Hej,

Vi har precis köpt ett radhus och allt verkade bra från början men det visade sig att elinstallationen inte är gjord av fackman. Vi har fick ett besiktningsprotokoll av mäklaren där det stod att all det va delvis gammal el men inga anmärkningar och i frågeformuläret vi fått av säljaren står det att det är gjort av fackman. Vi tog dit en besiktingsman och han kollade inte så noga på elen och vi tänkte inte så mycket på det. Det visade sig efteråt att en platta i köket inte fungerade så vi tog dit en elektriker som vart lite nyfiken på hur elen va dragen egentligen. När han börjar gå igenom huset så säger han att elen är inte dragen av en fackman och är ett hemmabygge då det sticker ut strömförande kablar och att det brunnit i elskåpet tidigare märks det och det är rent ut sagt livsfarligt. Hur går man tillväga ? Vi har kontaktat mäklaren och hon ska ta det med juristerna på byrån. Känner mig väldigt nedslagen och vet inte riktigt vad jag ska göra. Vad jag förstår är det olagligt att dra elen själv och är straffbart. Kan man få rätt mot säljaren i detta läge eller är det bara ta den på kinden och fixa det själv ?

Mvh Lars
 
Som köpare har man ett långtgående ansvar för att kolla upp vad man köper. Kan man misstänka att det finns fel på fastigheten måste man kolla detta innan köpet. Tydligen har du fått indikationer på att elinstallationen var gammal, vilket då är en signal till köparen att kolla och dubbelkoll innan köp.
Ta lite bilder och lägg upp, så lär du få många bra och initierade kommentarer från kunnigt folk.
 
Fan va tråkigt att läsa, hoppas det löser sig på bästa sätt för er!
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
tommib
Tror att det kommer vara en enorm uppförsbacke att driva detta mot säljaren. Det kommer bli ord mot ord och kosta dig mycket tid och pengar. Bättre då att bara låta det kosta pengar.

Men, och det här är ett stort men, låt någon annan titta på vad som faktiskt är fel och informera om att vederbörande bara är en ren besiktningsman och inte kommer få åtgärda några fel. Detta minskar risken för egenintresse hos besiktningsmannen. Bara för att det är hempulat behöver det inte vara dåligt.
 
  • Gilla
karlmb och 3 till
  • Laddar…
Vad står det om elen i eran besiktningsmans protokoll? Hur länge har säljaren bott i huset? Kan 'fulelen' vara gjord före deras tid?
 
Det enklaste måste ju vara att åtgärda problemen än att försöka strida längre tillbaks i leden. Det kan ju inte handla om särskilt mycket el i ett radhus som kanske har rör överallt. "bara" att dra i ny tråd och städa upp bland taffliga lösningar.
 
  • Gilla
Ulric och 3 till
  • Laddar…
Ja, det är nog tveksamt om du har ett case, och hur mycket och NÄR du ens kan få ut några pengar, om du inte kan göra upp med säljaren i godo, vilket förstås är det allra bästa.

Dra ingen ny el själv, då ersätter du bara ett problem med ett annat. Ring runt bland elektrikerna och få en bra offert.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Tråkig situation.

Om man försöker bena ut ansvarsfrågan.

Som köpare har du en undersökningsplikt, den gäller även elinstallationen. Normalt så ingår inte elen i uppdraget för en besiktningsman som gör en överlåtelsebesiktning. De brukar friskriva sig från el o vvs.

Men det spelar egentligen ingen roll om du har låtit en bes. man titta på elen eller inte. Frågan är om felen är av den arten att det skulle kunnat upptäckas vid en normal undersökning av huset, och om det fanns några tveksamheter synliga, utan att börja öppna centralen och göra kontrollmätningar.

Om det fanns några indikationer som hade gått att upptäcka före köpet, då ligger det inom undersökningsplikten. Om man ex. ser taffligt klamrad kabel, uttag som sitter snett osv. Då är det en indikation på att något kan vara fel, varvid man måste ta till en fördjupad undersökning, vid en fördjupad undersökning skulle alla fel definitivt upptäckts.

Detta att elektrikern hittat utstickande trådar, tyder på att det fanns synliga indikationer på fel.

Den bes. man du tog dit, titta noga på vad han skrivit i protokollet, och i den uppdragsbeskrivning som finns i avtalet med honom. Om felen var lätt synliga så är det möjligt att bes. mannen borde reagerat, även inom rollen för den begränsade uppdragsbeskrivningen.
 
  • Gilla
brumbjorn och 1 till
  • Laddar…
Som flera varit inne på, så är det troligen inte lönt att lägga någon större energi på att försöka få säljare eller bes. man att ta på sig ansvar.

Man kan ju ev. försöka skriva ett kravbrev till säljaren, med lite tur så har han dåligt samvete över sitt hempulande, och betalar. Men troligen är det inte lönt att riskera juristkostnader för att försöka få rätt.

Koncentrera på att åtgärda sådant som är akut farligt, bara för att det är dåligt gjort, så behöver inte allt vara farligt.
 
Tack för alla svar! Vi kommer ta in en riktig elektriker som kommer göra jobbet ordentligt och problemet kommer lösa sig men vi kommer vara utan el i 2 dagar ungefär lagom irriterande. Felen va dock inte synliga utan syntes bara efter elektrikern skruvat upp kontakter samt tagit loss panelen till elskåpet som va fast med badrums-silikon. Därefter upptäcktes problemen. Alla vitvaror är helt nya så de tidigare ägarna måste vetat om detta vid installation. Besiktningsmännen va mest intresserade av våtrummen och kikade bara snabbt på elen. borde de inte ha upplysningsplikt vid sånna här fel samt att de ljugit på frågeformuläret som mäklaren gav oss. Bara vidrig stil då detta inte är speciellt dyrt att åtgärda men kan skapa stora problem.


Mvh Lars
 
Oftast så gör en besiktningsman bara en snabb koll av det mesta i huset, dock badrum lite noggrannare då det oftast är där felen finns. Oftast är inte dom utbildade elektriker, så dom har ingen expertis inom detta område. Dom kan oftast se skillnad på ny och gammal el. Ev om det sticker ut något väldigt extra, typ lösa kablar osv. Men dom öppnar inte centraler/dosor/vägguttag osv, utan då får man beställa en el-besiktning. Är ni helt säkra på att förra ägarna visste om att det var fel??? Om elen tex är fixad av ägaren före dom och dom har noll koll på el och hur det ska se ut. Dom vet att lamporna lyser och sakerna som är inkopplade i uttagen fungerar. Enligt dom är då alt ok.. Menar med detta att man inte ska gå och hänga folk för deras okunskap, utan ta reda på all fakta först. Sen undrar jag vad det är för stora fel med elen, så ni blir utan helt i 2 dagar. Oftast så kan man ju byta vissa delar, sen koppla på elen och använda vissa delar undertiden dom drar om det andra. Sen ett kortare avbrott för inkoppling i centralen an det sista.
 
  • Gilla
Ammmi och 1 till
  • Laddar…
Som sagt, lite bilder kan ge en fingervisning om anläggningens status och vad som måste göras.
Bortse ej från att elektrikern är "sugen" på att renovera din anläggning med nya brytare, kablar , central etc som kanske inte behövs.
 
  • Gilla
shadowfire och 2 till
  • Laddar…
Men bara detta att panelen till elskåpet satt med silikon, gissar jag att man kunde se. Det är då typexempel på något som borde fått varningsklockorna att ringa. Att man sedan i praktiken troligen aldrig skulle komma på att titta efter det, är en helt annan sak. Men vid en efterhandsbedömning så finns inte begreppet "efterklok".

Oavsett om det är säljaren själv eller någon annan som fixat de här lösningarna, så kan säljaren alltid blåneka. Han kan hävda att han anlitade en elfirma, väldigt få beställare bryr sig om att undersöka om elfirman verkligen har behörighet. Så det kan tom. vara sant.

Det dyker då och då upp referenser här på forumet om firmor som påstår sig syssla med städning, och elinstallation, som exempel.

Vad är sannolikheten att en behörig elektriker skulle åta sig städuppdrag...
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
O
Med största sannolikhet hade inte den besiktningsman du hade där i uppdrag att kontrollera elen. Så därför är det inte värt att fundera på det mer.

Resten är med största sannolikhet bara att svälja och se glad ut.

Men varför måste Ni vara utan el i 2 dagar för? Det borde inte vara omöjligt att göra provisoriska dragningar till vissa viktiga saker.
 
K
Att helt vara utan el i 2 dagar låter dramatiskt, det går att utföra både förberedande och tillfälliga installationer men lite planering, utan att det är särskilt fördyrande med kortare avbrott för i och urkopplingar.

Att det är olagligt att hempula el råder det inget tvivel om, men sannolikheten att få vederbörande att stå till svars för detta och sedan få personen dömd för det är obefintlig.
 
  • Gilla
FredrikR
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.