Några fler som köpt Trådfri och kan dela med sig av deras erfarenheter?

Fungerar den med Apples HomeKit?
 
  • Gilla
m26872
  • Laddar…
Siouxsic skrev:
Några fler som köpt Trådfri och kan dela med sig av deras erfarenheter?

Fungerar den med Apples HomeKit?
Ja, funkar helt OK men måste paras i en grupp runt en dimmer eller annan brytare, verkar inte heller gå att ha 2 dimmers i samma lampgrupp. Så det finns en hel del begränsningar.

Stöder inte Homekit, ryktet säger att det kommer. Den som lever får se.
 
  • Gilla
Siouxsic
  • Laddar…
Jag har inte köpt något ännu men har läst en del, har sedan tidigare kört några Philips hue i mitt domoticz baserade system och var nyfiken på om de möjligtvis skulle fungera ihop eftersom de båda kör zigbee.

Så som jag har förstått det så är läget följande:

* I dagsläget är trådfri inte homekit kompatibla
* Philips hue hubben är inte kompatibel med ikeas system, mest för att de inte vill.
* Ikea har inte publicerat något api (det ryktas om att de kommer att göra det senare)
* Det pågår på flera ställen reverse engineering av protokollet som används, finns mycket info bland annat här : https://github.com/bwssytems/ha-bridge/issues/570
* Troligtvis kommer flera av systemen (domoticz, openhab mfl) relativt snart kunna kommunicera med ikeas hubb och styra tillbehör (detta är bara en gissning, baserat på diskussionen i länken ovan).

/ David
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
  • Gilla
svanstrom
  • Laddar…
Tröttnade på att vänta på besked om IKEAs lampor är supporterade eller inte via min Zipato box så jag gick och köpte en Zigbee modul och 2 lampor, Trådfri E27 och E14.

E27 inkluderades hur fint som helst dock har jag märkt att den bara kan använda färgtemperatur 2700K och 4000K inte den lägre 2200K.
Sen försökte jag använda den i mina scener, att tända gick bra men inte att släcka.
Annars funkar det hur bra som helst att dimmra, On/Off och styra färgtemperaturen både via enhetsutforskaren och regler.

E14 inkluderas som IKEA lampa men sen blev det unknown device.
Var i kontakt med Zipato supporten och dom jobbar på att släppa support för IKEA lamporna inom ett par veckor
Skärmdump av gränssnittet för en smart ljuskälla märkt 'IKEA Light Bulb Kök' med en ljusstyrka på 62% och en justerbar färgtemperatur.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Detta låter bra:

"Appen Trådfri har utvecklats för att vara ett sätt att interagera digitalt med våra smarta belysningsprodukter. Målet har varit att skapa en användarvänlig app som ger mervärde för den som väljer att använda gatewaykitet. Det ska vara lätt att använda smart belysning. Därför kommer IKEA att fortsätta arbeta för ett smartare hem, och där ingår det att göra våra produkter kompatibla med andra på marknaden. Vi arbetar på en programvara som ska vara kompatibel med Philips Hue Bridge och lanserar den så fort den är klar."

http://m3.idg.se/2.1022/1.681485/tradfri-philips-hue
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Kan inte riktigt fatta VARFÖR man måste ha fjärrkontrollen etc, när man använder Appen? Går inte att komma vidare i installationen av Appen, om man inte har exvis fjärrkontrollen också - varför då då?
 
tommyb skrev:
Kan inte riktigt fatta VARFÖR man måste ha fjärrkontrollen etc, när man använder Appen? Går inte att komma vidare i installationen av Appen, om man inte har exvis fjärrkontrollen också - varför då då?
Även jag märkte detta då jag kom hem igår efter att ha köpt ett antal lampor och gateway:en men INTE fjärrkontrollen. Jag antar att det är själva fjärrkontrollen du styr i appen och som sänder ut signalerna till lamporna, inte att du styr själva lamporna i appen.

Däremot kan man ha Ikeas "puck" istället för fjärrkontrollen.
 
BirgitS
Redigerat:
  • Gilla
dannew
  • Laddar…
Bra med konkurrens. Har flera Philips Hue men det är alltid bra med flera aktörer så att man får ner priserna.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
"Trådfri får även stöd för Google Home och Amazon Alexa, för de marknader där det är aktuellt."

Hittills har det ju inte varit "aktuellt" i Sverige då man tyvärr regionsbegränsar dessa produkter, mycket irriterande. Hoppas de lanseras snart. Det ryktas ju även om att Apple har en liknande produkt på gång, kanske kommer detta även att snabba på lanseringen av de andra i Sverige, innan Apple tar för stor andel av marknaden...
 
  • Gilla
kallstrom_74
  • Laddar…
Nu har min Trådfri-LED-lampa (via timer), missat att släcka två gånger på 2 veckor - inte bra!
Ligger "intelligensen" i Gateway, eller i Appen?
 
Intelligensen borde rimligen ligga i Gateway, inte i Appen. Men om den missar så kan det ju vara kommunikationsproblem som ligger bakom. Risken är väl också att logiken är alltför händelsestyrd, dvs att om man missar att slå om på något kriterie så läker inte detta senare när man får kontakt igen.

Har använt IFTTT en hel del mot Philips Hue. Funkar oftast men ibland inte. Där delas intelligensen mellan molntjänsten IFTTT, molntjänsten Philips Hue, Gatway samt diverse triggers via app, script eller andra tjänster. Inte speciellt tillförlitligt totalt sett. Vill man ha det stabilt så är det bättre att lägga all intelligens på server hemma och sen kollar den upp att att allt är utstyrt så som man vill att det ska vara och meddelar användaren om den inte lyckas, via SMS/push. Automatisering är kul men när man är i händerna på olika tjänster så blir det inte speciellt tillförlitligt.

Skulle det komma API till denna Gateway eller går det styra dem via egen utrustning? Då kan det vara intressant.

Hittade mycket intressant här:

https://github.com/bwssytems/ha-bridge/issues/570

Fast det kanske är smart att vänta lite tills det stabiliserar sig, innan man köper någon utrustning som sen inte fungerar med nyaste prylarna.
 
Redigerat:
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Tack för info!
 
Home Assistant kan ju vara ett alternativ, går väl att köra via script också om man inte vill använda hela paketet så att säga.

Hittade bra info om Ikea Trådfri från deras analys:

https://home-assistant.io/blog/2017/04/17/ikea-tradfri-internet-of-things-done-right/

Och sen hur man ansluter via Home Assistant:

https://home-assistant.io/components/tradfri/

Hmm stod visst redan om detta ovan. Intressant i alla fall.

Den stora frågan nu är bara om det är vettigt att vänta, ifall man ändra något väsentligt så att gamla prylar inte längre kan användas längre fram? Eller handlar det bara om att uppgradera programvaran i Gateway och appar? Om det ens går att uppgradera firmware i Gatewayen? Den är iofs inte speciellt dyr om man måste köpa en ny.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.