Erik_D skrev:
Olha: Nu får du sansa dig. Varför skulle jag eller nån annan hantverkare jobba för 100 spänn +moms? Inte ens städare eller liknande yrke utan förkunskaper tjänar så dåligt. Med ditt sätt att resonera så måste HELA sverige sänka sina löner och det rejält! Alla jobb kommer att bli hårdare konkurrensutsatt inklusive ditt eget. Problemet är och kommer att vara under nått decennium att östatsländerna har en sån otrolig skillnad i skatte och lönenivå gentemot västeuropa. Det är fullständigt omöjligt att stoppa stenen som nu är i rullning. Enda sättet vi har att värja oss tills dom börjar komma ikapp kostnadsmässigt måste vara att vi helt enkelt får bli effektivare samt att staten MÅSTE fatta att vi inte är en isolerad ö i europa. Det GÅR inte att bibehålla våran så kallade  välfärd om vi ska kunna konkurrera. Ett av dom bästa exemplena tycker jag är svensk åkeri näring. Dom kan omöjligt konkurrera när våra dieselpriser ligger på det tredubbla mot öst. Det går liksom inte hur mycke man än effektiviserar och sparar. Förklara för mig hur åkarna ska kunna klara konkurrensen från öst OLHA.
Ber om ursäkt för mitt sena svar men det har varit mkt idag. Hur som helst, skall jag försöka ge några svar på Era frågor:

Varför skall Ni jobba för 100:-? Det gör Ni inte och byter därför yrke alternativt att påfyllningen av personal till Er yrkesgrupp inte sker. Det finns inte många bokbindare idag t ex. Det är också samma anledning som åkarna tyvärr inte klarar sig. Samtidigt med hjälp av monopol, förändrade affärsmodeller, etc, så kan åkarna motverka situationen. Städerskorna lyckas genom att förändra sitt erbjudande och paketera om sina tjänster! Det är faktiskt en uppåtgående marknad/bransch!

Åkarna å sin sida måste hitta rationellare sätt att driva sin verksamhet, kanske göra som sjö- eller textilnäringen att flytta sin verksamhet till låglöneländer, konsolidera branschen, vinna stordriftsfördelar som även skapar mervärden för kunderna samt kanske kunna teckna mega avtal där "småskuttar" inte kommer in hos kunderna. Men som ensamma åkare? Tyvärr...

Det finns utöver prisförändringar bara service och förändrade affärsmodeller som kan rädda Er bransch. Svensk sjöfart, skeppsvarv, etc är andra exempel på branscher som tyvärr dött. Och då det tydligen blir utslagningar, så kommer service och kvalitet vara viktigt på den lokala närmarknaden. Ni, precis som vissa banker idag, blir utbytbara. Det är också korrekt att om man jämför med t ex tyskland så sker en löneutjämning, tyvärr inte till väst tyskarnas favör. Många yrken är det som försvunnit pga detta.

Avseende minimilöner som Charta77 skriver om så har jag inget emot att folk tjänar bra! Men om marknaden inte vill betala för tjänsten eller produkten så finns det ingen framtid. Och om många vill nyttja den och konkurrensen ökar lavinartat, så sjunker priset pga av det. Därför måste affärsutveckling till. Något som vi svenskar kanske har svårt för generellt. Vi är ju inte direkt kända för att gilla förändringar.... Men eftersom forumet i stort väldigt ofta handlar om att köpa saker billigt, så tror jag hantverkarna tyvärr landar i skottgluggen extra hårt här.

Och sist, men inte minst, RilleRock! Självklart kommer inte elektriker att försvinna. EU lagar mjukar upp regler och förordningar från ett tidigare svenskt hårt klimat. Många gör saker själva. Samtidigt kan vi klart se trenden av ökad invandring från våra grannar i eu. Om någon vill köpa in Dig för 3-4 gånger priset så är ju det fantastiskt! Du har ju lyckats då! Men i förlängningen håller det inte ha dom höga priserna. Och då försvinner elektrikern eller rättare sagt, DEN elektrikern med den prisbilden.

Personligen tror jag vi är på väg in i en enorm omvälvning inom ett flertal yrken och brancher. Vi vill nog inte se det men helt klart kommer vi kanske bittert få uppleva det. Det är inte bara hantverkare utan många kategorier som påverkas.

Nä, nu skall jag lägga mig, så godnatt! ;-)
 
OLHA skrev:
Avseende minimilöner som Charta77 skriver om så har jag inget emot att folk tjänar bra! Men om marknaden inte vill betala för tjänsten eller produkten så finns det ingen framtid. Och om många vill nyttja den och konkurrensen ökar lavinartat, så sjunker priset pga av det. Därför måste affärsutveckling till. Något som vi svenskar kanske har svårt för generellt. Vi är ju inte direkt kända för att gilla förändringar.... Men eftersom forumet i stort väldigt ofta handlar om att köpa saker billigt, så tror jag hantverkarna tyvärr landar i skottgluggen extra hårt här.

Nä, nu skall jag lägga mig, så godnatt! ;-)
Godmorgon.

Jag vet inte vilken skillnad det är på kostnaden mellan att anlita utländska arbetare, polacker kanske, och svenska. Men spekulerar i att de är rejält billigare, just nu. Så låt mig säga att en polack tar 230 kr/tim och den svenska tar 380 kr/tim. där tror jag snarare att när man väl är etablerad kommer att höja sitt pris till närmare vad den svenska är.

Trots allt så är det ju andra omkostnader, och lika lite som en som jag känner som jobbar utomlands några månader om året att han vill sänka sin lön till landets tror jag att billig utländsk arbetskraft kommer att vilja tjäna så pass mycket mindre än vad man gör i det aktuella landet.

En ren spekulation då jag inte vet hur stor skillnad i kostnaden på hantverkaren. Så en djupdykning från 380 kr till 230 kr tror jag inte på men möjligtvis något mindre.
 
OLHA kanske använder ett något hårt språk men har rätt på varenda punkt.
Man kan idag hyra in utländsk arbetskraft helt vitt från förmedlingsföretag för 120 SEK + moms. Går man direkt till den utländska hantverkaren utan mellanhänder kan man få betala 90-100 + moms. Observera att detta är helt vitt! Det handlar inte så mycket om vad man anser att någon är värd i lön/ersättning utan tillgång/efterfrågan.
Visst kan vi sätta handelshinder som tillfälligt försvårar detta men vi blir tvungna att anpassa oss förr eller senare i alla fall. Ju senare desto smärtsammare blir det, ju förr desto mer möjligheter skapas. Det enda sättet för svenska hantverkare eller andra som utsätts för denna konkurrens att behålla sina marginaler är att anpassa sig. Exempelvis hoppa upp några steg i värdekedjan, specialisera sig och/eller bli duktiga på att anpassa sig till kunden. Att jobba i samma gamla banor kommer bara att ge lägre marginaler.
Sedan kommer givetvis lönekostnaden för exempelvis polsk arbetskraft att öka successivt när deras välfärd ökar. Dock kommer det finnas andra länder på tur som kommer att ta upp konkurrensen när de kommer med i EU. Bulgarien, Rumänien, Turkiet etc.

Utnyttjar vi detta på rätt sätt kommer vi att få en riktigt bra tillväxt och kan behålla en relativt OK välfärd. Dock kommer konkurrensen att bli mördande.

Utnyttjar vi det inte alls kommer tillväxen att utebli och vi kommer att få den mördande konkurrensen förr eller senare i alla fall och därmed få ett stålbad som kommer att skära hårt och smärtsamt i välfärden. Något som jag finner lite irriterande är att när vi väl sent omsider kommer att anpassa oss någon gång i framtiden och finner detta stålbad jobbigt så kommer vi att bli ännu mer protektionistiska och skylla allt på marknadskrafterna när vi helat tiden haft oss själva att skylla för att vi skjutit upp förändringarna till morgondagen.

På samma sätt om vi måste anpassa oss till den utländska konkurrensen måste självklart staten anpassa sina skatter till sin "konkurrens". Något som tyvärr inte är politiskt möjligt i nuläget. I och med att det är så få som har företag i Sverige så ser gemene man inte problemen.

Visst kan man dra upp historier om polska klåpare men det finns lika många historier om svenska diton. Jag har sett ett par riktigt duktiga polacker och jag har sett ett par dåliga. Samma sak om svenska.

mvh
David
 
Utnyttjar :)

Det tråkiga idag är som sagt att skatteintäkterna uteblir när våra kära "grannar" jobbar här!

 
synvinkeln skrev:
Utnyttjar  :)

Det tråkiga idag är som sagt att skatteintäkterna uteblir när våra kära "grannar" jobbar här!
Javisst är det så! Många bygger hus med hjälp av utändsk arbetskraft och tjänar stora pengar när det säljs av. Då blir det i och för sig en högre skatteintäkt då det blir högre reavinster. Men det täcker inte upp.

Samtidigt är vårt skattesystem ett defensivt system som bygger på statens syn att alla luras och är "fiender" och skall stoppas. Skatteverket lägger då till ett antal lagar för stoppa olika kringgående rörelser. Lagarna blir därför ett lapptäcke av olika regler, etc.

Dom pengar vi tjänat ihop själva, vill vi inte skatta för. Min uppfattning är då att Skattesmitning är Sveriges nationalsport nr 1. Från pensionären till svartarbetande ungdomar.

Detta urholkar vår moral och etik och idag är det inte längre möjligt att knyta beteendet till en speciell grupp. Från städerskan, läkaren, advokaten till Direktören och den vanlige arbetaren och många gånger framförallt hos egenföretagen sker "skattesmitning". Detta till stora delar beroende på att det handlar om en folksport! ;) Men skattesystemets grundregler är bra och lapptäcket av regler bjuder in till det! Tror att det kommer att bli en stor förändring kring detta. Frågan är bara när och hur.

Skolan har börjat att förändras. Vården också. Betalvägar är på gång. Sakta men säkert glider vi över mot ett system som kan säkerställa trygghet och service, för dom som har pengar.

Det har Sverige aldrig handlat om. Tyvärr.

 
mp skrev:
   Många sanningar men ändå väldigt fel. Ingen i vårat dyra land har väl råd att jobba för 100kr/tim med vårat skattetryck och höga hus priser mm. Vet inte vad du jobbar med,men en sak vet jag ialla fall och det är att du har inte 100kr/tim och ska betala alla måsten som bil,dyra maskiner och lokal och vad mer hantverkarna behöver.Som jag skrivit tidigare så har det funkat bra för oss med allt men betalat svenska marknads mässiga priser och inte utgått ifrån att alla är skit. Det är ännu billigare att bygga hus och bo i Polen om man ska tänka så. Ta inte illa upp för det något hårda språket men det är svårt att skriva rakt men vänligt.
              Mvh/MP
Tar inte alls illa upp. Visst jobbar jag inte för 100 SEK/timme men det kräver jag å inte att någon annan ska göra heller. Det jag säger är att den förhoppningsvis fria konkurrensen kommer att se till att vissa arbeten kommer att göras för summor som de flesta svenskar vägrar att arbeta för. Denna utveckling är svår att hindra och frågan är om vi vinner på att försöka göra det överhuvudtaget. Jag anser inte det. Har svårt att förstå exempelvis EU's textilkvoter gentemot Kina. Det finns inget att vinna på denna protektionism.

Självklart hindrar skatterna svenska företag att konkurrera med utländska men det är bara halva sanningen. Även om vi harmonierar våra skatter med omvärlden kommer det fortfarande i många fall att löna sig att anlita utländsk arbetskraft i alla fall.

Jag anser att svenska hantverkare i mycket håller en hög klass i kunnande men frågan är om det i sig räcker för att justifiera skillnaden i kostnaden för kunden. Ibland, ibland inte.

Apropå Polen så bygger jag gärna hus där någon gång i framtiden. ;)

mvh
David
 
Visst kan man tycke det är bra att kunna köpa en tjänst och vara för en billigare peng. Men från ett annat perspektiv, samhällsekonomiskt kanske.
Om man tar in från en cirkel utifrån hur blir det då med det som redan finns i cirkeln?

Tidigare så har det varit tekniken som gjort saker enklare/billigare, visst även fortfarande. Det är väl sådant som fått bort bokbindaren.

Nu ser vi lite av en annan sak, alltså något som kan sätta ett slags hinder för de som idag har ett yrke som de tjänar pengar på och som indirekt också ser till att någon annan också har en inkomst.

Om någon tar ut en lönekostnad på 300kr/tim på en inkomst som understiger detta belopp/timme fungerar inte särskilt länge.
En korvskiosk med 2 anställda på 10 timmar måste sälja varor för minst genomsnittliga 300-400 kr/timmen för att gå runt. Och då måste det också finnas ett antal som har råd med detta.

Det är väl vi tillsammans som köper varor och tjänster till ett pris som någon annan tjänar på som gör att även det vi producerar kan köpas av någon annan i sin tur.

Lönekonkurrens är väl aldrig bra i samhället förutom för de som redan har pengar.
 
Lönekonkurens är det eg. inget fel på. Så länge de andra villkoren också ses ur samma perspektiv. För visst skulle det kvitta om man hade ut 20:-/timme om den tjugan hade räckt till samma som en hundralapp gör idag.
Skillnaden är dock att vi i Sverige inte konkurerar på samma villkor med våra östra grannar. För även om de inte jobbar svart så har de inte samma omkostnader som oss här.
Vad som sen är rätt kul är väl att många av de som kan tänka sig att hyra in svart och/eller utländsk arbetskraft är samma personer som röstar fram sossarna år efter år, och då säger sig stödja skola, vård & omsorg samt vårat "trygga" sverige.
Men som ofta är när det drabbar var och en direkt i plånboken så är tanken en annan.

Hur som helst så tror jag som sagt inte att vi företagare i Sverige kommer att drabbas så hårt av den utländska arbetskraften, för så länge det mest är okvaliserade personer som kommer hit och gör en det ena en det andra, så kommer det bara att leda till mer arbete för oss.
Den som drabbas är istället konumenten som _enbart_ stirrar på priset per timme.
 
charta77 skrev:
Visst kan man tycke det är bra att kunna köpa en tjänst och vara för en billigare peng. Men från ett annat perspektiv, samhällsekonomiskt kanske.
Om man tar in från en cirkel utifrån hur blir det då med det som redan finns i cirkeln?

Tidigare så har det varit tekniken som gjort saker enklare/billigare, visst även fortfarande. Det är väl sådant som fått bort bokbindaren.

Nu ser vi lite av en annan sak, alltså något som kan sätta ett slags hinder för de som idag har ett yrke som de tjänar pengar på och som indirekt också ser till att någon annan också har en inkomst.

Om någon tar ut en lönekostnad på 300kr/tim på en inkomst som understiger detta belopp/timme fungerar inte särskilt länge.
En korvskiosk med 2 anställda på 10 timmar måste sälja varor för minst genomsnittliga 300-400 kr/timmen för att gå runt. Och då måste det också finnas ett antal som har råd med detta.

Det är väl vi tillsammans som köper varor och tjänster till ett pris som någon annan tjänar på som gör att även det vi producerar kan köpas av någon annan i sin tur.

Lönekonkurrens är väl aldrig bra i samhället förutom för de som redan har pengar.
Faktum är att lönekonkurrens är bra just ur ett makroperspektiv också. I det näst senaste numret av The Economist så tittar de på hur Kina påverkat västs ekonomi på ett positivt sätt. Det är just Kinas lönekonkurrens som håller nere vår inflation och därmed också våra räntor.
Det enda sättet för individen att se till att hålla en fortsatt god och kanske till och med bättre ekonomi är att utveckla sin konkurrensfördel. Vi kan aldrig åstadkomma det genom att bygga handelshinder.

mvh
David
 
OLHA>Klipper in... > Och sist, men inte minst, RilleRock! Självklart kommer inte elektriker att försvinna. EU lagar mjukar upp regler och förordningar från ett tidigare svenskt hårt klimat. Många gör saker själva. Samtidigt kan vi klart se trenden av ökad invandring från våra grannar i eu. Om någon vill köpa in Dig för 3-4 gånger priset så är ju det fantastiskt! Du har ju lyckats då! Men i förlängningen håller det inte ha dom höga priserna. Och då försvinner elektrikern eller rättare sagt, DEN elektrikern med den prisbilden. >

Kommer du att skriva detta även då ditt hus brunnit ner eller ännu allvarligare saker skett på grund av en minskad säkerhet på elsidan?

/Kent
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.