Vi äter o dricker upp våra pengar,bägge är roade av matlagning,vi har vanliga spisar,vanliga knivar IKEAs: dyraste om de är bättre en alla andra knivar har jag aldrigfunderat över,men de är bra..... Varför köpa lyxknivarna? Köper högsta kvalite på råvaror o åker Golf o Toyota o köper Festool istället
Roade av matlagning och hög kvalite på råvaror?? då är ju valet av bra/vettiga knivar än mer intressant....carra skrev:Vi äter o dricker upp våra pengar,bägge är roade av matlagning,vi har vanliga spisar,vanliga knivar IKEAs: dyraste om de är bättre en alla andra knivar har jag aldrigfunderat över,men de är bra..... Varför köpa lyxknivarna? Köper högsta kvalite på råvaror o åker Golf o Toyota o köper Festool istället
och varför köper du egentligen Festool?
Det sista är enklast att svara på...I många år körde jag med "vanliga verktyg" mera åt det billigare hållet,vi har haft många hus, fler än 10 o jag har nog alltid beklagat mig över kvaliten på mina verktyg...Tills hustrun sa Köp det bästa du kan hitta o då köpte jag Festool bland annat efter tips på detta forum....
Det första, olika slags mat kräver ju olika styckningsdelar,jag gör inte nån vanlig gryta av ofile précis, det finns ju andra styckningsdelar som passar bättre o jag vet inte om jag skulle vilja använda en väldigt fin kniv, nära allt för grovt kött o ben...
Det första, olika slags mat kräver ju olika styckningsdelar,jag gör inte nån vanlig gryta av ofile précis, det finns ju andra styckningsdelar som passar bättre o jag vet inte om jag skulle vilja använda en väldigt fin kniv, nära allt för grovt kött o ben...
Det va en vettig o bra förklaring.....om du tänker efter lite så gäller väl det för allt vi företar oss.....allt handlar ju om vilka intressen man har och att man vill ha kvalitet samt att det ska fungera till det man håller på med.....carra skrev:Det sista är enklast att svara på...I många år körde jag med "vanliga verktyg" mera åt det billigare hållet,vi har haft många hus, fler än 10 o jag har nog alltid beklagat mig över kvaliten på mina verktyg...Tills hustrun sa Köp det bästa du kan hitta o då köpte jag Festool bland annat efter tips på detta forum.....
ullberg
Verktygstokig
· Stockholm
· 3 877 inlägg
ullberg
Verktygstokig
- Stockholm
- 3 877 inlägg
Och då antar jag att ni aldrig beklagat er över kvaliteten på era verktyg i köket? Jag tycker iof att IKEAs bästa serie är helt ok (har den i ena köket på landet), men om ni är så genuint matlagningsintresserade som det verkar kanske ni ska titta på varandra och brista ut i "vi köper det bästa vi kan hitta [när det gäller verktyg i köket]!"*carra skrev:Det sista är enklast att svara på...I många år körde jag med "vanliga verktyg" mera åt det billigare hållet,vi har haft många hus, fler än 10 o jag har nog alltid beklagat mig över kvaliten på mina verktyg...Tills hustrun sa Köp det bästa du kan hitta o då köpte jag Festool bland annat efter tips på detta forum....
Man kan bygga utmärkta hus med bara fogsvans och hammare, bättre än de som har bästa verktygen men saknar intresse och talang. Men är man intresserad satsar man gärna lite mer på både verktygen och "råvarorna"
/U
* det bästa man kan hitta tycker nog jag är lite overkill i knivsvängen, så det kanske ni inte behöver göra. Fast iof. kanske det bara beror på att jag inte har råd med det bästa och således inte har sett ljuset ännu...
http://bagarenochkocken.se/knivar-t...550-plus-3-vatslip/?group=prod_prod_grp-s1/58
Vi har några olika Global som vi är nöjda med, slipar dom med våtslipen i länken även den bra tycker vi.
Vi har några olika Global som vi är nöjda med, slipar dom med våtslipen i länken även den bra tycker vi.
Jag har det bästa jag kunnat hitta hitills och det har inte varit dyrt. Jag har povat knivar för 5000:- och så vassa knivar att det ej går att dela en tomat för eggen tar inte(I och för sig inga problem att sätta några små jack i eggen). De dyraste knivarna jag ägt är "pensionerade". (Riktigt dyra knivar har jag aldrig lyckats finna med stora handtag).ullberg skrev:
Men vad jag menar är att när det gäller knivar så ser jag inte att funktionen ökar med priset(till skillnad från verktyg). Jag kan tvärtom tycka det är omständigt att ta fram slipsten som skall ligga i vatten en stund och sen slipa istället för att bara ta diamantbrynet som ligger lådan. Om kniven delar en mogen tomat av sin egen vikt med ett lätt drag så är det vasst nog och den skärpan får man till på så gott som alla knivar.
Jag lägger mycket pengar i övrigt på köksutrustning, som jag tycker ökar funktionen mer.
Däremot har jag full förståelse för fetischismen och intresset och skulle gärna själv ägna mig åt den om det inte var så dyrt.
ullberg
Verktygstokig
· Stockholm
· 3 877 inlägg
ullberg
Verktygstokig
- Stockholm
- 3 877 inlägg
Ja, jag håller med dig (och egentligen var det därför jag la till PS:et, fast det blev nog inte så bra formulerat). Det är skillnad på olika knivar, men priset är inte uppenbart den bästa indikatorn. Och ja, det mesta går att skärpa löjligt vasst, men hårdare stål (ofta dyrare knivar, men som du säger, kanske framförallt mer komplicerad slipprocess) brukar hålla skärpan längre. Så man får väl väga "ofta" mot "krångligt" när det gäller skärpning.sblixten skrev:Jag har det bästa jag kunnat hitta hitills och det har inte varit dyrt. Jag har povat knivar för 5000:- och så vassa knivar att det ej går att dela en tomat för eggen tar inte(I och för sig inga problem att sätta några små jack i eggen). De dyraste knivarna jag ägt är "pensionerade". (Riktigt dyra knivar har jag aldrig lyckats finna med stora handtag).
Men vad jag menar är att när det gäller knivar så ser jag inte att funktionen ökar med priset(till skillnad från verktyg). Jag kan tvärtom tycka det är omständigt att ta fram slipsten som skall ligga i vatten en stund och sen slipa istället för att bara ta diamantbrynet som ligger lådan. Om kniven delar en mogen tomat av sin egen vikt med ett lätt drag så är det vasst nog och den skärpan får man till på så gott som alla knivar.
Jag lägger mycket pengar i övrigt på köksutrustning, som jag tycker ökar funktionen mer.
Däremot har jag full förståelse för fetischismen och intresset och skulle gärna själv ägna mig åt den om det inte var så dyrt.
Som exempel på att allt går att skärpa så hjälpte jag grannen i entreprenadbranschen att lägga lite markduk i mellandagarna (modell grövre, skulle gissa minst N2 om inte N3), och när min till synes gamla och slitna morakniv skar genom den som smör undrade grannen vad det var för specialkniv. Jag svarade att det är en helt vanlig (byggmax tror jag det är) men att jag håller efter eggen ibland...
Mycket snack och lite www.japanesechefsknife.com i den här diskussionen..!
Kolla in hattori hd-4. Mycket nöje!
Kolla in hattori hd-4. Mycket nöje!