V
Adam F skrev:
Det är ju för att regelverket är gjort av ett korumperat skrå som är intresserade av att behålla sina sviniga vinster.
Ja just det.... Elsäkerhetsverket är ju kända för att har högt påslag på både arbete och materiel 😂😂
 
B
Antar att Elektrikerfurbundet och ESV är rätt tätt knutna..

Men återigen, ingen studie som visar på hur fel det faktiskt är, i befintliga installationer..
 
VillaAnna skrev:
Ja just det.... Elsäkerhetsverket är ju kända för att har högt påslag på både arbete och materiel 😂😂
Vakna upp, hur oberoende tror du du Elsäkerhetsverket är av företagen och politikerna? Dom är ju lika korrumperade som alla andra dessa verk vi har. Samma grupp människor som alla är mer eller mindre bekanta vandrar fram och tillbaka mellan privat och offentligt.

Säkerhet är ju bra, och svårt att argumentera emot, men snart är ju kraven på våra bostäder så höga att vi inte har råd att bo. För den yngre generationen är den gränsen redan passerad för länge sen.
 
  • Gilla
karlmb och 1 till
  • Laddar…
Adam F skrev:
..........Dom är ju lika korrumperade som alla andra dessa verk vi har..........
Källa på det?
 
K KjellTimell skrev:
Att helt vara utan el i 2 dagar låter dramatiskt, det går att utföra både förberedande och tillfälliga installationer men lite planering, utan att det är särskilt fördyrande med kortare avbrott för i och urkopplingar.

Att det är olagligt att hempula el råder det inget tvivel om, men sannolikheten att få vederbörande att stå till svars för detta och sedan få personen dömd för det är obefintlig.
Preskriptionstiden för själva brottet att installera själv är kort, två år tror jag. Efter det lär det dock kvarstå ett skadeståndsansvar om något händer (elolycka, brand) och det kvarstår väl livet ut för hempularen. Är det felgjort kan det väl också belasta säljaren om det räknas som dolt fel men många gånger kan det säkert vara svårt att få ersättning.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Fast man får ju dessutom komma ihåg att om det blir skarpt rättsläge och man vill hålla någon ansvarig så ska man ju kunna bevisa att individen gjort det också......Har man inga sådana så kan ju en "hempulare" neka i det längsta och i princip klara sig. Så i det stora hela så är det nog väldigt svårt att straffa hempulare.
 
R Rickard Ohlin skrev:
Nu är jag petig, men om det står i mäklarunderlaget som mäklaren och säljaren skrivit att elen är utförd av fackman och den inte är det är det faktiskt bedrägligt.

Om det är avsiktligt är det tom lagbrott på flera olika sätt.

Jag menar att det i detta läget är rimligt att försöka få till en prisrabatt med hänsyn till detta. Det är alltså en prisförhandling då fastigheten inte motsvarar vad som utfästs.
Prisreduktionen kommer inte motavara vad det kpstar att åtgärda men det är ändå ett steg på vägen.

Oavsett ditt undersökningsansvar,långt eller kortgående får man inte ge felaktig info.
Men elektrikern som kollar kan omöjligtvis veta om det är gjort av en fackman eller inte. (Om han nu inte själv var med vid installationen.) Det han kan säga är att det inte är fackmannamässigt gjort.
 
  • Gilla
Pin
  • Laddar…
P
Och här ruskar vi liv i en tråd från 2017... :)

Eftersom det inte finns nån loggbok eller krav på att föra nån slags dagbok eller på annat sätt bevisa vem som gjort vad i en elanläggning och när det är gjort så blir det nästan omöjligt såvida inte hempularen är helt knäpp och säger "det där gjorde jag förra veckan" så blir det nästan omöjligt att mot en nekande hempulare försöka komma fram till nåt vettigt. Att det var så när jag flytta in är ju inte samma sak som att förra ägaren garanterat är den som gjort jobbet... kan vara dennes kompis eller vem som helst...

Dessutom är det ju nuvarande ägaren som som är skyldig att se till att ens elsystem i huset är säker så att i efterhand försöka bevisa vem som gjort vad och när blir i det närmaste omöjligt..

Dessutom så görs många felaktiga installationer även av aktiva elektriker i branschen men det vill man inte ta till sig utan allt är enligt elektrikerna gjort av utländsk arbetskraft och hempulare... men det hittas oseriösa installationer även på ställen där knappast hempulare har varit. men det blundar man helt för...

Så bästa är nog att fokusera på att fixa till dom fel som finns i ens elanläggning och sluta fundera så mycket och försöka få allt till att nån annan ska betala för det är rätt sällsynt att det lyckas.. ta ut en seriös elektriker som kan rätta till dom fel som finns istället..
 
  • Gilla
Ronekma och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.