Hmm.. det verkar som många jämställer timdebiteringen för en hantverkare med hans lön... Det är ju som de flesta (inte alla dock) förstår två helt olika saker oavsett om han är egenföretagare eller anställd på ett större företag.
Ska inte börja snacka kronor och ören här, för då kan vi hålla på i all evighet. Kan bara konstatera att jag själv (jobbar i vvs-branschen) är ganska nöjd med min lön. Troligtvis pga att vi har en stark fackförening att stödja oss mot (nej.. är inte sosse).
Vissa yrkesgrupper, tex inom handels och vården, borde se över vilka som förhandlar över deras löner och arbetsvillkor. Tycker att t ex vårdanställda skulle ha ett rejält lönelyft för det arbete de gör, och chans till fulltidstjänster mm. Landstingen utnyttjar ju sina anställda till det yttersta.. Inom vilken annan bransch som helst hade det blivit ramaskri.
Mitt ex har saftiga studieskulder för att jobba inom ett vårdyrke, som ger sämre betalt än en lagerarbetare utan utbildning... då blir man förbannad!
Inget ont om lagerarbetare, men ni förstår väl jämförelsen.
 
Tror du det har något att göra med att de flesta rörmokare är män, medan de flesta vårdanställda är kvinnor?
 
Jo, det har säkert med en stor del med saken att göra, men varför är det så??

Är kvinnor snällare i löneförhandlingar än män? Speciellt inom vården verkar de svälja allt med hull och hår.
Jag tänker bara på hur de inte kan få en fast heltidstjänst, utan kanske bara får 75 procent och själva får se till så då kan få lite extratimmar för att komma upp i fulltid.
Eller arbetspass som börjar med 4 timmars arbete på morgonen, sen 3 timmars obetald väntetid för att kanske jobba 4 timmar till på kvällen.
Hade det hänt i byggbranschen så hade det blivit strejk med en gång.

Om det nu är så att kvinnor är sämre förhandlare, vilket jag inte tror egentligen, men OM det är så, borde inte Vårdfacket anställa män som förhandlar om lönerna. Det finns ju trots allt några "gubbar" inom vården.
Nu vet jag att de inte har en lätt motpart att förhandla med, men ändå.. Det finns mycket annat inom Landstingen som de kunde spara pengar på istället för att snåla med lönerna till de anställda längst ner på stegen
 
lordi skrev:
Nu vet jag att de inte har en lätt motpart att förhandla med, men ändå.. Det finns mycket annat inom Landstingen som de kunde spara pengar på istället för att snåla med lönerna till de anställda längst ner på stegen
Här är du nära problemets kärna. Den direkta anledningen till att vårdpersonal har dålig lön är inte deras kön. Det är däremot den indirekta anledningen.

Traditionellt har mannen rört sig i en för hushållet extern sfär medan kvinnan rört sig inom hushållet. Bland annat omvårdnad fanns traditionellt i första hand inom hushållet (och var därmed kvinnans ansvar i generation efter generation). Mannen skulle försörja familjen med resurser och kvinnan skulle ta hand om, fördela och förädla dessa resurser, men aldrig skapa eller anskaffa resurserna.

Detta system var djupt ojämställt, men det fungerade mycket väl såtillvida att folk överlevde. Under en tid då överlevnad var långt ifrån självklar var det rationellt med en stark specialisering som påbörjades i mycket tidig ålder och därmed endast kunde baseras på kön.

Inom hushållet fanns det så länge detta system rådde inga starka skäl att byta tjänster mot andra tjänster, varor eller pengar. I och med detta, att det inte gick att köpa och sälja dessa tjänster på en marknad, så etablerades det en norm som sade att dessa tjänster normalt sett inte kan köpas.

Även om vi frångått denna princip och idag till viss del accepterar att folk säljer omvårdnad, så lever många föreställningar kvar. Många politiker har upprepade gånger sagt att de inte vill att folk ska tjäna pengar på andras lidande (med innebörden att den offentliga sektorn därför ska ta hand om omvårdnad).

Detta argument används inte alls mot advokater, begravningsentreprenörer, eller annan liknande personal som även de tjänar sitt levebröd genom att hjälpa folk som på ett eller annat sätt lider, men som gör det utanför den traditionella hushållssfären.

När man säger detta, att man inte ska tjäna pengar på att vårda folk, så är det rätt självklart att lönerna blir därefter.

Så länge det anses "fulare" för en privat sjuksköterska som tar hand om en sjuk åldrig att fakturera så mycket hon bara kan, än för en rörkrökare att göra samma sak, så kommer vårdpersonalen att vara i underläge i alla löneförhandlingar.

När det blir ok att bli miljonär eller miljardär på vård så kan ni räkna med att braschen exploderar och att lönerna stiger. Fundamentalt är vårdsektorn otroligt lovande med en ständigt stigande efterfrågan på tjänster - men ännu så länge finns inget verkligt utbud då den hålls tillbaka av våra urgamla föreställningar om att vård är något som gratis ges inom hushållet från mamman till övriga.
 
Swetrot skrev:
Jag måste instämma med Ordain. Just det där att man inte tar betalt vad man behöver, men ändå skall "fuska till det" så att det blir rätt i slutänden, är en plåga. Dels mot alla yrkesbröder som inte gör på det sättet, utan vågar tala om vad det kostar, dels mot kunden som en dag förstår att man blivit grundligt stjärtad när man jämför räkningarna med vad andra betalat.

Det bidrar till hantverkarnas mindre goda rykte, och är en grundanledning till den här tråden. Jag tror att i grund och botten är konsumenter inte så priskänsliga som man tror. Det man vill ha är ett "rättvist" pris där man kan se att det här jobbet tar x timmar á y kronor, det tillkommer z kronor för resor och materialet kostar q kronor. Om det sedan är så att kunden ser att man jobbat dessa x timmar, och i övrigt gjort det man skall, t.ex. städat efter sig så betalar man gärna det man kom överens om. Och materialet får kosta lite mer än på lågprisbutiken, men kabel som kostar 13kr/m där, vill man inte betala 82kr/m för, men 18kr är nog OK. En liten rörvinkel som kostar 39.90 kan inte debiteras med 495kr i en räkning, men 79kr kan man nog svälja. Annars känner man sig lurad.

Jag är uppriktigt förvånad över att man utan vidare tycker att en ung datakille är värd 700kr/timmen, en advokat betalar man 1500kr/timmen för, bilmekarnas timpenning när de gör service skall vi inte tala om, och hur 20min klippning hos frisören kan kosta 250kr är en gåta. Men hantverkare förväntar vi oss att de skall jobba gratis. Våga ta betalt istället, var ärliga från början och förklara vad det kostar. Gör klart för kunden att tidspassning på minuten kostar pengar, att ett jobb som tar en timme är det horribelt att lämna skiftliga offerter på, och våga ta betalt för er kompetens och skicklighet. Men det är den man skall tjäna pengar på, inte ett innovativt sätt att debitera kunden utan att de vet om det.
Har inte märkt att hantverkare inte kan ta ordentligt betalt. Tvärtom, med dagens brist på hantverkare kan de själva sätta vilket pris de vill. Vill inte den kunden betala vad det kostar, står 10 andra i kö. Elektrikern som drog in elen i min sommarstuga tog 12 tusen för en och en halv dags jobb, och han som lade in ny våtrumsmatta i badrummet tog 5 tusen för 4-5 timmars jobb. Praktiskt taget inga materialkostnader i något av fallen. Inte konstigt att var femte svensk är miljonär, som jag hörde på nyheterna...
 
När jag anlitar hantverkare brukar jag, på gott och ont, jämföra med hur jag själv hade det som IT-konsult. Jag räknade ut när jag började för nio år sedan att jag skulle behöva ta betalt 500 kr/tim ex moms för att över huvud taget kunna få rörelsen att gå runt med omkostnader och min egen lön. Så allt under 500 kr/tim för en hantverkare tycker jag är rent ut sagt skitbilligt och jag förstår inte hur de får företagen att gå runt :)
 
jonasob skrev:
När jag anlitar hantverkare brukar jag, på gott och ont, jämföra med hur jag själv hade det som IT-konsult. Jag räknade ut när jag började för nio år sedan att jag skulle behöva ta betalt 500 kr/tim ex moms för att över huvud taget kunna få rörelsen att gå runt med omkostnader och min egen lön. Så allt under 500 kr/tim för en hantverkare tycker jag är rent ut sagt skitbilligt och jag förstår inte hur de får företagen att gå runt :)
500 i timmen? Det blir 20 tusen i veckan, 80 tusen i månaden. För att "gå runt"...låter som en rätt bra lön. Och 500 i timmen är nog lågt räknat på hantverkarlöner i Sverige.
 
Leffe skrev:
500 i timmen? Det blir 20 tusen i veckan, 80 tusen i månaden. För att "gå runt"...låter som en rätt bra lön. Och 500 i timmen är nog lågt räknat på hantverkarlöner i Sverige.
Det finns nog ingen som med rätta kan fakturera 40 timmar i veckan. Är man bra och har full beläggning kanske man kan komma upp i 75% fakturerbar tid, är min uppskattning. Så ~65 tkr i månaden, vilket inte är så mycket efter att man dragit bort skatt, sociala avgifter, avsättning till semester osv.

Jag vet inte vad som är högt eller lågt, men häromkring brukar det ligga på 500 kr/tim eller straxt under.
 
Leffe skrev:
Och 500 i timmen är nog lågt räknat på hantverkarlöner i Sverige.
500 kr i timmen är extremt högt räknat för hantverkarlöner i Sverige. Säg 200 kr i timmen så kommer du närmare sanningen och det är fortfarande ganska högt räknat.

Vår byggentreprenör, som visade sig vara förstklassig, debiterade oss 335 kr/timme ex moms. Efter sociala avgifter och omkostnader (bil, verktyg, semester, pensionsförsäkring, administration, sjukdagar, etc.) blir det säkerligen mindre än 200 kr i timmen brutto kvar till lön.
 
ja, 500kr a´2080 timmar............det blir över millen i årslön det å det har inte jag direkt kan jag säga, problemet i tråden är att hålla isär hanverkarens lön (som tråden ursprungligen handlar om) och hur mycket en hantverkare kostar att anlita, det är två olika saker även om det till viss del hänger ihop.
Saken är ju den att en hantverkare som ej går på ackord tjänar ju varken mer eller mindre hur mycket än hans arbetsgivare tar betalt för honom.
 
ordain skrev:
500 kr i timmen är extremt högt räknat för hantverkarlöner i Sverige. Säg 200 kr i timmen så kommer du närmare sanningen och det är fortfarande ganska högt räknat.

Vår byggentreprenör, som visade sig vara förstklassig, debiterade oss 335 kr/timme ex moms. Efter sociala avgifter och omkostnader (bil, verktyg, semester, pensionsförsäkring, administration, sjukdagar, etc.) blir det säkerligen mindre än 200 kr i timmen brutto kvar till lön.
Sant. Jag menar givetvis inte lönen, utan vad en hantverkare med egen firma debiterar kunden per timme. Snittlönen bland byggnadsarbetare i Stockhlm ligger strax över 30 000/mån, det blir väl ca 200/timmen.
 
hmm snittlönen för en snickare ligger i faggorna på ca 175 spänn i timmen vid ackord och 165 vid tidlön. Månadsavlönade ligger något lägre ca 155 ungefär... Dock har månadsavlönade bättre läge vid helgersättningar då full timbetalning utgår medans ackord och tidlön endast får grundlön i helgersättning... Topplönerna ligger nånstans runt 190 spänn kan jag tänka mig. Vissa yrkesgrupper kan kliva upp i 200 spänn. Golvläggare och rörisar mäter rätt bra har jag hört det snackas om... Men men det kommer andra tider.....Så det jämnar nog ut sig......
 
Är det bara jag som tycker att svaret på denna fråga är pinsamt enkelt?

Om hantverkarna har "lagom" att göra tar de rätt pris. Har de mer att göra än vad de kan ta, så är de för billiga. Har de mindre att göra än vad de skulle vilja, så är de för dyra.

Jag har jobbat som datorkonsult sedan innan IT-bubblan.
Först i fjol hade jag samma lön igen som jag hade år 2000. I år hoppas jag att få mer :) Detta trots att jag har lärt mig massor sedan dess, nu gör jag ett mycket bättre/snabbare jobb än vad jag gjorde då.
Plötsligt ändrade sig marknaden och det fanns mindre jobb än innan. Där man tidigare hade debiterat 1200:-/h fick man nu nöja sig med 400:-, om man ville ha något att göra. Naturligtvis visade detta sig i lönekuvertet (även om lönen inte åkte ner till 1/3).

Så, enligt min analys ovan, så tar de flesta hantverkarna just nu för låg timmlön, eftersom de "tvingas" välja mellan jobben. Att jag sedan hellre vill ha billigare hantverkare spelar inte särskilt stor roll. Jag vill alltid ha mer lön och betala mindre för mig, men det är ganska oväsentligt.

Ett jobb, oavsett om det är ditt, mitt, eller en kinesisk barnarbetares, är värt vad någon vill betala för det.
Är jag inte nöjd med min lön, så får jag byta jobb, antingen innom yrket eller utanför det.
När jag skall anställa en hantverkare, eller köpa en pryl som är tillverkad av någon, så bedömmer jag givetvis om jag kan få samma eller bättre pryl genom att köpa den av någon annan, eller göra den själv.

/ Fredrik
 
Fast att man tjänar efter värdet på tjänsten man utför stämmer inte riktigt. Jag tror att de flesta skulle vara villiga att hosta upp högre timpeng för att få vård, eller för att få utbildning till sina barn, än för att få kaklat i badrummet. Alltså borde en sjuksköterska eller en lärare tjäna skyhögt mer än en snickare. I länder där man uppskattar utbildning och god vård är det så också. Problemet är att staten lägger sig i vissa områden, och inte andra. Om du fick den vård eller den utbildning till dina barn som du kan betala för med reda pengar, skulle du säkert omprioritera - eller hur? Mindre till badrummet och mer till ungarnas skola??? Tyvärr har vårt samhälle bestämt att dessa tjänster ska betalas med skatten, vilket hämmar kvalitet - och löner. Är det inte konstigt att man i detta samhälle bestämt att det som alla människor _måste_ ha, det livsnödvändiga, inte får kosta något och ska ersättas så lite som möjligt??
När jag började utbilda mig till gymnasielärare tjänade de lika mycket som en läkare. Sedan kom kommunaliseringen, och nu tjänar vi mindre än kassörskorna på ICA. Tyvärr har jag satsat 6 års studier på detta yrke, och har inte råd att omskola mig som Fredrik föreslår, varför det bara är att bita ihop.
 
Nu orkar jag inte låta bli och blanda mig i diskussionen!
Jag känner flera hantverkare som driver eget i området där jag bor. Mattläggare,elektriker,snickare och rörmockare. Säkert finns det flera i tråden som känner nån hantverkare som driver eget. Ser det ut som att dessa har ovanligt mycket pengar.. icke nån av de jag känner i allafall. Att det är svårt och debitera 40tim i veckan är sedan tidigare nämnt. Uppmärksammas bör oxå att de flesta egenföretagare blir blåsta på rejäla summor i bland. Det är helt enkelt inte lätt och få betalt av folk.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.