Å nu har man lärt sig att lägg tak, räkna takstolar, slåss mot regn och vind och tillslut arbetssegra! Nu blir det TAKLAGSFEST (och en bildstinn uppdatering av hemsidan www.husetvidhavet.se)
 
ho ho kollade bildsidan, vilket tålamod ni måste ha :)....När beräknas inflyttning ske? ska bli intressant och se hur det kommer att bli, mest nyfiken är jag på färg och typ av fasad, falu rödfärg om man ska titta på grannarna? =) men det är helt klart grymt att bo vid västkusten, ska allvarligt fundera på tills nästa husbygge för vattnet och klipporna är riktigt fiiint, å andra sidan gillar mälardalen med grönskan men gyttjepölen / mälaren är man lite trött på. Vad får man punga ut för en skaplig tomt mot havet där nere :) ?
 
Inflyttningen är ett vagt begrepp. Jag har i svaga stunder lovat frun att det skall ske under 2008. Men vi får väl se :)

Fasad å färg funderas det på en del även om det ligger längre fram. Vi sätter extratålig utegips först å sen blir det nog väl luftad stående 28 mm panel. Vi tänker nämligen köra på järvitriolkonceptet trots många skeptiker, tycker om den grå färgen nämligen å tror att det smälter in bra mot berget. Falurött känns som gamla fiskarhus å då vårt blir lite annorlunda känns det fel att försöka skapa någon halvvariant :) En tomt vid vattnet antar jag att man måste ha TUR för att få loss, jämte en del pengar då...
 
Trots att julen närmars sig med stormsteg har lugnet redan kommit. Taket å utegipsen är nu på och det kan blåsa och regna bäst det vill snart. Sen väntar en skön ledighet långt från husbyggnation och funderande :)

UPPDATERING på www.husetvidhavet.se den 17 dec


IMG_0137_1_1.JPG
 
RoTe
Även fast jag inte kommenterar jämt så läser jag så fort ni uppdaterar!
Om ni fortsätter i den här takten är ni väl klara till sommarn? ;)
 
Trots en sköööön tid i snön lockade till sist bygget tillbaka oss ut på holmen i snålblåsten. Och om inte det blev gjort underverk så i alla fall lite nytt, pannor på taket och början på plastningen inne.

Mer på www.husetvidhavet.se
 
Skorsten och nockpannor klara. Tur att stormen kom av sig lite!
IMG_0041_1_1.JPG

Lite uppdatering på www.husetvidhavet.se
 
Hemmakatten
Jättefint! Jag skulle nog också fundera skarpt på takfönster i sovrummet med den fantastiska utsikten!

Hästskon ger tur enligt folkskrock, men hos er sitter den upp-och-ner. Den skall sitta med öppningen uppåt så att lyckan behålls och inte försvinner/rinner ut.

Måste inte skorstenen gå 1 meter över nocken?
 
Hemmakatten skrev:
Måste inte skorstenen gå 1 meter över nocken?
Nej inte sedan 1/7-06
"Som allmänt råd anges att skorstenar för eldstäder med märkeffekt upp till 60 kW bör mynna dels över nock, dels minst 1,0 meter över taktäckningen om inte särskilda förhållanden föreligger. Vid val av skorstenshöjd bör också hänsyn tas till förhärskande vindriktning risken för gnistspridning m.m.. Denna rådstext är delvis en nyhet sedan den 1/7-2006. Tidigare angavs i rådstexten bla att skorstenen bör mynna minst 1 meter över yttertakets högsta punkt. Det nya rådet innebär med andra ord att lägre skorstenshöjder kan accepteras i vissa fall om skorstenen är placerad en bit ut från taknocken."
Boverket
 
Tack för infon, hästskon skall monteras om i morgon! :)

Ang. skorstenens höjd så har jag haft ett samtal med sotaren. Jag vill helst ha så låg höjd över nocken det bara går (inga grannar, mycket västvind och ett högt berg nära) så vi enades om att 60 cm blev en rimlig kompromiss. Dock har jag en sten kvar (30 cm) så med topplatta och plåt KAN jag klara reglementet om det skulle behövas ;) Skall försöka få hit sotarmästaren snart för en inspektion innan golven åker på.

Takfönster blir det nog inte tyvärr. Fönsterbudgeten är redan spräckt då jag har svårt att slita mig från tanken på ett 3-delat skjutparti.
 
Vill bara säga att jag är oerhört impad av erat bygge! Håll ut och kämpa på! :)
/Karin
 
Har använt sista tiden till fönsterofferter, elfunderingar och annat skrivbordspyssel. Men också hunnit med att isolera ytterväggar och snedtak. Mer info och bilder på

www.husetvidhavet.se

IMG_3147_1_1.JPG

Å för alla som påpekat, nu sitter hästskon som den skall och vi hoppas att lyckan står oss bi!

Har funderingar på ångspärren och hur denna sätts upp på bästa sätt, hur passerar man ett mellanbjälklag exempelvis...?
 
En liten uppdatering såhär innan skottdagen är ju på sin plats:

Har mest funderat, tejpat plast och lekt med plåtbitar. Men som sagt, mer info på

www.husetvidhavet.se


/andreas
 
Jag ska börja med att ursäkta, jag har hänsynslöst fluktat och tittat på eran hemsida och varit fast i den drömvärlden utan att kommentera något här, förlåt. Jag har följt erat projekt sen starten, och det är helt underbart, ett rättesnöre för hur man skall dokumentera sitt bygge i min mening. Även själva bygget är ju imponerande för att inte tala om det jobb ni gör själva, jag är avundsjuk på er och erat läge som i min mening är helt unikt. Fortsatt lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.