En idé kan ju vara att förbereda med plats för ett hissschakt i huset så att det går att installera en hiss om man en dag skulle vilja det. Utrymmena kan användas som förråd tills vidare.
 
Kul att du uppskattade min idé om badrum i nuvarande kök! :)

Jag gillar också nr 2 annars, men inte balkongens uthäng åt söder. Annars så gillar jag 1:an också. Ger ett klassiskt intryck. Tror annars att 1:an med mansardtak kan vara en variant som blir billigare, då ryggåsen skippas. Hur brett är huset annars? Gör man någon av de befintliga innerväggarna bärande så är jag övertygad om att en fribärande mansardtakstol eller en ramtakstol med förhöjt väggliv kan konstrueras. Detta sänker kostnaden radikalt!
 
Fina skisser. Vad har du använt för program för skisserna?
 
Det heter sketch up ellet Google sketch up som det hette tidigare.

Har varit lite stiltje här då vi håller på att blanda in en arkitekt. Återkommer med det senaste till helgen.


Det enda vi lyckats döma av är att vi verkligen vill bygga på höjden. Och därav blir det smidigast med en nätt tillbyggnad för trappan.
 
Funkis med överhäng.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det här gillar jag, men jag har ändå ett par förslag.
Förstår att ni vill ha en stor uteplats uppe, men jag tror att det överhäng som bilden visar kostar mer än det smakar. Föreslår i stället att uteplatsen byggs ut över befintlig uteplats i stället då den kan säkras nedåt med stoplar. Då behöver inte bjälklaget vara fribärande. Dessutom får ni då en uteplats med tak över och en öppen. Två flugor på smällen!

Tror också att huset skulle göra sig fint med ett valmat tak av samma typ som ni redan har i ställe för ett platt. Detta mer ur risksynpunkt, då jag tycker platta tak är obehagligare ur täthetssynpunkt, men även estetiskt.
zeltber skrev:
[bild]
 
Kul att du gillar den! Jag vet inte riktigt om det syns på bilden. Saken är den att huset är byggt i en trappavsats. Detta i syfte att få huset att se lägre ut då huset står på en höjd och vår parkeringsplats samt uppfart till huset ligger ett par meter ner åt terasshållet. Bifogar en bild med fågelperspektiv så tror jag att det klarnar. Denna bild är dock av en annan skiss, jag lyckade spara över den förra efter att jag gjort några modifieringar. Så här kommer samma bild men med högre fönster och ett en lite modernare tappning på fönstersättningen. Funkis med överhäng 1 Fågel.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Sen har jag även skissat samma idé men med pulpettak. Jag har snackat med en byggare som menar att det blir billigare och mindre riks för skador. Dessutom tror jag att det går att få högre takhöjd invändigt genom att bygga övervåningen med liggande limträbalkar eller kertobalk och då ha öppet mot taket. Drömmen hade ju varit att nyttja ett platt tak till takterass men frågan är om det kanske är för bökigt med bygglov. Funkis med överhäng Pulpet.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Funkis med överhäng Pulpet Nord.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Här från nord
 
Sparris skrev:
Du skriver om en önskan att höja värdet på huset. Vettigt att ta in det i beräkningarna. Vem kommer köpa ert hus den dag det säljs? Vad för typ av köpare menar jag. Ett par eller en familj? Ni kommer ha flera sovrum i framtiden vilket kanske gör det troligt med en familj. Ur familjehänseende är det ganska negativt med trapporna och matkassarna, tro mig. Men om man lyckas förmedla det lyxiga med kök mm på övervåning så kan det absolut överväga trapporna. Det är även trevligt med familjens sovrum lite avskilt.

Kök på ö.v. har vi levt med i drygt 1 år i vårt funkishus på en kulle. Detta pga renovering av köket på b.v. Använde bottenvåningen ytterst sparsamt när köket inte var där. Nu sen vi flyttat ner köket till rätt plats har huset börjats användas på ett helt annat och mer heltäckande sätt. Nu har vi ett väldigt stort hus (tvåfamiljshus som bara vi använder) så det är inte helt jämförbart. Vi tycker det är härligt med de sociala ytorna (kök, v-rum/matsal, tv-rum/lekrum samt mammas rum/kontor) på ett och samma våningsplan. Sovrummen är på vån 2 och vindsvåningen. Känns bra tycker hela familjen. Hos er skulle det ju bli tvärtom vilket kanske inte alls är dumt. Man njuter mer av en fin utsikt från de sociala ytorna. Ni måste bara vara noga med att ert hus inte känns konstigt den dag det är färdigt eftersom kök och v-rum på övervåningen inte är så vanligt (mer än i vissa suterränghus). Vi har varit inne i många hus som byggts om eller renoverats där det har blivit knepigt istället. Allt känns lite fel eller off. Det finns ju en orsak till att många hus i många år har byggts med någorlunda liknande planlösning.

Tycker också förslag två känns läckrast. Funkiskänslan är kvar, logiskt med balkong/terass vid de sociala ytorna. Detta förslag passar ju också väldigt bra när det är utsikten och höjden man vill åt. Smart med badrum i gamla köket.
Gillar verkligen ditt sätt att resonera sparris! Tanken med kök på övervåningen kläcktes efter vi värderat upp huset inför lån till utbyggnaden. Då mäklaren som var här berättade att de två dyraste husen han sålt i vårt område hade haft kök på övervåningen, något som jag tidigare trott var helt otänkbart andrahandsmässigt.

Utgångspunkten för oss är att vi gärna vill kombinera vardagsrum och kök då jag är stor musikentusiast och jag och frugan delar matlagningsintresset. Drömmen om att ha men stereo så att den går att avnjuta när vi lagar mat kan endast uppfyllas genom en påbyggnad av huset. Tomtgränserna och ett stup omöjliggör större tillbyggnader. Och om vi sedan lyckas få till stora glaspartier med den fantastiska utsikten som taket bjudet på skulle vi kunna förvandla vårt lilla hus till något riktigt flott.
 
  • Gilla
Sparris
  • Laddar…
Pulpettak var mycket trevligt! Och som du redan blivit informerad om, en säkrare taklösning. Betydligt bättre tror jag än valmat tak.

Vidhåller dock att bjälklagskonstruktionen på den fritt uthängande balkondelen kommer vara dyr och lite av en riskkonstruktion för fukt. Dels för inläckande fukt men även för kondens då bjälklaget måste förankras långt in i huset för att ta upp de moment som uppstår vid belastning längs ut på balkongen. Bjälklaget måste säkerligen göras av stål vilket leder kylan längre in i konstruktionen som ger större möjligheter till kondens i konstruktionen.
Om balkongen förlängs ut över den befintliga uteplatsen i stället och momentet tas upp av två pelare på samma sätt som bilden visar vid entrén, så kan bjälklaget göras i trä och fuktskyddas på ett säkrare sätt.
zeltber skrev:
[bild]
Här från nord
 
Har precis haft en god vän och arkitekt på besök: -han bekräftar allt du säger! Överhänget kostar mer än det smakar. Jag är nu inne på två ny förslag. Antingen en sneeklösning utan utbyggnad då trappan placeras invändigt: Funkis LITEN Pulpet.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Men han varnade även för att denna terasslösning kostade mer än den smakade. Han förespråkade i stället att man bygger ut altanen över den befintliga.

Om vi är i större behov i entreplan förespråkade han i stället en förlängning av befintligt hus som även får utgöra en grund för terassen.

Ska skissa upp den i kväll.
 
  • Gilla
Steffo1980
  • Laddar…
Du skulle göra en "halvsniklösning" med ett externt trapphus typ enligt tidigare förslaget, men utan överhäng och pelare. Alternativt anlägga den närmare uteplatsen så att övre nordväggen på uteplatsen går i liv med denna trapphusutbyggnad om du hänger med på vad jag menar.... D.v.s. Där pelaren är nu.
 
Ja jag är med problemet med detta är flera: IMG_8129.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


1.Som du ser är det platsen där huset är som högst, effekten från gatan skulle bli ett högt och brett hus från gatan.
2.Den sk trappavsatsen skulle vara omöjlig. då det är där vi vill ha altan (mot väst)
3. I och med höjdskillnaden från entréhållet skulle det bli en väldigt lång och hög trappa från gången mot den nya entrén.

Sedan har det visat sig att det kan bli svårt att få bygglov för en utbyggnad åt detta håll (nord) i och med att det ligger för nära tomtgränsen. Det är så att en stor del av vår tidigare tomt är lossköpt av en granne som nyttjar den som infart (till vänster om huset på fotot)
 
Däremot har en gammal idé dammats av som nu visat sig vara ganska bra. Huset idag Planrintning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Väggarna mellan WC och sovrum idag är ju inte bärande och kan bed lätthet rivas. Bärande vägg mellan hall och WC skulle kunna bäras av och en trappa skulle kunna börja mellan hall och wc. Då får vi optimal placering av trappa och kan nyttja utrymmet under trappan som garderobsförvaring. Befintlig kök blir WC alt Nytt WC under trappan. Övriga tre rum blir sovrum och ett litet WC byggs på övervåning.

Altanen Bräddas och ny altan från övervåning byggs med bjälkar mot den befintliga. Ny skiss kommer inom kort!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.