Vet ej om detta rätt forum del men testar.

Grannhuset är till salu.DEt har bott folk där året runt och det verkar helt ok. Priset är väldigt bra. DEt är på 140kvm inkl källare
Nu grunnar jag på att köpa detta och hyra ut antingen för året runt boende eller veckovis. Inte så mycket att fixa med, lite tapeter och färg, en luftvärmepump kanske. Det är direkt el. Lite pyssel blir det väl alltid. Men det ligger ju nära och bra. Bara att ta gräsklipparn och åka ner och kippa. Behövs inget lastande på släpkärra. Driver egen firma där jag hyr ut mig själv och har lantbruk så extra ben är alltid bra att ha att stå på. Bara det inte blir en utgift.
Så jag undrar om det bara är en massa arbete eller om det kan gå att få det till nåt som lönar sig på sikt? DEt finns många stugor runt om kring som hyrs ut till turister och även många attraktioner för dem. Så för just den kundtypen kan det nog passa bra.

4217200.jpg
 
Beror på vilken hyresgäst du får. Antingen får du en som sköter sig själv och du märker bara hur pengar kommer in på ditt konto.

Eller så får du en som klagar på allt, det håller inte standarden, hit o dit o kanske drar in hyresgäst föreningen osv. Ny sak varje vecka. Sånt kan man lika gärna vara utan.
 
Jo det förstår man ju att det finns jobbiga och mindre jobbiga.
Men om man köper ett hus för 300k får in 50k i hyra om året. Tar ju då 6år innan de ger nåt. om det är en åretrunt boende utan att man då lagt ner något. Men kanske är en långsiktig bra investering?
 
Så länge inte huset sjunker i värde så tjänar du ju på det efter första året....

Efter 6 år så har du ju en vinst på drygt 300k. (Om man säljer dvs)
 
Ja, sant så tänker man ju.
Men ingen här som hyr ut? Krångligt med massa bestämmelser och krav?
Vad krävs av en bra hyresvärd? Klart att det är olika om det är tyskar eller en året runtboende som hyr
 
Risken att få en gnällspik till hyresgäst är nog ändå rätt liten. Du kan ju be om referenser innan kontrakt skrivs för att få lite extra säkerhet. När vi köpte nytt hus behöll vi det gamla och hyr ut det och det har inte varit några som helst problem. Som någon skrev här innan så blir det ju förlust först den gången du inte får det uthyrt under en längre period.
 
Ha, du hann lite före :)
Nej, det är inte krångligt. Det som krävs av en bra hyresvärd är nog främst att sådant ev. som går sönder repareras skyndsamt. Ha bara lite koll och hör av dig då och då så allt funkar som det ska - det brukar uppskattas. Småsaker brukar hyresgästen få stå för själv.

Det finns färdiga hyresavtal på nätet som du kan använda, jag kan skicka det vi använder annars. Glöm inte att friskriva besittningsrätten så är allt i hamn.

Lycka till!
 
Sen kan du ju tänka över hur du ska hantera situationen att hyresgästen inte flyttar ut trots obetald hyra och uppsägning. Och sedan överklagar vräkningsbeslutet. Har jag varit med om som hyresvärd.
 
mexitegel skrev:
Det finns färdiga hyresavtal på nätet som du kan använda, jag kan skicka det vi använder annars. Glöm inte att friskriva besittningsrätten så är allt i hamn.

Lycka till!
maila gärna det



Vad innebär att friskriva besittningsrätten?
 
Läste här på forumet att besittningsrätten inte riktigt gäller när man som privatperson hyr ut ett hus - vill man få tillgång till huset för att tex sälja det så har hyresgästen ingen besittningsrätt.

Det kanske vara ett problem om ditt företag hyr ut huset.
 
larka742 skrev:
Läste här på forumet att besittningsrätten inte riktigt gäller när man som privatperson hyr ut ett hus - vill man få tillgång till huset för att tex sälja det så har hyresgästen ingen besittningsrätt.
Var läste du det? Såvitt jag vet gäller besittningsrätten oavsett om man äger huset som privatperson eller via ett företag. Om man inte avtalar bort besittningsrätten kommer din hyresgäst att få besittningsrätt efter att ha bott i huset en viss tid. Ett stort problem om du vill sälja eller använda huset till nåt annat.
 
har man lantbruk och har köpt in en intilliggande fastighet för uthyrning riskerar det att tolkas som affärsmässig verksamhet. Hyr du ut för längre tid är det mycket viktigt att kolla hyresgästens ekonomi och vandel, risken är att du får struliga människor som hyr en kåk på landet. Många gillar att luras.

Det gäller särskilda regler för uthyrning i en och tvåfamiljshus. Behöver hyresvärden själv bostaden gäller inte besittningsskyddet. Men sker uthyrningen affärsmässigt gäller vanligt besittningsskydd, dvs starkt. Det är inte säkert att hyresnämnden godkänner ett avtal om friskrivning av besittningsskyddet det fallet.

http://www.omboende.se/sv/Hyra/Hyra-ut/Hyra-ut-villa/

Varning, det är väldigt lätt att göra fel i vad gäller hyresjuridik. Vanligen tolkas situationen till hyresgästens förmån - så ta reda på ordentligt vad som gäller.

Kom ihåg att även om man har ett tidsbegränsat avtal från början så blir det obegränsat om det förlängs. OCh då gäller andra uppsägningstider inkl. ev besittningsskydd.

45 a § Om hyresvärden och hyresgästen i en särskilt upprättad handling har kommit överens om att hyresrätten inte ska vara förenad med rätt till förlängning, gäller överenskommelsen om den har godkänts av hyresnämnden. I följande fall gäller överenskommelsen även utan sådant godkännande.
1. Överenskommelsen träffas efter det att hyresförhållandet har inletts och avser en hyresrätt som är förenad med rätt till förlängning.
2. Överenskommelsen träffas för en tid om högst fyra år från det att hyresförhållandet inleds och innebörden i överenskommelsen är att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning, om

a) i fråga om en bostadslägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus som inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet, hyresvärden ska bosätta sig i lägenheten eller överlåta huset,
b) i fråga om en bostadslägenhet som upplåts i andra hand, hyresvärden ska bosätta sig i lägenheten eller, när hyresvärden innehar lägenheten med bostadsrätt, bosätta sig i den eller överlåta bostadsrätten, eller
c) i fråga om en bostadslägenhet inom en ägarlägenhetsfastighet som inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet, hyresvärden ska bosätta sig i eller överlåta fastigheten

se även denna tråd

http://www.byggahus.se/forum/juridik/110619-hyra-ut-hus.html

och

http://lawline.se/answers/7413
 
Redigerat:
Verkar ju som att man bör kolla upp lite ksaer innan man glatt köper och tror det ska gå smidigt
 
Det är säkert OK att köpa och hyra ut men du bör ha satt dig in ordentligt i hyresjuridiken. Du är hyresvärd, vare sig du hyr ut en eller tusen bostäder. Ett tips är att kolla upp juridiken ur hyresgästens synpunkt, kan var lättare att få information den vägen - och billigare.

Lägg in skatteaspekten från början. Se till att sköta bokföringen på verksamheten bra och gör skillnad på reparationer och upprustning.
 
Ett alternativ till besittningrätten är väl att hyra ut tidsbestämt? T.ex 1 år?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.