18 455 läst · 89 svar
18k läst
89 svar
Hur mycket ved får jag elda i timmen?
Nej man eldar ju inte med luckorna öppna men jag fråga därför att våran ryker in om jag gör det, jag misstänker som dig att moderna kaminer kanske gör så?F fiskarn87 skrev:
Vad har du för dimension på slang och vad har du för kamin/kassett?
Det finns nog lika många variabler som det finns lokaleldstäder .F fiskarn87 skrev:
Antar att du har ngt att elda i själv .
Kan du till 100% säga när det är safe att elda i 4 h eller kanske 24/7 i din egen eldstad .
Dvs har du kollat din murstock att den inte har övereldads (då sprickor uppkommer)
Har du koll på din plåtskorsten att den är installerad på ett korrekt sätt .
Har du koll på vad din skorsten tål för temp från din eldstad när du eldar .
Mycket enkelt att elda för hårt i en lokaleldstad ......
Jag har en Jötul F400 på 7 kW och ett 110-rör som är knappt 7 meter långt. I kaminens installationsanvisning står det att röret ska vara 150 mm som utgående rör är från kaminen. Jag frågade sotaren och kaminförsäljaren osv om detta och de sa att det brukar funka med 110 mm. Jag funderade på 120 men var lite svårt få ner 110slangen också så bra jag inte valde 120 tror jag. Jag tror helt enkelt att de här systemen med sekundärluft osv gör att det går såpass mycket tyngre i modernare kaminer att det blir på detta sätt och det är väl också bra för verknignsgraden tänker jag. Men 150 är ju 85% större tvärsnitt än 110 så det är ju skillnad naturlgitvis. Men som jag fattade på kaminförsäljaren använder han nästan aldrig så stort.M Mapet890 skrev:
100% är jag aldrig på någonting. Men jag har en nästan ny installation av en gjutjärnskamin i gammal murstock med sån flexislang eller vad det heter. Själva kaminen når ju sin arbetstemperatur på en timme eller så. Murstocken bakom kaminen blir varm/ljummen efter några timmars eldning men aldrig mer än att man kan hålla handen på. Detta är nog av kaminens strålningsvärme för långre upp på murstocken kan man knappt känna den är varm alls.Men nej jag vet inte att flexislangen är hel, kollar inte det dagligen. Den kanske kan gå av på mitten och all isolering ramlar ur och det sprider sig varma gaser ut. Inte heller det tror jag iofs skulle vara katastrof eftersom den gamla kanalen inte är så otät om jag gissar. Största risken skulle jag tro är om att papper eller något hamnar på själva kaminen, Har eldat från kanske 9 på morgonen till 23 på kvällen vissa dagar i vinter när det varit väldigt kallt. Själva kaminen går ju upp och ner lite i temperatur under dagen beroende på hur mycket man lägger i. Sotaren kollade på detta förra året och sa inte ett ljud om några timmar hit eller dit. Tycker det är väldigt orimligt att ha grejer hemma man kan elda i 3 h men inte 5 ?Tomture61 skrev:Det finns nog lika många variabler som det finns lokaleldstäder .
Antar att du har ngt att elda i själv .
Kan du till 100% säga när det är safe att elda i 4 h eller kanske 24/7 i din egen eldstad .
Dvs har du kollat din murstock att den inte har övereldads (då sprickor uppkommer)
Har du koll på din plåtskorsten att den är installerad på ett korrekt sätt .
Har du koll på vad din skorsten tål för temp från din eldstad när du eldar .
Mycket enkelt att elda för hårt i en lokaleldstad ......
Ah intressant. Men så kan det ju förstås va.Keiller skrev:
Rådet från tex sotare är elda i 4 timmar och låt eldstad vila lika länge .F fiskarn87 skrev:100% är jag aldrig på någonting. Men jag har en nästan ny installation av en gjutjärnskamin i gammal murstock med sån flexislang eller vad det heter. Själva kaminen når ju sin arbetstemperatur på en timme eller så. Murstocken bakom kaminen blir varm/ljummen efter några timmars eldning men aldrig mer än att man kan hålla handen på. Detta är nog av kaminens strålningsvärme för långre upp på murstocken kan man knappt känna den är varm alls.Men nej jag vet inte att flexislangen är hel, kollar inte det dagligen. Den kanske kan gå av på mitten och all isolering ramlar ur och det sprider sig varma gaser ut. Inte heller det tror jag iofs skulle vara katastrof eftersom den gamla kanalen inte är så otät om jag gissar. Största risken skulle jag tro är om att papper eller något hamnar på själva kaminen, Har eldat från kanske 9 på morgonen till 23 på kvällen vissa dagar i vinter när det varit väldigt kallt. Själva kaminen går ju upp och ner lite i temperatur under dagen beroende på hur mycket man lägger i. Sotaren kollade på detta förra året och sa inte ett ljud om några timmar hit eller dit. Tycker det är väldigt orimligt att ha grejer hemma man kan elda i 3 h men inte 5 ?
Detta borde vara ett allmänt råd , både till de med isolerad plåtskorsten hela vägen till de med murstock som är renoverad med flexislang .
Rådet är antagligen på den mycket säkra sidan .
Tycker att det vore uppåt väggarna att ge råd till ngn med en okänd eldstad / skorsten att elda 24/7 .
Det enda fall jag känner till med brand efter kamineldning tog det sig i råsponten runt en plåtskorsten. Var förmodligen helt undermåligt isolerat runt, vet inte exakt hur. Men då var det hård eldning i kanske en timme.Tomture61 skrev:Rådet från tex sotare är elda i 4 timmar och låt eldstad vila lika länge .
Detta borde vara ett allmänt råd , både till de med isolerad plåtskorsten hela vägen till de med murstock som är renoverad med flexislang .
Rådet är antagligen på den mycket säkra sidan .
Tycker att det vore uppåt väggarna att ge råd till ngn med en okänd eldstad / skorsten att elda 24/7 .
Kanske vore bäst att elda en halvtimme och låta vila lika länge? Jag fattar faktiskt inte varför det just ska vara fyra eller två timmar
Allt vi pratar om gäller väl godkända eldstäder som går igenom kontroll var 6(?) år?Tomture61 skrev:Rådet från tex sotare är elda i 4 timmar och låt eldstad vila lika länge .
Detta borde vara ett allmänt råd , både till de med isolerad plåtskorsten hela vägen till de med murstock som är renoverad med flexislang .
Rådet är antagligen på den mycket säkra sidan .
Tycker att det vore uppåt väggarna att ge råd till ngn med en okänd eldstad / skorsten att elda 24/7 .
Samma här, har också 110 slang, tror att det kanske blivit skillnad att ha större pipa men misstänker som du att det har mycket att göra med moderna kaminer i sig.F fiskarn87 skrev:Jag har en Jötul F400 på 7 kW och ett 110-rör som är knappt 7 meter långt. I kaminens installationsanvisning står det att röret ska vara 150 mm som utgående rör är från kaminen. Jag frågade sotaren och kaminförsäljaren osv om detta och de sa att det brukar funka med 110 mm. Jag funderade på 120 men var lite svårt få ner 110slangen också så bra jag inte valde 120 tror jag. Jag tror helt enkelt att de här systemen med sekundärluft osv gör att det går såpass mycket tyngre i modernare kaminer att det blir på detta sätt och det är väl också bra för verknignsgraden tänker jag. Men 150 är ju 85% större tvärsnitt än 110 så det är ju skillnad naturlgitvis. Men som jag fattade på kaminförsäljaren använder han nästan aldrig så stort.
Faktum är att vid eldning så är det ett jäkla drag i den, jag får strypa ganska ordentligt på tilluften för att det inte ska tokbrinna.
Tycker inte slangen skulle vara för klen då?
Jag frågade faktiskt sotaren också om fenomenet, han sa bara att han inte trodde det berodde på slangen.
Nä precis, min brinner fint med. Sen brinner det väldigt jämt och tyst men ändå kraftigt. Äldre kaminer är ju tilluften mer koncentrerad så låter mer och upplevs kanske brinna häftigare? Jag har en lucka för asktömning under, ska det tokbrinna får jag öppna den också men den är meningen va stängd under eldning egentligen men är bra när man tänder.M Mapet890 skrev:Samma här, har också 110 slang, tror att det kanske blivit skillnad att ha större pipa men misstänker som du att det har mycket att göra med moderna kaminer i sig.
Faktum är att vid eldning så är det ett jäkla drag i den, jag får strypa ganska ordentligt på tilluften för att det inte ska tokbrinna.
Tycker inte slangen skulle vara för klen då?
Jag frågade faktiskt sotaren också om fenomenet, han sa bara att han inte trodde det berodde på slangen.
För att på en halvtimme kommer knappt kaminen upp i arbetstemp och verkningsgraden blir kass om man slutar elda och låter den svalna igen varje gång.F fiskarn87 skrev:
Precis. 2-4 är mer för att det är lite praktiskt. Lagom brasa en kväll. Inget händer om man eldar i 7 h i stället och gör det det borde man nog inte elda 4 h heller.useless skrev: