementet har man använt blå till den ena fasen. Eller rättare sagt, man har använt en kabel avsedd för enfas (fas, nolla och skyddsjord). Rätt eller fel, men så är det och eftersom jag inte vill dra nya kablar lät jag det hela bero.

Först får du kontrollera så att det verkligen är 400 V mellan faserna (blå och svart). Det gör du med en spänningsprovare. Vill du vara på den säkra sidan, öppnar du inte boxen utan mäter i uttaget.

När det är gjort, slår du av på huvudcentralen, eller om du har en särskild central för elementen (det har vi) slår du av den, och sedan - viktigt! - mäter du spänningen igen. Den skall då vara noll. Är den inte noll, lägger du ner och ringer en elektriker.

Sedan öppnar du dosan, kopplar loss kablarna, och byter ut dosan mot den du får med det nya elementet och kopplar in kablarna på exakt samma sätt; de blå som fas ett, de svarta som fas två och de gulgröna som jord. Det är viktigt att båda kablarna (båda blåa, svarta etc) sitter fast ordentligt eftersom du har flera element på samma slinga, den ena kabeln går ju ”in” och den andra ”ut”. Du skall inte kunna rycka loss en kabel om den är rätt monterad.

Stäng dosan och slå på centralen igen. Nu skall du ha 400 V mellan faserna. De andra elementen i slingan skall också fungera.

Får du göra det här arbetet själv då? Det enda, enkla och självklara svaret är nej, det får du inte.
 
  • Gilla
ptk
  • Laddar…
För ordningens skull kommer här en uppdatering. Elementet kom i tid, med undantaget att det blev hemleverans 9-13 när det skulle kommit till utlämningsstället som har öppet till 20. Det löste sig dock så inget att gnälla över. Paketet var helt, instruktioner var bifogade, inga överraskningar med installationen, elementet gick igång, ställde den på 35° några h för att testköra och uppkoppling till WiFi var komplikationsfritt. Smärtfritt med andra ord.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.