Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Det här garanti-argumentet som många hänvisar till är väl ändå rätt tokigt? Man vill alltså lägga på en viss summa eller procent på prylarna för att täcka kostnaderna vid ett garantibyte.

Mikael beskriver här ett garantibyte där han fått betalt av tillverkaren/grossisten, och om han då också tog betalt av kunden för garantin lyckades han alltså få betalt två gånger för samma sak:

Mikael_L skrev:
Jag har också bytt några LED-lysrörsarmaturer av en serie/batch som visade sig vara helt kass (de fick mängder av dessa i retur). Kunden nästan en timmes bilresa bort, men de var köpta med alem-09-villkor så vi fick ersättning för allt för bytet, all resa och all tid. :). Det blev nog faktiskt t.o.m en liten vinstaffär av att armaturerna gick sönder, då det blev ett jobb till att fakturera. :)

Sen kan man ju fundera på vad som är rimligt påslag för garanti. Hur ofta går en elpryl sönder? Antag att var tusende kvalitetsvägguttag som kostar 150 kr på elbutik.se har ett garantifel som elektrikern åtgärdar på fyra timmar. Då ska alltså 150 kr + fyra timmars arbete (650 kr/tim) = 2750 kr fördelas på 1000 vägguttag för att det ska gå jämnt upp. Påslaget för garantin blir då 2:75 per vägguttag. (Förmodligen är det färre än 1/1000 som är trasiga och förmodligen går det fortare än fyra timmar att fixa felet, så 2:75 är högt räknat)
 
  • Gilla
Robin Wahlman
  • Laddar…
Vad får dig att tro att Mikael_L tog betalt av kunden? :eek:
 
EyEr0n skrev:
Visa mig den läkare som tjänar mellan 29-36000 i månaden för jobb vardagar 07-16.
Medianlönen för AT-läkare var 30900 kr 2015, för jobb vardagar 07-16.
 
UffeH skrev:
Medianlönen för AT-läkare var 30900 kr 2015, för jobb vardagar 07-16.
Och vad är medianlönen för en ellärling?
 
  • Gilla
Uffe A
  • Laddar…
Müssli skrev:
Vad får dig att tro att Mikael_L tog betalt av kunden? :eek:
Jag skrev ju: "OM han då också tog betalt av kunden för garantin", och många här har ju argumenterat för påslag just för att täcka garantin. Jag vet ju inte om just Mikael_L gjorde så, men det tjänade som ett bra exempel.
 
Det är väl klart det är välbetalt att arbeta som elektriker, rörläggare eller mäklare i en storstad med egen firma, i förhållande till arbetsinsats i skolan.
Det är så det fungerar i en marknadsekonomi med höga skatter och hög/låg efterfrågan. Det är bara att jämföra med andra yrken som bara kräver gymnasieutbildning och akademiska yrken.

Ingenjör och läkare måste välja svårare gymnasieutbildning och prestera höga studieresultat i alla kurser för att över huvud taget komma in på högskolan, sedan följer 3-6 år intensiva studier och 300-500 000 kr i studielån. Hantverkarutbildningarna är enklare, kräver mindre studier och kan börja arbeta direkt utan studielån.

Efter avslutade civilingenjörsstudier kan man söka doktorandtjänst och då tjänar man omkring 24 000 kr/mån.
Undersköterskor och frisörer tjänar också betydligt mindre än hantverkare. Så i förhållande till detta så är det välbetalt att vara hantverkare. Märk väl att jag inte skriver att det är oförtjänt betalt utan jag upplyser bara om hur löneläget ser ut.
 
tommib
HenFre skrev:
Och vad är medianlönen för en ellärling?
Skärp dig. Jämför du på fullt allvar en AT-läkare med en ellärling? Du jämför då någon som precis kommit ut från gymnasiet med någon som har 5,5 år högskolestudier på avancerad nivå bakom sig. Skillnaden mellan en ellärling och en AT-läkare är att ellärlingen får betalt under sin praktik medan läkarstudenten, som är mer jämförbar, inte får det.

I ärlighetens namn så börjar de flesta läkare 0730 eller 0800 men jobbar då i motsvarande mån längre.

Apropå läkarlöner när det nu ändå kom upp....

Jag blir färdig specialistläkare till jul. Jag tjänar ca 45000 kr/mån före skatt (får ut mellan 29-33 kkr efter skatt). Detta är inklusive jourersättning mm. Det betyder att jag jobbar helger, nätter, kvällar. Jag jobbar långa pass, 17,5 tim i sträck när jag jobbar natt, 10 tim när jag jobbar helgdag. Ett pass på intensiven innebär 10 tim dagtid både lördag och söndag. Då har jag gjort en normal arbetsvecka innan och gör en nästan normal vecka efter (ledigt torsdag eller fredag). Lyckligtvis inträffar inte detta mer än ca 2-3 ggr/halvår, annars skulle jag inte orka. Helgpasset alltså. Nattjourer är mer.

Så, detta med hur mycket man ska tjäna..... Det finns de som tycker att man inte ska jämföra grupper med varandra, men i någon mån måste det göras. Den offentliga sektorn kan svårligen vara lönedrivande eftersom man inte kan öka sin produktivitet på samma sätt som industrin kan. Det är nämligen produktivitetsökningar som ligger bakom (real)löneökningar. Hur mycket har elektrikerna ökat sin produktivitet? Eller har de bara hängt med upp med resten av byggarna?

De allra flesta elektriker är montörer som utför rätt okvalificerade arbetsuppgifter. Att montera elcentraler, transformatorer, ställverk mm är avancerat. Att dra FK i rör är det inte. De flesta elektriker planerar inte heller installationerna, det görs av någon annan. Ändå är lönespridningen rätt liten och medianlönen för elektriker ligger ungefär där elmont visade att den gör. Det betyder alltså att hälften av elektrikerna tjänar mer än så.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 5 till
  • Laddar…
tommib skrev:
De allra flesta elektriker är montörer som utför rätt okvalificerade arbetsuppgifter.
Ja, och läkare utför heller inte speciellt avancerade grejer, det mesta går att googla sig fram till och att rekommendera en patient att ta två Alvedon klarar vem som helst. För att generalisera lite...
 
  • Gilla
Uffe A och 2 till
  • Laddar…
Man kan ju också titta på alla hantverkares övriga fördelar jämfört med andra yrkesgrupper. Är du elektriker och äger ditt boende har du antagligen noll kostnader för elarbeten i ditt egna boende. (Skulle jag anlita en elektriker för att göra allt som behöver göras i mitt hus pratar vi tiotusentals skattade kronor.) Chansen är ju också väldigt stor att du som elektriker har ett mycket trevligt nätverk av andra hantverkare, så när något behöver muras, snickras, rördragas eller annat så är det ju självklart att ni byter tjänster med varandra. Inget konstigt alls med detta, hade jag själv haft ett yrke som jag kunde köra lite byteshandel med tjänster, eller på annat sätt hade stora fördelar utöver ren lön, så hade jag också utnyttjat det. Väldigt många har inte detta och jämför man då löner mellan de två kategorierna blir det ganska orättvist.

Därför är hela diskussionen där man jämför elektrikers löner med andra yrkeskategorier för mig helt ovidkommande och har ingen bäring på fifflet med prissättningen och monopolsituationen inom elbranschen.

Jag missunnar ingen mycket pengar i vinst/lönekuvertet, men det måste vara hederligt och utan att någon blir utnyttjad. Det får inte vara så att lagar och regler möjliggör för en hel yrkesgrupp att helt styra prissättningen utan att konsumenten kan påverka det.
 
Robert63 skrev:
Ja, och läkare utför heller inte speciellt avancerade grejer, det mesta går att googla sig fram till och att rekommendera en patient att ta två Alvedon klarar vem som helst. För att generalisera lite...
Det var inte att generalisera, det var att tramsa.

Givetvis ska en högutbildad läkare som tar hand om MÄNNISKOR ha ordentligt betalt och rimligvis mer betalt än den som drar sladdar och monterar elcentraler.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
tommib
Patrik_Hed skrev:
Jag tycker det är garantier ganska ofta. Det kan vara strömbrytare, dosdimrar, badrumsfläktar, skymningsrelän, KNX-prylar, drivdon, motorvärmare, golvvärmetermostater m.m.

Då får man leta fram en faktura från elgrossisten och fylla i en reklamationsblanket. Lämna den till berörd elgrossist som i sin tur lämnar den till berörd leverantör som i sin tur ringer upp mig. Då får man förhandla om att man vill ha en ny produkt, betalt för felsökning och utbyte av produkt, milersättning, ev. Skylifthyra m.m. Dock brukar resultatet på det varierar, allt från att man endast får en ny produkt till att man får betalt för allt.
Därefter får man åka och felsöka och byta produkten OM produkten verkligen är trasig.
Jag har spenderat tid på tre stycken reklamationer nyligen där jag gjort allt detta och sedan har det visat sig inte vara fel på någon av produkterna.

Detta är så omständligt så de flesta brukar bara ta förlusten och åka och byta produkten gratis.

//Patrik
Tack Patrik för ett mycket informativt och bra inlägg.

Jag förstår verkligen varför du och andra elektriker inte orkar gå igenom den processen för att byta ut en produkt. Det är ändå arbetstid att göra det. Är man liten kanske man inte ens kan få det till debiterbar tid om man inte får ersättning från grossisten.

Men, och detta är ett stort men, då kanske prissättningen från leverantör också är fel. Om man som leverantör inte tar denna kostnad utan att tjafsa så ska produkten kanske vara billigare. Om det nu är så att elektrikern äter den kostnaden själv kanske påslag på 300% inte är orimligt för att få det att gå runt. Problemet med det är då att en dosdimmer av bra kvalitet kostar max 500 kr. Arbetet att byta den, inkl restid, lär vara på lika mycket. Lägg till då att elektrikern måste passa ihop det jobbet med massa andra småjobb och kan ha svårt att fylla dagen. Kombinera elektrikerns önskan om att komma när det passar med att kunden kanske inte kan vara hemma från jobbet en heldag för att elektrikern kanske kommer. Allt detta blir till slut en jobbig situation både för elektrikern och kunden. För en dosdimmer, eller en fläkt. Där kopplingsschemat involverar max fyra trådar. *



* Men ja, detta forum och även andra kastar med viss regelbundenhet upp exempel på varför folk inte borde få koppla något alls. Tyvärr. Det skulle avhjälpas av en hempularbehörighet med tillhörande kurs och examination.
 
MultiMan
Robert63 skrev:
Ja, och läkare utför heller inte speciellt avancerade grejer, det mesta går att googla sig fram till och att rekommendera en patient att ta två Alvedon klarar vem som helst. För att generalisera lite...
Varför ger du in i diskussionen om hur en läkares arbetsdag ser ut när du uppenbart inte vet något om det?

Det finns ingen som helst jämförelse mellan en elektriker och läkare när det gäller bakomliggande kunskapsmassa som krävs för det dagliga arbetet.
 
tommib
Robert63 skrev:
Ja, och läkare utför heller inte speciellt avancerade grejer, det mesta går att googla sig fram till och att rekommendera en patient att ta två Alvedon klarar vem som helst. För att generalisera lite...
Nja..... jag håller nog inte riktigt med dig där.
Det som du tycker inte är så avancerat involverar en hel del bedömningar och riskanalyser. Även om det slutar med att du ska ta två alvedon och gå hem.

Ja, vissa saker kan man googla sig fram till. Det kräver dock stora mängder bakgrundskunskap för att kunna göra en rimlighetsbedömning av det man hittar. Du vet, när man hör hovar är det oftast en häst och inte en zebra.

För att inte bli allt för långrandig så vågar jag påstå att medelnivån för arbet som läkare är betydligt högre och mer komplex än medelnivån för elektriker. Detta utan att lägga till allt kul som kommer sen med ansvar för folks liv osv. Du vet den där varma roliga känslan man får när man berättar för någon att deras mamma är död och att man gjort allt man kunnat. Eller att behöva berätta för någon att det inte gick att operera och att cancern är kvar. Just det kan tyckas vara rätt enkelt men du kan väl fråga någon anhörig eller vän som råkat ut för en sopig läkare i det läget om de tycker att det är bra med lite utbildning i svåra samtal osv.

Ja, det finns gott om elektriker som gör avancerade saker. Dessa jobbar vanligen inte mot privatpersoner. Det mest komplexa man gör i en vanlig villa är styrning modell KNX. Det behöver man inte vara elektriker för att programmera. Felsökning kan vara svårt, mycket svårt, men det handlar mest om att vara stringent och noggran, samt lyckas hitta alla övertapetserade dosor. Det är den typen av jobb jag pratar om när jag pratar om att elektriker i stort har ett enkelt jobb. Jag är väl medveten om att det finns mer komplexa jobb där ute men dessa har jag ingen koppling till och de är inte relevanta för villaägare.
 
  • Gilla
bjoar564 och 2 till
  • Laddar…
MultiManOriginal skrev:
Varför ger du in i diskussionen om hur en läkares arbetsdag ser ut när du uppenbart inte vet något om det?

Det finns ingen som helst jämförelse mellan en elektriker och läkare när det gäller bakomliggande kunskapsmassa som krävs för det dagliga arbetet.
Jag svarade på ett inlägg jag upplevde som raljant. En läkares vardag består nog också av enklare rutingrejer till stor del. Och en läkare kan i princip bete sig hur som helst, kunderna knackar likväl på dörren. Speciellt imponerad över läkarna är jag inte när det kommer till allmän vårdgivning/rådgivning då de saknar ett holistiskt synsätt i de flesta fall och istället skriver ut medicin för att bota symptomen snarare än åkomman.
 
tommib
Det var inte på något sätt min avsikt att vara raljant. Du får gärna förklara för mig vilka arbetsuppgifter du anser vara komplexa i en installationselektrikers vardag. Jag har väldigt svårt att se det. Då ser jag också en hel del elektriker på jobbet just nu.

Den andra delen, angående holistiskt synsätt och förskrivning av medicin är jag tvungen att hålla med dig om. Det är trist att erkänna det men framför allt primärvården har stora problem när det gäller att behandla och följa upp patienter. Detta beror till stor del på resursbrist.

En del av det tror jag dock handlar om att man idag har ökade krav på att få en exakt diagnos och en anpassad behandling när någon sådan inte finns. Människor har svårt att acceptera att vi inte kan göra något när de läser om alla fantastiska nya metoder i tidiningarna. Tyvärr är det fortfarande så att man inte kan veta allt, eller göra något åt det. Det kan också vara så, speciellt i dessa tider med Dr Google, att åsikterna om vad problemet är går isär.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.